Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
Arsi 69

Sydänongelmia

Recommended Posts

Perjantaina olin normaalilla kevyellä rullasuksilenkillä ja ihmettelin jo lenkin alussa kun sykkeet nousi tuonne  138 korville ilman mitään kunnon rasitusta. Olo tuntui hieman väsyneeltä ja happea oli vaikea saada ajattelin että syynä on parhaillaan pahimmillaan oleva heinän siitepölytilanne. 9 km kohdilla alkoivat kummatkin hartialihakset menemään täysin jumiin, hetken päästä alkoi myös niska ja hartiat tulemaan kipeäksi ja jäykäksi. Onnistuin jotenkin hissuttelemaan viimeiset 9 km takaisin kotiin hämärän rajamailla. Kotona kun otin sykevyön pois tuntui voimakas puristava tunne rinnassa.  Kotona mittasin verenpaineet jotka olivat 76/53 pulssi 98. Otin antihistamiini pillerin ja menin pitkäkseni noin tunnin päästä olo parani lähes normaaliksi. Kun vielä sunnuntaina lapaluiden takana tuntui puristavaa tunnetta lähdin  päivystykseen. Siellä mitattiin ja tutkittiin viimeisen päälle ja määrättiin nitroja ja menemään pian rasitustestiin. Eli lievä sydänkohtaus onneksi näyttä siltä ettei mitään vaurioita sydänlihakseen päässyt tulemaan. Nyt odotetaan kutsua rasitustestiin ja toivon että pääsen taas pian harrastamaan hikiliikuntaa. Lääkäri sanoi että ensi kerralla pitää tulla heti ensihoidon kyydillä eikä saa jäädä ihmettelemään että mikä vaiva voisi olla kysymyksessä. 

  • Sad 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minuuttia sitten, Arsi 69 kirjoitti:

Lääkäri sanoi että ensi kerralla pitää tulla heti ensihoidon kyydillä eikä saa jäädä ihmettelemään että mikä vaiva voisi olla kysymyksessä. 

 

Nuo kannattaa kyllä ottaa vakavasti, ja tilata se lanssi suosiolla. On kuitenkin sen verran harvinaista herkkua, että ottaa vaikka ihan kokemuksena.

 

Toivottavasti ei kuitenkaan mitään pahempaa ja palaat pikaisesti takaisin kuntoon!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos joku vielä joku tämän jälkeen ei suosittele sykemittaria niin ihmettelen kovasti ?  Nopea sykkeennousu kertoo jo aika paljon.

Varsinkin meille veteraani urheilijoille.

Nuo merkit joista Arsi69 kertoi olisin tiennyt mistä on kysymys, varsinkin tuo niskan jäykkyys viittaa sydänoireisiin.

Ja nuo muutkin tuntemukset ei niitä kannata olla noteeraamatta.

Onneksi nyt taidettiin päästä säikähdyksellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minuuttia sitten, kimmoke kirjoitti:

Jos joku vielä joku tämän jälkeen ei suosittele sykemittaria niin ihmettelen kovasti ?  Nopea sykkeennousu kertoo jo aika paljon.

Varsinkin meille veteraani urheilijoille.

Nuo merkit joista Arsi69 kertoi olisin tiennyt mistä on kysymys, varsinkin tuo niskan jäykkyys viittaa sydänoireisiin

 

Garminin uudessa softapäivityksessä muuten tuli mukana epänormaalin sykkeen varoitus, mutta se toimii toistaiseksi vain itse suorituksen ulkopuolella, mutta kuitenkin. Jatkossa kun tuo sykkeen analysointi kehittyy, lisää Firstbeat varmasti tuon analyysin myös suorituksen aikaiseksi. Ainakin rytmihäiriöt luulisi olevan helpohko havaita...

 

Noita oireita kannattaa tosiaan tarkkailla ja tulkita kärkkäästi, vaikka ne olisivat muutakin niin sydänfilmissä kannattaa käydä mielummin ajoissa ja herkästi kuin asioida patologilla. Itsekin kävin tuossa tutkittavana jokin aikaa sitten, diagnoosi oli raju vatsapöpö mutta oireet osuivat kyllä sen verran hyvin että pääsi suoraan paareilla ensiapuun päivystysjonon ohi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on käyty polkemassa tuo sydän EKG pääsin melkein loppuun asti testissä ennen kuin lääkäri keskeytti testin alkoi sydämen vasen haarakatkos näkyä testissä. Kävin myös sydämen ultraäänessä sydänlihas hieman paksuuntunut aortassa iän aiheuttamia muutoksia jne.. Seuraavana on sydämen varjoainekuvaus ohjelmassa.  Lääkkeet määrättiin verenpainelääke (entinen) Beetasalpaajia ja Primaspan 100 ja Nitrosuihke. Eniten huolettaa nuo beetasalpaajat miten ne vaikuttavat harjoitteluun? Lisäksi lääkäri kielsi raskaat harjoitukset siihen asti että varjoainekuvaus on saatu tehtyä. 😞

  • Sad 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minuuttia sitten, Arsi 69 kirjoitti:

Eniten huolettaa nuo beetasalpaajat miten ne vaikuttavat harjoitteluun? Lisäksi lääkäri kielsi raskaat harjoitukset siihen asti että varjoainekuvaus on saatu tehtyä. 😞

Mikä sun leposyke on. Mulla ei oo tuota betasalpaajaa annettu kun leposyke on ollu neljäkymmenen pinnassa. Jos vielä alenis niin voi tulla oireita liian alhaisesta sykkeestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselle tehty joku 3 - 4 vuotta sitten rasitustesti(ei mitään poikkeavaa) sen jälkeen varjoainekuvaus ja samantien pallolaajennus sydämmeen(pitkä tukos). Jatkuvat lääkkeet sain mm. Primaspan, beetasalpaaja ym. Leposyke on mulla välillä 38. Muutaman kuukauden kuluttua kysyin lääkäriltä lupaa lopettaa salpaajan käytön, kun tuntui että ei voi rasittaa itseään ja ei saa sykkeitä ylös. Päätettiin jättää kokeeksi salpaajat pois ja homma on toiminut ja en ole sen jälkeen käyttänyt niitä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään kävin vertailun vuoksi ensimmäisen kevyen pyörälenkin sen jälkeen kun olin aamulla ottanut beetasalpaaja pillerin.
Liitteenä kuva mistä näkee vaikutuksen sininen sykekäyrä on beetasalpaajan kanssa ja oranssi ilman lääkitystä. Sama lenkki ja sama keskinopeus.

 

betas_sin_ilman_oranssi.jpg

Keskisyke lenkillä lääkkeen kanssa 76 ja ilman lääkettä 91. Seuraan tilannetta ja katson miten vaikuttaa kun on syönyt lääkettä muutaman päivän.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on käyty sepelvaltimokuvauksissa ja tuli hyviä uutisia eli verisuonet ovat hyvässä kunnossa ja ongelma johtuu rytmihäiriöstä ja saan jättää nitrot pois ja beetasalpaajaakin saa käyttää oman harkinnan mukaan. Suosittelivatkin kuitenkin käyttämään sen suojaavan vaikutuksen takia. Toisaalta sain luvan laittaa beetasalpaajan tauolle jos aiheuttaa pahoja tasapaino ongelmia. Onneksi näitä rytmihäiriöitä on ollut harvakseltaan toinen kerta tuli tässä joulukuun alussa ja nyt osasin heti lopettaa lenkin ja ottaa lääkkeet niin meni 10 min. ohi. Liitteenä kuva sykkeenmittauksesta rytmihäiriön aikana. Eli heti lähdöstä syke pomppaa normaalin 80 lyönnin sijasta tuonne 140 eli meikäläisen maksimin lähelle ja pysyy siellä riippumatta siitä millä nopeudella liikun eli tuossa lähes kävelyvauhtia.

 

Rytmihairio.jpg

  • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikä rytmihäiriö oli kyseessä? 

 

Itse kärsin parikymmentä vuotta SVT-rytmihäiriöistä (supraventrikulaarinen takykardia) mikä tarkoittaa sitä että sydämessä on ylimääräinen sähkörata, siis synnynnäisesti.  Rytmihäiriö saattoi alkaa kuin napista painaen ja loppui samalla lailla yhtäkkiä. Syke oli tyypillisesti 180 paikkeilla. Rytmihäiriön kesto oli tyypillisesti muutamista minuuteista useisiin tunteihin. Kaksi kertaa olen joutunut käymään sairaalassa palauttamassa sykkeen tiputuksessa annettavalla lääkkeellä.

 

Viimeisimmän sairaalakeikan jälkeen sain lähetteen Meilahden sydänasemalle, jossa näitä tutkitaan elektrofysiologisella tutkimuksella ja hoidetaan ns. katetriablaatiolla. Joulukuussa sitten menin sinne aamulla hoidettavaksi. Hoidossa tehdään nivuslaskimoon reikä jota kautta viedään katetrit (ohuet piuhat) sydämeen, tutkitaan missä kohtaa sydäntä sähköinen oikorata on ja hoidetaan se polttamalla tai jäädyttämällä pois häiritsemästä. Kaikki meni hyvin, samana päivänä kotiin, eikä sen jälkeen ole tullut rytmihäiriöitä enää.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  ×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy