Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
X66

21. Kaukopartiohiihto

Recommended Posts

http://www.kouvu.fi/

 

"21. Kaukopartiohiihto 2019 on mahdollista hiihtää kahtena eri viikonloppuna:

 

- pe 15.2. - la 16.2. ovat hiihdettävissä 75 km ja 150 km matkat (perjantaina Utti - Anhava - Utti ja lauantaina myös Pajulahti - Utti väli). Info aukeaa perjantaina klo 06.00 ja suljetaan lauantaina klo 24.00. Lattiamajoitus (to - pe, pe - la ja la - su on mahdollista).

 

pe 1.3. - su 3.3. ovat hiihdettävissä 30 - 300km matkat. Info aukeaa perjantaina klo 06.00 ja suljetaan sunnuntaina klo 09.00. Lattiamajoitus (to - pe, pe - la ja la - su on mahdollista).

 

Molempiin tapahtumiin otetaan mukaan 100 hiihtäjää."

 

Mielenkiintoinen kahden viikonlopun kattaus. Finlandiahiihtoviikonloppuisin näitä ei järjestetä, mutta nyt näköjään sekä edellinen että seuraava viikonloppu.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pientä päivitystä:

"pe. 1.3. aamusta on käytössä Utti - Kaipiainen - Enäjärvi - Myllykoski - Utti 75 km lenkki, perjantai-illasta eteenpäin Utti - Anhava - Utti ja Utti - Pajulahti, la aamusta Pajulahti - Utti

PS2. 2013 seuranta (jossa näkyy silloin käytetty Utti - Enäjärvi - Myllykoski - Utti-reitti)

(https://www.tulospalvelu.fi/gps/20130301kaukopartio/)" 

Eli käytössä edellisen lumitalven 2013 reitit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pajulahti - Utti-väli (75 km) on hiidettävissä myös laturetkenä (perinteinen hiihtotapa) lauantaina 16.2. ja la 2.3.2019. Molempina lauantaina linja-autokuljetus Utista Pajulahteen (lähtö 06.30) ennekkoon kyydin varanneille.

 

Tuosta voisi ymmärtää, että ajavat ladut tuolle pätkälle? Millähän kalustolla tässä nyt lähtisi liikkeelle, tavan pertsan suksilla, Åsnesin varttiskineillä vai järjestäjän suksilla? Tapahtuman hengen mukaista olisi varmaan ottaa järjestäjän intin sukset, joilla olenkin hiihtänyt kaikki neljä kertaa, kun olen osallistunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tunti sitten, JKK kirjoitti:

Tuosta voisi ymmärtää, että ajavat ladut tuolle pätkälle?

 

Harjureitistö Nastolasta, Anhavan ladut, ja Paaskosken alue ovat latuverkostoa jossa periaatteessa on ladut. Muilta osin lienee kelkkauraa, johon hiihdetään ladut. Piikkipaikalla on se etu että pääsee itse tekemään ladun kelkkauraan ja avaamaan uudet lumet ladulta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, voiskohan tuolla käydä tiedusteluretkellä 2 viikon päästä ja sitten varsinaisella ittensätuhoamisreissulla kuukauden kuluttua... 

Jos sattuu paljon tulemaan lunta tapahtuman aikaan, niin voi olla, että varsinainen pertsalatu siellä missä sitä on ajetaan vasta myöhään iltapäivällä. Kannattaa toki tiedustella järjestäjältä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kutsussahan luvataan näin:

" Latu-ura on tehty hiihtämällä tai reitille on ajettu kelkkaura, mutta myös omia reitinvalintoja saa tehdä. Laturetken hiihtoura on pääsääntöiseti kansanhiihtouraa. " Eli ehkä laturetken alla käydään tarvittaessa kelkalla ajamassa ura.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 tuntia sitten, huh huh kirjoitti:

Jos ei muuten ole riittävän rankka tuo 300 kilometrin matka, niin voi tehdä silleen että hiihtää umpihankea siinä ladun/moottorikelkkauran vieressä.

 

Tätä just tuli maanantaina harjoiteltua. Sunnuntai-iltana vois olla säätiedotuksen mukaan uuden harjoituksen paikka.

 

5 tuntia sitten, San kirjoitti:

 ja sitten varsinaisella ittensätuhoamisreissulla kuukauden kuluttua... 
 

 

Se on hyvä että sullakin on arvot kohdallaan. Ilmoittautumisessa tuli nyt sitten osaltani tehtyä silviisii että tarkoituksena on maksimoida nautinto. Saunaan en kuitenkaan aio tällä kertaa mennä kesken hiihdon, vaikken kyllä viime vuonnakaan aikonut..

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 tuntia sitten, X66 kirjoitti:

Tätä just tuli maanantaina harjoiteltua. Sunnuntai-iltana vois olla säätiedotuksen mukaan uuden harjoituksen paikka.

Muutama päivä sitten oli televisiossa pientä juttua umpihankihiihtäjästä. Itse olen kyllä miettinyt, että suurin osa Suomen metsistä on tosi vaikeakulkuista maastoa jos ajatellaan hiihdon näkökulmasta. Kaikenlaista pajua ja risua, niiden välistä joutuu pujottelemaan. Ja muutenkin on jyrkkiä mäkiä tai vähemmän jyrkkiä mäkiä, nyppylää, kuoppia, ojia, kantoja ja muita esteitä. Jossain kohdin saattaa olla jokunen hehtaari mukavaa maastoa tai aukeampia kohtia.

Mutta aion minä vielä  joskus käydä metsässä luontoretkellä sukset jalassa. Tai vaikka kävellenkin voisi käydä katsomassa, että minkälaista siellä metsässä itse asiassa on talvella. Kun harvemmin tulee liikuttua muualla kuin tieverkostoa pitkin.

 

Sanoisin tuon Kaukopartiohiihdon 300 kilometrin matkaa vähän yliampuvaksi. Ei nyt oikeasti kaukopartiossa hiihdetty mitään kolmeasataa eikä kahtasataa kilometriä. Jokunen viikko sitten luin Rukajärven sissit -nimisen kirjan ehkä 17 vuoden jälkeen, siinä käsiteltiin aihetta yhden retken osalta.

Tuolla Utin tapahtumassa sen sijaan saa keskittyä pelkästään hiihtoon ilman häiriötekijöitä, joten siksikö lie matka on noin pitkä (jos haluaa niin pitkän reitin hiihtää).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä pohjoisemmassa Suomessa on kyllä vähemmän ryteikköjä ja niin paljon lunta, että pärjää hyvin metsäsuksilla. Alkutalvesta hakkuujätteet vähän haittaa ja joissain paikoissa on paljon ojituksia, mutta esim. Suomussalmella on ihan loistavasti soita. Soillakin sopivasti puiden käkkäröitä, ettei tuule niin pahasti.

 

Tuosta Kaukopartion matkasta. Homma alkoi laskuvarjojääkäreiden 75 km hiihtomarssista. Pian mukaan tuli kappareita ja lj kiltalaisia ja reserviläisiä. Matkaa kasvatettiin ensin 150 km ja sitten 200 km. Vuonna 2002 kaksi henkilöä yritti hiihtää 300 km, mutta jäi kesken 250 km kohdalle, kun sää teki kepposen. Vuonna 2003 kuusi hiihtäjää pääsi ensimmäistä kertaa 300 km.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se mitä olen nyt tällä viikolla hiihtänyt oikeassa umpihangessa järvellä ja pellolla niin nopeus on jotain 4 km/h. Sitten kun mennään pusikkoon ja mäkiseen umpimaastoon niin vauhti hidastuu entisestään. Luulisin että oikeassa kaukopartiossa katsottiin säätäkin niin että hanki vähän kantaa. Paksussa pehmeässä hangessa ei mitään pitempiä matkoja tehdä. Lisäksi toki hyödynnettiin teitä siellä missä se oli järkevää.

Kaukopartiohiihdossa osa perusreitistä on aika hidaskulkuista ja osa on normaalia latupohjaa. Parina viime vuotena osa alkupään reitistä vaihtui lumen puutteessa järvien ylitykseen. Tänä vuonna tarjolla on myös eteläinen reitti jossa on paljon tiepohjaa pikkuteillä (ja hyvä mahdollisuus eksyä kun reittiä ei ole merkitty). Tämä kaikki vaikuttaa nopeuteen. Säällä on merkittävä vaikutus, eli jos keli on huono niin 300 km on erittäin vaikea saavuttaa.

Toinen juttu on sitten tapahtuman kesto, 48h. Se on sen verran pitkä aika tuolla pöpelikössä omalla huollolla etten tiedä onko kukaan koskaan tehnyt lähes yhtäjaksoista suoritusta käyttäen täyttä aikaa.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

350 km aikaan 46 h 40 min ja 200 km kohdalla oli ehkä 1,5 - 2 h tauko, jossa nukkumisen yrittämistä noin 1 h.

 

Ei tätä Utin Kaukopartiohiihtoa voi oikeaan kaukopartiotoimintaan verrata. Siellä päätarkoitus ei ollut mahdollisimman nopea siirtyminen vaan tärkeintä oli pysyä piilossa ja myös tavaraa oli ihan eri tavalla mukana. Kovaa kuntoa nekin reissut vaativat, mutta ehkä henkinen puoli oli vielä kuntoakin tärkeämpää. Meillä ei sentään luodit lentele, eikä tarvitse peittää omia jälkiään.

 

Ehkä sellainen yhtäläisyys kuitenkin on, että Utin hiihdossakin pitää osata pitää itsestään huolta myös väsyneenä.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
tunti sitten, 226 kirjoitti:

350 km aikaan 46 h 20 min ja 200 km kohdalla oli ehkä 1,5 - 2 h tauko, jossa nukkumisen yrittämistä noin 1 h.

 

 

Tämän tarinan olen lukenut monta kertaa (löytyy Ultrajuoksija-lehdestä 1/2006 ja myös 226 kirjasta) ja varmaan lopussa jäi aikaa ainoastaan sen takia ettei enempää ollut tavoitteena. Sen verran pysähdyttävä suoritus ettei kukaan ole tosissaan yrittänyt rikkoa sitä, vaikka 300 km jälkeen olisi aikaa vielä ollutkin.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy