Jump to content
Juoksufoorumi.fi


joukor

Lailliset lisäaineet käyttöön

Recommended Posts

Punajuuren suorituskykyä lisäävästä vaikutuksesta olen kyllä aikaisemminkin kuullut, punajuuri kun vaikuttaa hapenottokykyyn positiivisesti. Tuo on nyt sitten tieteellisesti ihmiskokeilla vahvistettu. 

 

Lasi punajuurimehua parantaa suorituskykyä vitosen lenkillä 1,5 % ( Runners world ) ja säännöllisesti nautittuna teho senkun vaan paranee, puhutaan jopa 16 % paremmasta loppuajasta. Aika paljon muuten tuo 16 %. 

 

Tarkemmin aiheesta

 

MTV n juttu

 

Mielenkiintoista. Mitäs muita laillisia ja kestävyyttä/vauhtia tehostavia aineita löytyy ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nämähän on sitten aina yksilökohtaisia juttuja eli kannattaa testailla aina silloin tällöin jotakin ja koittaa muut asiat pitää samana ja katsoa että muuttuuko mitään. Eli omaa kroppaa testilaboratoriona käyttäen. Toisilla se on viimeisen päälle fiksu ja siisti labra ja toisilla, kuten itselläni, paskainen kylpyamme jossa kaikenlaisia liemiä keitellään.

 

No mutta asiaa:

 

Beta-alaniinin pitäisi tehostaa haponsietoa ja antaa kivat kutinat (muistan kun ensimmäisellä kerralla otin vähän turhan kunnon annoksen! Muurahaispesä oli pään sisällä) , muistaakseni puna-juuren teho perustuu aika pitkälle samaan. Vaikka tuo artikkeli antaa toisen kuvan.

 

Eli yleisesti kun asiaa on tutkittu niin esim 5k tuloksiin tuolla ei aina kauheaa merkitystä ole ollut, toki tarpeeksi että se hyöty kannattaa mitata ulos jos vakavissaan touhuaa. Omat kokemukset on että parantaa, ja jos haluaa kisatuloksen optimoida niin pitäisi ottaa, mutta hyödyt ei niin järkyttävät ole just jotakin parin prosentin luokkaa.

 

Mutta tässä ihan viimeaikoina olen viisastunut erään bodarin toimesta joka sanoi että hän ottaa aina treenin alle tuota beta-alaniinia ja piti sitä todella toimivana aineena, minä tankkasin aamusta monta tuntia ennen treeniä ja suoraa treenin jälkeen (osana nestehuoltoa). Tässä voi olla yksi iso tekijä siihen miten se kenellekin tehoaa. Ja se selittäisi osaltaan miksi se joissakin tutkimuksissa toimii tosi hyvin ja toisissa ei niin hyvin.

 

Mainittakoon nyt myös kreatiini joka on tutkitusti tehokas, vaikka selkein teho on lyhyemmillä voima-suorituksilla, mutta onhan siinä se loppukiri johon myös beta-alaniinin teho perustuu. Toki nestekertymä voi olla ongelma. Minulla on tullut nestettä mutta selkeää tehoa en ole oikein koskaan huomannut (jälleen tutkimus ja yksilökohtaisuus on kaksi eri asiaa!), siksi en käytä. Painoluokkaurheilussa just ja just parin päivän hiilari- ja nestedietillä pääsi painoluokkaan, joten mikään mikä kerryttää nestettä ei kauheasti kiehtonut. Juoksussa aivan varmasti sama, kilo tai kaksi jos tulee nesteinä painoa niin ei varmasti. Mutta ehkä monen tunnin suorituksissa hyödyttääkin jos/kun ei tarvitse kantaa nestettä niin paljoa mukana? En tiedä onko kukaan koittanut. Oma kokemus tosin on että se kreatiinin sitoma neste irtoaa hitaasti, jopa viikkojen ajan. Mutta tuo voi olla täysin omaa kuvitelmaa, kuitenkin vain kiloista puhutaan ja kroppa elää elämäänsä kokoajan.

 

Onhan noita vaikka mitä, rauta, kaikki vitamiinit.

 

Aika yksilökohtaista tuo varmasti on. Verikokeilla pitäisi selvittää mistä on puutetta. Tässä(kin) olisi varmaan melkein jokaisella parantamisen varaa jos tosissaan haluaa tuloksiaan parantaa, sieltä voi löytyä aika yllättäviä ongelmakohtia. 

 

Esimerkiksi itselle sinkki on ollut ihan ehdoton ja varmasti viimeinen lisäravinne josta tulen luopumaan. Korjasivat testosteronitasoja ja treenikapasiteetissa tapahtui aika dramaattinen muutos, aamuisin oli huomattavasti kivuttomampi nousta sängystä ja mielialan heittelyt (eli hermojen palaminen) ylirasitusoireena väheni, huomattavasti helpompaa perheen arjen kannalta.

 

Lyhyt katkos oli sinkissä tuossa hetki sitten ja kyllä se heti alkoi tuntua yleisessä jaksamisessa, nyt sinkki on taas kuvioissa mukana ja mies on kuin orava jolla on voimavirtakaapeli perseessä... Siis hyvällä tavalla, vaikka onhan se aina voittajafiilis kun jotakin on perseessä. Eiku, väärä foorumi.

 

Toki hera- ja ylipäätään proteiinijauheet sekä toki palautusjauheet (malto ja hera samassa sekoitteessa) on keskeisiä myös kestävyysurheilijoilla. Vaikka vanhan koulukunnan jäärät varmasti tuhisee karsinassaan, tuhiskoot. Toiset tykkää kun on voimavirtakaapeli perseessä ja toiset tykkää pyöriä omassa ulosteessaan. 

 

EDIT: Joko kohta on taas foorumin sosiaalinen oikeus (TM) siipi mielipahoissaan vinkumassa kun on käytetty rumaa ja asiatonta kieltä ja miten foorumin naisetkin katoaa. Alkaisi olla aika.

  • Like 2
  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

sinkki on täälläkin josta en luovu, vedän 75-100mg joka aamu, deet ja ceet päälle. Ihan samaa fiilistä täälläkin eli kaapeli suoraan 20kv voimalinjasta, virtaa on. Toki lisääntynyt veren ferritiini lisännyt energiaa myös. Rautaa vedän 200mg joka toinen päivä.

Kreatiini on tutkitusti jeesaava aine, tosin viimeaikoina on jäänyt kaupanhyllylle. Ehkä voisi kuurin taasen ottaa max8vkoa.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 tuntia sitten, joukor kirjoitti:

Mielenkiintoista. Mitäs muita laillisia ja kestävyyttä/vauhtia tehostavia aineita löytyy ? 

 

ikääntymistä estävät aineet. Sisältävät kaikki testoa ja jollain lääkärin papereilla sen saa varmaan ikäsarjassa jopa lailliseksi ja vaikkei saisikaan, niin ketään ei ikinä testata. Veikkaan, että 50+ sarjoissa käytetään jo aika laajalti. Sama koskee kaikenlaisia potenssilääkkeitä, joilla on varmasti merkitystä myöskin juoksukuntoon.

8 minuuttia sitten, joukor kirjoitti:

Magnesiumtabujen puolesta iso plus. Krampit pysyvät poissa. Pari kertaa juossut pitkän oltuani ilman magnesiumia ja kuinka ollakaan. Kramppia pukkas. 

 

mä käytin monta vuotta magnesiumia. Kerran unohdin ostaa enkä huomannut mitään eroa, joten en ole sitä enää käyttänyt. Oikeastaan en nykyään käytä enää mitään. D-vitamiinia otan talvisaikaan, mutta kun en sitäkään oikein muista kovin usein napostella, niin sanotaanko, että olen ottanut nyt kesän jälkeen yhteensä ehkä 10 kertaa yhden D-vitamiinin. En ole mikään pillerihemmo siis sanan varsinaisessa merkityksessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 tuntia sitten, joukor kirjoitti:

Punajuuren suorituskykyä lisäävästä vaikutuksesta olen kyllä aikaisemminkin kuullut, punajuuri kun vaikuttaa hapenottokykyyn positiivisesti. Tuo on nyt sitten tieteellisesti ihmiskokeilla vahvistettu. 

 

Lasi punajuurimehua parantaa suorituskykyä vitosen lenkillä 1,5 % ( Runners world ) ja säännöllisesti nautittuna teho senkun vaan paranee, puhutaan jopa 16 % paremmasta loppuajasta. Aika paljon muuten tuo 16 %. 

 

Tarkemmin aiheesta

 

MTV n juttu

 

Mielenkiintoista. Mitäs muita laillisia ja kestävyyttä/vauhtia tehostavia aineita löytyy ? 

kokeilin tuota pari kertaa, ja huomasin kyllä vaikutukset parin päivän jälkeen. Paska lensi hienosti, ei ollut ummetusta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinkin vaikutuksista terveyteen löytyy kyllä mielenkiintoista juttua. Esimerkiksi tässä tutkimuksessa nuorille kilpapainijoille (keski-ikä vajaa 19) annettiin neljän viikon ajan sinkkilisää ja huomattiin, että rankan harjoittelun testosteronia laskeva vaikutus saatiin käytännössä kumottua. Koeryhmä tosin häpeällisen pieni (10 hlöä), mutta herättää kuitenkin ajatuksia aineen hyödyllisyydestä juoksussakin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krampit ovat monimutkaisia ketjuja, joissa yleensä enemmän kuin yksi liikkuva osa. Karkeasti ottaen asia numero 1) on nestehukan ehkäisy, sitten 2) on riittävä määrä suoloja (magnesium yleinen puuttuva palanen, muttei ainut) ja sitten on monia muita yksittäisiä asioita, joiden on huomattu vaikuttavan. Kuitenkin jos kramppeja ilmenee, niin kannattaa pistää järjestykseen asiat lähtien numerosta 1) ja siirtyen siitä 2) kautta noihin pieniin asioihin. 

 

Ei liity ehkä tähän ketjuun niinkään, mutta yksi kisoissa TODELLA hyödylliseksi havaittu menetelmä kramppien kanssa on ostaa purkki suolatabletteja. Kun kramppi alkaa tulemaan, siis ennen kuin täysi hirtto kiinni, laitetaan suolatabletti suuhun, imetään muutama sekunti ja sylkäistään mäkeen (itse puolitan tabut jo valmiiksi, ettei mene niin paljon luontoon/hukkaan). Tällöin kramppi lähtee samointein veks ja vaikutus kestää jopa 15-45min, tai pidempäänkin.

 

Tieteellisesti ei ole pystytty täysin ymmärtämään mitä tapahtuu, mutta jotain tämmöistä. Kramppi on kehon suojamekanismi olla rikkomatta lihasta, kun se väsyy. Kun kramppi on tulossa, jo pieni määrä suolaa suussa saa kehon ymmärtämään, että on ihan turvallista jatkaa pidemmälle ja näin lihaksesta saadaan mitattua paljon enemmän irti. Itse suola ei siis ehdi tehdä mitään fysiologista vaikutusta lihaksessa vaan ihan riittävä on saada pieni määrä suolaa suuhun tuon suojamekanismin kiertoon. 

 

Itsekin nuorempana kärsin alituisesti yökrampeista, mutta sittemmin varttuneemmalla iällä tullut vähintään sama määrä urheilua, mutta ei enää kramppeja laisinkaan öisin. Nykyisin kramppeja tulee vain uidessa tai pitkissä kisasuorituksissa (>5h). 

 

Lisättäköön vielä sen verran, että tosiaan tuota lihaksen kramppikestävyyttä voi kasvattaa yllättäen muun muassa maksimivoimaharjoittelulla. Ideana on se, että lihaksesta yleensä vain osa soluista aktivoituu kestävyyssuorituksessa. Maksimivoimaharjoittelulla voidaan opettaa lihasta käyttämään kaikkia soluja lihaksen aktivoinnissa. Tällöin pitkissä alhaisen tehon suorituksissa myös kaikki lihassolut aktivoituu luontaisesti ja täten joutuvat tekemään huomattavasti pienemmän kuorman kuin jos vain osa soluista aktivoituisi -> kramppien todennäköisyys pienenee. 

 

Tämänkin sanottua tyypillisin syy pitkissä suorituksissa kramppiin on liian nopea etenemisvauhti suhteessa kuntoon. Mutta tuota kramppien esiintymiskynnystä voi kyllä siirtää ihan merkittävästi noilla yllä olevilla ohjeilla ja tietysti harjoittelemalla oikein etenkin lihaskestävyysominaisuuksia!

 

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minuuttia sitten, hatapa kirjoitti:

Nestehukka vaikuttaa myös noihin kramppeihin. Oman kokemukseni mukaan jopa enemmän, kuin mg.

 

Mielestäni tässä järjestyksessä:

1. Rasitus, johon lihas ei ole tottunut.

2. Nestehukka

3. Suolot jne.

 

Viitisen raakaa kananmunaa keltuaisineen + pari rkl macajauhetta heti kovan juoksuharjoituksen päälle siihen vasteikkunaan on nopea "pommi" korjaamaan lihasvaurioita eli rakentamaan. Puoli tuntia myöhemmin normaali ateriointi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy