Jump to content
Juoksufoorumi.fiLahti-Hollola Jukola 2018


Recommended Posts

Tämän vuoden Jukolassa on tarjolla suppamaastoa ja jotenkin olen ymmärtänyt, että sellaista varten pitäisi erikseen treenata. Minulla on aikomus osallistua Jukolaan ja olisinkin ensimmäistä kertaa mukana. Olen kiertänyt iltarasteja muutaman vuoden ja nyt mietin miten hyvin pärjäilen paljon puhutussa suppamaastossa, kun sellaisesta ei ole kokemusta? Ehkä lähimmäs minun kokemuksesta pääsee Pohjois-Nurmijärven erittäin nopeat kangasmaastot (Kiljavan ja Rajamäen ympäristö), mutta siellä ei mitään hirveän syviä ne vähäiset supat ole. Toisaalta juuri tuollainen maastotyyppi on vahvuuteni.

 

Kuitenkin tärkeää lienee se, että ainakaan syvimpiä suppia ei juokse läpi pohjan kautta vaan kiertämällä ne? Mutta jos maastossa on N kpl saman näköisiä suppia, saa pimeässä voi olla jännät paikat, jos ei ole tarkkana. Siinä saa liikuntaa, jos pitää käydä parin ylimääräisen supan pohjalla katsomassa onko oma rasti siellä. :smiley:

Link to post
Share on other sites
 • Replies 58
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Tosiaan ensi kertaa Jukolassa. Lämmin keli, keuhkot täynnä turvepölyä ja älyttömän paljon porukkaa, jonka vuoksi lähes koko ajan jossain letkassa mukana. Ihan ok suoritus, joka perustuu enemmän jalkav

Myös itsellä eka kerta Jukolassa. Hieno tapahtuma!   Oma suoritus meni ennakko-odotuksiin nähden hyvin. Lähdin kolmososuudelle sijoilla +1400. Putosin kartalta jo K-pisteen ja ykkösrastin vä

Mielenkiintoisia analyysejä: http://www.suunnistus.info/sf/anal/vert.joukkue.pir?kisa=2018-Jukola   Hyvin näkyy omatkin pummit tuolla

Syvimmät Jukola-maaston supat ovat kymmeniä metrejä syviä. :lipsrsealed: Kyllä sellainen kannattaisi jo kiertää, koska kierto säästää juoksuvoimia  - mutka kun on fyysisesti paljon kevyempi tehdä vaaka- kuin pystysuunnassa. Nurmijärvellä on eräällä polkureitillä 45 metrin nousu ja se kyllä tuntuu, jos useamman kerran joutuu nousemaan. Ja tuossa on vielä polku suurena apuna ja nousu loivenee lopussa. Aloittelijan reitinvalinnalla ei riitä maailmanmestarinkaan kunto. Onhan tuolla Jukolassa kalliota ja tasaista kangastakin tarjolla. Kannattaa kuitenkin vähän laskea käyrän määrä, että tietää millä vauhdilla kannattaa lähteä kiipeämään, ettei mene kävelyksi seuraava kilometri.

 

Toisaalta supat voivat auttaa suunnistamisessa.

 

Netistä löytyy tarkemmin Jukolan maastosta:

 

Jukola 2018 maastoanalyysi

 

Suunnistuskartta Hälvälä (suurenna)

Link to post
Share on other sites

Käytännössä suoraan saa mennä mikäli suunnistustaito sen sallii. Sinne ne uratkin syntyvät. Supat ovat väärinpäin olevia mäkiä, mikä tarkoittaa sitä että ylämäen jälkeen ei tule palauttavaa alamäkeä vaan päinvastoin. Ylämäen päällä täytyy pystyä suoraan kovaan matkavauhtiin. "Kylä mäki velkansa maksaa." -hokema ei päde suppamaastossa. Tasaisella kankaalla kompassinkäyttötaito korostuu, samoin luetaan enemmän kuviorajoja tms. Vuosituhannen vaihteessa Lahti-suunnistuksessa muistaakseni juostiin samassa maastossa ja kalliomäkien maastonosa oli tyypillistä sen seudun rikkonaista talousmetsää, paras alue oli juuri siinä pikkujärvien ympärillä monimuotoinen ja osin kivikkoinenkin harjumaasto, missä käyriä tulee osata lukea sujuvasti. Itäosissa on sitten tasaisempaa loikotus männikköä.

Link to post
Share on other sites

Useamman yösuunnistuksen (iltarastien A-rataa) suorittaneena hämmästelen miten ensikertalaiset pärjäävät Jukolan pitkällä yöosuudella? Onhan pelkkä 15 kilometrin juoksu tai kävely metsässä jo fyysisenä suorituksena aikamoinen, mutta kun se pitää lisäksi tehdä pilkkopimeässä oudossa metsässä ja rastitkin pitäisi löytää... Pimeässä kun tippuu kartalta, on vitsit aika vähissä. :102: Tuohon pitkään osuuteen kun tekee useita pummeja ja huonoja reitinvalintoja, niin matka on jo melkoinen. Ei ehkä paras paikka kokeilla yösuunnistusta? Toki hienoa, että yrittäjiä löytyy.

 

Tietysti Jukolassa on paljon muitakin matkassa ja maastoon syntyy uria toisin kuin iltarasteilla, mutta häntäpäässä ei ehkä ole kovin monta pätevää osaajaa neuvomassa.

Link to post
Share on other sites
9 tuntia sitten, JH1 kirjoitti:

hämmästelen miten ensikertalaiset pärjäävät Jukolan pitkällä yöosuudella? Onhan pelkkä 15 kilometrin juoksu tai kävely metsässä jo fyysisenä suorituksena aikamoinen, mutta kun se pitää lisäksi tehdä pilkkopimeässä oudossa metsässä ja rastitkin pitäisi löytää...

 

Onneksi Jukola on kesäkuussa, silloin ei ole pilkkopimeää. Jos metsässä vierähtää useampi tunti, niin aurinko alkaa jo nousta :)

Link to post
Share on other sites
On ‎23‎.‎4‎.‎2018 at 21.36, Tumppi kirjoitti:

 

Onneksi Jukola on kesäkuussa, silloin ei ole pilkkopimeää. Jos metsässä vierähtää useampi tunti, niin aurinko alkaa jo nousta :)

Ok, nyt ymmärrän miksi joillakin on rinkka mukana metsässä; ehtii reitinvalintaa miettiessä ottaa kupin kuumaa juotavaa ja haukata evästä. Varmasti ihan kiva mennä noinkin. :icon_smile:

Link to post
Share on other sites

Nurmijärvellä hyvää kangasmaastoa tarjoavat ainakin nämä Salpausselän alueet:

 

Solttilannummi (Rajamäen Rykmentin järjestämät iltarastit 5.6. ja 31.7.)

Partionummi (28.8.)

Jätinlukot Suomies (18.9.) suppamaastoa

Röykkä (2.10.)

Partionummi (9.10.)

Käpylännummi (16.10.)

Kiljavannummi (23.10.)

 

Harmi, että nuo painottuvat iltarastiohjelmassa syksyyn eikä tämän vuoden Jukolan alle. Mutta voihan tuolla käydä itsenäisestikin treenaamassa ja onpa jäätävän nopeaa yösuunnistusta luvassa. :) Noissa maisemissa saa kyllä painaa aika reippaasti ja suoraviivaisesti, koska polku ei tarjoa samanlaista nopeuslisää kuin hankalakulkuisissa maastoissa. Käyrä on suurpiirteisen pyöreää toisin kuin rikkonaisilla avokallioilla ja näkyvyys pääasiassa erinomainen. Todella hyviä paikkoja opetella käyrän hahmottamista.

 

Karttoja löytyy Nurmijärven kunnan sivuilta eli ei kun harjoitusrataa piirtämään:

 

Nurmijärven kunta - suunnistuskarttoja

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...
 • Vieras
On ‎23‎.‎4‎.‎2018 at 11.39, JH1 kirjoitti:

Pimeässä kun tippuu kartalta, on vitsit aika vähissä. :102: 

Hiukan hirvittää, kun ilmoittauduin vapaaehtoiseksi ekalle osuudelle. Suunnistus sujuu ok joidenkin vuosien kokemuksella, mutta yösuunnistusta en ole kokeillut. Pärjääkö tavallisella (alle 100 eur) otsalampulla? Sijoitus siellä 1000+ joukossa. 

Link to post
Share on other sites
On 29.5.2018 at 13.22, Guest otsalamppu kirjoitti:

Hiukan hirvittää, kun ilmoittauduin vapaaehtoiseksi ekalle osuudelle. Suunnistus sujuu ok joidenkin vuosien kokemuksella, mutta yösuunnistusta en ole kokeillut. Pärjääkö tavallisella (alle 100 eur) otsalampulla? Sijoitus siellä 1000+ joukossa. 

 

Jos kyseessä on perus "pikkulampppu", joka on yleiseen puuhailuun tarkoitettu alle 100 eur, niin voi jäädä hieman liian heikoksi, jos sattuu johonkin itsekseen eksymään. Pyöräilyyn tarkoitettu 100€ kiinan ihme riittää taas oikein mainiosti. 

Link to post
Share on other sites

Aika pienelläkin lampulla pärjää, mutta valoahan ei ole koskaan liikaa. 90-luvulla tuli vedettyä useita avausosuuksia petzlin micro valolla, joka riitti vain kartanlukuun. Silloin tarkoituksena oli ehtiä kyllä vaihtoon ennenkuin hämärä muuttuu pimeäksi. Ihan hyvin silläkin pärjäsi, mutta nykyään se ei tulisi edes mieleenkään.

 

Jukolassa pitäisi olla tänä vuonna 3.-osuudella, luultavasti metsään pääsen sijoilla 250-350 ja suunnilleen niillä haminoilla olisi tarkoitus tulla metsästä myös pois. Sellainen 1:40-1:50 jos menee aikaa, niin silloin suoritus on ollut kohtuullisen hyvä. Huiput juoksee kyllä tuolla ihan älytöntä kyytiä. 

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

Voit nyt heti vastata ketjuun ja rekisteröityä myöhemmin. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Ketjua lukevat   0 members

  Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


 • Tästä mainospaikka alkaen 30e+alv/kk. 

   

  Yli 10 000 kävijää/kk

  n. 350 000 sivulatausta/kk

 • Sivulataukset 13.11.2020 alkaen: Web Hits

  Yksittäiset kävijät 13.11.2020 alkaen: Web Hits
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy