Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Ateriakorvikkeet


Raaka-arska
 Share

Recommended Posts

Onkohan kukaan uskaltanut kokeilla maratonia edeltävänä päivänä (ja maratonpäivänä) tyytyä yleensä suositellun normaaliruoan sijasta ns. ateriakorvikkeisiin? Näitähän etenkin bodareille tarkoitettuja tuotteita on vaikka kuinka paljon, esim. C4 optimeal, MetRx, Prolab lean mass matrix, twinfast jne. Näissä kai ravintosisältö on sillä tavoin tasapainoinen, että niillä voi aina tilapäisesti korvata normaalia ruokavaliota, jos vatsa kestää. Ja maratoonarille tietysti päälle tarvittavat lisäenergiat maltona, urheilujuomana jne. eikä siis energiamäärästä sinänsä olisi tarkoitus tinkiä. Homman etuna voisi olla se, että kun käytännössä koko kama menee ns. suoraan ikeneen ja tulee suht täysin hyödynnettyä, eikä kisahetkellä ole sen ihmeempiä lasteja suolistossa menoa haittaamassa. Kilollakin on iso merkitys.

Etukäteen olisi joka tapauksessa tietysti testailtava pitkisten yhteydessä, mutta jos muilla on pelkästään huonoja kokemuksia niin ehkei sitten kannata edes sen vertaa kokeilla. Aika kalliitahan tällaiset tuotteet on.

Link to comment
Share on other sites

Minusta mikä tahansa valmiste jolla saa varmistetuksi, että vatsa pelaa juostessa, on kokeilemisen arvoinen. Yllättävän monen huippumaratoonarinkin suoritus menee pilalle vatsaongelmien takia.

Itse vedän viimeisenä aamuna vauvan ruokia, mitkä imeytyvät takuulla suoraan ikeneen eivätkä jää vatsaan pyörimään. Jos 2kk ikäisen rääpäleen vatsa kestää sen, niin kyllä minunkin. Vie pois suurimman näläntunteen, mutta ei ole liian raskasta. Kebabit mahassa en pystyisi juoksemaan metriäkään.

Link to comment
Share on other sites

Ei kun kokeilemaan vaan pitkiä lenkkejä edeltävinä päivinä.

Kuitenkin juoksua edeltävänä päivänä on syötävä riittävä määrä kuituja, ettei ihan kuralle paiskaa. Mutta tarkoititkin varmaan korvata osan perusruoasta näillä. Eikös sellainen systeemi ole suositeltava että aattona aamupaivällä ja paivällä syö vielä "normaalia" ruokaa, ja iltapäivästä lähtien siirtyy litkuihin, jotta ei ole siellä suolessa sitten turhaa kamaa. Muistaakseni 226 on maininnut näin menettelevänsä ennen pitkiä kisoja.

Jostain muinaisuudesta, eli terveysopin tunneilta koulu-ajoilta muistaisin sellaisen ajan kun 18-24 tuntia, minkä ottaa kun suusta sisään laitettu ruokapala tulee tulosteena ulos.

Link to comment
Share on other sites

Kebabit mahassa en pystyisi juoksemaan metriäkään

Joskus on tullut tuokin testattua. Siis lounaalla Kebab kaikilla mausteilla ja heti työpäivän jälkeen lenkille. Helpompiakin lenkkejä on joskus tullut juostuksi...

Testasin ennen Rovaniemen maratonia tota mahani toimintaa niin, että söin Kotipizzasta mahan täyteen pizzaa puol tuntia ennen starttia ja iso muki kokista päälle eli oli aika ähky olo. :ruokaa:

Juoksu meni hyvin sekä vatsa pelas normaalisti eli taas ymmärsin ettei juoksuoppaita tarvii välttämättä lukea aina kun raamattua. Korostan kuitenkin että ei siis välttämättä, kun oishan maha voinu mennä kuralle mutta tolla kertaa ei menny ja asiat toimi jälleen kerrran erilailla mitä mulle oli monesta suunnasta valistustyyliin toitotettu. Tosin en juossu matkaa täysillä, vaan hölkkäsin nippa nappa alle 3.5h mutta ainakin tolla vauhdilla meni hyvin.

Toista on homma varmasti sillon, kun mennään kieli vyön alla ennätyksen teko mielessä. Sillon en itekään viittis riskeerata hommaa, vaan toimisin todennäkösesti niin kuin on suositeltu. Ellen sitten innostuisi testaamaan samaa uudemman kerran, mutta kovemmalla vauhdilla. Hmm...ei huono idis. Jos kesällä tulee hyvä rako, niin miksen kokeilis. Mulla kun ei oo väliä näillä ajoilla eikä haittaa vaikka meis läskiks koko homma, niin voisin toimia ikäänkuin koekaniinina jos vaan muistan moisen lupaukseni. Joku parempimuistinen vois muistuttaa tossa kesän kynnyksellä ennen lomien alkua, niin katotaan miten äijän käy. Lomallahan on tarkotus pitää hauskaa, joten toi sopis hyvin piristäväksi jutuksi heti loman alkuun.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä nuo saattaa toimia tai sitten ei toimi. Ensimmäiseksi tulee mieleen sisältävätkö valmisteet riittävästi energiaa. Toiseksi kyse on juuri vatsan toiminnasta, säilyykö ruoansulatus ja aineenvaihdunta normaalina. Kiinteää ruokaa tarvitaan ylläpitämään suolen toimintaa, kyse ei ole pelkästään siitä aiheuttaako ruoka vatsaongelmia. Jos epäilee vatsaongelmia, niin minä ainakin söisin jotain luonnollista ja helposti sulavaa. Turha kikkailu on myös turhaa.

Link to comment
Share on other sites

Tässä lyhyesti minun ravintokikkailut merkittäviin pitkiin kisoihin.

Pitää vielä sanoa, että ravintokikailulla ei harjoittelua korvata, eikä kuntoa paranneta, mutta ravinnolla voi vaikuttaa siihen miten lähelle omaa "täydellistä" suoritusta voi päästä. Huippu-urheilija on varsin lähellä omaa maksimisuoritusta ilman mitään ravintokikkailuakin. Toisena ääripäänä myös se, että oikein väärällä ravinnolla voi pilata koko kisan, etenkin jos elimistö ei ole vielä harjoittelun kautta valmis työskentelemään vääräoktaanisella bensalla.

Jos kilpailu on sunnuntaina ja kyseessä on noin 8-10 tunnin suoritus, eli esim. 100 km juoksu tai täyden matkan triathlon, niin.

maanantaina ja tiistaina hh-höyhää ravintoa, mutta kuitenkin proteiinia, kuten tonnilakaa, lihaa, kananmunaa yms. vähärasvaista.

keskiviikko-perjantai hh-tankkausta, mutta ei mitään yletöntä ahtamista. Koko kisaviikon pitää huolehtia, että saa riittävästi vitamiineja ja hivenaineita, Lidlin poretabletit ovat minulle riittäneet. Tärkeää on riittävä suolan saanti ja mahdollisesti myös magnesium, etenkin jos kisataan kuumassa.

Lauantaina voi olen syönyt vielä normaalia, hh-painotteista, helposti sulavaa ruokaa noin klo. 16 asti. Tämän jälkeen enää pelkkää maltoa. Samoin su aamulla pelkkää maltoa + kahvit. Tämän kiinteän ruoan syömättömyyden ainoa syy on se, että kovassa sekuntipelissä ei tarvitsisi enää loppumatkastakaan käydä paskalla. Toki myöskin se, että suolistossa oleva kiinteäaine on turhana painona kisassa. Triathlonisti Anssi Lehtinen tankkasi pelkkää nestemäistä koko edellisen päivän. Sekin on ihan OK, mutta se on tietekin hieman ankeampaa, kun muutenkin on jo jännitysnälkä ja esim. pieni murojen pupeltaminen voi helpottaa oloa. Toisekseen myöskin liian pitkä jakso pelkällä nesteellä voi tehdä sen, että mahalaukku ja suolisto eivät enää toimikkaan kisassa optimaalisesti. Eli vähän sellaista karhentavaa kuitua saa mahassa olla.

Lyhyillä matkoilla ( esim. 2 h suoritus ) ei välttämättä ole tarvetta kurjuuden maksimointiin, koska paskahätä ei todennäköisesti iske kisassa, etenkin jos on tyypilliseen tapaan jo kisa-aamuna ravannut kolme kertaa vessassa. Toisilla voi toki olla niin, että vessassa ei tule mitään, ja 10 km kohdalla on jo hirveä hätä. Tuolloin kannattaa kokeilla edellisen päivän ja kisa-aamun kiinteän ruoan vähentämistä.

HH-paasto voi olla yhdenkin päivän mittainen ja tankkaus silloin vaikka 3 päivää. HH-paasto voi myös jättää kokonaan pois, ja silloin hh-tankkaustakaan ei kannata kovin hirveästi harrastaa, koska harjoittelu on jo muutenkin kevyttä eikä ylimääräisestä hh-energiasta ole enää mitään hyötyä, vaan paino nousee turhaan.

Starttia edeltävää ravintokikkailua tärkeämpää on se miten kisassa osaa syödä ja juoda. Paljon parempi on pitkässä suorituksessa viettää pari sakkominuuttia riu-ulla, kuin hoiperrella neste- tai energiahukassa loppumatkasta.

Link to comment
Share on other sites

226:lta täyttä asiaa!

Itse en ole hh-paastoa kokeillut kuin kerran ja silloin kisa meni ihan penkin alle johtuen liiallisesta hh-tankkauksesta. Mitä maltillisemmin olen tankkauspäivinä tankannut, niin sitä paremmin kisa (maraton/ultra) on mennyt.

Tuota kiinteän ruuan syömättömyyttä puolisen vrk ennen starttia en ole kokeillut - pitää testata jossain tulevassa koitoksessa. Meinaan noita paskomisongelmiakin on ollut juostessa.

Link to comment
Share on other sites

Itse ajattelin kokeilla nyt Lohjalle mennessä tuota 226:n systeemin tapaista, eli koittaa pärjätä iltapäivästä vähällä kiinteällä sapuskalla. Maltoa sitten tilalle. Ongelma vaan on se että olen paatunut syöppö, ja nälkä on koko ajan ja aina. Mutta yritetään. Varsinaista hh-tankausta en tee, vaan vanhalla tyylillä menen luottaen levon ja bulimian yhteisvaikutukseen.

Sen verran kysyisin että kuinka paljon sen illan aikana voi sitä maltoa tankata? Jos siis ajatellaan että syön kunnolla sinne 4-5:n korville. Entä aamulla, mikä on turvallinen määrä tankata maltoa aamupalaksi?

Vatsa ei tuota ongelmaa. Kaikki kiinteä menee sujuvasti läpi mikä ihmisruoaksi on kelvollista.

Link to comment
Share on other sites

Edellisenä iltana voi tehdä 1,5 litran pulloon maittavan maltoannoksen siten, että laittaa maltoa noin litran, ja sitten loput vettä. Mausteeksi voi laittaa porevitamiineja ja vaikka vähän mehutiivistettä. Kyseinen määrä juuri sekoittuu veteen, ja on melkein yhtä pahaa, kuin liimaa joisi. Jos saman määrän yrittää juoda sellaista kevyttä 10% seosta, niin nestettä tulee juotua ihan liikaa. Sitä 1,5 litran juomaa sitten juodaan sen mukaan, mitä kurkusta saa osentamatta alas. Ei varmasti ainakaan tule energian suhteen vajausta enää viimeisenä päivänä. Toki voi juoda enemmäkin laimeampaa seosta, jos esim. valmistautuu kuumissa olosuhteissa, jolloin hikoilua tulee muutenkin enemmän. Liian suuren nestemäärän kanssa voi olla ongelma, että hikoilua tulee liikaa, ja sen myötä tärkeitä hivenaineitakin poistuu liikaa.

Vahvasta maltodrinkistä on sekin hyöty, että se voi aiheuttaa väsymystä, ja jännitysvalvominen saattaa sen avulla jäädä pois.

Aamun maltodrinkki ( kun kisa alkaa aamulla ) on normaaliolosuhtessa 0,5 litraa siten, että maltoa laitetaan noin yksi kolmassa - yksi neljäsosa pullon tilavuudesta. Lisäksi voi syödä vaikka puolikkaan banaanin tai yhden myslipatukan. Maltopaukku ja kahvit kanattaa juoda vähintään 2 tuntia ennen starttia. Tämänkin jälkeen voi vielä juoda vähän pieniä kulauksia, jos joutuu odottelemaan lämpimässä. Yleensä 2 h ennen starttia juodun nesteen voi vielä kusta lähtökarsinassa kanssakilpailijan kengille, mutta sitä myöhemmin juotu neste voi olla matkalla rakossa turhana riesana. Suolan lisääminen maltoon tekee jo muutenkin pahasta juomasta vielä paljon pahempaa, joten pieni suolamäärä kannattaa ennemmin syödä vaikka suoraan kämmenestä, kuin sekoittaa maltoon. Viime kesänä ennen Sulkavan uintia vetäsin tuollaisen suolalla maustetun maltoillallisen. Vaimo sanoi, että silmätkin oli ihan punaiset. Mutta eipähän tarvinnut loppumatkasta rantautua märkäpukua riisumaan. Sen sijaan märkäpukuun kuseminen oli kuin pienen tulitikkutytön ainoa iloinen hetki parin tunnin välein. Aloin oikein testaamaan, että missä asennossa kusi pisimpään säilyy märkäpuvussa, mahallaan, selällään vai jalat pohjaa kohden.

Link to comment
Share on other sites

aina ei tarvii edes niin pitkää matkaa, jotta tulee tarve tyhjennykselle, yks kaveri kävi kerran paskomassa kympin testilenkilläkin...tarina ei kerro että oliko vatsa muutenkin sekaisin vaan vain pelkästä jännityksestä ;)

Mulla on enkka kolme kertaa paskalla 10km:n kisan aikana ja neljännen kerran heti maalin jälkeen Witbankissa E-Afrikassa.

Link to comment
Share on other sites

Kiitti vinkeistä. Tämä tökötti yritetään saada Lohjaa ennen kurkusta alas. Ongelma on ollut nimenomaan hillitön ruokahalu (aina) juoksua edeltävänä päivänä, ja se vaan on aina mennyt niin että likaa on aamulla suolessa tavaraa. Tämä maltolataus vähentää varmasti tarvetta hotkia keikkea turhaa iltasella, ja toimiihan se vielä tankkauksenakin.

Niin ja unenlahjat on kehnot kanssa. Sehän olis mukavaa jos vielä väsyttäiskin.

Mahtaa olla makuelämys.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy