Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
Patakakkonen

Patakakkonen (Reisiluun murtuma -> Berlin marathon 2017)

Recommended Posts

Taustaa:

Syksyllä 2016 marathon 2.44,xx.
Ihan ok pk-talvi 2016-2017
5.3.2017 vasemman reisiluun varren murtuma
9.3.2017 pitkä PFNA naula vasempaan reisiluuhun

Tämän jälkeen 3,5 kk lähinnä kuntoutusta, jumppaa, vasemmalla jalalla varausrajoitteita. Mahdollisimman paljon liikkumista, muttei varsinaista aerobista treeniä.

 

Nyt on ollut kaksi viikkoa lupa varata vasenta jalkaa normaalisti ja takana ensimmäinen viikko aerobista treeniä. Ilman keppiä ei vielä voi pitempään kävellä, koska on pientä ontumista, mutta jos siitä vaikka seuraavan viikon aikana pääsisi eroon. Hölkkäämisen hitaalla vauhdilla voinee aloittaa joidenkin viikkojen päästä (ensin olis osattava kävellä).

 

Näistä lähdetään rouhimaan kohti Berliinin starttia. Mahdollisia lopputulemia on tässä vaiheessa paljon. Onko juokseminen edes mahdollista, selvinnee joskus tuonnempana. Matka ja majoitus on kuitenkin hankittu eikä osallistumista voi siirtää eikä peruuttaa, joten tavoitteena on juosta marathon. Siitä sitten heittämään arvauksia, miten äijän käy.

 

Seuraavien viikkojen tavoite on päästä aerobisen treenin makuun ja kuntouttaa jalkaa. Tällä viikolla oon touhunnu tällaista:
Ma: Vesijuoksu 40 min
Ti: Fyssari 60 min: jalanvoima / liikeradat, AlterG-juoksumatolla kokeilin kävellä / juosta kilometrin. Kävely onnistuu ontumatta kun 30% kevennetty, juosta pystyy 60% kevennyksellä
Ke: Vesijuoksu 55 min
To: Kuntopyörä / Crosstrainer 50 min
Pe: Fyssari 60 min: jalanvoima / liikeradat
La: Kuntopyörä / Crosstrainer 50 min
Su: Vesijuoksu 54 min

 

Yo. lisäksi päivittäin reippaanlaisesti jumppaa, venyttelyä ja jalanvoimaharjoitteita kotona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viime viikkoiset tekemiset alla. Viikolle tuli kotimaan matkailua (autolla), joka jatkuu vielä tällä viikolla. Hankalaa on ollut muutenkin. Vasen jalka voimistuu (liian) hitaasti, henkisesti erittäin rankkaa, kävely ei onnistu ontumatta ilman keppiä vielä(kään). Juoksu siintää hamassa tulevaisuudessa. Jalan jumppaa ja voimaa teen käytännössä usein siihen saakka, että tulee liikaa "tuntemuksia" eikä pysty enempää. Toivottavasti tuloksia tulee.. kohta. Tällä viikolla päätavoite kehittää vasemman jalan voimaa ja yrittää edetä kohti normaalia kävelyä.

 

Ma: Fyssari 60 min: jalanvoima / liikeradat
Ti: Autoilupäivä
Ke: 
To: Vesijuoksu 60 min
Pe: 
La: Salilla jalkavoima 30 min, vesijuoksu 60 min
Su: Salilla jalkavoima 30 min, vesijuoksu 55 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10.7.2017 at 21.58, perttu kirjoitti:

Ikävä vamma. Tuo murtui jotenkin tapaturmaisesti kaatuessa tms? Tsemppiä kovasti ja myös malttia, eiköhän se siitä vielä parane. Maratonista kannattanee ottaa paineita ja miettiä vasta sitten kun jalka on kivuton. 

Kiitos. Kevät ja kesä on opettanut paljon.

 

Vastaantulija lähti pakettiauton takaa (ohittamaan tai jotain muuta) ja ajoi ohituskieltoalueella > 80 km/h päin. Ite ehdin jarruttaa ja ohjata niin oikealle kuin tilaa oli (sillon oli vielä lumipenkat, tie oli sula). Tuli kulmittainen nokkakolari, jossa kuljettajan (mun) puolelta auto sisään ja reisi siinä meni. Olis voinu käydä (ittellekin) aika paljon pahemminkin.

 

Murtuma on luokkaa vasen reisiluu viidessä eri osassa ja sen täysi luutuminen kestää 1--2 vuotta. Pahempaa sen osalta olis vain, jos olis mullat mukana eli avomurtuma. Tämän kaltaisia murtumia tulee käytännössä vain liikenneonnettomuuksissa.

 

Hyvää on, että ei mennyt niveliä eikä lihaksia, joista etenkin ensimmäisten kuntoon saaminen vois olla hankalaa. Nyt kun luutuminen on tarpeeksi pitkällä ja kunhan saa kaiken taas kuntoon, niin lienee mahdollista palata vanhalle tasolle (ensi vuonna?). Sen sitten aika näyttää.

 

Berliinin marathon on tällä kertaa lähinnä toisenlainen ihmiskoe, jossa nähdään sitten, oliko mahdollista juosta, ja jos on niin millaiseen aikaan.

 

 

Kuntoutuksesta..

 

Täysipainovaraus / jalan voima. Fyssarilla / salilla edetään tavoitteellisesti / aggressiivisesti, mutta käytettävät painot ovat niin kevyitä, ettei niillä pystytä saamaan mitään pahaa aikaiseksi. Suurelta osin painona käytetään vain omaa kroppaa. "Kipuja" ei normaalisti ole (ollut oikeastaan noin viikko toisen leikkauksen jälkeen ollenkaan). Reittä rasittamalla sopivasti saa aikaan kipua, jota en oikein itse osaa selittää. Se tekee reiden alaosasta (josta ydinnaula lähtee) kosketus- ja/tai painoaran, jonka jälkeen liikun hetken sitten vähän enemmän kepin kanssa.


Kunto. Ns. sallittuja lajeja ovat vesijuoksu, kuntopyöräily ja kävely (joka ei siis vielä oikein luonnistu, mutta on nyt taas parempaan päin). Lisäksi ajattelin kohta alkaa työntelemään rullilla tasatyöntöä vähäliikenteisellä tasaisella, mikä on mielestäni melko vaaratonta. Voi toki tehdä muutakin vaaratonta ja juoksemisen voi aloittaa, kun siihen pystyy. Todennäköisesti juoksen jonkin verran alkuun myös AlterG-juoksumatolla, jos näyttää siltä, että Berliini on mahdollinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12.7.2017 at 21.46, perttu kirjoitti:

Huh, kuvaus kuulosti vielä ikävämmältä kuin mitä aloitusviestistä saattoi ennustella. Onneksi ei henki mennyt. Varmasti osaat arvostaa liikuntakykyä ja juoksujakin taas uudella tavalla kun pystyt jossain vaiheessa lenkkeilemään.

Näinhän se on. Kevät ja alkukesähän ovat olleet lievästi sanottuna peeceestä, mutta nyt on kuitenkin parempaan päin ja pystyy vähän "kaikenlaista" tekemään.

 

Tällä viikolla kävely otti alkuviikosta harppauksen eteenpäin ja aloin kävelemään enemmän ilman keppiä, vaikka ei se kävely nyt vielä ihan täydellistä olekaan. Se sopi hyvin lomaohjelmaan, johon oli vähän haasteellista lisätä muuta aerobista treeniä. Viikon aikana tuli käveltyä enemmänkin ilman keppiä ja selkeästi ollaan "parempaan" päin. Suurin puute vielä paremmassa kävelyssä ja juoksemisen aloittamisessa on vasemmassa reisilihaksessa. Tilannetta voi testata jalkaprässissä ensin oikealla ja sitten vasemmalla jalalla. Näyttää ja tuntuu siltä, kun vasemmassa jalassa ei olisi reisilihasta ollenkaan (noh, se oli vaan käyttämättömänä yli 3 kk). Kotijumpassa vasemmalla jalalla kyykistyminen/nousu omalla painolla ei kovin syvältä onnistu vielä.

 

Ma: 
Ti: Autoilupäivä
Ke: Autoilupäivä
To: Salilla jalkavoima 60 min
Pe: Vesijuoksu 60 min
La: Kuntopyörä 40 min
Su: Kuntopyörä 40 min, vesijuoksu 45 min

 

Seuraavalla viikolla pitäis olla aikaa treenata päivittäin. Ohjelma suurin piirtein 2x sali, 2-3x vesijuoksu, mahdollisesti kuntopyörää ja juoksumattoa. Kotijumpassa reilusti vasemman reiden voimaa omalla painolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävely sujuu jo melkein normaalisti. Seuraava jalan kontrolli on ensi viikolla ja sairauslomakin näillä näkyminen loppuu siihen. Alter-G -matolla pystyn juoksemaan sellasta 6 min/km 60 % kehon painon kevennyksellä kevyesti siten, että jokainen askel tuntuu muttei satu. Alter-G -matto on kyllä ihan ehdoton laite, todella hyvä. Kelit alkuviikosta helevetin huonoja vesijuoksuun (ulkona) tai sitten ei osunu aikataulut, josta johtuen lähinnä kuntopyöräilin. Pyöräilyn paikallaan voin huoletta äänestää maailman tylsimmäksi lajiksi.

 

Ma: Kuntopyörä 40 min
Ti: Alter-G -juoksumatto 3 km / 20 min, Salilla jalkaa 40 min
Ke: Kuntopyörä 45 min
To: Kuntopyörä 40 min
Pe: Alter-G -juoksumatto 3,6 km / 22 min, Salilla jalkaa 40 min
La: 
Su: Vesijuoksu 60 min

 

Vajaan kahen viikon päästä olis Helsinki Twilight Run 10K ja siitä viikon päästä Helsinki Street Run 17K, joihin oon ilmoittautunu aikaisin. Näitä en kuitenkaan pystyne juoksemaan. Twilightin osallistumisen siirrosta tai myymisestä en tiiä, jos joku muu tietää, niin saa osallistumisen multa edullisesti. Helsinki Street Runin voisin laittaa myöhemmin myyntiin ostetaan & myydään osioon. Jos joku kuitenkin lukee tätä ja haluaa ko. juoksun juosta 12.8., niin myyn vaikka 20€ + 10 € järjestäjän siirtomaksua.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaihteleva viikko ja tuli jotain tehtyykin. Oon yrittäny vähän kerrallaan vähentää kevennystä matolla josko sit pääsis joskus taas juoksee ihan tielläkin. Sairausloma loppu tähän viikkoon, ens viikon lomailen vielä ja sitten pitäis tehdä paluu normiarkeen ja töihin. Luutuminen etenee hitaasti, mutta tukea pitäis olla nyt riittävästi. Saa harrastaa kaikkee liikuntaa, joka hyvältä tuntuu (ei kontaktilajeja). Eiköhän siis kuntopyörät vaihdu kohta työmatkapyöräilyyn.

 

Ma: Salilla jalkavoima 35 min, Alter-G -juoksumatto 4 km / 24 min
Ti: Kuntopyörä 45 min
Ke: Kuntopyörä 45 min
To: Vesijuoksu 65 min
Pe: Salilla jalkavoima 35 min, Alter-G -juoksumatto 3,2 km / 20 min
La: 
Su: Vesijuoksu 60 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keskellä viikkoa vielä muutaman päivän lomareissu ennen paluuta normiarkeen. Ei ollu kovin kummallinen treeniviikko tää.

 

Ma: Kuntopyörä 45 min
Ti: Salilla jalkavoima 35 min, Alter-G juoksumatto 4 km / 23 min
Ke: 
To: Kuntopyörä 45 min
Pe: Salilla jalkavoima 45 min, Kuntopyörä 40 min
La: Vesijuoksu 60 min
Su: 

 

Huomenna tiistaina tsekataan tilanne fyssarin kanssa, saliohjelmaa päivitetään varmaan ja veikkaisin, että saan jotain uutta kotijumppaa kohti juoksemista? Sinänsä vasen reisi ei anna vielä tarpeeksi tukea normaalille juoksemiselle, mutta jonkinlaista hölkkää pystyy ehkä tekemään. Fyssari on ehkä parempi sanomaan, onko fiksua alkaa tekemään sitä vai mitä.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duunissa ollaan ja varmaan ihan hyvä niin. Työmatkapyöräilyllä tulee perusliikuntaa.

 

Saliohjelma päivitettiin tiistaina täysin. Kun tähän saakka panos oli pääasiassa vasemman jalan voimassa, niin nyt siirryttiin enemmän lihasten herättelyyn ja räjähtävyyteen. Juoksemista eniten haittaa, ettei vasemmalla jalalla oikein pysty jarruttamaan. Se varmaan tulee paremmaksi pikkuhiljaa ja lähiaikoina. Aloittelin viikolla myös juoksemista ulkona ja onhan se.. kun pystyy juoksemaan jotain 6-7 min/km vauhtia.

 

Koska juokseminen sujuu tyyliin, jokainen askel vasemmalla jalalla tuntuu reidessä, niin pitäisin Berliinin maratonin todennäköisimpänä tuloksena tällä hetkellä DNF:ia. Aikaa maaliin on kuusi viikkoa. Vesijuoksemassa saatan käydä vielä jonkun kerran, mutta jatkossa aion yrittää "juosta" mahdollisimman paljon. Kattellaan.

 

Ma: Työmatkat pyörällä 40 min, Crosstrainer 30 min
Ti: Salilla jalkavoima ja ohjelman päivitys 75 min
Ke: Työmatkat pyörällä 40 min, 15x noin 150m hölkkää loivaan ylämäkeen/kävely alas 36 min
To: Työmatkan pyörällä, joutu käydä hoitaas asioita keskustassa 1,5h
Pe: Jalkaa salilla 45 min, 1,5 km juoksua matolla 7-8 asteen kulmaan
La: Vesijuoksu 65 min
Su: Aamulenkki 4,5 km 32 min

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 13.8.2017 at 21.19, OlliL kirjoitti:

Harmillinen vamma. Hyvin on kyllä korvaavaa liikuntaa ohjelmassa tällä hetkellä. Berliini on hyvä kaupunki turistillekin.

 

Jees. Toki Berliinissä ehtii maratonin ohellakin kierrellä turistina. Kaks vuotta sitten Berliinissä juoksin 2.47 tjsp. ja tuli muutamia kohteita kierreltyä. Eiköhän tälläkin kertaa ellen sitten juokse koko matkaa ja jalka sen jälkeen romuna. Kahtotaan.

 

Treenissä ollaan kai päästy vaiheeseen, jossa yritetään juosta mahdollisimman paljon seuraavat viikot. Rajoittava tekijä tullee jalkojen jaksamisesta. Salilla aion edelleen käydä mahdollisuuksien mukaan pari kertaa viikossa ja työmatkapyöräilyä tulee kans. Fyssari tarkasti keskiviikkona juoksun sileellä matolla ja noin 5.30 min/km vauhdissa kaikki näytti teknisesti "normaalilta", joten saa juosta ihan sileelläkin jatkossa. Lauantaina "juoksin pitkiksen". Tällä hetkellä se tarkoitti, että 5-6 km tuntui kuin voisi juosta maran 6 min/km vauhdilla. 7-8 km kohdilla alkoi hyytyminen ja maratonmaisesti seinä tuli vastaan 10 km kohdalla, josta hipsuttelin kilometrin himaan noin 8 minuuttiin. Mikä fiilis. Jalka loppuillan hiukka romuna, mutta sunnuntaina taas niin normaali kuin se nyt on. Jatketaan harjoittelua ja koitetaan kasvattaa juoksukilometrien määrää. Tarkoittanee, että ens viikolla aamulenkit tekevät paluun 5,5 kuukauden tauon jälkeen.

 

Ma: Työmatkat pyörällä 40 min, Iltalenkki 5,6 km 37.30
Ti: Työmatkat pyörällä 40 min
Ke: Jalkaa salilla 50 min, 1,5 km juoksua matolla 7 asteen kulmaan
To: Työmatkat pyörällä 40 min
Pe: Jalkaa salilla 45 min, 2,5 km juoksua matolla
La: Iltalenkki 11 km 69 min
Su: Vesijuoksu 60 min

 

Juoksua: 20,6 km

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 tuntia sitten, Patakakkonen kirjoitti:

Jees. Toki Berliinissä ehtii maratonin ohellakin kierrellä turistina. Kaks vuotta sitten Berliinissä juoksin 2.47 tjsp. ja tuli muutamia kohteita kierreltyä. Eiköhän tälläkin kertaa ellen sitten juokse koko matkaa ja jalka sen jälkeen romuna. Kahtotaan.

 

Tsemppiä yritykseen. Viime vuonna pidin kolme kuukautta juoksutaukoa säären rasitusmurtuman vuoksi ja juoksin 2.5 kk kuluttua juoksutauon loppumisesta 55 km maastoultran. Mitään aikatavoitteita oli turha asettaa, mutta menihän tuo matka ihan kohtuullisesti läpi. Mitään kipujahan ei jalassa ollut enää juoksutauon jälkeen. Toisaalta DNS-maratoneista ja -ultristakin on kokemusta ja pari kertaa on tullut jätettyä lentoliputkin käyttämättä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maanantaina aamulenkki jäi yritykseks, koska ei kulkenu mihinkään. Totesin, että parempi jättää. Lisäksi maanantaina ja tiistaina jalassa on ollut ajoittaista särkyä. Tiistaina treenin ajan ei särkeny ja pysty salilla ja matolla tekeen ihan hyvän treenin. Viikolla tuli todettua, että kovemman treenin jälkeen seuraavana päivänä ei oikein pysty juoksemaan. Kova salitreeni tai pitempi juoksu laittaa hermot solmuun. Noh, salia on fyssarin mukaan syytä tehdä niin kauan kuin jalat on voimallisesti "eri paria". Perjantain "mäkitreenin" jälkeen reidet oli todella jumissa vielä maanantainakin. Ennen juoksin noita mäkiä ihan vaan huvikseen. Oi aikoja.

 

Ma: Työmatkat pyörällä 40 min, Aamulenkkiyritys 2 km
Ti: Jalkaa salilla 35 min, 4 km juoksua matolla 23 min
Ke: Työmatkat pyörällä 40 min
To: Työmatkat pyörällä 40 min, 4km juoksua matolla, Jalkaa salilla 30 min
Pe: 5,9 km 60 min sellasta kävelyhölkkää sis. 10x Keinukallion portaat ylös.
La: Lepo
Su: Lepo
 

Keskiviikko iltana lähtö viikoks lämpimään. Yritetään siellä juosta vaikka biitsillä ilman paitaa joku pätkä ;)

 

On 21.8.2017 at 14.19, OlliL kirjoitti:

 

Tsemppiä yritykseen. Viime vuonna pidin kolme kuukautta juoksutaukoa säären rasitusmurtuman vuoksi ja juoksin 2.5 kk kuluttua juoksutauon loppumisesta 55 km maastoultran. Mitään aikatavoitteita oli turha asettaa, mutta menihän tuo matka ihan kohtuullisesti läpi. Mitään kipujahan ei jalassa ollut enää juoksutauon jälkeen. Toisaalta DNS-maratoneista ja -ultristakin on kokemusta ja pari kertaa on tullut jätettyä lentoliputkin käyttämättä.

Kovia on kaikki tuollaset kuntoutumisjaksot ja niistä paluut. Meikällä oli 3,5-4 kk ilman treeniä, ei edes mitään korvaavia. Kunto on paska, mutta niin on jalkakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy