Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Varusteita aloittelijalle


Jamo66
 Share

Recommended Posts

Käytettyjä pyöriä & varusteita voi katsella ainakin Fillari-lehden osto/myynti-ilmoituksista www.fillari-lehti.fi ja triathlon-liiton sivuilta www.triathlon.fi >>e-kauppa Pidä huolta että runko on varmasti itsellesi sopivan kokoinen jos ostat käytetyn pyörän.

Vaatetusta myy Suomessa mm. www.vokant.fi

Asustuksena vähintään uimapuku on välttämätön, miehille riittää uimahousut. Näiden sijasta voi käyttää myös triathloniin suunniteltuja kisa-asuja. Uima-asun päälle voi vetää märkäpuvun, joka hieman lämmittää ja myös helpottaa aavistuksen uimista. Märkäpuku on pakollinen virallisissa kisoissa vain jos vesi on alle 17C (ja kisajärjestäjä niin päättää..) eli ilman sitäkin voi lähteä mukaan. Jos vesi on oikein lämmintä, on märkäpuvun käyttö terveyssyistä kiellettyä.

Link to comment
Share on other sites

Varmin/helpoin tapa on tietysti hankkia pyörä liikkeestä, jossa on säädettävä mittapukki ja joku joka tietää millainen se sopiva runko on. Aika hyvän käsityksen koosta saat myös esim. netistä löytyvillä laskureilla, mikäli mittaat itsesi huolella. Esim. http://www.wrenchscience.com/Store.aspx?stylecode=R tuolta löytyy yksi laskuri linkistä 'fit system'. Tuo paikka vaatii loggautumisen, mutta muitakin paikkoja on. Sen jälkeen tiedät koon suunnilleen ja voit kokeilla käytetyllä pyörällä saatko siihen hyvän asennon. Kannattaa selvittää myös itselleen millainen tuo oikea ajoasento on, jos se ei ole ennestään tiedossa (esim. alan kirjasta kuten Sidwells: Suuri pyöräkirja tai P. Ahlroos: Pyöräilyvalmennus).

Link to comment
Share on other sites

Sun koko on sit suurinpiirtein jossakin 55cm satulaputken korkeudessa perinteisellä mitoituksella. Vaakaputken pituus sit oman ruumiinrakenteen mukaan. Mulla 175cm pitkä pidempi raajainen on Olmon runko 54cm korkeana, 54,5cm vaakaputkella muistaakseni. Sentin lyhkäisempi olisi tod.näk mulle optimi. Ostin juuri lyhkäisemmän stemmin kokeiltavaksi.

Mutta yleisesti ottaen liian isoa pyörää ei kannata ostaa!

Kannattaa vilkaista noita Pertun ja mun laittamia Bike Fit linkkejä tuosta toisesta threadistä niin perusmitoitus tulee hieman tutuksi.

Vokantissa (Lauttasaaressa, HKI) saattaisi olla viimevuotisia märkäpukuja nyt halvalla, ehkä jotain vaihdossakin tulleita. Triathlon liiton sivuilla on myös jotain myyntiä.

(jos sulla on asiaa rapakon taakse niin nämä ovat siellä reisusti edukkaampia)

Link to comment
Share on other sites

Minäkin olen ajatellut tehdä triathlondebyyttini ensi kesänä ja sitä ennen pitäisi pyörä hankkia. Joku käytetty ja suht edullinen olisi varmasti paras tässä tilanteessa kun aiempaa kokemusta maantiepyöräilystä tai varsinkaan pyöristä ei ole. Onko siis triathlonpyörillä jotain oleellisia eroja tavallisiin maantiepyöriin verrattuna, joita kannattaisi ottaa huomioon, vai riittääkö jos onnistuu löytämään sopivankokoisen maantiepyörän? Peesivapaissa kisoissa ilmeisesti ainakin ohjaustangolle on erillisiä vaatimuksia.

Link to comment
Share on other sites

Enpä ole koskaan tri-pyörää kokeillut ja maantiellä olen käytännössä ajanut vasta yhden kauden vuosien tauon jälkeen, joten kovin syvällistä omaa kokemusta ei löydy.

Ajoasennosta löytyy kuitenkin pyörätyyppien erot, kannattaa vilkaista noita aiemmin laitettuja linkkejä Harjoittelua kohdan alta.

Sanoisin että maantiepyörä on fiksumpi valinta alkuun lyhyemmille matkoille ja mikäli ajelet ryhmässä tai lähellä taajamia (jarrut paremmin esillä). Tri-pyörän edut tulevat todnäk esille 1/2matkasta ylöspäin.

Ja kuten on aikaisemmin jo todettu niin myös tavan maantiepyörää pystyy customoimaan tri-pyörätyyppisemmäksi. Uuden asiallisen maantiepyörän saa kaupasta reilulla tonnilla.

Säännöt löytyvät Triathlon liiton sivuilta: http://www.triathlon.fi/

Link to comment
Share on other sites

Tavallinen maantiepyörä on varmasti paras eka pyöräksi. Sillä treenaaminen on helpointa, mukavinta ja turvallisinta ja sillä saa ajaa (ja se on paras vaihtoehto) peesivapaissa kisoissa eli käytännössä 1/8-1/4 matkoilla. 1/2 ja täysmatkoilla ei saa peesata ja näissä saa käyttää ns. aerobareja jolloin tri-/aika-ajopyörä on jonkin verran aerodynaamisempi kuin perinteinen maantiepyörä. Triathlonpyörässä on yleensä myös sellainen geometria että ajaja istuu poljinkeskiöön nähden melko edessä ja tässä asennossa pitkään ajettuaan juokseminen on yleensä aavistuksen helpompaa kuin maantiepyörällä ajon jälkeen. Kaiken kaikkiaan erot ovat kuitenkin lajin kokeilijan kannalta suht pieniä. Jos aiot kisata myös lyhyemmillä matkoilla ja hankkia vain yhden pyörän, kannattaa ehdottomasti hankkia tavallinen maantiepyörä sen monikäyttöisyyden ja liikenneturvallisuuden vuoksi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kiitos vinkeistä. Pitänee tässä kevään aikana katsella noita maantiepyöriä jos sopiva jostain löytyisi. :bike:

Jos olet Kerpo (tai joku muu lukija) lähes 190cm mittainen hongankolistaja, niin allekirjoittaneen hyväkuntoinen maantiepyörä on kaupan, mikäli joku tarjoaa siitä sopivan hinnan. Tarkempia tietoja pelistä on mm. www.triathlon.fi sivujen linkissä >e-kauppa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Käyttääkö porukka normaali pyörähousuja märkäpuvun alla vai kuinka toimitaan? Vai olisiko aloittelijankin parempi hankkia jotkut tri housut ja paita jotka voi alle jättää? Lähinnä kisoja ajatellen että vaihto olisi sujuvampi. treeneissä kai voi heittää uikkarit alle?

Kaikki vinkit tai linkit tervetulleita näistä niin basic jutuista:)

Link to comment
Share on other sites

Yksi ensimmäisiä tri varustehankintoja mulla oli juurikin triathlon puku, eikä ole kyllä kaduttanut. Normaali pyöräilyhousujen paksut toppaukset voi olla suhteellisen ikävät märkäpuvun alla ja veikkaisin että märät uikkarit pyöräilyhousujen alla ei ole myöskään kovin miellyttävä ratkaisu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy