Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
timiha

Sykevaihtelu kovassa rasituksessa

Recommended Posts

Minulla aiheuttaa päänvaivaa kovassa rasituksessa esiintyvä sykkeen sahaaminen n. +/-5bpm keskimääräisen ympärillä.

Tämä ilmiö tulee esille n. 26-35km kohdalla n. maratonin kisavauhdilla juostessa.

Mutta ei joka kerralla, esim. viime HCM:llä ei tullut ja parilla sitä aiemmalla maratonilla tuli.

Sykekäppyrässä se näyttää siltä että alkumatkasta käyrä on ohuella kynällä piirretty, vaihtelu max +/-2bpm keskimääräisen ympärillä ja vaihtelussa ei ole mitään selkeää toistuvuutta.

Sitten kun sahaaminen alkaa niin käyrä näyttää paksummalla kynällä piirretyltä ja auki zoomatessa esiin tulee tuollainen 1-2min jaksolla symmetrisesti toistuvat ylös-alas vaihtelut.

Toisinaan minulla on ollut pohkeissa kramppeja n. 30km kohdalla ja olen miettinyt että voiko sykkeen sahaaminen liittyä kramppeihin.

Toisaalta, HCM:llä oli kramppeja mutta syke ei sahannut.

Sykkeen tasossa ei erityisiä muutoksia sahaamisen yhteydessä tapahdu ja esim. 100km kisassa ja ultratreeneissä tällaista ei ole esiintynyt.

Kahdella eri merkkisellä kellolla ja sykevyöllä sama on tullut esille, eli laiteviasta tuskin on kyse.

Kahdelle lääkärille olen esitellyt näitä käppyröitä, sanoivat ettei yhdistä mihinkään tunnettuun sydänvikaan, joten ei hätää ja antaa mennä täysillä vaan.

Jotenkin asia vaan vaivaa ja olisi hyvä kuulla jos jollain toisella kanssaharrastajalla on samanlaisia havaintoja ja/tai tietoa asiasta.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä tulee mieleen kyllä ensimmäisenä laitevika joka näkyy signaalin kohinaisuutena. Sitä en tiedä miten on mahdollista saada samanlaisia tuloksia kahdella eri mittarilla. Fysiologian kannalta tuossa sykekäyrässä ei oikein ole järkeä sillä sykelukema ilmoitetaan yksikössä lyöntiä per minuutti, mutta koska mittari ilmoittaa uuden lukeman käytännössä joka sekunti, tapahtuu hetkittäisen sykelukeman määritys käytännössä vain 2-3 lyönnistä. Jos mittarissa on jotain elektronista häiriötä liittyen lyöntien ajastukseen, tuloksena voisi helposti olla tuollaista kohinaista sahalaitaa. Tuohon riittää ihan pienikin muutos lyönnistä lyöntiin liittyvän ajan määrityksessä. Jos tuon signaalin suodattaisi niin käyrä tuntuu ihan loogiselta mikäli rasitus on pysynyt suurin piirtein samana. 

 

Disclaimer: En ole lääkäri enkä oikeasti tiedä ihmisen fysiologiasta paljoakaan. Erilaisia sähköisiä signaaleja sen sijaan olen mitannut ennenkin. Jos on outoja tuntemuksia niin konsultoikaa aina lääkäriä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 tuntia sitten, LauriH kirjoitti:

koska mittari ilmoittaa uuden lukeman käytännössä joka sekunti, tapahtuu hetkittäisen sykelukeman määritys käytännössä vain 2-3 lyönnistä.

 

Minä vuorostani en tunne tuota mittareiden mittaustekniikkaa, mutta epäilen vahvasti että yhden sekunnin ajalta se syke ei ole noissa laitteissa määritetty koskaan vaan se on aina jonkinlainen keskiarvoistus ehkä muutaman sekunnin ajalta ja tämä arvo sitten vain lasketaan ja tallennetaan sekunnin välein jos niin on asetettu. Tämä koska lyönnit eivät tapahdu todellisuudessa juuri koskaan tasaisin väliajoin. Kahdesta lyönnistä ei siis voi ilmoittaa luotettavaa sykettä per minuutti koska esim. sydämen lyödessä 60 krt/min kahden lyönnin väli voi olla esimerkiksi 1.2 sekuntia ja sitten heti seuraavien lyöntien väli  0.8 sekuntia. Jos katsottaisiin vain kahta lyöntiä niin siinä tulisi melkoisen isoja vaihteluita ja heittoja koko ajan, vähän kuten tuo virhe jonka alkuperäinen kirjoittaja näkee ja itse asiassa vielä selvästi suurempaa heittelyä. Lisäksi keskiarvoistamalla voidaan vähentää näkyvää virhettä jos mittaustekniikassa on jotain epävarmuutta sen suhteen saadaanko jokaista lyöntiä rekisteröityä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 tuntia sitten, perttu kirjoitti:

Tämä koska lyönnit eivät tapahdu todellisuudessa juuri koskaan tasaisin väliajoin.

 

Sitähän se sykevälivaihtelu on. Tosin, sykevälivaihtelu on pienempää liikunnan aikana kuin levossa. Jotain keskiarvoistusta siellä tosiaan on, mutta hetkellinen sykelukema on silti määritetty pienemmältä aikaväliltä kuin minuutti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 23.8.2018 at 13.40, timiha kirjoitti:

Tässä on esimerkki eräältä maratonilta:

syke.thumb.png.2ad25a653e16160a77f3661c6ef84763.png

Kisa meni ihan asiallisesti.

Suurinpiirtein tuossa vaiheessa kun sykkeeseen ilmestyi sahaaminen, alkoi tuntua reidessä ja pohkeissa kiristelyä.

En ole ottanut R-R tallennusta.

 

Veikkaisin reidessä ja pohkeissa tapahtuneiden lihasjännitysten sähköisten signaalien johtuneen sykevyölle saakka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kun toitte esille ajatuksianne asiasta.

Tämä ei taida olla ihan yleinen havainto tai ilmiö kun vain jäsen Aerkank laittoi samankaltaista jälkeä sisältävän käppyrän näytille.

Ehkä tässä tärkeintä on keskustelun ja kommentoinnin kautta purkaa henkistä kuormaa sen varalta ettei yksikseen märehdi päässään mitään kauhuskenaaroita.

Vaikka kaksi lääkäriä (ja toinen vielä urheilulääkäri) eivät ole varoitelleet tämän perusteella sydänongelmasta, on kuitenkin selitys aiheuttajasta jäänyt auki.

Laitevikaan en jaksa uskoa kun käytössä ovat olleet Polar V800 ja Garmin 935, eli kelpo vempaimia ja eri sykevyöt.

Mielenkiintoinen pointti oli Arsilla ääreisverenkierrosta. Minulla on todennäköisesti heikko ääreisverenkierto, koska sormet ja varpaat palelevat herkästi.

Vahvistusta epäilykselleni lihajännitysten/kramppien yhteydestä tähän tuli myös.

Ihan tuoreimmat havainnot ovat viikon sisältä. Viime su oli 30km lähes kisavauhdilla jonka loppupuolella tuntui pohkeissa kiristelyä ja sykekäppyrässä oli tuota säröä vastaavalla kohdalla. Tänään oli 35km samalla vauhdilla. Sillä erotuksella että oli eri kengät jalassa ja join harjoituksen aikana hieman enemmän. Ei kiristellyt pohkeita ja sykekäppyrä oli lopussa yhtä sileä kuin alussakin. Olo kummankin harjoituksen jälkeen oikein hyvä. Kaipa sitä tältä pohjalta uskaltaa rynnistää täyttä ravia.

Hyvää syksyn jatkoa ja antoisia kilometrejä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy