Jump to content
Juoksufoorumi.fiMilloin ostat uudet lenkkarit?

Arvostele ketju:


Kuinka usein vaihdat lenkkareita?  

54 ääntä

 1. 1. Kuinka usein vaihdat lenkkareita?

  • 0-500km
   2
  • 501-750km
   12
  • 751-1000km
   25
  • 1001-1500km
   10
  • 1501-2000km
   3
  • Niin kauan kuin kaapissa riittää ilmastointiteippiä jolla voi teipata kengät juoksukuntoon.
   3


Recommended Posts

Kun tarvitsen, tai joskus vaikken tarvitsekaan. Tekee vain mieli vaihtelua joskus. Äkkiä sitä löytää jotain vikaa vanhoista. Kyllä se jalka yleensä kertoo, että nyt on kengällä tullut kilsat täyteen. Mitään kiinteätä kilsamäärää ei voi millään asettaa. Sen vain tietää. Toki asiaa helpottaa se, että on eri kengät lyhkäsisille lenkeille, pitkiksille ja talvikeleille. Saa vaihtaa kolme kertaa tiheämmin kuin yksiä kenkiä käyttäessä ;)

Link to post
Share on other sites

Tossukuume iskee yleensä keväällä, kun aurinko sulattelee asvaltin esiin. Silloin menevät yleistossut vaihtoon. Niille on siinä vaiheessa kertynyt tuhatkunta kilometriä, joskus vähemmänkin, ja pohja alkaa olla niin sileä, että märällä kadulla suojatiemaalin kohdalla ei meinaa tossu pitää. 

Osa vuodesta juosta nastareilla ja ne tuntuvat kestävän ikuisesti. Maastotossut vaihdetaan myös harvemmin.

Link to post
Share on other sites

Erilaisia kenkiä erilaiseen käyttöön. Treenikenkiä kolme paria, joista yhdet matolle lisäksi nastalenkkarit, varvaskengät ja ultrakengät. Siinäpä nuo taitaa kaikki ollakin. Kulumisen takia ei vielä kolmeen vuoteen ole tarvinnut vaihtaa, juoksua 1500-2500/vuosi. Yhdet toistakymmentä vuotta vanhat kävelemiseen käytetyt laitoin roskiin, kun pohja alkoi irrota kantapäästä. Yksillä kolme vuotta vanhoilla treenikengillä juostu jo yli 2000 km ja vielä ihan hyvät, kun näissä on vain Eva -pohjat, ei mitään boosteja ja jotain Continental -kumia kulutuspinta, joka sekin vielä ehjä, joskin paikoin kulunut. Päällisessä verkkokankaassa pari pientä reikää, joista toista on tarvinnut vähän ommella, ettei repeä lisää.

Link to post
Share on other sites
 • Vieras

Kysymykseen "milloin ostat uudet lenkkarit?" vastaan: koska tahansa. Voi olla vaikka keskellä yötä. Jos näen mielenkiintoiset tossun, saatan ne ostaa. Varsinkin jos hinta miellyttää tai malli/väritys on erityisen himoittava. Minulla ei ole sellaista varsinaista rutiinia, että toukokuun ensimmäisenä viikonvaihteena laitetaan pyhäpuku päälle ja lähdetään Inter Sportiin, ostetaan lenkkarit ja mennään sen jälkeen Hesburgeriin.

 

Paljonko sitten tossu kestää kilometrejä, niin se vaihtelee hirveästi. 1000km olen itsekin kaikilla juossut, mutta jotkut ovat olleet kyllä kovat kuin tiilet viimeiset 300km ja joissain on ollut päälikangas riakaleina. Toisaalta esim. Lunarglideissa kun tuli 1000km täyteen niin vaimennusta oli niin hyvin jäljellä, että olen käyttänyt niitä vielä joku kolme vuotta sellaisessa käytössä, kun käyn vkl lähikaupassa tai rannassa grillailemassa. Mulla on aina joku 10-15 paria rotaatiossa ja yritän saada joka vuosi jokusen parin "eläkkeelle". Määrä elää kun välillä ostaa enemmän ja välillä vähemmän. Sauconyn Guideilla on nyt yli 1000km juostu, kun en malttanutkaan luopua niistä, muilla vähemmän, mutta enköhän mä 3-4 paria saa nyt loppuun juostuksi ennenkuin lumet tulevat.

 

Hieman olen harkinnut sitä, jos jatkossa vähentäisin pikkaisen tossujen kestoa. Vaikkapa kasisataan. Ainakin jos siirryn yksinomaan kevyempiin kenkiin. Clayton 2:t ovat nyt koekaniineina, haluan nähdä kauanko vaimennus kestää. 

Link to post
Share on other sites

Olen satakiloinen juoksija, joten kenkäni joutuvat melko koville. Juoksen kengillä kunnes niissä alkaa olemaan jotain sellaista vikaa joka haittaa niiden käyttöä.

 

Polkujuoksukengät (Inov-8 X-talon 212) menivät vaihtoon parin vuoden käytön jälkeen kun pohja päkiän alla oli kulunut niin sileäksi, etteivät kengät enää pitäneet pehmeissä ylämäissä. Tämä tapahtui 660km kohdalla. Muuta vikaa kengissä ei ollut.

 

Keväällä ostetut katukengät (Altra One 2.5) alkoivat revetä sivusaumoistaan 500km kohdalla. Ne alkoivat myös tuntua juostessa jotenkin kummallisille. Hommasin uudet samanlaiset ja äsken ensimmäisellä lenkillä huomasin kuin paljon kimmoisampi uusilla oli juosta. Vanhoissa pohjat olivat selvästi pehmenneet kilometrien myötä ja jälkiviisaasti keho osasi sen aistia.

 

Feelmax Osma 4:lla olen juossut kolme vuotta ja 520 km, vaikka niistä irtosivat liimatut pohjalliset jo hyvän aikaa sitten ja sivusaumatkin alkavat ratketa. Ovat edelleen käytössä. Ostan uudet kun löydän kokoani jostain. :)

 

Vaikeinta kenkien uusimisessa on se, kun kenkämallit vaihtuvat koko ajan. Vaikka haluaisin uusiksi kengiksi prikulleen samanlaiset kuin edellisetkin, niin sellaisiapa ei enää parin vuoden päästä saakkaan mistään.

Link to post
Share on other sites

Just oli tänään lenkillä pojan treenien aikaan. Juoksi himaan vaihtamaan pegasukset pois heräteostos brooks launch:t alle. Olihan se ero selvä kun pegasus oli alkanut lyömään läpi. Pegasus kestää mulla luokkaa 800km. Ulospäin kenkä näyttää kyllä ihan uudelta. Acikseissa oli aikoinaan sama ominaisuus. Launch:t on ostettu kai vuosi sitten alesta. Ihan juostavat nekin

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Itse pitelen rotaatiossa tällä hetkellä "vain" kahta paria, jotka otettu käyttöön limittäin. Alan yleensä ajamaan sisään kolmatta paria, kun vanhempi kahdesta on nähnyt 500-600km asfalttia ja soraa. Siitä sitten tunnustellaan oman kehon mukaan kuinka kauan vielä viitsii juosta. Yleensä ovat vaihtuneet siinä 600-800km välillä. Tosiaan itsellä kun on vuosien saatossa polvet kuluneet jos jonkinmoisessa polville raskaissa lajeissa, mutta tykkään juosta paljon kovalla alustalla, niin tuo vaimennus-osasto on aika tarkkaa (en silti pidä liian pehmeistä kengistä). Kuten ylempääkin mainittu: sen vain tietää.

 

Mutta tosiaan tuollainen rule of thumb raja itselläni se 500-600km, kun aletaan tarkastelemaan tarkemmin, että onko tossuilla eläkeikä edessä. En myöskään tykkää ajaa kenkiä muutenkaan ihan loppuun, vaan otan ne sitten ulkoilukengiksi, kun esim. käy tasoittavilla kävelylenkeillä tai lapsen kanssa touhuaa ulkona.

 

Uusia kenkiä ostan silti suurinpiirtein aina, kun osuu hyvät diilit eteen, nimimerkillä "ostin juuri kolmet parit, joista kahdet normaaleja malleja ja yhdet nastalliset". Eli vaikken tarvitsisi vielä, niin saatan ostaa odottelemaan. Noista olisi nastalliset tarkoitus ottaa talvella käyttöön, kun on liukkaimmat kelit ja sitten toiset keväällä ja katsotaan sitten josko ottaisi ne viimeiset ensi kesän lopussa. Riskinähän tässä nyt tosiaan on se, että malttaako sitä odotella, kun tossut kuumottelee hyllyllä. :)

Link to post
Share on other sites

Ostan kenkiä silloin kun tuntuu siltä, että pitää/haluttaa hankkia uusi pari. Ei väliä paljonko edellisillä on juostu. Sehän on vain hyväksi jaloille kun kierrättää useaa erilaista kenkäparia. Ja jos löytää hyvän mallin, niin niitähän pitää ostaa sitten useampi pari varastoon, koska valmistaja kuitenkin muuttaa sitä liikaa seuraavaan versioon.

 

Tunnistan tästä itseäni:

 

 

Link to post
Share on other sites

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Our picks

  • Osallistu tutkimukseen, jossa vertaillaan ennalta määritettyä ja yksilöllisesti mukautuvaa juoksuohjelmaa määrä- ja intervalliharjoitusjaksoilla!
   Tämmöistä olisi tarjolla Jyväskylän yliopiston toimesta:
    
   "Kaipaatko harjoitteluusi uutta potkua? Osallistu tutkimukseen, jossa vertaillaan ennalta määritettyä ja yksilöllisesti mukautuvaa juoksuohjelmaa määrä- ja intervalliharjoitusjaksoilla!
    
   Huhti-toukokuun  2021 aikana alkaa Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian kestävyysharjoittelututkimus, johon rekrytoidaan tutkittaviksi perusterveitä kestävyysharjoittelutaustan omaavia ja säännöllisesti juosten harjoittelevia (4-6x/vko) 20-45-vuotiaita miehiä (20 hlö) ja naisia (20 hlö). 
    
   Tutkimus koostuu kolmen viikon valmistavasta jaksosta, kuuden viikon määräjaksosta sekä kuuden viikon intervallijaksosta. Jokaista jaksoa edeltää ja seuraa testiviikko, jonka aikana tehdään tutkimukseen liittyviä suorituskykytestejä ja paastomittauksia. Tutkimukseen osallistuvat saavat tutkimusjakson ajaksi juoksuharjoitusohjelman sekä tarkkaa tietoa omasta kestävyyssuorituskyvystään ja palautumistilastaan." 
    
   Linkki: https://www.jyu.fi/sport/fi/ajankohtaista/uutiset/osallistu-tutkimukseen-jossa-vertaillaan-ennalta-maaritettya-ja-yksilollisesti-mukautuvaa-juoksuohjelmaa-maara-ja-intervalliharjoitusjaksoilla?fbclid=IwAR1wT-CyCYHndjLDWEy_u8c_6Aw5n41crFG3VA3wP4Ih3P1odLQdKaXKxNI
    

    
   Olettaisin etteivät tarkoita perusterveillä pelkästään 3h alittajia 🙂
   • 1 vastaus
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy