Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
puula

Optigrip

Recommended Posts

Hakusessa seuraaville lumille suksi tuohon nollan ja plussan keliin, kun tuo alue on voitelun kannalta aika paha. Pakkaskeli kylläonnistuu.

Ajattelin tuota Kiteensuksen optigrippiä, mitä mieltä ollaan esim. sen kelialueesta? Esim. linkin suksi.

 

https://www.kiteensuksi.fi/epages/kiteensuksi.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015080305/Products/11-17670

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselläni taisi olla samaiset sukset yhden talven. Jos sama Optigrip-pinnoite on koko suksen alueella. Versio taisi olla 2.0. En sellaista keliä löytänyt, että olisivat toimineet. Huono luisto ja huono pito,  jatkuvasti - kelillä, kuin kelillä. Vaihdoin skineihin ja niihin olen ollut tyytyväinen. Nämä toimivat melkeinpä kelillä, kuin kelillä. Ainakin keskimääräisen hyvin. Monta kertaa tulee valittua skinit, jos ei ehdi/jaksa panostaa voiteluun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin kovasti ne kehuu noita skinejä ja näytti tuolla pari viikkoo sitten Ylläkselläkin olevan lähes jokaisella käytössä.

Toimiiko skinit, jos on jäinen latu tai kova latupohja?

En tiedä mitä uutta tuossa Optigrip 3.0 versiossa sitten on, ainakin jos on koko suksenpohja pinnoitettu, niin ei kait silloin elopaino vaikuta oikeen mitään.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma kokemus skineistä on se, että nimenomaan kovalla ja hyväkuntoisella ladulla niillä on nautinnollista hiihtää. Omat skinit piti ihan riittävän hyvin myös suhteellisen jäisellä ladulla. Sen sijaan huonolla ladulla skinit ovat aika kamalat hiihdettävät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Optigrip -sukset eivät ainakaan itselläni pelanneet juuri milloinkaan, mutta skineillä voi hiihtää lähes kelillä kuin kelillä. Ostan ensi syksynä Rossarin kilpamallin. Kysyjän mainitsemalle kelille hain varastosta joskus 80 -luvulla ostetut keltaiset järviset (punaiset pohjat), laitatin vesikelin hionnan ja varmuuden vuoksi hiekkapaperilla karhennusta keskelle. Keskiviikkona hiihdin noilla + 6 asteessa eli selvä vesikeli. Seinäpito ja luisto ainakin minulle riittävä. Ja ilman mitään voiteita. Noita suksiahan joku aikaisemmin kehui tällä foorumilla, minkä vuoksi otin nuo yli 30 vuoden jälkeen käyttöön. Toiset hyvät ns. ongelmakelin vanhat sukset vuosikymmenien takaa ovat Karhu plus -sukset. Kovilla pakkasilla hiihdän tervatuilla Esko Järvisen erikoiskilpasuksilla🙂

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on Peltosen nanogripit, jotka suunnilleen kai vastaavat tuota optigripiä. Toimivat suhteellisen hyvin nolla- ja plussakelissä, kunhan lumi ei ole kovin karkeaa. Käytän kuitenkin mieluummin ns. zeroja, jotka nimensä mukaisesti on tarkoitettu lähinnä nollakeleille, mutta toimivat hyvin myös pienellä pakkasella ja plussakeleissä, kunhan lumi ei ole jäistä tai kovin karkeaa.

 

Tuo pohjan karhentaminen hiekkapaperilla ja voitelematta jättäminen toimii tietysti lähes kaikilla perinteisen suksilla, jotka eivät ole liian jäykkiä. Karhennettu pitoalue ilman voiteita on sekin parhaimmillaan uuden lumen nolla- ja plussakeleissä, mutta luisto saattaa jäädä melko huonoksi. Noh, luisto on useimmilla keleillä huono myös näissä muissa pitopohjasuksissa. Kilpahiihtäjäthän käyttävät pitopohjasuksista vain zeroja ja niitäkin vain uuden lumen nollakelillä.

 

Jos siis olisin nyt ostamassa pitopohjasuksia, ostaisin zerot, ellei minulla jo sellaisia olisi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanhasta ketjusta:"

"Tuossa otin aitan orrelta kyseiset sukset,joissa merkintä .Järvinen RSS syncron mix pulver,With Kevlar.

Pohja on lappapuuron värinen ja keltainen päältä.Pohjassa merkintä, sintrat racin base.

Suksessa ei mitään voitelua ei siis pito- eikä luistovoitelua vain puhdas pohja.

Sukset toimii veskelillä paremmin kuin mitkään pitopohjat,täys seinäpito ja luistossa ei häviä esim. Fischerin Zero sukselle.

Että,jos kirpparilta löytyy ostakaa aarteet pois.

Sukset lienevät -80 luvulta,eli osattiin sitä silloinkin suksia tehdä.Kevään kilpailussa pohjois-suomessa,näkee noita mutta luistelumallin järvisiä vielä ja taitaa hakata vielä niissä keleissä nykysukset".

Share this post


Link to post
Share on other sites

80-luvulla tehtiin hyviä suksia. Toisaalta moni lopetti hiihtämisen jo 70-luvulla, kun muovisukset syrjäyttivät puusukset. Tällöin tuli isoja pito-ongelmia, jos ei ottanut asiakseen perehtyä voitelun syvimpiin saloihin.

 

Itse en ole juuri kokeillut puusuksia, mutta 80-luvun perinteisen kalustoa olen testaillut ihan viime vuosinakin. Hiihdettävyys on parhaimmillaan miellyttävää tasoa, mutta luisto ei ehkä pärjää nykysuksille. Tietysti sukset ovat yksilöitä, eikä yleistyksiä pitäisi tehdä, mutta uskoisin, että kehitys on mennyt kokonaisuutena eteenpäin. Kuntoilija voi tietysti saada hyvän parin vuosikymmeniä vanhoista suksista. Tällöin pitää kuitenkin tietää mitä hakee. Kirpparin 3 euron sukset voivat hyvin olla jollekin paremmat kuin urheiluliikkeen 300 euron sukset, mutta harva sen osaa katsoa päällepäin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No joo, en nyt meinannut mitään Vintage suksia, kuin aivan nykypäivän kapuloita.

Minulla oli Peltosen zerot aikoinaan, mutta täytyy sanoa, että ei niillä mitään tehnyt. Kiikutin ne sporttidivariin Jyväskylään, ja kauppias sanoi, että en ota niitä ilmaiseksikaan.

Ne olivat niitä ensimmäisiä Peltosen zeroja.

Miten ne mahtaa sitten olla nämä uudet zerot, jos ovat kehittyneet, esim. Fischer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinkahan vanhat ne Peltosen zerot olivat, jos niitä ei otettu ilmaiseksikaan? Takavuosina joka tapauksessa "zerot" olivat lähinnä kilpahiihtäjien erikoisuuksia ja harvinaisia tapauksia, ja niillä on kyllä jälleenmyyntiarvo, jos ovat kunnossa. Niitä alettiin muistaakseni kutsua zeroiksi vasta, kun Fischer alkoi käyttää sitä nimeä. Tai ainakin nimi tuli tunnetuksi mm-kisojen 2009 myötä, kun miesten 15 km:n kärkimiehet käyttivät Fischerin zeroja.

 

Zerot ovat kyllä olleet aika muuttumattomia vuodesta toiseen. Pitoalueen materiaalihan voi kehittyä, mutta senkin toimintaan voi vaikuttaa hiekkapaperin avulla. Ja periaatteessa eräänlaiset zerot voi siis tehdä itse, kun hioo tavallisten perinteisen suksien pitoalueen hiekkapaperilla. Tämäkin ratkaisu toimii joissakin olosuhteissa.

 

Minulla on Fischerin rcs zerot. Niissä on kilpasuksien runko ja pohjat luistopintojen osalta, mutta pitoalue on siis eri materiaalia, jonka voi karhentaa hiekkapaperilla sopivaksi. Pidon voi näin optimoida sopivaksi sen mukaan, millainen keli on. Olen käyttänyt karheutta 80-100, jolloin ne tuntuvat toimivan hyvin, kun keli on nollan hujakoilla.

 

Zeroja valittaessa pitää hiihtäjän paino ottaa melko tarkkaan huomioon. Siirrettävä side (nis jne.) on hyvä ratkaisu tällaisissa kapuloissa.

 

Myös aktiivihiihtäjän zeroja on nykyään valmistajien mallistossa. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tais olla 2015 hankitut ja 2-laatuiset Kiuru Sportista hankitut.

Seuraavat on kai sitten hankittava alkutalvesta kun niitä zeroja tai skinejä tulee kauppoihin, kumpaan nyt sitten päädyn.

Pakkaskelin voitelu kyllä onnistuu meikäläiseltäkin, mutta nuo nollan kahdenpuolen olevat kelit uusine lumineen tai jäisine latuineen on pahoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kertomasi Peltoset eivät varmaan olleet zerot, koska Peltonen on käsittääkseni valmistanut zerojaan tai zerojen oloisia suksia jo vuosikymmeniä.

 

Jäisellä ladulla mitkään zerot, skinit tai optigripit eivät yleensä toimi, ainakaan kovin hyvin. Silloin käytetään yleensä liisteriä. Mainitut pitopohjasukset toimivat parhaiten uudella lumella. 

 

Pitoteippi on muuten myös melko hyvä kompromissi moniin keleihin. Sitä vain pitää osata laittaa oikea määrä oikeaan paikkaan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy