Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Kompassi

Arvostele ketju:


tuufaast
 Share

Recommended Posts

Vanha levykompassi partioajoilta on aika finaalissa ja muutenkin huono. Uusi pitäisi hankkia. Kova mietintä peukalo- ja levykompassin välillä. Testasin kerran levykompassia ja sillä oli helpompi mennä suunnassa, mutta suunnanotto paljon levykompassia hankalampaa.

 

En ole kovinkaan hyvä suunnistaja ja käytän paljon suuntaa. Onko vinkkejä, mitä ottaa huomioon kun suunnistajan kauppaan marssin ja miksi ostaisin peukalokompassin, enkä levyn?

Link to comment
Share on other sites

Käytin aikaisemmin levykompassia ja silloin tuli liikaakin mentyä vain suunnassa ja kartanluku jäi vähemmälle. Nykyisin käytän peukalokompassia, jossa on värikoodit, joiden avulla voi suunnassa kulkea. Enimmäkseen kuitenkin pidän karttaa kompassin avulla oikeasssa suunnassa. Jotenkin kätevämmältä tuntuu käyttää  tuota peukalokompassia ja tulee enemmän luettua karttaa. Joissakin peukalokompasseissahan on myös kääntyvä rasia.

Link to comment
Share on other sites

2 tuntia sitten, m-52 kirjoitti:

Käytin aikaisemmin levykompassia ja silloin tuli liikaakin mentyä vain suunnassa ja kartanluku jäi vähemmälle. Nykyisin käytän peukalokompassia, jossa on värikoodit, joiden avulla voi suunnassa kulkea. Enimmäkseen kuitenkin pidän karttaa kompassin avulla oikeasssa suunnassa. Jotenkin kätevämmältä tuntuu käyttää  tuota peukalokompassia ja tulee enemmän luettua karttaa. Joissakin peukalokompasseissahan on myös kääntyvä rasia.

Kestikö kauan tottua peukalokompassiin?

Link to comment
Share on other sites

peukalokompassiahan pidetään samassa kädessä kun karttaa ja se on koko ajan kartan päällä siinä kohtaa missä kuljetaan, voi ottaa suunnan tai  vain pitää karttaa menosuunnassa neula pohjoseen, semmonen pelkällä kompassilla suunnassa kulkeminen jää mielestäni kokonaan pois kun kartta ja kompassi on päällekkäin, tottuminen oli tosi nopeeta mulla ainakin silloin joskus aikanaan 

Link to comment
Share on other sites

Levykompassilla minäkin aloitin harrastuksen, vieläpä sellaisella Suunnon parinkympin retkikompassilla. :tiili: Jälkiviisaana on helppo sanoa, että ei ollut paras idea. Lainasin Silvan levykompassia ja olin aivan myyty oikean suunnistuskompassin toimivuudesta.

 

Ostin kuitenkin Silva Race Jet -peukalokompassin, koska sitä ei tarvitse hieroa joka rastilla (kiinteä rasia) eikä siinä ole mitään ylimääräistä (ei asteikkoa) varastamassa huomiota kartan ja maaston lukemisesta. Kiinteässä rasiassa on sekin hyvä puoli, että se ei pääse kääntymään kaatumisen tai osumisen seurauksena. Tein peukalokompassilla yhden oman harjoituksen ennen kuin uskaltauduin iltarasteille peukalokompassin kanssa. Enää en edes miettisi levykompassia. Peukalokompassi on yksinkertainen ja idioottivarma - siis kuin tehty minulle! :hali_hehe:

 

Peukalokompassin etuna on nopeus, helppous ja se että kartta ja kompassi on vain yksi "paketti" ja pysyy näppärästi yhdessä kädessä. Sen kärjellä on helppo osoittaa tarkkaa paikkaa kartalla, esim. teitä ja polkuja juostaessa.

 

Levykompassin etuna on ehkä tarkkuus, koska se on muodoltaan pitkulaisempi ja siksi sen asento on helpompi hahmottaa. Riskinä on se, että levykompassia käytettäessä tulee juostua kompassi kädessä sojottaen ja "kartta taskussa". Kilpasuunnistajat käyttävät molempia, mutta peukalomallinen näyttäisi suositummalta.

 

Suosittelen, että lainaat jostain kiinteän rasian peukalokompassia ja teet pari suoritusta sillä. 20-rastisen A-radan aika saattaa parantua 10 minuuttia jo sillä, että neularasian hierominen jää pois.

Link to comment
Share on other sites

Sehän tässä onkin, kun en oikeastaan käytä kompassia kauheasti suuntaamiseen (voipi olla, että olisi vähän parannettavaa näissä suunnistuskäytännöissä) 🙂

 

Sitäkin olen miettinyt, että ehkäpä se peukalokompassi auttaisi tähän kartan parempaan käyttöön. Nyt taidan pitää eri käsissäkin karttaa ja kompassia... 

Link to comment
Share on other sites

16 minuuttia sitten, m-52 kirjoitti:

Äkkiä tuohon peukalokompassiin tottuu. Vaikka kävelyvauhtia ensin harjoittelee. siihen kun pääsisi, että osaa suunnistaa sujuvasti ilman kompassia kuten Pasi Ikonen. Taitaa kyllä ikä loppua kesken😂

 

mä en osaa suunnistaa edes kompassin kanssa. Kerran olen ollut suunnistamassa ja tuloksena keskeytys. Se oli joskus 80-luvun puolivälin tienoilla Paloheinässä. Minulla ja kartalla oli eri mielisyyksiä siitä, mitä joku juova tarkoittaa. Sen seurauksena etsin sitä puroa väärästä mestasta. Vaikka sen rastin piti olla ihan sen hiihtoreitin vieressä niin ei sitä ainakaan tuntiin löytynyt. Miten suunnistamista voi muuten harjoitella kilpailujen ulkopuolella? Onko jossain jotain harjoitusratoja, joita voi käydä suunnistamassa? Minähän ehdotin Minna Kaupille viime viikolla, että pitäisi olla hallisuunnistusta, kun hän hehkutti kuinka halpa laji suunnistus on lapsille ja kuinka sitä voi tehdä talvellakin tuolla ulkona. Vielä helpompaa, jos suunnistusta voisi harrastaa hallissa ja vaksit laittaisivat joka aamu ne rastit eri paikkoihin ja tekisivät kartat. 

Link to comment
Share on other sites

11 minuuttia sitten, Baltsu kirjoitti:

 Miten suunnistamista voi muuten harjoitella kilpailujen ulkopuolella? Onko jossain jotain harjoitusratoja, joita voi käydä suunnistamassa?

 

Suunnistus on isoja kansanjoukkoja vetävä laji, täälläkin päin on jokaiselle päivälle kuntosuunnistusta tarjolla jossain lähellä ja siellä myös näkee oikeita suunnistajia harjoittelemassa. Turku-rastit taitaa olla suosituimmat ja parhaina päivinä useampi sata kuntosuunnistajaa paikalla. Tarjolla on aloittelijoiden lyhyistä ja helpoista radoista ihan oikeaa suunnistusta simuloivaa pitkää ja haasteellista rataa. Suunnistuskalentereista selviää paikkakunnan tarjonta.

Link to comment
Share on other sites

Toisaalta vähäpolkuisessa metsämaastossa moni kuntorastiharrastaja suoriutuisi radastaan nopeammin jos vaihtaisi peukalokompassin levykompassiin ja menisi tietyt pätkät suoraviivaisesti välietapeittain levykompassisuunnalla, samalla karttaa pelkistämällä lukien. Vähemmän harrastavalla voi olla hyväksi juuri se että levykompassia pidetään eri kädessä kuin karttaa, jolloin kun katsoo karttaa niin katsoo tehokkaasti sitä karttaa eikä silmäile samalla kompassia ja neulan vakautta. Toisessa hanskassa pitää tarvittavan suunnan ja kun katsoo sen suuntaa etumaastoon niin ei samalla silmäile karttaa vaan sitä suuntaa.   -Lisäksi levykompassilla on aloittelijankin rastia lähestyessä helppo pyöräyttää seuraava lähtösuunta juostessa etukäteen valmiiksi kun rastilippu näkyy ja tehostaa siten omaa rastiltalähtöään. 

Link to comment
Share on other sites

17 tuntia sitten, m-52 kirjoitti:

Jos aloittaisin nyt suunnistuksen ihan alusta, välttäisin mahdollisimman paljon kompassin käyttöä muuhun kuin kartan pitämiseen oikein päin. Sitten kävelyvauhtia rastilta rastille mahdollisimman paljon karttaa lukien.

 

Tämähän olisi fiksua, jos malttaisi. Kiintorasteja on tullut suunnistettua kävellen, mikä on varmasti ollut opettavaisempaa kuin kuntorasteilla päätön juokseminen. Toisaalta, tulee hyviä vauhtiharjoituksia juoksua silmällä pitäen, ja on se säntäilykin hieman kuitenkin kehittynyt 🙂 

Link to comment
Share on other sites

Jos näkö (en tarkoita ulkonäköä) ei ole enää sieltä parhaasta päästä, kannattaa hypistellä luupilla (lisävaruste) varustettua peukalokompassia. Luuppia ei kannata heti ostaa vain kokeilua varten, jos jollakulla kaverilla on sellainen näytettäväksi.

 

Moskovalaisen luuppi vähän turhan pieni, mutta Suunnon kompasseihin löytyy isoa linssiä.

 

Luuppi helpottaa kartan lukemista, mutta hämärtää vähän etäisyyksiä siltä osalta mikä on luupin alla.

Link to comment
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy