Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Seppo

Lähes kuka vaan pääsee maratonin alle 2:30, miksei myös alle 2:20”

Recommended Posts

FG:n kanssa samoilla linjoilla. Vaaditaan toki lähtötasona että 30:ntä ensimmäistä elovuotta ei käytä pelkästään rötväämiseen. 

 

Tuossa hyvä dokkari. Ei toki koskaan vetänyt alle 2:20 mutta ainakin lähelle 2:30 pääsi parissa vuodessa. Liian äkkiä.

 

 

Sinäkin Seppo vedät vielä ainakin alle 2:45 jos niin päätät ja kestät harjoittelua. En tiedä taustojasi joten alle 2:30 en uskalla luvata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti tätä projektia on mahdollista seurata jostain. Iän puolesta tässä joutuu antamaan 15v tasotusta. Enpä kyllä tiedä miten itte sijoittaisin tuon 20h treeniä per viikko kalenteriin. Siinä ei paljon auta hieman pidempi pitkis viikonloppusin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jossain vaiheessa uraa, kun kamppailee jo korkealla tasolla, tulee myös kyetä 20h/vk tasolla harjoitteluun vaikka kaikki siitä ajasta ei olekaan juoksua. Ettei asiat tule yllätyksenä, ne on hyvä avata etukäteen.

 

Esimerkkinä 15-20vuotias jalkapallojuniori joka tähtää huipulle harjoittelee n. 20h/vk.

 

Projektia on mahdollista seurata kun halukas ihmiskokeeseen löytyy. Vielä ei ole löytynyt, mutta jos noilla vaatimuksilla löytyy niin pidän varmana alle 2:30 maraa.

 

Osittain kyllä seuraat jo projektia. Tosin ei minun vetämää. Nimittäin Juuso Simpasta. On vain ajankysymys koska vetää alle 2:30. Kyse ei ole mistään magiasta vaan lahjakkuudesta harjoitella ja sitoutua.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 tuntia sitten, kari.t kirjoitti:

tota noin kuinka monta perustervettä 2:20 alittajaa suomessa on tänä vuonna ?

Sitä on turhaan käydä miettimään. Itse minulla on sen vertaa tähän referenssiä väitteeseen, että olen itse joskus junnuna (8lk) juossut cooperissa n 2200m eli ei voida puhua mistään kovasta kestävyysjuoksulahjakkuudesta, ei oikein keskinkertaisestakaan. 

 

Rupesin sitten aikanikuluksi hölkkäilemään ja kaikenlaisia eri ohjelmia kokeilin. Kuitenkin saavutin suht kovalla työnteolla 2.27 maratonilla ja mielestäni testijuoksujen perusteella olisin ollut parhaimmillani noin 2.22-2.23 kunnossa, mutta silloin en vain osannut kuntoa ajoittaa kuten myöhemmällä urallani. Sinänsä sitä turhaa spekuloida, joten sanotaan että 2.27 oli maksimitaso mihin pystyin. Kuitenkin tein täysimääräistä 3-vuorotyötä ja muutenkin asioita olisin voinut paremmin tehdä. Uskoisin että jäin maksimipotenttiaalista varmasti enemmän kuin 10 minuuttia. 

 

Tämän perusteella voin auttaa lihaa luiden ympärille, että sikäli perusterve junnuikäinen 13-16 vuotias ottaa elämäntehtäväkseen juosta alle 2.20 maratonilla, niin todennäköisempää että hän sen jossain vaiheessa juoksee sen, kuin on juoksematta. Toki aito tahto asiaan pitää olla. 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etiopia hallitsee naisten maratonia – Pohjois-Korea maailman parhaita

Naisten maratonin vuoden 2016 maailmanranking on kaikilla neljällä yleisimmällä mittarilla täsmälleen sama kolmen parhaan maan osalta. Ensimmäinen on Etiopia, toinen Kenia ja kolmas Japani. Tämä asetelma on vallinnut koko 2010-luvun.

Tänä vuonna on jo 17 etiopialaisnaista juossut maratonin alle 2.25 ja 73 etiopialaisnaista alle 2.35. Itse asiassa paljon useampikin, sillä moni muu on muuttanut ammattilaisurheilijaksi useisiin eri maihin.

 

Maratonin käsittämätön tilanne: Suomen naisten tilaston kärkiaika on parempi kuin miesten 

 

Maratonin Suomen tilaston kärkiaika naisissa on Lontoon MM-kisaedustaja Anne-Mari Hyryläisen tammikuussa juoksema 2.32.19. Se on parempi kuin tämänhetkinen miesten tilaston kärkiaika 2.32.30. Miesten maratonin tilanne on todella kaukana kansainvälisestä tasosta.

Tilastokummajainen kertoo samalla suomalaisen mieskestävyysjuoksun tasosta. Entinen kestävyysjuoksun päävalmentaja Kari Sinkkonen on asiasta harmissaan ja lataa täysillä.

- Maratonilla ei ole yhtään suomalaista miesjuoksijaa. Jos miehistä ei löydy 2.30:n alittajia, niin he eivät pärjäisi, vaikka niiltä otettaisiin munat pois ja laitettaisiin hame päälle, ryöpyttää edelleen tarkasti kestävyysjuoksua seuraava Sinkkonen.

Maratonin miesten Suomen ennätys on Euroopan mestari Janne Holmenin Rotterdamissa vuonna 2008 juoksema 2.10.46. Naisen Suomen ennätys on 2.28,00 ja sen on juossut Ritva Lemettinen Lontoossa vuonna 1995. Eroa on noin 18 minuuttia.

”Lihaskuntoharjoitteluna luotiin muutama tuhat kiloa paskaa pellolla”

Aikoinaan Sinkkonen valmensi muun muassa Jukka Toivolaa, joka juoksi maratonin aikaan 2.10.52 sekä Lätsä-Pekka Päivärintaa, joka juoksi sivulajissaan tuloksen 2.13.09.

- Ajattele vaikka Toivolan Jukkaa. Ensimmäisenä harjoitusvuotena hän juoksi noin 8000 kilometriä. Vuoden harjoittelulla hän juoksi tuloksen 2.17, muistelee, valmentajaguru Sinkkonen.

Kari Sinkkonen.
Kari Sinkkonen.Petri Vironen / Yle

Toivolan pohjakunto oli luotu hiihtämällä, pyöräilemällä, suunnistuksella sekä kovilla maatalotöillä.

- Kevättalvella hänen piti levittää muutama tuhat kiloa paskaa pellolle. Se oli hyvää lihaskuntoharjoittelua, naurahtaa Sinkkonen. Hän ihmettelee, ettei Suomesta löydy maratonista kiinnostuneita nuoria miehiä.

- Luulisi että olisi joku nuori joka olisi kiinnostunut kehittämään itseään Euroopan huipulle. Luulisi että nuoret haluaisivat tietää mitä pitää tehdä ja mitä ennen tehtiin?

- Suomesta kyllä löytyy vielä tänä päivänäkin paljon tietoa siitä, miten maratoonari kehittyy, sanoo Sinkkonen ja heittää vielä ilmaan kysymyksen.

- Onko Urheiluliitto tehnyt kaikkensa lajin markkinoinnin eteen?

”Se on ajan henki, ettei ole kestävyysjuoksijoita”

Moninkertainen maratonin arvokisaedustaja Jussi Utriainen ei lyttää suomalaismaratoonareita aivan niin pystyyn.

- Ehkä suurin syy on se, että miesten kärki on kapea ja tällä kaudella on ollut loukkaantumisia. Toki naistenkin kärki on kapea, mutta siellä on taas tullut onnistumisia, taustoittaa itse maratonin aikaan 2.13.10 nakutellut Utriainen.

Jussi Utriainen
Jussi UtriainenUrheiluliitto

Aivan ennenkuulumaton tämä tilanne ei ole, sillä Utriainen muistelee, että niinkin kovassa juoksumaassa kuin Britanniassa oli sama tilanne vuosia sitten.

- Silloin kuin Paula Radcliffe juoksi naisten maratonin ME:n, niin hänellä oli kovempi aika, kuin yhdelläkään saman maan miehillä.

Radcliffe juoksi ME-ajan 2.15.25 Lontoon maratonilla vuonna 2003. Hänen aikansa oli sinä vuonna 16 sekuntia nopeampi kuin yhdenkään brittiläisen miesmaratoonarin.

Valitettavasti Hyryläisen juoksema tämän kauden kärkiaika ei ole ihan niin kovaa tasoa. Hyryläinen on ainoa suomalainen maratoonari Lontoon MM-kisoissa.

- Onhan se karun kuuloista, mutta ei se ole kenenkään syy, ettei Suomessa ole massoja, se on vain ajan henki. Se ei ole pelkästään Suomessa tapahtuva juttu, sanoo Utriainen ja viittaa eurooppalaisen kestävyysjuoksun heikkoon tilaan.

Suomessa kyllä löytyy paljon maratonjuoksijoita, mutta he ovat harrastelijoita.

- Hölkkääjiä löytyy kyllä pilvin pimein, mutta he ovat sen verran iäkkäitä, etteivät he pelasta Suomen kestävyysjuoksua, tietää olympiavoittaja Pekka Vasalan ja maastojuoksun maailmanmestarin Pekka Päivärinnan valmentaja Sinkkonen.

”Lajista pitäisi tehdä kiinnostavampi”

Lääkärinä nykyään työskentelevä Jussi Utriainen on jäähdytellyt jo viisi vuotta, mutta oli vielä Suomen maratontilaston ykkönen vuonna 2015.

Pystyisitkö vielä juoksemaan nykyisen kärkiajan 2.32.30 alle?

- Ehkä muutaman viikon valmistautumisella voisin juosta 2.30 paikkeille. Päättelen näin kevään puolimaratonaikani 1.09 perusteella, arvelee Utriainen vaatimattomasti, mutta ei halua tehdä asiasta numeroa.

Tosiasia kuitenkin on, että nyt jo 38-vuotias Utriainen juoksi vielä pari vuotta sitten jäähdyttelijänäkin maratonilla reilusti alle 2.30:n aikoja sekä puolimaratonilla SM-mitaleille, tehden harjoitteluna vain 10-15 kilometrin työmatkalenkkejä.

- Pohjat kantoivat pitkälle. Hyvä kunto säilyi nelisen vuotta, mutta nyt olen ekan kerran huomannut, ettei minusta ole enää SM-mitaleille, toteaa elämäntapajuoksija Utriainen.

Utriaisen mielestä maratonin eteen pitäisi tehdä enemmän työtä.

- Markkinointiin voisi panostaa ja lajista voisi tehdä kiinnostavamman, jotta nuoret innostuisivat. 70- ja 80-luvun tallitoiminta oli hyvää, koska silloin siinä oli ryhmän tuki mukana, visioi 28 SM-kultaa aikanaan voittanut Utriainen.

Hän arvelee, että Suomen miesten tilaston heikko taso johtuu myös siitä, etteivät kovempiin aikoihin pystyvät juoksijat ole vielä tänä vuonna juosseet maratonia.

- Maratonit juostaan yleensä keväällä ja syksyllä. Kyllä varmaankin Mannisen Henri, Järvenpään Jarkko tai Jokisen Tuomas pystyisivät juoksemaan kovempaa kuin 2.30, mietiskelee Utriainen.

MM-kisojen miesten ja naisten maratoneja voi jännittää sunnuntaina TV2:sta, Areenasta ja Yle Puheesta.

Siirry MM-kisaoppaaseen tästä.

Lue myös:

Hyryläinen maratonilla, kuka on maailman nopein nainen? – katso Lontoon MM-kisojen sunnuntain ohjelma

Pitkämäen johdolla tavoittelemaan finaalipaikkoja - Suomen MM-joukkue urheilija urheilijalta

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 tuntia sitten, ForrestG kirjoitti:

Sitä on turhaan käydä miettimään. Itse minulla on sen vertaa tähän referenssiä väitteeseen, että olen itse joskus junnuna (8lk) juossut cooperissa n 2200m eli ei voida puhua mistään kovasta kestävyysjuoksulahjakkuudesta, ei oikein keskinkertaisestakaan. 

 

Rupesin sitten aikanikuluksi hölkkäilemään ja kaikenlaisia eri ohjelmia kokeilin. Kuitenkin saavutin suht kovalla työnteolla 2.27 maratonilla ja mielestäni testijuoksujen perusteella olisin ollut parhaimmillani noin 2.22-2.23 kunnossa, mutta silloin en vain osannut kuntoa ajoittaa kuten myöhemmällä urallani. Sinänsä sitä turhaa spekuloida, joten sanotaan että 2.27 oli maksimitaso mihin pystyin. Kuitenkin tein täysimääräistä 3-vuorotyötä ja muutenkin asioita olisin voinut paremmin tehdä. Uskoisin että jäin maksimipotenttiaalista varmasti enemmän kuin 10 minuuttia. 

 

Tämän perusteella voin auttaa lihaa luiden ympärille, että sikäli perusterve junnuikäinen 13-16 vuotias ottaa elämäntehtäväkseen juosta alle 2.20 maratonilla, niin todennäköisempää että hän sen jossain vaiheessa juoksee sen, kuin on juoksematta. Toki aito tahto asiaan pitää olla. 

 

lisää vain nostetta juoksulle ja jäädään odottelemaan uusia ennätyksiä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now




×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy