Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Suunnistus-/ polkujuoksukengät

Arvostele ketju:


Ruba
 Share

Recommended Posts

Suunnistusnastareita voi katsella vaikka täältä: https://www.suunnistajankauppa.fi/c6-nastarit-p1-fi.html ja täältä: http://www.icebug.fi/mallisto/

Kuivassa metsässä pärjää ilmankin nastoja, mutta märällä kelillä nastat on tarpeelliset. Pronaatiotuella ei ole metsässä juostessa merkitystä, kun jokainen askel on kuitenkin johonkin suuntaan vinossa epätasaisen pohjan takia.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä metsässä pitää olla oikeat suunnistusjalkineet ihan jo turvallisuuden takia; juoksukenkien pohja ei suojaa teräviltä kiviltä ja oksantyngiltä. Mulla tuli joskus puunrunkoa vauhdilla ylittäessäni peukalon paksuinen oksantynkä lenkkarinpohjan läpi ja katkesi mukaan matkaan. Onneksi oksa meni varpaiden välistä! :smiley: Siinä olikin kaivelemista, että sai oksanpätkän kengänpohjasta irti. Ja onhan nastarin pito metsässä aika jäätävä verrattuna tavalliseen lenkkariin. Kolmas pointti on se, että vain suunnistusjalkine kestää metsässä eikä märissä olosuhteissa muistuta pesusientä. Pahviset lenkkarit hajoavat kastuessaan ja muutenkin metsäjuoksu on niille liian paha rasti.

 

VJ Intergrator on suosittu ja minullakin käytössä. Talvisin olen juossut niillä poluillakin ja ne pitävät sekä märällä peilijäällä että paksussa lumessa. Tästä mallista olisi ehkä hyvä aloittaa sovittaminen, toki valinnan varaa on. Suunnistajan Kaupan tapahtumakalenterista näkee missä päin Suunnistajan Kaupan autot liikkuvat eli aina ei tarvitse lähteä Helsinkiin, Tampereelle tai Turkuun sovittamaan. Netistäkin voi tietysti tilata, jos 15 €/toimitus ei kirpaise.

Link to comment
Share on other sites

On ‎13‎.‎5‎.‎2018 at 20.52, Guest Tuomas E kirjoitti:

Tänä vuonna Jukolassa maastopohja on sellainen ettei nastoja tarvitse edes märällä, joten jos haluat käyttää samoja kenkiä polkujuoksussa niin osta nastattomat.

Täytyy olla eri mieltä. Kävin harjoitusradoilla suht kuivalla kelillä, mutta kyllä nastareista oli iso hyöty. Siellä on harjumaastoissa aika paljon eri kokoista kiven murkulaa ja maassa puuta yms. tavaraa. Nastarilla on ihan eri tavalla varmuutta askeltaa. Ja harjoituksissa iltarasteilla (ainakin pk-seudulla) nastareista on suuresti iloa esim. kallioisilla alueilla.

 

Integrator voisi tosiaan olla hyvä, kun sopii sitten talvijuoksuun jos ei enempää tule suunnistettua. Jos ehdottomasti pitää olla nastaton, niin VJ Irockissa on kyllä hyvä pito.

Link to comment
Share on other sites

On ‎13‎.‎5‎.‎2018 at 20.52, Guest Tuomas E kirjoitti:

Tänä vuonna Jukolassa maastopohja on sellainen ettei nastoja tarvitse edes märällä, joten jos haluat käyttää samoja kenkiä polkujuoksussa niin osta nastattomat.

Jukolan kilpailualueella on myös mäkisiä avokallioalueita, jotka ovat sateella liukkaita.

Link to comment
Share on other sites

  • Vieras

Olen itsekin käynyt harjoitusmaastossa juoksemassa. Perusteet esittämälleni kenkävalinnalle: Olen kyseenalaistanut nastareiden tarpeen, kun ei niitä ennen vanhaankaan ollut: vaihtoehtona oli nappulakenkä tai piikkari (jotka olivat pirun epämukavia). Nastareita tuli käytettyä toista vuosikymmentä, mutta nyt olen suunnistanut Inovin X-taloneilla Kuopion Jukolasta alkaen, kaikilla keleillä kaikissa maastoissa. Syynä tähän se että suunnistuskertoja tulee vain kymmenisen vuodessa ja kengät kuluvat kaapissa nopeammin pilalle kuin käytössä. Inoveille on noin viisi kertaa enemmän käyttöä itselläni. Tasapainon täytyy olla tietysti vähän parempi kuin nastarijuoksijalla, mutta itsellä on ainakin on ollut nilkkojen kanssa on vähemmän ongelmaa nykyisin. Olen ajatellut yhdeksi syyksi sen, ettei enää tule sokeasti runtattua kengän täydelliseen pitävyyteen luottaen (jonka pettäessä käy ohraisesti). Kenkiinkään ei ole tullut vaurioita. Joskus junnuna unohdin suunnistuskengät kotiin ja juoksin Air Pegasuksilla. Ne olivat kyllä entiset kisan jälkeen kun risu repi kankaan. Inovit ovat onneksi lujempaa tekoa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Huomasin eilen, että reilun vuoden käytössä olleet (n. 40 suunnistusta ja n. 10 juoksulenkkiä talvella) VJ Intergratorit alkavat hiljalleen luovuttamaan; toisesta jalkineesta on kadonnut pari nappulaa nastoineen ja joissakin nappuloissa on murtumia. Kyllä kulumista on havaittavista päältäkin päin. Mutta kyllä noilla vielä Jukolaan uskaltaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On ‎13‎.‎6‎.‎2018 at 10.55, Umpimähkä kirjoitti:

Onpa @JH1 heikkoa tavaraa nykyään. Itselläni käytössä melkein tasan 9 vuotta sitten hankkimani Sarva Suprat ja käyttänyt läpi vuoden, kun on ollut niin hyvä malli, muutaman vuoden olivat tuossa kokonaan poissa käytössä, mutta nyt taas mukana kuvioissa ja ovat siis kuin uudet.

Jep, todellakin. Nyt toisen VJ Integratorin pohja on jo lähes sileä. Nappuloita nastoineen on repeytynyt irti jo 5 kpl. :angry: Kummallista että vasemman jalan kengässä on kaikki nappulat paikallaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy