Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Topi Raitasen vauhti kiihtyy


Uolevi

Recommended Posts

Maatalousvaltaisen Suomen kasvot olivat sotien aikana ja niiden jälkeen täysin erilaiset, kuin tänään. Kun vanhojen valokuva-albumien kuvia katselee, niin kovin on lommoposkisia kuvattuja. Kuvista muuten iso osa kuvaa myös työtä tekijöineen ja korostaa samalla osuvasti työn osuutta ja merkitystä ihmisten elämään. Silloin ei sosiaalitukien varaan voinut jäädä, vaikka olisi ollut aihettakin. 

 

Varusmiesten painoa on seurattu ja tuossa hieman kolmen vuoden takaista Ylen juttua aiheesta. Samaa vauhtia jos jatketaan, niin parinkymmenen vuoden kuluttua hoikat nuoret ovat  aika harvinaisia 🙂

 

No, tämähän nyt ei tokikaan liity Topiin, mutta eipä kai se niin vaarallista ole. 

Link to comment
Share on other sites

1950-lukuhan oli hyvää aikaa suomalaisessa juoksu-urheilussa, vaikka massat eivät kai fiilistelleet maratoneilla. Karvonen oli kuitenkin maailman parhaita maratoonareita. Olavit tekivät ME:n jne. Olympiavoitot toki jäivät tuolloin saavuttamatta. 60-luku oli vaikeampi vuosikymmen, mutta porukoilla oli pohjakuntoa 70-luvun alussa tapahtuneeseen läpimurtoon. 

Link to comment
Share on other sites

22 tuntia sitten, Snakster kirjoitti:

 Aina mennään kävellen, ja jos ei tuntisi maantietoa, voisi kirjaa lukemalla tulla tunne, että välimatkaa on puoli kilsaa, mutta kun koko ajan kävellään joka paikkaan, niin eihän tuollainen vitonen edes ole mikään kävelymatka. Veikkaan, että nykyään aika harva nuorisolainen kävelee Valkasta Rööperiin.

Se on iso yhteiskunnallinen muutos, kun nykyään niin monella tytöllä on skootteri ja pojalla mopo, tai sitten mopoauto. Ja sitten isommissa kaupungeissa on joukkoliikenne.

Mielestäni tuo mopokortin ikäraja 15v on vanhentunut, ja sen voisi laskea 13 vuoteen. Onhan suunniteltu, että 16-vuotiaat saisivat ajaa autoa.

 

Itsekin kyllä koitan minimoida kävelymatkat. Esimerkiksi mielelläni käyn pienessä kaupassa, missä ei tarvitse kävellä pitkiä matkoja hyllyjen välissä ja auton saa lähelle ovea.

Link to comment
Share on other sites

Kuulostaa ihan amerikkalaisten menolta, tuo autolla joka paikkaan ja mahdollisimman vähän kävelyä. Jos vain on aikaa, menen mielelläni isoon markettiin pyörällä tai jalkaisin, ja jättimarketissa tulee kuin huomaamatta mukavasti ns. hyötyliikuntaa kun kaikki on isolla alalla eikä millään tahdo löytää jotain tuotetta. Noh, jos on pitkä ostoslista, pitää mennä autolla, jotta saa kaiken tuotua kerralla kotiin. 

 

En tiedä, minimoiko joku Topi Raitanen tai muu kilpajuoksija kävelemisen ja muun vastaavan ja keskittyy treenien sivussa puhtaasti lepoon. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jokusen kerran P- Amerikassa käyneenä voin alleviivata tuon edellisen.

 

Isot liikekeskukset ovat oikeasti isoja, ja niihin ei kävelemällä välttämättä edes pääse. jalkakäytäviä kun ei joka paikassa ole ! Vastaavasti, jos liikut jalkasin ison tien varressa, niin saat kyllä torvensoittoa jne. kyseenalaista huomioita. Omakohtaisesti opin kerralla, ja keskityin juoksemiseen hotellin lähistöllä ja kuntosalin matolla. 

Link to comment
Share on other sites

onhan lasten liikkuminen suomessa ja muuallakin vähentynyt huomattavasti...vaikka 70-80 lukuihin verrattuna...

ja se näkyy mielestäni suoraan tai epäsuorasti miten urheilussa menee...Juoksijoita ei enää ole kovin paljoa -

eikä ne kestävyys lajit taida kiinnostaa kuin pientä osaa...Vanhemmat vie lapset suoraaan autolla  oven eteen 

"harrastamaan ".  Kyllä kannattaa keskittyä palautumiseen jos reenaa niinkin kovalla tasolla kuin Topi Raitanen...

Link to comment
Share on other sites

@joukor, Floridassa Sawgrass Mills -kauppakeskukseen (ja Florida Panthersin kotihallille) pääsee jalankin. Suuunittelin eräällä lomareissulla, että olisin menyt sinne juoksemalla ja tullut muiden mukana autolla takaisin. Matkaa olisi silloisesta majapaikasta Westonista tullut noin 10,5 km. Tuo Westonhan on hieno kaupunki, lapsetkin menevät osaan kouluista kävelemällä. Trendi-lajiksi vaihtui siellä jossain vaiheessa pyöräily, sunnuntaisin oli isoja yhteislenkkiporukokoita. Juoksijoita näki myös aina ja tapana oli, että juoksijatkin käyttivät pyöräkaistoja.

 

Monta vuotta aikaisemmin herätin huomiota Hypolyxon aluella, kun pitkiksen loppuvaiheessa yllätti kakkahätä. Eihän se auttanut kuin hypätä siihen ainoaan pensaaseen pyllistämään, viereisellä Dixie Highwayllä liikkui autoja ihan kohtalaisen paljon. Onneksi ei näkynyt lainvartijoita...

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

9 tuntia sitten, Kylmää terästä kirjoitti:

En tiedä, minimoiko joku Topi Raitanen tai muu kilpajuoksija kävelemisen ja muun vastaavan ja keskittyy treenien sivussa puhtaasti lepoon. 

 

 

No jos huippu-urheilusta puhutaan niin treenin lisäksi ei kyllä ylimääräisiä askeleita oteta.

 

Muistan yhden kehonrakentajan (huipulla maailmallakin) jonka muija vei aina ihan salin ovelle jottei tarvi kävellä yhtään ylimääräistä.

Ruuatkin tuotiin naaman eteen ja kaupassa tietenkään ei käynyt ostoksilla, turhia metrejä nekin.

Link to comment
Share on other sites

Tää nyt ei tähän niin kuulu mut...ei kait aikaa joku 40-50 v tai enemmän 

 voi verratta tähän aikaan ..Silloin maatalous ei saanut mitään tukiaisia...

 ja monet saivat ruuan pyötään omista pelloista ja eläimistä...Ei se 

 helppoo ole tänäkään päivänä jos duuni loppuu ja jää työttömäksi ..

ja työttömyys pitkittyy jos ei pääse  duuniin..Etelä suomessa kun 

kaikki tuppaa olemaan aikas kallista...

 

Link to comment
Share on other sites

52 minuuttia sitten, kimmoke kirjoitti:

No jos huippu-urheilusta puhutaan niin treenin lisäksi ei kyllä ylimääräisiä askeleita oteta.

 

Muistan yhden kehonrakentajan (huipulla maailmallakin) jonka muija vei aina ihan salin ovelle jottei tarvi kävellä yhtään ylimääräistä.

Ruuatkin tuotiin naaman eteen ja kaupassa tietenkään ei käynyt ostoksilla, turhia metrejä nekin.

No Marko Savolainen, josta varmaan on kysymys(?), otti hommat tosi raakasti, eli ei tehynyt yhtään mitään muuta kuin nukkui ja makoili sohvalla (työttömänä totta kai). Toinen kova suomalainen nimi Savolaisen ajoilta jonka fysiikkaa Savoilainenkin ihasteli, teki töitä ja eli aktiivista elämää muutenkin. Piti vain syödä 2500 kcal enemmän kuin Marko. Marko taisi syödä päivässä 7500kcal, tämä toinen kaveri 10 000kcal. 

 

Mutta tässä taas häviää  metsä puilta:

 

Se on vaan vähän niin että jos elämässä vaikka opiskelee tai työskentelee ja tosissaan treenaa vaikkapa olympialaisia varten niin eipä siinä treeniltä vaan jää aikaa yhtään mihinkään. Ei etenkään sille rauhalliselle kävelylle paikasta toiseen. Aika monia monen lajin huippujen muisteluita olen kuunnellut ja se on kyllä järkyttävä miten rajoittunutta se elämä on ollut, ei siinä käytännössä opintojen ja treenin lisäksi jää millekkään muulle aikaa kuin nukkumiselle, hyvä jos aina sillekään.

 

mm Adam Nelson, kuulantyöntäjä, kertoi nukkuneensa noin 4 tuntia yössä (ja sitten viikonloppuina univelat pois). ehkä tuossa on vähän kalamiehenlisää, mutta tuskin täyttä paskaakaan ukko jauhaa. Tästä syystä etenkin USA:ssa pitää päästä opiskeluaikana olympiavalmennuksen piiriin, työssä käyvällä ei vaan ole enää aikaa harjoitella niin kovaa mitä olympiastatus vaatisi (ja järjestelmä ei salli ikiopiskelua kuten esim Suomessa). 

 

Juoksujathan ovat tässä suhteessa aika etuoikeutetussa asemassa: treenaavat tilastollisesti vähän ja vähemmälläkin ajallisella panoksella pärjää, kv-tasolle pääsee muistaakseni jollakin 600-700 tunnin vuosiharjoitusmäärillä. Soudussa, hiihdossa, pyöräilyssä tuo riittää kutakuinkin piirikunnalliselle tasolle, kv-tasolla vaaditaan 900 tuntia vähintään. Myöskin teholajien harrastajien pitää olla liki täysipäiväisesti urheilijoita. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy