Jump to content
Juoksufoorumi.fi


JH1

Miten paksussa lumessa juoksette?

Recommended Posts

Viime talvena tein lenkkejä jopa 20 cm paksussa lumessa, toki välillä oli tampattua polkuakin, mutta kunnon hankea tuli sellaiset lähemmäs 10 km. Meno on pehmeää, todella raskasta ja hidasta - upottavalla alustalla jalkaa pitää nostaa korkealle. Touhussa on vähän sellaista suunnistuksesta tuttua metsäjuoksun makua, mutta pito on melkoisen heikko nastareillakin.

 

Luminen metsä on hieno paikka ja lyhyenkin poutakauden aikana hangelle ehtii ilmestyä paljon eläintenjälkiä. Lumikuorma painaa puidenoksat polulle ja niistä saa viilentävän lumipesun päälleen, kun jyrää esteradan läpi.

 

Onko muita jotka juoksevat poluilla, vaikka lunta olisi kertynyt sinne vähän enemmänkin vai olenko foorumin ainoa kahlaaja? :icon_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

eikai se lumikerros paksua voi olla, jos se on polku? Polkuhan tarkoittaa kulku-uraa ja jos siinä kuljetaan, lumi tamppautuu. Sen sijaan jos menee siitä polulta syrjään hankeen, lumi voi olla paksua. Itse olen juossut kunnon lumihangessa lähinnä jäällä ja täytyy sanoa niin, että jos se lumi on todella pehmeätä pakkaslunta, niin se kulku on aika vaivatonta. Toki monet syyt, mukaan lukien huono pito ponnistaessa, tekevät juoksemisesta rankempaa kuin tiellä, mutta ei se höttölumen hanki itsessään paha rasti ole, koska siitä suhahtaa sen verran helposti läpi, ettei tarvitse harppoa tai kahlata. Sellainen lumi on paljon pahempi, missä se hangen pinta on ikään kuin vähän kova, jolloin askel tekee sellaisen rasahduksen, jonka jälkeen sinne lumeen uppoaa. Silloin juokseminen muuttuu pomppivaksi ja raskaaksi.

 

Nastakengät eivät auta mitään hangessa juoksemisessa, ts. ovat ihan väärät jalkineet. Lumella pitää olla maastokengät, joiden pohjissa on kunnon kuviointi. Samanlainen pohja on hyvä kuin mikä on mutaan tarkoitettu. Sellainen antaa vähän pitoa lumesta ponnistettaessa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanne etela-Saksaan tuli pari viikkoa sitten oikein kunnon myrakka. Ennen sita ei lunta ollut yhtaan, ja vuorokaudessa tuli 20-30cm hienointa puuteria. Piti tietysti menna testaamaan milta juokseminen silla tuntui. No hauskaahan se oli. Pulssi nousi vaikka en kovaa mennykkaan, eli hyva treeni.

Juoksin siela missa tiesin etta alusta olisi suht sileaa (esim auraamattomalla tiella). Valilla lunta oli pohkeen puolivaliin asti. Juoksu oli huomattavasti raskempaa kun tavallisesti, jalkaa piti nostaa enemman, ja lunta piti "potkia" kengan paalta pois joka askeleella. Mutta se oli suht helppoa, kevytta lunta kun oli.  Pito oli hyva, kun alusta ei ollut jainen. Jalassa GTX polkujuoksu lenkkarit. Ne olivat hyva valinta, ei kastunut jalat, eika liukunut. Ehdottoman hyvat olivat myos Salomonin saarystimet, ei tullut lunta kenkiin ollenkaan.

 

Pari paivaa myohemmin menin uudestaan, mutta se ei sitten ollut ollenkaan yhta hauskaa. Lunta oli tullut lisaa, ja alin kerros oli sulanut ja jaatynyt uudestaan. Teita oli myos aurattu, ja lumi oli pakkautunut tiiviiksi pohjakerrokseksi. Sen takia valilla oli liukasta, valilla uuden lumen alta loytyi "yllatyksia", eli kovia lumi-paakkuja, tai traktori-uria. Niihin sitten meinasi helposti kompastua, kun kenka osui sopivasti. Koko homma meni rampimiseksi, koko ajan meinasi kompastua ja liukastakin oli (minulla ei ole nastalenkkareita). Suosiolla lopetin homman, ja menin lumelta pois.

 

Eli kunnon lumikerroksessa juokseminen voi olla tosi hauskaa, jos olosuhteet ovat hyvat. Mutta jos tuoreen lumen alla on epamaarainen alusta, en oikein tykkaa, liikaa kompastumisia ja liukua.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juoksin eilen meren jäällä ekaa kertaa tänä talvena. Paikoitellen oli juuri tuollaista, mitä @Miska postauksensa alussa kuvaa, mutta paikoitellen hanki oli kovempaa pinnasta, jolloin meni pomppimiseksi. Rankkaa se kyllä molemmissa tapauksissa oli, vaikka vauhdit olivat alhaiset ja jotenkin työlästä edetä. Ei kyllä uskalla juosta jäällä kuin uimarannan edessä. Joka paikassahan jäätä ei vielä ole ja siellä missä näyttää olevan kunnolla jäätä, se ei silti välttämättä ole niin paksua, koska lumikerros hidastaa jään vahvistumista. Joka tapauksesta Matinlahden uimarannasta about Paakkasen talolle saakka juoksin jäätä pitkin. Sain hangesta myös kokemusta muualla, koska ulkoilijoita oli sen verran liikkeellä, että heitä ohittaessa piti mennä urilta sivuun. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎21‎.‎1‎.‎2019 at 08.45, Miska kirjoitti:

Eli kunnon lumikerroksessa juokseminen voi olla tosi hauskaa, jos olosuhteet ovat hyvat. Mutta jos tuoreen lumen alla on epamaarainen alusta, en oikein tykkaa, liikaa kompastumisia ja liukua.

 

Jep. Kivikon kohdalla on jännät paikat, kun maassa on lunta; on ihan tuurista kiinni osuuko jalka kiven päälle, lipsahtaako sivuun vai putoaako se kivien väliseen syvään koloon. No suunnistustreeni lumisessa metsässä ei ehkä ole se turvallisin harjoituskeino, mutta käyrää tulee luettua eri tavalla koska esim. pienet polut eivät näy.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy