Jump to content
Juoksufoorumi.fiIM Tallinna


Recommended Posts

Tallinnassa on 4.8. IM sarjan täyden matkan kilpailu. Omassa kalenterissa tuo on kesän päätavoite, ja aika iso joukko suomalaisia näyttää olevan mukana. Lupailevat melko viileää vettä uintiin, tasaista reittiä pyöräilyyn ja juoksua historiallisessa keskustassa. Juoksuun on ilmeisesti saatu mäkiäkin vähän mukaan.

 

Oma tavoite on alle 11 h: uinti 1.05, pyörä 5.30, juoksu 4h ja vaihdot 5 min, jolloin 20 min jää vielä varaa vessakäynneille, pienelle hiipumiselle ja yleiselle sekoilulle. Heinäkuun loppuun olisi tarkoitus mennä n. 50 h/kk treenivolyymilla.

 

Mahtaako foorumilta olla muita tulijoita?

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Kävin viime viikolla ajelemassa pyörällä osan Tallinnan IM reittiä. Asfaltti oli pääosin ihan OK, tosin jonkun verran rouhea pinta paikoitellen. Ei mitään isoja koloja osunut matkalle tai näkynyt muutenkaan. Osa matkasta oli paikattua, osa uutta ja osa vanhaa pintaa. Tuuli oli aika kova, varsinkin kun meren lähellä mennään.

 

Reitti ei olekaan ihan niin tasainen kuin luulin, kisajärjestäjät lupailevat yhteensä n. 900 nousumetriä. Viime viikolla lähdin Öismäen uimahallilta ensin tietä 8, sitten kahteen kertaan ajettavasta lenkistä länsisilmukan ja takaisin hallille. Matkaa tuli 60 km ja nousumetrejä 250. Garmin connect ilmoitti jopa, että sain "kiipijämitalin". Nyt ei vituta enää yhtään. Nousu tuli aika hivuttavasti, pitää olla varovainen ettei lähde runttaamaan liian kovaa varsinkin jos on samaan aikaan vastatuuli.

 

Pyörän jälkeen kävin uimassa n. 20 min, ja sen jälkeen autoon juhannussimat ja takaisin laivaan. Perhe oli suorittamassa turistitoimintaa sillä aikaa kun olin ajelemassa. Ihan hauska kesän päiväreissu. Aikamoiset ruuhkat olivat kyllä keskustassa. Osaavat Viron puolellakin avata kaikki kaupungin kadut työmaiksi kesäaikaan.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Enpä ole löytänyt tietoa. Luulisi, että juomapisteitä on se verran tiheästi, ettei ylimääräistä tarvitse kantaa mukana. Taidan kuitenkin jättää aeropullon lisäksi molemmat telineet paikalleen. Jos iskee kuuma sää, niin sekä urheilujuoma että vesi tarpeen, jälkimmäinen myös ulkoisesti eli päähän kaadettavaksi. Ei ole edes tietoa siitä, mitä reitillä tarjotaan, olisi hyvä testata tarjoiluja ennen kisaa ja tietää vähän paljonko niistä tulee esim. suolaa. Tri messuilla keväällä sanoivat, että suunnittelevat SIS juomaa, mutta päätöstä ei vielä siinä vaiheessa ollut. SISilläkin on sekä elektrolyyttejä että pelkkää energiaa sisältäviä juomaa tarjolla.

Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...

Huomenna Tallinnaa kohti. Sääennuste on lupaavasti pyöritellyt ukkosta lauantain kohdalla eri kellonaikoina, tällä hetkellä taitaa näyttää että alkaisi vasta klo 15 tienoilla. Aamupäivä vähän viileämpää kuin viime viikkoina, ja jonkin verran pilvistä. Sopii minulle.

 

Vihdoin pari päivää sitten löytyi myös athlete guide. Hyvin näyttää olevan huoltopisteitä, mitä tällaiselta kisalta kyllä odottaakin. Geelit teippaan kyllä pyörään vaikka niitäkin olisi tarjolla, tarkoitus on mennä periaatteella 15 km välein 2 kertaa geeli ja kerran energiapatukka, jolloin lopussa tulee 2 kertaa geeli ennen T2:ta. Treenasin tuota jo Sääksin puolimatkalla täyden matkan teholla ajettaessa, ja siinä säässä vatsa veti hyvin.

 

Juoksusta mainitaan vielä erikseen, että "There will be quite a decent number of vertical meters, but the course also has a unique rolling terrain with best historical surroundings and endless emotional hotspots cheering you on before and for finish line." Olisin ehkä katsellut jylhiä maisemia mieluummin juoksureitin ulkopuolella, mutta näillä mennään. Toivottavasti "emotional hotspot" ei tarkoita armotonta tuskaa.

 

Lupaavasti taitaa olla varattu hotellihuonekin ilman ilmastointia.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Tsemppiä matkaan @villea!

 

Hesari tietää kertoa, että Tallinan rantojen merivedet ovat olleet viime päivinä n. 5-6 asteisia ja uhkaavat jopa koko kilpailun järjestämistä. Niin uskomattomalta kuin se kuullostaakin niin näin on uutisoitu ja syyksi kerrotaan ns. kumpuaminen joka nostaa kylmää alusvettä pintaan siellä suunnalla. Villasukat jalkaan uintiosuudelle?! 😆

 • Confused 2
Link to post
Share on other sites

Kiitos kiitos. Enpä olisi tuota veden lämpötilaa arvannut. Toivotaan ettei tuohon uintipaikkaan tule noin kylmää. Ainakaan tuulen suunta ei ennusteissa ole tästä lauantaihin erityisesti etelästä.

 

Neopreenisukat uintiin kyllä löytyisi, enpä tiedä saisiko moisia käyttää. Kotimaan oloissa alkaa tulla märkäpuvussakin vilu jo alle +17 C veden lämpötilassa, jolloin sukat ovat tarpeen.

Link to post
Share on other sites

Nyt on kisat kisailtu ja pikku hiljaa alkaa tuntua normaalilta. Kisa meni kohtuu hyvin, pikkuisen jäi joka lajissa tavoitteesta mutta mitään isompia ongelmia ei ollut.

 

Uinnissa vesi oli vielä kylmää, virallinen mittaus kisa-aamuna 15,4 C. Jonkin verran stressasi, että miten selviän tuosta kun en ole varsinaisesti kylmän veden ystävä. Hallissakin vesi tuntuu usein vähän turhan kylmältä. Uidessa kylmyys ei kuitenkaan sitten ollut niin paha, vaikka jossain vaiheessa sormista tuntui tunto osittain lähteneen. Puristelin käsiä nyrkkeihin, jotta saisi veren kiertämään. Jonkin verran oli painimista uinnissa enkä oikein saanut omaa tekemistä taaskaan päälle. Aika 1.08.01, ja matkaa näytti Garmin 3946m. Ei ihan tavoitteeseen, mutta ei mikään katastrofi.

 

T1:ssä kävin ensimmäisen kerran vessassa, mikä olikin taas mielenkiintoista tri asu päällä ja koko keho täristen. Vaikka tutkimusten mukaan nisäkkäiden pitäisi virtsata keskimäärin 21 sekunnissa koosta riippumatta:

https://www.bbc.com/news/science-environment-34278595 , niin kisoissa kyllä vie selvästi pidempään. Koko vaihtoon meni aikaa lopulta 8.47. Märkäpukukin lähti aika hitaasti päältä kun oli sen verran jähmeä olo. Kärki vaihtoi n. 2,5 minuutissa, joten on tuossa kyllä tekemistä.

 

Pyörällä ensimmäiset 5 km hampaat vielä kalisi, mutta onneksi ei koko kroppa tärissyt niin paljoa, että pystyi ajamaan. Aika pian lämpö palasi ja muutenkin pääsin tavoiteltuun tekemiseen. Ravinto ja neste upposivat myös hyvin. Noin 60 km kohdalla piti pysähtyä toisen kerran vessaan, ja 70 km kohdalla pisti ampiainen. Onneksi etureiteen eikä herkempään paikkaan. Minulla pistot turpoavat aika paljon, mutta usein vasta vuorokauden kuluessa. Pistokohta kirveli jonkun verran, mutta kun vähän myöhemmin rupesi satamaan, niin kirvely hävisi eikä oikeastaan haitannut kisaa. 120-160 km kohdalla oli jonkun verran raskasta ja teho putosi vähän tavoitteesta. En runtannut siinä väkisin, vaan yritin jatkaa syömistä. Sainkin kaikki geelit ja 2 energiapatukkaa alas, viimeisen patukan korvasin ylimääräisellä geelillä ja pari kertaa söin järjestäjien puolikkaan banaanin. Pyörän aika 5.34.29, matka tosin näytti olevan 178 km.

 

T2 kohdalla oli taas järkyttävä vessahätä. Vessat olivat vasta vaihtoalueen jälkeen, mikä pitkitti piinaa. Virallinen vaihtoaika 2.40, kun huoltopysähdys laskettiin jo juoksuaikaan. Oman kellon vaihtoaika 5.23. Laitoin vaihdossa vielä kuivat sukat pyöräilysukkien tilalle.

 

Juoksun alussa tuli aikamoinen ukkoskuuro päälle, ja kadut lainehtivat vedestä. Jonkin verran hyppelin lätäköiden yli, mikä ei ehkä ollut paras strategia kun kengät ja sukat joka tapauksessa kastuivat läpi. Kisassa juostiin melko tappavan oloinen mäki ylös yhteensä 8 kertaa, mikä söi kyllä voimia. Minulle mäkiset reitit eivät oikein sovi. Alun sateen jälkeen tulikin sitten aika painostava auringonpaiste. Jossain 25 km kohdalla katselin, että jos saan pidettyä vauhdin, niin aika voisi olla alle 11 h. Pystyin runttaamaan n. 37 km kohdalle, mutta sitten katkesi meno, ja viimeiset 5 km oli rauhallista töpöttelyä maaliin. Kävellä ei tarvinnut paitsi se mäki ylös viimeisellä kerralla. Juoksu 4.08.05 sisältäen kaksi vessastoppia (ensimmäinen T2:ssa).

 

Loppuaika 11.02.40, eli ihan alle 11h ei mennyt. Siitä huolimatta olen ihan kohtuullisen tyytyväinen kokonaisuuteen. Jos osaisin laskea vedet pyörän päältä, olisi ajasta lähtenyt ainakin 5 min. Noilla ajoilla panos ei kuitenkaan ole niin kova että sellaiseen olisin ryhtynyt.

 

Koko kevään oli suunnitelmissa, että kunhan tämä kisa on ohi, niin sitten kyllä repsahdan. En näköjään pysty mielihaluilleni mitään, vaan nyt alkaa jo kutkuttamaan treenaaminen johonkin tulevaan kisaan. Ehkä taas Vantaan maraton voisi olla syksyn seuraava tavoite uinnin pitkän radan masters SM kisojen lisäksi. Täytyy ensi viikolla ruveta varovasti kokeilemaan, miltä liikunta tuntuu.

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

Onnittelut hyvästä suorituksesta! Tuloksissa ei ainakaan heti näkynyt erikseen T1:lle aikaa, joten ihmettelin hieman alun hitaampaa pyöräilyä 34 km kohdan ajan perusteella. Kohmeinen vaihto selittää. 

 

Jos pyörää haluaa ulkoiluttaa enemmän, niin 18.8. ajetaan Tour de Östra-Nyland. Porvoosta lähtien 280 km Itäistä Uuttamaata ympäri. Ei-niin-kilpailullista menoa, eli sopiva välipala seuraavaa kisaa odotellessa.  

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hyvää ja tasaista menoa sulla villea. Ei mitään pahoja ongelmia, joita toki aina voi tulla tuollaisissa kisoissa ja keleissä. Haittasiko ampiainen vielä seuraavana päivänä sitten? Pyörältä, jopa uinnissa ja juostessa ylimääräisen, lämmittävän, nesteen päästäminen onnistuu tarpeeks haluaa ja sopivan asennon saa 😉 toki 11h ajoissa ei ehkä niin tarpeellinen hyöty....  

kyllä kärki meni kovaa lajissa kuin lajissa, ja toki voittoaikakin n. 8.01 kertoo, ettei se nyt hitaasta päästä ollut se reitti. Toki kevyt paino auttaisi varmaan juoksussa, kun lämpöä ja mäkeä löytyi. Toisaalta nopea pyöräreitti suosi vähän skrodempia kavereita myös. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Näin amatöörin silmin sanoisin myös, että villea:n kisa ollut kohtuullisen onnistunut, onnittelut siitä! 

 

Hyvä tietää myös, että tuo reitti on kohtuullisen nopea. Olen tässä itse hahmotellut, että ensi vuodelle voisi kokeilla jotain tasaista reittiä ja yrittää katsella kuin lujaa sitä täydellä matkalla pääsee kahden vuoden reenillä. Toiselle puolelle Eurooppaa ei viitsi matkustaa, joten vaihtoehdot lienee mallia Ruotsi tai Viro. Onko ajatuksia onko jompi kumpi noista selvästi nopeampi? Tietty riippuu kelistä ja niin edelleen, mutta odotusarvoisesti puhuttaessa!

 

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Ketjua lukevat   0 members

  Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy