Jump to content
Juoksufoorumi.fiYli 5 kertaa viikossa harjoittelu heikentää mielenterveyttä


Recommended Posts

Hesarin uutisessa käsiteltiin Oxfordin ja Yalen yliopiston tutkimusta jonka mukaan yli 23 harjoituskertaa kuukaudessa tai yli 90min kestävät harjoitukset heikentävät mielenterveyttä. 

 

Suora lainaus HS:n jutusta:

 

"PAKONOMAISEN suorittamisen takana on työterveyspsykologin mukaan monesti syvä haavoittuvuuden ja kelpaamattomuuden tunne. Taustalla voi olla halu näyttää tai halu paeta jotain muuta. Pakonomaisuus kulkee toisinaan käsi kädessä myös syömishäiriöiden kanssa, sillä molemmat liittyvät tietynlaiseen vaativuuteen ja kelpaamattomuuteen.

Paljon urheileva voi olla myös koukussa siihen, että urheilussa ylitetään itsensä. Urheilemiseen voi kehittyä negatiivinen riippuvuus.

”Ajatus siitä, että pitää olla parempi kuin eilen olin, on ihan kamala. Sehän tarkoittaa sitä, että en ollut riittävä eilen, en tänään enkä huomenna. Oikeasti jokaisen pitäisi saada kokea päivittäin, että olen riittävä”, Lohman sanoo."

 

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Varmaan siinä vaiheessa ku aletti ajattelee, että oikeasti itsestää huolenpidon sijaan saa lihoa vapaasti ja unohtaa " tavoitefarkut" ja vain hyväksyä itsensä ja ostaa uusia vaatteita sitä mukaa kun l

Mukavuusympyrän sisällä on .. mukavaa. Ja mitä pidempään siellä ympyrässä on, sen pienemmäksi se ympyrä kutistuu ja ympyrästä poistuminen vaikeutuu. Edellinen toimii, niin työelämässä, kuin siviilissä

Selasin mielenkiinnosta tutkimuksen läpi ja tässä siitä muutamia pointteja.   Julkaisun päälöydös on jo monessa tutkimuksessa aikaisemminkin todettu liikunnan positiivinen vaikutus henkiseen

Eikö se vähintään 24 harjoitusta kuukaudessa ole jo lähempänä 6 harjoitusta viikossa?  😉

 

Kyllähän pitkällä pätkällä tuollaiset harjoitusmäärät on palautumisen osalta haasteellisia ilman hyviä suunnitelmia ja muun stressin säätelyä.

 

Aika paljon Hesarin jutusta jäi kysymyksiä auki. Pitää lukea alkuperäinen tutkimus.

Link to post
Share on other sites

Kyllä mä rivien välistä jutusta ymmärrän täysin mistä siinä on kyse. Uskon että jotkut ihmiset korvaavat joitain elämän aukkoja tai ongelmia esimerkiksi liiallisella treenaamisella, mutta ihan samalla tavalla pakkomielle voi kohdistua johonkin muuhunkin asiaan kuin liikuntaan. Sitten haetaan muilta hyväksyntää eri keinoin, joita nykyaika tarjoaa. Toinen tekijä tuossa on se suorittamisen pakkomielle joka voi vainota ihmistä työssä, urheilussa tai ihan koko elämässä. Veikkaan että elämän ja liikunnan ”suorittajia” löytyy jonkin verran harrastajista. Itseänikin pitää muistuttaa tuosta silloin tällöin.

edit: mistä sitten tulee 23 krt ja 90min niin kuulostaa aika veteen piirretyllä viivalta

 

 

Link to post
Share on other sites
26 minuuttia sitten, Poco kirjoitti:

Naurahdin kohdassa "lenkille lähdetään vaikka sataa". Aloittelevan kuntoilijan asenne, jos joka kerta pitää olla parempi kuin viimeksi.

Heh..joo tuo kuulostaa aika haetulta. Jos ajatellaan että mielisairaus on sitä että ei hahmota todellisuutta (ja siitä kenties pitää vielä aiheutua henkilölle selvää haittaa), niin voisi ajatella että sairaampaa ja epätodellisempaa ihmiselle on pysytellä aina neljän seinän sisällä kun sataa. 

 

No, itse ilmiö on varmasti jossain määrin totta eli ihminen voi myös harjoitella sairaalloisesti liikaa niin että se kääntyy häntä vastaan (kuten voi tehdä muitakin asioita), mutta varmasti tuon jutun moni lukee juuri niin että 5 krt /vko  sateessa juoksevat on sairaita ihmisiä ja piste.

Link to post
Share on other sites

Selasin mielenkiinnosta tutkimuksen läpi ja tässä siitä muutamia pointteja.

 

Julkaisun päälöydös on jo monessa tutkimuksessa aikaisemminkin todettu liikunnan positiivinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja himourheilu on vain HS:n nappaama mehukas sivujuonne. Mitä tähän äärimmäiseen urheiluun tulee, niin HS:n referaatissakaan ei väitetä, että erittäin suuri määrä harjoittelua heikentää mielenterveyttä, vaan että nämä asiat assosioituivat keskenään kyseisessä tutkimusaineistossa. 

 

Assosiaatio itsessään ei kerro mitään syy-yhteydestä suuntaan tai toiseen ja tutkimuksessa pohditaan sen olevan mahdollisesti molemminsuuntaista. Tietyllä tapaa "henkisesti poikkeava yksilö" olisi siis keskimääräistä taipuvaisempi menemään äärirajoille, mutta toisaalta myös "normaali" todella paljon urheileva olisi allttiimpi tuntemaan henkisestä pahoinvointia. Mielestäni tämä on ihan järkeenkäypää: äärimmäinen urheilun määrä lisää kokonaisstressiä ja vaikuttaa siten mm. heikentävästi unenlaatuun. Lisäksi pienet loukkaantumiset ovat äärirajoilla urheillessa yleisempiä ja ne varmasti pistävät osaltaan masentamaan.

 

Tutkimusaineisto oli erittäin laaja ja se on julkaistu vertaisarvioidussa laatulehdessä, joten puhtaasta assosiaatioharhasta siinä on tuskin kysymys. Kyselytutkimuksiin liittyy kuitenkin aina omat virhelähteensä. Voisihan esimerkiksi olla, että sopivasti henkisesti  pahoinvoivat yksilöt tykkäävät esittää itsensä "supermiehinä" liioittelemalla rankasti omia tekemisiään (kuten urheilumääriään).

Link to post
Share on other sites

Näillä tämänkaltaisilla tutkimustuloksilla saadaan mukavasti ruokittua urheilunvastaista asennetta. Hulluna treenaava on hullu... Vain höntsäurheilulla on kai tulevaisuutta. Tyyliin pidetään vähän hauskaa kavereiden kanssa. 

 

Ollaanko palaamassa urheilun juurille? Harjoittelu voidaan kohta pitää tuomittavana, kuten sata vuotta sitten tuumattiin. Urheilu oli pitkään moraalisesti sallittua vain amatööripohjalta. Joutilaat varakkaat herrasmiehet vähän kisailivat keskenään. 

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

Voit nyt heti vastata ketjuun ja rekisteröityä myöhemmin. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy