Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
JaNa

Revenneen nivelsiteen kanssa eläminen (ja juokseminen)

Recommended Posts

Palattu taas vihdoin tositoimiin lenkkipoluille, kun nilkan nyrjähtämisestä on viimen toivuttu. Tällä kertaa nilkka ei mennyt niin huonoon kuntoon etteikö olisi pystynyt korvaavia harjoitumuotoja hyödyntämään (pyöräilyä, soutulaitetta, kuntosalia yms.). Sain pysyttyä kohtuullisen hyvässä kunnossa. Tälle viikolle sain sitten kerrytettyä jo 50 juoksukilometeriä eikä nilkka ole pahemmin kapinoinut vastaan. Pientä jäännössärkyä vielä on jos nilkkaa pitää huonossa asennossa.

 

Mulla on nilkka nyrjähtänyt jo nuoruuden urheiluharrastusten parissa sen verran monesti, että ilmeisesti oikean puoleisen nilkan uloimmat nivelsiteet on revenneet kokonaan. Nilkalla pystyy juoksemaan ja harrastamaan ilman mitään ongelmia, mutta se saattaa nyrjähtää ihan kävellessäkin jos sattuu huonosti astumaan. Pahasti nyrjähtäessä saattaa tulla parin kuukauden lepo, mutta yleensä selvitään viikon parin lepuuttamisella. Kerran vuodessa näitä ehkä sattuu. Sinänsä ei mikään iso ongelma. Huonolle alustalle en tosin lähde juoksemaan, joten polkujuoksut rajoittuu hyvätasoisille sorapoluille ja pururadoille. Tosin juoksemalla en ole sitä muistaakseni edes ikinä nyrjäyttänyt. 

 

Olen jo useaan kertaan pohtinut, että pitäisikö tuo nilkka operoida, mutta nykyäänhän sitä ei ensi sijaisena hoitona suositella. Riskejä on, eikä leikkaus välttämättä edes onnistuessaan saa siitä edes nykyisen veroista. Kuntoutukseenkin saa laskea vähintään vuoden, ennen kuin pystyy ilman rajoituksia harrastamaan. 

 

Miten kohtalotovereilla on nuo nilvelsiteiden korjaukset onnistuneet ? Pystyykö nilkalla juoksemaan ilman rajoituksia operoinnin jälkeen ? Kannattaisikohan minun kuitenkin unohtaa operaatio, koska nilkkahan ei sinänsä vaivaa millään tavalla (paitsi nyrjähtäessään) ? Tietysti aina varoitellaan, että jos nivelsiteitä ei korjata, niin nilkka saattaa myöhemmin alkaa oirehtia. Omassa tapauksessani en sitä tosin usko. Olisi jo oirehtinut jos olisi oirehtiakseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävinpä sitten lääkärin lähettämänä MR kuvassa. Nilkassa kuulemma huomattava vaurio ja nivelside (tai -siteet) rakennettava mahdollisesti uusiksi. Eli oma diagnoosi piti ilmeisesti paikkansa. Mutta lääkäri jätti sen kyllä avoimeksi että onko operointi ehdottoman välttämätöntä. Jos juoksemaan kerran pystyy niin fysioterapia saattaisi kuulemma riittää. Tosin itsellä hieman pessimistiset odotukset fysioterapiaan liittyen.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lähete ortopedille ja puukkoa ilmeisesti tarjoavat. Itse edelleen kahden vaiheilla. Googlatessa löytyy sellaistakin tietoa, että katkenneita nivelsiteitäkään ei välttämättä korjata, koska nilkka saattaa tukevoitua kuntoutuksella. Ja toisaalta leikkauskaan ei tukevuutta takaa ja saattaa tulla muitakin ongelmia (kroonisia kipuja, asentovirheitä, liikerajoitteita). Otappa nyt tästäkin sitten selvää.

Jonkun verran tasapainolaudalla temppuilukin on jo parantanut tuntumaa. Juossut muutamana päivänä pitkiä lenkkejä tosi huonolla alustalla (paakkuuntunutta lunta) eikä nilkka ollut moksiskaan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomessa on kyllä Potilasvahinkolaki surkea ja jos tuo nilkka tärvellään niin Kirurgi ei joudu mihinkään vastuuseen. Potilas ehkä saa muutaman euron korvauksia, mutta ei paljon lohduta jos vaikka nilkasta on hermo katkennut leikkauksessa.

Onkohan ruotsissa tai jossain muualla tuo asia paremmin ? Yleisesti jos joku toimii niin sitä ei kannata korjata.

Aika epämääräistä tietoa ja varmuutta ei ole onnistuuko edes. Kuitenkin, jos on löysä nilkka niin kai niitä nyt nivelsiteitä kiristää kannattaa ?  En tiedä pitäisi kysyä joltain samassa tilanteessa olevalta ja leikkauksen läpikäyneeltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näin minäkin sitä olen pähkäillyt, että niin kauan kun se toimii ilman vaivoja, ei viitsisi leikkauspöydälle lähteä. Lääkärin mukaan nilkassa ei ole edes havaittavissa, kuin lievää löysyyttä. Monella on huonommat nilkat ilman mitään varsinaisia vaurioitakaan. 

MR kuvassa ei ollut kuitenkaan mitään epäselvyyttä, vaan uloin nivelside kokonaan poikki ja toisessa repeämä. Vaikea sanoa, pystyykö harjoittelu ja lihakset tosiaan kompensoimaan tuon puuttuvan nivelsiteen. Joidenkin lähteiden mukaan pystyy.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on sitten leikkauspäivä lyöty lukkoon parin viikon päähän. Etummainen uloin nivelside poikki ja keskimmäinen revennyt ja ainakin osin irti. Sisäpuolellakin toinen (syvä) ligamentti vauroitunut, mutta tälle ei kuulemma tehdä mitään. Ulkopuolen nivelsiteet korjataan kuntoon. 

 

Kevään ja ainakin alkukesän juoksut on sitten juostu. Nyt pitäisikin sitten kehittää korvaavia kuntoilumuotoja. Aluksi ei varmaan pysty kuin soutulaitetta ja yläkropan lihastreeniä, mutta toukokuun lopulta ehkä jo maastopyörän selkään. Uinti siinä vaiheessa, kun nilkka ei enää kipeydy heiluttelusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minuuttia sitten, JaNa kirjoitti:

Kevään ja ainakin alkukesän juoksut on sitten juostu. Nyt pitäisikin sitten kehittää korvaavia kuntoilumuotoja. Aluksi ei varmaan pysty kuin soutulaitetta ja yläkropan lihastreeniä, mutta toukokuun lopulta ehkä jo maastopyörän selkään. Uinti siinä vaiheessa, kun nilkka ei enää kipeydy heiluttelusta.

 

Uintiin liittyen. Itselläni pyörähti oikea nilkka 2013 muutama päivä ennen maratonia, eikä se mennyt pahasti, koska heittäydyin kyljelleni, kun huomasin, että nilkka taittui eli en rämähtänyt koko painollani lintassa olevan jalan päälle. Se turposi jonkin verran, mutta ei siellä kai mitään ihmeellistä hajonnut, niin silti tilanne on se, ettei se toimi oikein vieläkään uinnissa, vaikka tapahtumasta on 5,5 vuotta aikaa. Vaparissa kyllä, mutta rintauinnissa ei. Motoriikka ei jotenkaan pelaa ja se menee koko ajan eri asennossa kuin toinen jalka.

 

Vasemmasta nilkasta repesi nivelsiteet vuonna 2000 tennistä pelatessa reilu kuukausi ennen Tukholman maratonia. Ei tarvinnut leikata ja lupailivat fysioterapiassa, että se tulee kuntoon ennen maraa. Se oli silloin ihan musta ja hemmetin iso. Sitten lähempänä maraa se fyssari oli unohtanut puheensa ja kun asia tuli puheeksi, niin sanoi, etten voi mennä. Otti päähän, että ensin luvataan ja sitten asia vedetään takaisin ilman, että siitä edes keskustellaan. Se fyssari oli kuitenkin jäämässä lomalle ja maran jälkeen olisi uusi fyssari, joten ajattelin, etten jää kiinni vaikka juoksisin. Niinpä menin sinne maratonille, vaikken ollut mitään liikuntaakaan harrastanut ja jalasta oli nivelsiteet paskana. Mulla oli sellainen nahkainen sisäkenkä, jossa oli sivuissa muoviset tuet. Se sidottiin niin kuin jääkiekkoluistin. Laitoin sen lenkkarin sisään. Homma toimi ihan hyvin puolimatkaan asti. Kipu toki lisääntyi koko ajan, mutta se oli ihan hallinnassa. 25km jälkeen en pystynyt enää juoksemaan yhtään kaltevia pintoja eli ylä- tai alamäkiä, kipu oli aivan sairas. Maalissa paljastui, ettei se nahkajuttu ollut kestänyt, vaan ne muovitallat olivat lyöneet siitä pohjasta läpi ja menneet jalassa lihan sisälle. Kipu tuli siitä, että se löi johonkin luuhun tms. Kyllä se kai ihan kuntoon tuli leikkaamatta, toki muutamia vuosia sen jälkeen siinä oli vielä kummaa jomotusta. 

 

Vesijuoksu kai ensimmäisenä tulee mahdolliseksi. Ainakin sellaisena versiona, jossa pyörittää jalkoja kuten polkupyöräilyssä. Jos ei muuta niin tuo operoitu nilkka jossain tukisiteessä. Varmasti saat ohjeet sieltä ja kannattaa myös kysyä, mitä saa tehdä ja milloin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fysioterapia tulee leikkauksen jälkeen. Leikkaava lääkäri hoppuutteli jo varaamaan fyssarin tässä vaiheessa, koska on kuulemma tärkeää ettei tule mitään odottelupäiviä, vaan kuntoutukseen pääsee heti.

 

Leikkaus tehdään nukutuksessa, mutta samana päivänä pääsee kyllä pois.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli 10 käyntiä silloin fyssarilla. Joka kerta sähköhoitoa ja sitten jotain harjoituksia jne. Se oli lähellä Kisistä se paikka, sama missä käy HJK:n futarit. Se meni niin, että vakuutusyhtiö maksoi puolet ja puolet piti maksaa itse. Jostain syystä heillä oli sellainen käsitys, että viisi voivat korvata. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodii. Koipi on nyt sitten leikattu ja hyvin kuulemma meni. Yllättäen kirurgi sanoi kudosten olleen niin hyvässä kunnossa, että liittäminen onnistui helposti. Eivät olleet tarvinneet edes luukalvoa, vaan käyttäneen jotain uutta tekniikkaa (kuituvahvistus). Minä ajattelin etukäteen ihan päinvastaista tilannetta eli huonokuntoisia kudoksia. Toinen yllätys oli, että sitä keskimmäistä/ulointa nivelsidettä ei tarvinnut liittää. Nyt pitää kyllä kysyä lisäselvitystä lääkäriltä. Olin itse vielä niin pilvessä leikkauksen jä lääkityksen jäljiltä ettei älynystyrät oikein toimineet.

 

Näyttää siltä että särkylääkkeitään ei tarvinnut, kuin itse leikkauspäivänä. Saa nyt nähdä sitten, kun alkaa kuormittamaan enemmän jalkaa. Pientä jomotusta tietysti, mutta tuollaisiin pienempiin särkyihin nyt on juoksijana tottunut vaikkei mitään erityisempää olisikaan.

 

 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei se nyt ihan niin helposti mennyt, kuin alkuun näytti. Kipuja riitti ensimmäisellä viikolla ja jonkin verran vielä toisellakin. Lähinnä ne kivut johtui siitä, kun tukisaapas puristi pahimmoilleen juuri siitä leikkauskohdasta. Tikit vielä välissä hinkkasi. Lääkkeet oli tietysti hyvät, mutta aloin itse jo parin ensimmäisen päivän jälkeen säännöstellä ettei jää koukkuun. 

 

Toisella viikolla paraneminen lähti kunnolla käyntiin ja uskaltauduin jo auton rattiin ja pienille kävelylenkeille. Saman viikon lopulla sain tikit pois ja kaikki oli näköjään edennyt hyvin. Vain pientä turvotusta itse leikkauskohdassa. Nyt odotellaan vielä pari päivää lopputarkastukseen ja saa tukisaappaan pois. Sitten alkaa varsinainen nilkan kuntoutus.

 

Aikaisemmin tällä viikolla oli ensimmäinen tapaaminen fysioterapeutilla. Lähinnä tilanteen kartoitusta ja taustojen selvittelyä. Ihmetytti kyllä että fyssarin mielestä heti saappaan poiston jälkeen voi aloittaa esim. pyöräilyn, kävelylenkit ja muun ei-iskevän harjoittelun. Voimaharjottelukin ok nilkkaa lukuunottamatta. Muitten kohtalotoverien juttuja lukiessa sain kuvan, että lähdetään liikkeelle huomattavasti varovaisemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy