Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Seppo

Amer Sports harkitsee Suunnon myyntiä?

Recommended Posts

Torstaina järjestettiin Helsingissä Amer Sportsin pääomamarkkinapäivä. Yhtiö kävi läpi taloudellisia tavoitteita kuluvalle vuodelle ja ohjeistusta loppuvuodesta. Inderesin raportin mukaan samalla yhtiö otti kantaa sen omistuksessa olevaan brändiportfolioon. Jatkossa tarkoitus on panostaa niihin alueisiin joissa kasvunäkymät ovat nopeimmat, kannattavuus parhaalla tasolla ja pääomatehokkuus korkea. Näitä osa-alueita on ollut vuodesta 2010 lähtien asusteet ja jalkineet, oma vähittäiskauppa ja Kiina. Amer on tunnistanut ne alueet joissa se haluaa olla mukana ja kaikkia muita toimintoja näiden ulkopuolella tarkastellaan kriittisesti. Esimerkiksi pyöräilysegmentin Mavic -brändi on asetettu strategiseen arviointiin joka tarkoittanee sen myyntiä jos vain ostaja löytyy. Inderesin mukaan hieman yllättäen Amer kertoi myös Suunto ja Precor -brändien joutuvan keskipitkän aikavälillä strategisten vaihtoehtojen tarkkailuun. Keskipitkä aikaväli tarkoittanee vuosia 2018-2021. Ilmeisesti asusteet ja jalkineet on se alue jossa yhtiö pystyy hyödyntämään synergia etuja kun taas tuotekehitystä enemmän vaativat alueet ovat enemmän painolastina Amerin veneessä. 

 

suunto.jpg

 

Amerin näkökulmasta Suunto brändin tilanne alkaa siis olemaan tulos tai ulos. Amer osti Suunnon vuonna 1999 ja ilmeisesti nyt n. 20v jälkeen tiet saattavat erota. Rannesykemittauksen kehitys viime vuosina kuin myös muu urheilukellojen kehitys on varmasti vaatinut paljon tuotekehitystä. Kuten Suunnon mittareiden testijutuista on ollut luettavissa niin kaikki ei ole mennyt putkeen viime vuosina. Syystä tai toisesti rannesykemittausta ei otettu tosissaan ennen kuin oli liian myöhäistä. Sen jälkeen takamatkalta on ollut hankala kiriä. Suunto on toki tuottanut laadukkaita mittareita, mutta kilpailu on kovaa ja tuotekehitys on vienyt varmasti ison siivun viime vuosien tuloksesta. 

ultra.jpgsuunto3.jpg

Suunnon mittareiden suurin ongelma on ollut muita heikompi rannesykemittauksen tarkkuus ja bugiset tuotteet. Tilanne on parantunut, mutta silti Suunto smart sensorin taso ei riitä kilpailijoihin verrattuna. Tavallinen kuntoilija ei toki välitä niin paljon tarkkuudesta, mutta eri malleista se välittää. Suunto ei ole pystynyt tuomaan markkinoille riittävän nopeasti laajaa kattausta kelloja eri hintaluokille. Tuntuu kuin Suunto tulisi jatkuvasti muita perässä. Mitä vaihtoehtoja Suunnolla sitten on? Jos Amer myy Suunto brändin niin mistä löytyy ostaja joka haluaa panostaa isolla rahalla tuotekehitykseen markkinalla jossa katteet jää pieneksi? Tuleeko Suunnosta taas oma yhtiö jolloin se voisi listautua taas pörssiin? Tuskin löytyy yksityistä omistajaa joka haluaa panostaa miljoonia tuotekehitykseen. Vai loppuuko tarina siihen että lappu laitetaan luukulle kun ostajaa ei löydy?

 

amer.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielenkiintoista tässä on myös mahdollinen ostaja. En jaksa uskoa että mikään toinen urheilun sekatavaratalo kiinnostuu kellobisneksestä, joten ilmeisimmät ostajat olisivat saman alan toimijat. Esim Garminille Suunto olisi lähinnä suupala. Suunnon liikevaihto on reippaasti alle 100MUSD kun Garmin teki sitä 3 Miljardia ja on kaiken lisäksi erittäin kannattava yritys, kun taas Suunto tekee tosiaan tappiota (Garmin toimii toki paljon laajemmalla alueella) Näkisin että merkittävin arvo Suunnossa on brändi joka mielletään ainakin tyylikkääksi. Itse luonnehtisin sitä myös luotettavaksi. Tuotepuolella ei kai tosiaan mitään suurta erityisosaamista ole (?). Ahdas on kyllä markkina. Toivotaan parasta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pelkästään hyvä asia jos myyvät. Tämä Amerin Takala ei vakuuta. Omana yhtiönä pörssiin, ja oma toimitusjohtaja niin sijoittajien mielenkiinto on taattu. Ainakin itse ostaisin taas varmasti osaketta.

 

Vantaan tehtaalle tämä kuitenkin tietäisi alasajoa, ellei sitten keskitytä pelkästään luksustuotteeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomessa ainakaan tuotekehittely ole ongelma, kun pelkkiä yritystukiakin maksetaan 4mrd€ vuodessa.

Yliopistot hoitaa kyllä tuotekehittelyäkin yhdessä yritysten kanssa.

Onko tämä taas tätä liian pieni globaaleille markkinoille ? Luulisi nyt, että ainakaan synergia eduista ole kysymys kai nyt urheilukello sopii

kuitenkin Amer sportsin valikoimiin ? Ilmeisesti osakkeenomistajat ei ole saaneet tarpeeksi osinkoja.

Eiköhän tämä taas kilpailijoille mene myyntiin puoli-ilmaiseksi tai vieläkin halvemmalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan noita sykemittarivalmistaja paljon, jotka pyrkivät markkinoille ja jotka kaipaisivat tunnetun brandin. Ostajia riittää jos Suunto menee myyntiin.

Bugeja on ollut ja varmaan tullut kalliiksi. Tuotekehityksen hallinta tuntuu olevan suomalaisille firmoille vaikeaa, kun toimintaa pitäisi laajentaa ja mukaan tulee business "osaajia" ja/tai rahoittajia. Näin kävi mm. Nokialle.

Isoissa ulkomaisissa tk-firmoissa on vahva teknisen johdon-/CTO-osaaminen. CTO joka oikeasti tuntee sw-alan. Tämän hetken ehkä tuottavimman Tk-firman AWS:n CTO Werner Vögel on hyvä esimerkki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitäköhän muuten Lordi Moynelle kuuluu?

 

Minusta Amerin ongelma on paikallaan pysyvä liikevaihto. Pitää pystyä selkään kasvuun ja sen takia tekivät yritysoston hankkimalla Peak Performancen, mikä oli minusta hyvä veto. Takana ovat ajat, jolloin firma oli täysin säiden armoilla. Golf, tennis ja hiihtolajit määräsivät, miten menee. Kun Amer osti adidakselta Salomonin, joka oli siellä osoittautunut huonoksi yritysostoksi, yritys siirtyi samalla kohti tuota outdoor-puolta, jossa vaatetuksella on merkittävä rooli ja nyt Peak Performancen hankinta vei siihen samaan suuntaan. Tuotteet ovat laadukkaita, mutta Peak Performancen tapauksessa kyse ei ole vielä suuresta pelurista. Merkki tekee hyvää tulosta, mutta se on pieni, jos verrataan vaikkapa North Faceen, Patagoniaan ja Colombiaan. Potentiaalia on ja minusta Salomonin jakelukanavat ovat tässä kullanarvoisia. Liikevaihtoa voidaan kasvattaa, kun valmistetaan jatkossakin laadukkaita ja muodikkaita tuotteita saaden ne samalla entistä laajemman asiakaskunnan ulottuville.

 

Myisin Suunnon kahdesta syystä. Ensinnäkin Peak Performancen hankinta tuli maksamaan aika paljon. Osa kassasta ja osa pankkilainalla. Jos on mahdollista myydä jotain rönsyjä pois, mikä vahvistaa yhtiön taloudellista asemaa, niin tekisin sen. Pitää keskittyä kasvuun ja taseen pitää olla vahva. Ylimääräiset rönsyt kannattaa myydä veke. Toinen syy on se, että Suunnossa on ilmeisesti jonkinlainen käänne positiiviseen saatu aikaiseksi, joten siitä voi saada ihan ok hinnan. Noissa kelloissa on tulevaisuudessa aikamoiset haasteet, kun Apple ei ole ainoa kilpailija, joka tulee uudesta suunnasta. Lisäksi niihin kelloihin tulee koko ajan lisää ominaisuuksia ja osa toimii jonkun mobiiliappin kautta. Se ei ole kohta enää välttämättä niin, että kello valitaan sen ominaisuuksien vuoksi, vaan siksi mitä koko ekosysteemi urheilijalle tai kuntoilijalle tarjoaa. Herää myös kysymys, voiko Suunnon kaltainen yritys tehdä rahaa softaan liittyvillä premium-palveluilla, ettei tarttisi pelkkiä mittareita myydä. Jotenkin tuntuu, että joku muu taho omistajana olisi parempi tuollaiselle yritykselle kuin Amer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 tuntia sitten, kiljander kirjoitti:

Mielenkiintoista tässä on myös mahdollinen ostaja. En jaksa uskoa että mikään toinen urheilun sekatavaratalo kiinnostuu kellobisneksestä, joten ilmeisimmät ostajat olisivat saman alan toimijat. 

Ei todellakaan. Brändiä pystyy rakentamaan nykyään niin nopeasti ja valtaamaan markkinaosuutta, että ainakin itse suosittelen todella harvoin saman alan yritysostoja. Ainakaan tuollaisella toimialalla. Hyvä esimerkki surkeasta yritysostosta oli se, kun adidas osti Reebokin. Siinä ei ollut jälkeenpäin ajateltuna mitään järkeä. Suunnon brändillä eikä millään muullakaan osalla ei ole sellaista arvoa, että kilpailijan kannattaisi se ostaa. Enemmän pidän potentiaalisena ostajana Suunnolle jotain Under Armourin (joka on itse tosin nyt vähän vaikeuksissa Amerikassa) kaltaista firmaa kuin Garminia tai toinen vaihtoehto olisi joku teknologiayritys, joka omalla osaamisellaan pystyy tuomaan synergioita ja auttamaan Suuntoa kohtaamaan tulevaisuuden haasteet. Mittarithan operoivat jatkossa vaatteiden, kenkien, puhelimien ja ties minkä kanssa. Hinnasta riippuu sitten se, voisiko ostaja olla joku rahasto tai voisiko siinä olla mukana jonkinlaista MBO:ta. Silloin varmasti Sepon mainitsema listautuminen pörssiin olisi lopullinen tavoite.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 tunti sitten, Juha Tuomola kirjoitti:

Suomalainen myy kaiken vähänkään arvokkaan/toimivan halvimpaan mahdolliseen hintaan jenkille, ja jos se ei osta niin ruotsalaiselle. 

Sitten eduskunta/hallitus ihmettelee mihin ne vero-eurot on hävinnyt ja ei kun lisää lainaa...

Ruotsalaisethan nauraa meille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nokia ja TomTom voisivat hyötyä Suunnon valmiista tuoteperheestä ja antaa Suunnolle lisää myyntikanavia ja markkinointitukea. Lisäisi ainakin uskottavuutta urheilumarkkinassa. Urheilun sekatavaratalo Amer on liian pieni luodakseen merkittävää synergiaa tai pääsyä asiakkaiden luo. Älyvaate, jonne piilotettaisiin urheilu- ja terveysmittauksen anturit voisi tietnekin olla yksi vaihtoehto. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy