Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Suropati

Missä juosta pitkää lenkkiä talvella TAMPEREella?

Recommended Posts

Jahkailun jälkeen muutin Tampereelle väliaikaisesti. Tänään, toisena päivänä, alkoi jo kaduttaa. Lähdin lenkille ja suuntasin vanhasta tottumuksesta Kauppi-Niihamaan. Järkytys oli suuri: pelkkiä hiihtolatuja. Ladun varressa huilannut hiihtäjä kertoi, että alueella oli yksi kävelyreitti - kolme kilometriä!

 

Jyväskylän-tien varressa jo mietin, että pitääkö sitä tässä juosta maantien laitaa. Koukkasin kuitenkin pientaloalueelle ja yllättäen löysinkin kevyenliikenteenväylän. Jäinen kinttupolku (Ei talvikunnossapitoa, sanoi kyltti) kulki ojan vartta ja peltomaisten aukeiden läpi. Varsapuisto ja Pappilanpuisto kyltit kertoivat. Reitin varrella oli mukavasti opasteita ja niiden avulla päädyin Prismalle ja Linnainmaan (rumaan) lähiöön. Sieltä (ystävälliset) paikalliset neuvoivat minut metsään. Juoksin Mannerheimin kalliolle, mistä käännyin takaisin. Juoksin nyt ladulla, jolla ei ollut yhtään hiihtäjää; latu-ura oli monin paikoin jäätynyt.

 

Kyseinen reitti on ihan kohtuullinen ja sitä voi ilmeisesti jatkaa niin pitkälle kuin halua riittää.

 

Silti kyselen, onko Tampereella mitään muita talvireittejä juoksijoille? 

 

Starttina toimii Kalevan kaupunginosa ja tarkoitus olisi juosta 20 - 25 kilometriä.

 

Kahden tunnin lenkin aikana näin yhden juoksijan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mmm... Kalevasta jotenkin Ratinaan, josta rantaa pitkin Hatanpään kautta Härmälään. Siitä Nuolialantietä Partolaa kohti ja käännös Pereentielle ja edelleen Pirkkalan keskustaa kohti. Sieltä sitten takaisinpäin tai käy kääntymässä vasta Rajasalmen sillalla. Välillä lyhyitä pätkiä jäätynyttä sulamisvettä, mutta muuten ok (ainakin perjantaina).

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 tunti sitten, Amerikan Serkku kirjoitti:

Mmm... Kalevasta jotenkin Ratinaan, josta rantaa pitkin Hatanpään kautta Härmälään. Siitä Nuolialantietä Partolaa kohti ja käännös Pereentielle ja edelleen Pirkkalan keskustaa kohti. Sieltä sitten takaisinpäin tai käy kääntymässä vasta Rajasalmen sillalla. Välillä lyhyitä pätkiä jäätynyttä sulamisvettä, mutta muuten ok (ainakin perjantaina).

Kiitos vinkistä. Lisää tällaisia!

 

Onko tällä reitillä pyörätie tms.?

 

Helsinkiläisenä täytyy sanoa, että Helsinki on ehkä paras juoksukohde talvella. Keskuspuiston upeiden metsien läpi kulkee aurattu kevyenliikenteenväylä. Sillä on lysti juosta - ja siksi minulle ei juoksu maita

 

Lainaa

Ihan missä vaan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään kokeilin tuota Pirkkalan-lenkkiä. Karu oli. 

 

Lenkin haastavin kohta oli päästä Kalevasta Hatanpäähän. Ensinnäkin: En tajunnut, että ylitettävänä on vuori. Laella mietin, että kehtaako sitä juosta haustausmaan poikki, mutta kyllä kehtasi, kun en jaksanut alkaa etsiä vaihtoehtoista reittiä. 

 

Hatanpäätä ei meinannut millään löytyä, koska en ymmärtänyt, miten selvitä sekavasta liikennekaistojen labyrintistä Viinikassa. Ojantöyräällä roikkui omituinen puutaloalue. Maantienlaitaa piti juosta pitkälle, kunnes tuli ratakiskojen ali kulkeva väylä. Matkalla pysäyttämäni eläkeläispariskunta kertoi, että he oikaisevat omin päin kiskojen yli. Itse en moiseen uskaltanut ryhtyä.

 

Rantareitti Pirkkalaan oli lyhyt, Härmälän kaupunginosa viehättävä - poislukien julma koira joka haukkui kaikkea Nuolialantiellä.

 

Sitten alkoikin loputon maantiepätkä.

 

Mietin, että jos minä olisin joutunut juoksuni tällaisissa maisemissa juoksemaan, olisi tainnut jäädä juoksematta. Juokseminen on minulle keino olla yhteydessä luontoon. Yksi papparainen toteutti tätä yhteyttä paistattelemalla auringossa penkillä maantienlaidassa. Helsingissä ei tällaisia maantiepenkkejä ole.

 

Maantien reunassa oli myös kyltti, joka osoitti metsään (Killo). No, siellä oli vastassa toinen kyltti: Ladulla kävely kielletty. Palasin takaisin maantielle ja juoksin aina Pirkkalaan asti. Siellä oli pankki, ruokakauppa ja kirjasto. Käännyin torin kulmalta paluumatkalle.

 

Paluumatkalla mietin, että maantiejuoksu on tavallaan selkeää. Ei tarvitse muuta kuin jolkottaa suoraa ja tasaista väylää. Siinä voi keskittyä vartalon asentoon (luulen, että minulla on taipumus juosta hieman takakenossa) ja käsien asentoon (en muista pitää käsivarsia aktiivisina). Toisaalta, kun pääsin taas puistoalueelle, muistin mikä on parasta lenkkeilyssä kevättalvisessa metsässä: tityy. Helsingissä lenkkini äänimaisemaan oli vielä kuulunut koskenpauhu.

 

Paluumatkalla päädyin teollisuusalueelle ja hotellille nimeltä Mango. (Säälin kaikkia niitä turisteja jotka sinne erehtyvät.) Tien laidassa oli kaunis tiilitalo tyhjänä. Lopulta löysin tien Viinikkaan ja selvisin liikennehelvetistä. Mutta edessä oli vielä yksi helvetti: hautausmaan viertä 700 metrin nousu mäen laelle. Kahden ja puolen tunnin lenkin päätteeksi se oli melkoinen puristus. 

 

Lenkin aikana vastaan tuli kahdeksan juoksijaa (näistä kolme Pirkkalassa). Vertailun vuoksi: Helsingin Keskuspuistossa vastaavanlaisena aurinkoisena sunnuntaipäivänä olen laskenut yhtä pitkällä lenkillä 76 juoksijaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuolta linkin takaa löytyy Kunto-Kolmosen kartta. Kyllä se käsittääkseni on varattu jalkahommiin myös talvella. 

 

http://www.ukkinstituutti.fi/filebank/844-Kuntokolmonen_2013_kartta.pdf

 

Kaupissa on kyllä 20-25 km hyvässä kunnossa olevaa talvipolkua, jos sellaista pitkin haluaa ja voi juosta. Kannattaa katsoa FB:sta Tampere Trail Running - ryhmän porukkalenkkejä. Muistaakseni huomenna taisi olla juuri Kaupissa "matalan kynnyksen lähilenkki". Otsalamppu ja nastakengät on toki hyviä lisävarusteita polkuhommiin näin sydäntalvella 😃

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kesälläähän täällä on upeita juoksupaikkoja. Kauppi, Niihama, Olkahisen lenkit mihin tehdään noita latuja on pitkiä sitten kesällä. Kaukajärvellä ja Hervannassa samoin. 

 

Sit jos haluaa mennä metsään juokseen niin Hervannassa olen itse käynyt, kun lähellä asun.

 

Toki näin talvella on ehkä vähän "tylsempiä" pätkiä. Itsellä menee monesti juoksut tuossa kaukajärveltä-Nattariin ja siitä Linnainmaalta eteenpäin. Sammonvaltatie joka lähtee siitä Kalevan Prismalta on yksi baana jota juoksen. Itselleni asfaltti kelpaa... Tuolla kyl kesällä paahtaa pyöräilijät aika vinhaa vauhtia välillä. Ne Pappilan peltoalueet on kyl kans upeita, sit kun vähän keli paranee. Harmi, kun sitä on vain lyhyt pätkä.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4.3.2019 at 15.13, vmaksi kirjoitti:

. Muistaakseni huomenna taisi olla juuri Kaupissa "matalan kynnyksen lähilenkki". Otsalamppu ja nastakengät on toki hyviä lisävarusteita polkuhommiin näin sydäntalvella 😃

 

Tämä olisi ollut kiva kokea (onko se joka viikko?), mutta koska päivällä oli aikaa ja sää kaunis, lähdin verestämään muistojani KuntoKolmosesta. Tämähän on se minun kotilenkkini Tampereella. Edellisen kerran kun olin keikalla Tampereella, löysin Kaupin metsät ja KuntoKolmosen ihan sattumalta. Silloin oli sumuinen syksy, todella tunnelmallinen vuodenaika ja sää.

 

Nyt aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Ja järveltä puhalsi jäätävä tuuli. Jäällä näkyi luistelija sauvojen kanssa ja jokunen pilkkijäkin. Ekalla kierroksella menin ohi järvelle tultaessa ja päädyin jäisille kallioille liukastelemaan.

 

KuntoKolmonen on erikoinen lenkki. Koko ajan mennään ylös tai alas. Mitäköhän ominaisuuksia tällainen treeni kehittää? Juoksin kolme kierrosta ja takaisin kotiin. Matkan varrella oli kaunis puutaloalue.

 

PS. Joku joku Tampereella kaipaa nastalenkkareita, niin Kalevan Prismassa oli vielä eilen kaksi paria (koot 3 ja 8] Sarvan nastalenkkareita puoleen hintaan (ovh 139e). Eivät olleet esillä vaan varastossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tällä viikolla olen kokeillut uutta reittiä: Kaleva - Ratina - Pyynikki - Varala - Tahmela - Pispalanranta - Hyhky - Tohloppi - Pispalan valtatie - Hämeenpuisto - Ratina - Kaleva.

 

Tämän reitin erikoisuus on jäällä juostut osuudet. Pyynikistä Varalaan pääsi hyvin jäätä pitkin ja Tohlopin jäällä oli ihana juosta. Pispalan valtatiellä juokseminen sen sijaan ei ollut aivan yhtä rentouttavaa. Loivaa nousua tulee pari kilometriä ja liikenne jyrisee korvan juuressa. Tosin ei tämä ole yhtä hullu reitti kuin se Pispalanharjun pohjoisrannassa kulkeva väylä; silläkin olen nähnyt juoksijoita iltaruuhkassa. (Sen väylän varteen on rakennettu yksi kerrostalokin; mahdollisesti Suomen kauhein paikka asua.)

 

Valitettavasti jäällä juoksemisen aika alkaa olla pian ohi. Kauankohan uskaltavat pitää Tohlopin jääraataa vielä käytössä? Pyynikissä  ja Pispalan rannassa taas on ilmeisesti melko sohjoiset kelit.

 

P.S. Nastalenkkarivinkki, osa 2. Koskikeskuksen Intersportissa on hyvä valikoima Sarvan ja Icebugin nastalenkkareita alehintaan 80e. Myös kesän juoksuvaatteita oli hyvin alennuksin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikoinaan kun asuin Tampereen keskustassa niin juoksulenkit suuntautui aina rantoja myöten. Ratina-Hatanpää-Härmälä on hyvä myös maisemallisesti ja pyöräteitä/jalkakäytäviä pääsee aina Pirkkalan kirkolle asti. Tosin Härmälä-Partola väli on vilkkaasti liikennöity.. Partolasta kannattaa mennä rannempaa (Pere-Haikka) jossa vähemmän liikennettä.

 

Pyynikki-Pispala myös hyvä suunta.. kokeile Hyhkyssä mennä Nokian moottoritien ali Vaakkolammelle ja siitä Raholaan ja aina Nokialle asti.. Nokialla on myös mukavia Pyhäjärven rantaa nuolevia kevyenliikenteenteitä (Edenistä länteen).. kaunista maisemaa.. suosittelen jos sinne asti jaksat jolkottaa.. ja bussillahan pääsee takasin (tai päinvastoin).

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä  • Osta vähintään 69,99 € niin saat 20 % alennusta koko ostokerrasta!


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy