Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Tukholma 06/07 Mitä tehdä?


Ver
 Share

Recommended Posts

Hei,

En ole aiemmin juossut maratonia, puolisellaisen kyllä viime vuonna aikaan vähän yli 2 h. Olen lenkkeillyt viimeksi syksyllä pari kertaa viikossa mutta kuntosalilla käyn noin 5krt/vk ja noin kahdesti 1-2 h kuntopyöräily tai crosstraineria raskaalla tempolla (max. 160), myös jalkapalloa olen pelannut. Olen enemmän harjoitellut voimailua (siis lihasmassaa on 176cm/73kg) kuin kestävyyttä. Tavoite 4-5 tuntia 3 kk päästä maratonilla. Miten pitäisi harjoitella jatkossa?

Terveisin

Ensikertalainen

Link to comment
Share on other sites

Kyllähän nuo jalat pitäisi totuttaa pitempiaikaiseen rasitukseen kovalla alustalla eli asfaltilla mitä Tukholmassakin on. Hyvää opastusta esim. maratonin läpipääsyyn tai 4:30 alitukseen . Ei sulla liika massa ole ainakaan esteenä olitpa sitten mies tai nainen. Tsemppiä vaan treenaamiseen, kyllähän tuo onnistuu vaikka aikaa ei kovin paljon olekaan.

Link to comment
Share on other sites

Joo, lenkillä kannattaa käydä. Yleensäkin maratonohjelmat ovat aika juoksupainotteisia, joten tuosta 5/vk salireuhumisesta joudut kyllä tinkimään.

Sinänsä kiinnostaa kyllä, miksi ihmeessä kukaan haluaisi edes käydä salilla 5/vk, kun kaksi, kolme kertaakin on jo useimmille kehittymisen kannalta maksimi. Salitouhuhan on siinä erilaista kuin juoksu, että palautuminen on huomattavasti hitaampaa, jos tosissaan kiukuttelee sille raudalle siellä.

Max 2/vk salia ja vähintään 3, mieluiten 4/vk juoksua. Voit juosta kevyttä lenkkiä myös salipäivänä, jotta jäisi ainakin yksi täysin lepopäivä viikkoon. Muuten voipi tulla kaksiputkinen rasittuloosi ja se ei ole hyvä.

Yksi hieman pitempi lenkki kerran viikossa tai kahdessa, alussa lähdet vaikka pidentämään ns. peruslenkkiä 10 minuuttia kerrallaan ja sitten kun olet päässyt kahden tunnin kieppeille, menee jo aika hyvin.

Ulkoilua tavoitteesi joka tapauksessa vaatii.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksista ja mitä tulee saliharjoitteluun niin toki teen peräpäivinä eri lihasryhmiä. Eilen pyöräilin 1,5 h ja tänään 15 min joka toinen minuutti täysillä isolla vaihteella. Luulisi, että pyöräily auttaisi maratoonille. Talvella kun mieluumin polkisi kuntopyörää tai tekisi crosstraineria. Ainakin viime vuonna meni samalla harjoittelulla puolikas maraton kevyesti.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä niitä jalkojen sidekudoksia ja lihaksia täytyy vähän siihen asfalttiin paukuttamiseen totuttaa. Pyöräily kyllä varmasti auttaa aerobisen suorituskyvyn kehittämisessä, mistä on kosolti iloa maratonillakin, mutta jalkojen iskunkestävyys siinä ei kehity, kuten ei myöskään juoksutekniikka ja askeleen taloudellisuus.

Puolikkaan juoksee melkein kuka vaan koska tahansa. Maraton on huomattavasti pitempi matka ja siihen kannattaa jo jonkin verran valmistautua. Jos treenaat edelleenkin 5 kertaa viikossa salia etkä ajatellut juurikaan juosta, olet todennäköisesti viimeistään 30 km:n jälkeen pahasti kusessa.

Link to comment
Share on other sites

Eilen pyöräilin 1,5 h ja tänään 15 min joka toinen minuutti täysillä isolla vaihteella. Luulisi, että pyöräily auttaisi maratoonille.

Vielä tuosta pyöräilystä sen verran, että 1,5 tunnin pyöräily on hyvää treeniä maratonia silmälläpitäen, mutta tuollaiset minuutin vedot täysiä ovat maksimikestävyys- eli MK-treeniä, jota ei kannata tehdä ehkä vielä tässä vaiheessa valmistautumista. MK-treenillä voidaan nosta maksimihapenottoa jonkin verran, mutta vaikutus tulee suht nopeasti ja ihan muutamalla treenikerralla, joten se kannattaa jättää hieman myöhemmälle kevääseen. Nyt pääpaino on oltava peruskestävyyden kehittämisessä, johon tuo pitempi pyörälenkki sopii mainiosti.

Link to comment
Share on other sites

Samaa mieltä kaiuksen kanssa. Lisäisin vielä sen, että polkeminen täysillä isolla vaihteella ei ole juoksun kannalta parasta mahdollista treeniä, vaan parempi olisi polkea kevyellä vaihteella ja kovemmilla kierroksilla. Maratonilla et tarvitse "runttausvoimaa" oikeastaan ollenkaan, kestävyyttä kylläkin.

Kuten todettu, juoksijaksi tullaan juoksemalla, joten ei muuta kuin mahdollisimman pian lajitreenin pariin. Taustat sinulla on hyvässä kunnossa verrattuna moniin muihin ensikertalaisiin, niin ei muuta kuin rohkeasti kevättä kohden!

Link to comment
Share on other sites

Hei kiitos vastauksista!

Tosiaan esim. täällä viikolla kolme 1,5 h harjotusta (1 pyöräily+2crosstrainer) ja 2kpl lyhyempiä. Siis kevyellä vastuksella nopeasti paras, ok. Tosin suurella saisi myös anaerobisia ominaisuuksia. Täytyy tästä lähteä pikkuhiljaa ulos juoksemaan, tosin kuntopyörä/crosstrainer hyvä huonolla säällä.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Viimevuonna Tukholmaan reenatessa vammat esti juoksemisen viimeisen 3kk aikana lähes kokonaan. Pyöräilyä ja vesijuoksu/uimista korvaavana. Välillä hieman pääsi juoksemaankin. No maraton olisi muuten mennyt kivasti, mutta jalat menivät aivan "tönköiksi" hieman ennen 30km. Ja loppumatka olikin melkoista tuskaa. Itse ainakin tulkitsin tuon johtuneen juuri siitä, että jaloissa iskukestävyys ei ollut riittävä. Parikuukautta reenasin taas juoksua ja Helsingissä sujuikin taas ihan mukavasti ja jalat kesti koko matkan.

Joten suosittelen, kyllä käymään lenkillä suurimman osan reeneistä ja korvaavaa max 1-2 kertaa viikossa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy