Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
Raid

SM-Rogaining 2018

Recommended Posts

Rogainingin SM-kisat on 8.-9.9.2018 Jämillä

Onkohan muita juoksufoorumilaisia osallistumassa? Vielä ehtii muuten ilmoittautuakin!

 

http://retki.rogaining.fi/index.php?page=kilpailukutsu-9&hl=en

Itselläni ensimmäistä kertaa noin pitkä suoritus luvassa (24h) ja vähänhän se jännittää.

Ennen kaikkea syöminen ja energian riittäminen mietityttää ja toisaalta miten paikat kestää.

En oikein tiedä mikä sitten olisi paras tapa maksimoida edetty matka (ja siis pisteet). 
Ehkä valoisa aika 12 - 21 kevyesti juosten ja vähän rohkeammin reitinvalinnoin. Pimeällä enimmäkseen kävellen ja suunnistuksellisesti varman päälle. Aamulla sit ehkä raahautuu miten jaksaa 😄

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulossa ollaan ja samoin ensimmäistä kertaa kaksneloselle.

 

Lyhyempiä <8h suorituksia on tullut tehtyä useita, mutta arvelisin että 24h on luonteeltaan aika erilainen.

 

Reitin suunnittelun merkitys korostuu varmaan vielä enemmän kuin lyhyillä matkoilla. Ongelmaksi itsellä tulee se että kahdeksaan tuntiin asti pystyy vielä suhteellisen hyvin arvioimaan paljonko pystyy etenemään, mutta 24h tunnin suorituksessa arviointi menee vaikeaksi. Loppuun ajattelinkin luonnostella muutaman eri vaihtoehdon joista valita riippuen siitä miten ensimmäiset 12-16 tuntia on menneet.

 

Jämin maastotyypissä nopein tapa edetä lienee suurelta osin aika lailla "viivaa pitkin", eikä teitä ja polkuja kiertämällä kuten ehkä jossain muissa rogakisoissa. Maaston kuivuudella on iso merkitys, sillä alueen sammal- ja kanervapohja voi olla märkänä yllättävän raskasta vaikka näyttäisikin nopealta. Toki 24h reissu leviää toki väkisin niin isolle alueelle että sinne mahtuu varmasti kaikenlaista. 

 

Varsinainen suunnistus on ainakin itselle ollut rogakisoissa aina suhteellisen helppoa, mutta pitkä pimeä ja vireystilan lasku loppua kohti tuo 24h kisassa varmasti tähän oman mausteensa. Mietiskelin @Raid tavoin että suunnistuksellisesti keskittymistä vaativat alueet kannattanee hakea valoisassa ja pimeälle sekä lopun zombie-walkkiin säästetään ne selkeämmät teihin ja polkuihin tukeutuvat pätkät.

 

Ensimmäiselle kaksneloselle ei paljon muita tavoitteita ole asetettu, kun että jaksaisi rämpiä suunnilleen koko reissun tajuissaan läpi.

 

Jämillä nähdään, tsemiä kisaan!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulipa sitten rämmittyä tämäkin retki läpi.

 

Mielestäni hyvin järjestetty kilpailu ja kaikki perusjutut oli järjestäjien toimesta jiirissä.

 

Vireystila pysyi yllättävän hyvin koko kisan läpi. Lihas-, nivel- tai jaksamisongelmia ei ollut missään vaiheessa, vaikka matkaa tuli suunnilleen sata kilometriä.

 

Suurimmaksi haasteeksi muodostuivat noin 16 tunnin kohdalla jalanpohjat. Viimeiset tunnit  fiilis olikin kuin olisi ollut tulisilla hiilillä. Suurempia rakkoja ei varsinaisesti tullut, mutta jalkapohjat tulivat päkiän alta todella aroiksi ja turvotus oli melkoinen.

 

Juoksuaskeleiden ottaminen loppuikin about 17 tunnin paikkeilla ja 21 tunnin kohdalla tehtiin muutos reittisuunnitelmaan ja päätettiin kävellä suorinta reittiä kisakeskukseen kun jalkojen kipu alkoi mennä molemmilla sietämättömäksi. Vajaa parisenkymmentä pistettä taisi jäädä tuon takia hakematta. Ensi kerralla pitänee käydä vaihtamasa kengät paremmin vaimennettuihin ja kokoa suurempiin (esim lenkkareihin) jossain vaiheessa, että pystyy vetämään kisan loppuun asti.

 

Suunnistuksellisesti rastipisteet olivat mielestäni odotetun helppoja ja hyvin kartan mittakaavaan suhteutettuja. Uskoisin että en koko reissun aikana tehnyt kuin max 15min suunnistusvirhettä. Ainoa isompi virhe tuli rastilla 91, jossa kartan mukaan ojan piti loppua rastin kohdalle, mutta todellisuudessa se jatkuikin ohi. Pimeässä risukossa kävelimme tästä vahingossa ojan pohjaa pitkin ensin satakunta metriä liian pitkälle ennen kuin huomasin virheen ojan taittuessa vasemmalle. Pieni palaute rastimestarille - jos kartassa on selvä virhe niin rastia ei pitäisi laittaa ihan lähelle virhekohtaa. Kuulin kisakeskuksessa että useammalta joukkueelta oli jäänyt ko rasti kokonaan löytämättä.

 

1:40000 kartta on tarkkuudeltaan aika karkea. Hidastavat maastopohjat puuttuivat pääasiallisesti karttakuvauksesta, eli kartalla valkoinen saattoi olla käytännössä ihan mitä tahansa etekin kartan eteläosassa. Menimme alussa aika monessa kohtaa valkoiset alueet viivaa pitkin, mutta nivusiin asti ulottuva suopursu ja muut tiheiköt hidastivat menoa hetkittäin melkoisesti. Jälkikäteen mietittynä tietä pitkin juoksemalla olisi voinut päästä joissain kohdissa nopeammin, ja loppua kohden tukeuduimmekin enemmän teihin ja polkuihin. Vertailin jälkikäteen mapant.fi kartaan ja esim siinä olisi ollut maastopohjan kuvaukset paremmin kohdillaan.

 

Kokonaisuutena hauska kokemus. Ensi vuonna sitten tämän kokemuksen pohjalta uusi yritys Vaskijärvellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnittelut Esalle ja kumppanille hienosta suorituksesta!

 

Selvitty on täälläkin, monta kokemusta ja oppia rikkaampana. Pisteitä ja tulosta ei niinkään tarttunut mukaan...

Tuloksena laihat 139 pistettä ja 21. sija miesten sarjoissa.

Järjestelyjen puolesta oli mielestäni erittäin hyvin hoidettu. Meidän reitille osuneet rastit oli siellä missä pitikin.

Kartasta ei tosiaan mittakaavan johdosta kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä maastosta voinut tehdä. Mutta yleistäen; harjulla kaikki valkoinen alue oli helppokulkuista ja mukavaa, muualla vähemmän mukavaa. Erityisesti just noilla ojitetuilla soilla.

 

Meidän suunnitelma oli vetää reitti kahtena lenkkinä, ensin itään ja sitten länteen. Tämä oli ihan toimiva suunnitelma ja itselläni helpotti jalkoja kenkien vaihto paremmin vaimennettuihin. Kumpaakin lenkkiä jouduttiin kyllä sitten rajusti typistämään vauhtia hidastaneiden vaivojen vuoksi. Ensimmäistä myös siksi, että valot eivät olleet mukana startista. Pidettiin myös vähän pidempi huoltotauko kisakeskuksessa, jopa nukuttiin tovi. Em. fyysisten kiusojen vuoksi myös suunnattiin kisakeskusta kohti jo varhaisaamusta ja leimattiin maaliin 4,5h ennen täyttä aikaa. Aktiivista liikkeelläoloaikaa meille tuli oikeastaan vain vajaa 17 tuntia.

Reittisuunnittelussa ideana oli katsoa "isot pisteet" ja suunnitella niiden pohjalta. Tuloksena juostiin paljon kilometrejä vähillä pisteillä. Kärkipään joukkueet näkyy hakeneen jokseenkin kaikki rastit pisteistä riippumatta alueilta, jossa rasteja oli suhteellisen tiheässä. Ja samoilla kilometreillä on saatu jopa 50% enemmän pisteitä, joten reitin suunnittelusta on kyllä paljon opittavaa tulevaisuuteen.

 

Erityismaininta hirvikärpästen määrästä! Sekin oli jotain ennen kokematonta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt kävi harmittavasti niin että Vaskijärven kisan viikonlopulle osui lapsuudenkaverin häät, joihin olen lupautunut bestmaniksi.

 

Järjestäjät tuntien luvassa olisi varmasti ollut hienosti järjestetty tapahtuma. No, ei niistä häistäkään varmaan ihan huonot tule, joskin veikkaan että hieman erilaista kestävyyttä koetellaan.

 

Päällekkäisyydestä johtuen pitikin sitten nopeasti tehdä suunnitelma B, jotta olisi jotain hauskaa tiedossa tällekkin vuodelle. Hetken mielijohteesta ilmoittauduimme vaimon kanssa Rogainingin MM-kisoihin Kataloniaan, ja ilmeisesti muiden suomalaisjoukkueiden vähäisyydestä johtuen ilmoittautuminen meni ihmetykskseni sukkana läpi.

 

Saas nähdä, mitä tästäkin seuraa...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy