Jump to content
Juoksufoorumi.fi


JaNa

Revenneen nivelsiteen kanssa eläminen (ja juokseminen)

Recommended Posts

Palattu taas vihdoin tositoimiin lenkkipoluille, kun nilkan nyrjähtämisestä on viimen toivuttu. Tällä kertaa nilkka ei mennyt niin huonoon kuntoon etteikö olisi pystynyt korvaavia harjoitumuotoja hyödyntämään (pyöräilyä, soutulaitetta, kuntosalia yms.). Sain pysyttyä kohtuullisen hyvässä kunnossa. Tälle viikolle sain sitten kerrytettyä jo 50 juoksukilometeriä eikä nilkka ole pahemmin kapinoinut vastaan. Pientä jäännössärkyä vielä on jos nilkkaa pitää huonossa asennossa.

 

Mulla on nilkka nyrjähtänyt jo nuoruuden urheiluharrastusten parissa sen verran monesti, että ilmeisesti oikean puoleisen nilkan uloimmat nivelsiteet on revenneet kokonaan. Nilkalla pystyy juoksemaan ja harrastamaan ilman mitään ongelmia, mutta se saattaa nyrjähtää ihan kävellessäkin jos sattuu huonosti astumaan. Pahasti nyrjähtäessä saattaa tulla parin kuukauden lepo, mutta yleensä selvitään viikon parin lepuuttamisella. Kerran vuodessa näitä ehkä sattuu. Sinänsä ei mikään iso ongelma. Huonolle alustalle en tosin lähde juoksemaan, joten polkujuoksut rajoittuu hyvätasoisille sorapoluille ja pururadoille. Tosin juoksemalla en ole sitä muistaakseni edes ikinä nyrjäyttänyt. 

 

Olen jo useaan kertaan pohtinut, että pitäisikö tuo nilkka operoida, mutta nykyäänhän sitä ei ensi sijaisena hoitona suositella. Riskejä on, eikä leikkaus välttämättä edes onnistuessaan saa siitä edes nykyisen veroista. Kuntoutukseenkin saa laskea vähintään vuoden, ennen kuin pystyy ilman rajoituksia harrastamaan. 

 

Miten kohtalotovereilla on nuo nilvelsiteiden korjaukset onnistuneet ? Pystyykö nilkalla juoksemaan ilman rajoituksia operoinnin jälkeen ? Kannattaisikohan minun kuitenkin unohtaa operaatio, koska nilkkahan ei sinänsä vaivaa millään tavalla (paitsi nyrjähtäessään) ? Tietysti aina varoitellaan, että jos nivelsiteitä ei korjata, niin nilkka saattaa myöhemmin alkaa oirehtia. Omassa tapauksessani en sitä tosin usko. Olisi jo oirehtinut jos olisi oirehtiakseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävinpä sitten lääkärin lähettämänä MR kuvassa. Nilkassa kuulemma huomattava vaurio ja nivelside (tai -siteet) rakennettava mahdollisesti uusiksi. Eli oma diagnoosi piti ilmeisesti paikkansa. Mutta lääkäri jätti sen kyllä avoimeksi että onko operointi ehdottoman välttämätöntä. Jos juoksemaan kerran pystyy niin fysioterapia saattaisi kuulemma riittää. Tosin itsellä hieman pessimistiset odotukset fysioterapiaan liittyen.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lähete ortopedille ja puukkoa ilmeisesti tarjoavat. Itse edelleen kahden vaiheilla. Googlatessa löytyy sellaistakin tietoa, että katkenneita nivelsiteitäkään ei välttämättä korjata, koska nilkka saattaa tukevoitua kuntoutuksella. Ja toisaalta leikkauskaan ei tukevuutta takaa ja saattaa tulla muitakin ongelmia (kroonisia kipuja, asentovirheitä, liikerajoitteita). Otappa nyt tästäkin sitten selvää.

Jonkun verran tasapainolaudalla temppuilukin on jo parantanut tuntumaa. Juossut muutamana päivänä pitkiä lenkkejä tosi huonolla alustalla (paakkuuntunutta lunta) eikä nilkka ollut moksiskaan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomessa on kyllä Potilasvahinkolaki surkea ja jos tuo nilkka tärvellään niin Kirurgi ei joudu mihinkään vastuuseen. Potilas ehkä saa muutaman euron korvauksia, mutta ei paljon lohduta jos vaikka nilkasta on hermo katkennut leikkauksessa.

Onkohan ruotsissa tai jossain muualla tuo asia paremmin ? Yleisesti jos joku toimii niin sitä ei kannata korjata.

Aika epämääräistä tietoa ja varmuutta ei ole onnistuuko edes. Kuitenkin, jos on löysä nilkka niin kai niitä nyt nivelsiteitä kiristää kannattaa ?  En tiedä pitäisi kysyä joltain samassa tilanteessa olevalta ja leikkauksen läpikäyneeltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näin minäkin sitä olen pähkäillyt, että niin kauan kun se toimii ilman vaivoja, ei viitsisi leikkauspöydälle lähteä. Lääkärin mukaan nilkassa ei ole edes havaittavissa, kuin lievää löysyyttä. Monella on huonommat nilkat ilman mitään varsinaisia vaurioitakaan. 

MR kuvassa ei ollut kuitenkaan mitään epäselvyyttä, vaan uloin nivelside kokonaan poikki ja toisessa repeämä. Vaikea sanoa, pystyykö harjoittelu ja lihakset tosiaan kompensoimaan tuon puuttuvan nivelsiteen. Joidenkin lähteiden mukaan pystyy.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.  • Talviale!

    Alennukset jopa -60%


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy