Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Maastoultra


Tommi K
 Share

Recommended Posts

Vanhalla foorumilla oli keskustelua aiheesta. 23.9. näkyy olevan ajankohta ja matka 60km. Mikä paikka? Mitä suunnitelmalle kuuluu? Onko hengissä? Jos reitti olisi oikeaa maastoa, ei pururataa, kiinnostaisi kovasti. Ajankohtakaan ei ole hullumpi. Ehtisi valmistautua ja kuitenkin saada kesän pyllistykset alta pois.

Tietoa tiskiin, ne joilla sitä on!

Tommi

Link to comment
Share on other sites

Kiva, että kiinnostusta on.

Kyllä homma on edelleen vireillä ja sen verran jopa edennyt, että kilpailuanomus SUL:lle tehty. Tässä talven aikana viedään asioita eteenpäin, mutta sen verran on tiedossa, että päiväksi on ainakin anottu tuo 23.9 ja varapäiväksi 30.9.

Reitti on tosiaankin pinnaltaan tuollaista pururadan ja latupohjan välimuotoa eli siis hyvin juostavaa. Korkeuserojen puutteestakaan tuskin kukaan tulee kisan jälkeen valittamaan. Tasaisiakin osuuksia toki on, mutta myös aikamoisia ylämäkiä. Ei kannata kuitenkaan liikaa pelästyä. Kyllä noita samoja mäkiä tulee juostua (ja talvisin hiidettyä) lähes joka päivä. Ja 60km on niin lyhyt matkakin...

Ei muuta kuin markatkaahan kisa kalenteireihin, niin saadaan tästäkin mahdollisesti perinne tehtyä.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Täällä kun sopii heitellä ilmaan näitä ideoita ja näyttää että ne usein poikivatkin jotain, niin mitäs sanotte tästä:

Pasin Hard Rock juttua lueskellessani tuli yhtäkkiä deja vous vuosien takaisesta vaelluksestani käsivarressa.

Kilpisjärveltä Halti tunturille ja takaisin tulisi rapiat 100km. Reitti olis todellista maastojuoksua jossa suurin osa ihan ultrattavaa polkua, pari rakkaa tuomassa vähän extremeä, sekä kääntöpiste joka olisi Suomen korkeimmalla kohdalla ja parhailla näköaloilla.

Matkalla on runsaasti juomakelpoista vettä joka puolella, reitti on merkitty valmiiksi ja parinkympin välein on autiotupia joihin saisi äly hyvät huoltopisteet.

Koska reitti juostaisiin edestakaisin, riittäisi meille yksi miehitetty huoltopiste, jolloin huoltoväliksi tulis alle 40km. Vettä on reitin varrella yllin kyllin.

Tämä huolto miehitys voitais hoitaa sillä periaatteella, että kaikki ilmoittautuneet Endurancelaiset sitoutuisivat arvonnassa arvan osuessa toimimaan huoltajana, ja pääsisivät sitten seuraavana vuonna juoksemaan automaattisesti. Tai vaihtoehtosesti pantas osallistumismaksu jolla palkattas paikallisilta retkeily-yrittäjiltä ne kaks huoltopistettä joihin dropbagit vois tuoda lentokoneella. Vesitasokyyti repuille ei tuola maksaisi maltaita koska paikalla on palveluntarjoaja joka roudaa kalamiehiä jänkhälle.

Hä?

Jonkun sivuilla Googlettamalla siistejä kuvia reitiltä:http://www.kanetti.fi/~pekvari/vaellus/halti62004/index.html

Link to comment
Share on other sites

Kilpisjärveltä Halti tunturille ja takaisin tulisi rapiat 100km. Reitti olis todellista maastojuoksua jossa suurin osa ihan ultrattavaa polkua, pari rakkaa tuomassa vähän extremeä, sekä kääntöpiste joka olisi Suomen korkeimmalla kohdalla ja parhailla näköaloilla.

Matkalla on runsaasti juomakelpoista vettä joka puolella, reitti on merkitty valmiiksi ja parinkympin välein on autiotupia joihin saisi äly hyvät huoltopisteet.

Ystäväni kanssa kokeiltiin heinäkuussa hieman normaalia vaellusvauhtia ripeämpää liikumista juuri kyseisellä välillä. Jaettiin homma kahdelle päivälle, yövyttiin Haltin varaustuvassa. Varusteina juoksureput n. 5-6kg, nesteen määrästä riippuen, hieman vaatetta, retkiruokaa, urheiluevästä, ensiaputarvikkeita, ei kuitenkaan makuupussia.

Statistiikka reissusta suunnilleen seuraava:

Kokonaisaika: 39h

Yöpyminen: 12h sis. peseytyminen, ruokailut

Kaksi lounastaukoa: 1h/tauko

Liikkelläoloaika: 25h sis lyhyitä 5-15 min taukoja

Pari rakkaa tosiaan on, jos hommassa on kilpailullisuutta, pitäisi huomioida seuraavaa: kivikko on monilta osin vaarallista edetä liian lujaa, väsyneenä, kilpaillen, eli voi tulla vaikeuksia. Kännykkä ei kuulu suurimmalla osalla reitistä.

Toisaalta niitä hyviä vedenottopisteitä tosiaan on ja onhan siellä juostavaakin osuutta. Väli Kuonnarjohka - Meekonjärvi (n. 9km) varsinkin on erittäin helpostikin edettävä pätkä.

Link to comment
Share on other sites

kivikko on monilta osin vaarallista edetä liian lujaa, väsyneenä, kilpaillen, eli voi tulla vaikeuksia.

Tuskin kuitenkaan pahempia vaikeuksia kuin tuolla: Aika pahan näköistä maastoa ?

Ei tuollakaan tietääkseni kukaan ole henkeään heittänyt, lievemmistä loukkaantumisista tuskin pidetään kirjaa...

Kaikki maastossa tapahtuvat pitkäkestoiset suoritukset kiinnostavat. Niin tämäkin, tosin sillä varauksella että ensi syksyn kalenteriini on jo eräs päiväys merkitty suhteellisen vahvasti varatuksi.

Link to comment
Share on other sites

Heh, totta, ei kannata huolehtia mistään mikä on turvallisempaa kuin Barkley, mutta silti kun tuo rakassa heiluva irtolaatta lähtee alta ja jäät sinne verissäsi makaamaan. No toisaalta tuohan on valtaväylä, että ei siellä turistiaikaan kauaa joudu odottelemaan. Yksi mahdollisuus olisi myös järjestää tuo parisuorituksena.

post-440-14304184400659_thumb.jpg

post-440-14304184400973_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Aika usein tuntureissa järjestettävät pitkät tapahtumat ovat parisuorituksia, ja totta on että kyllä sitä Barkleyta helpommassakin maastossa, varsinkin väsyneenä ja pimeässä, voi itsensä teloa aivan riittävän pahasti. Pieni annos varovaisuutta ja itsesuojeluvaistoa ei liene noissa olosuhteissa pahitteeksi, vaikka sitten vauhdin kustannuksella.

Kieltämättä varsinkin tuon ensimmäisen kuvan "polku" on suomalaisittain kiitettävän haasteellisen näköistä.

Link to comment
Share on other sites

Onhan toi Haltin reitti hieno ja suurimmalta osalta ihan juostava, mutta miksi pitäs lähteä juoksemaan aivan Suomen äärilaidalle. Kivikossa juostessa ei pysty katselemaan kuin jalkoihinsa; maisemien seuraamiseen ei kaatumisen pelossa ole aikaa. Ja maisemat ovat hyvällä kelillä todella upeat. Jos haluaa käydä Haltillla, niin mun mielestä retkeily on se ainoa oikea vaihtoehto. 1200 kilometrin (mulla Liesjärveltä) ajomatka edestakaisin ja juosta 120 kilometriä vajaassa vuorokaudessa erilaista kivikkoa katsellen ei oikein houkuta.

Link to comment
Share on other sites

Jos haluaa käydä Haltillla, niin mun mielestä retkeily on se ainoa oikea vaihtoehto.

Mielipide tuokin. Jos joku haluaa juosta Haltille ja takaisin, on se minusta aivan yhtä oikein kuin tehdä sama matka kävellen. Itse en ole Haltilla käynyt kertaakaan, mutta silti olen kiinnostunut käymään siellä juosten.

Maaston haasteellisuus lisää kiinnostavuutta. Pururataa voi juosta lähiön puistossa. Ei muuta kuin asia hautumaan, ideat ilmoille ja kesällä juoksemaan. Omalla kohdallani tosin kaikki on aina hyvin epävarmaa lähtöpäivään saakka.

Tommi

Link to comment
Share on other sites

Minuakin periaatteessa kiinnostaisi moinen ultra. Parisuorituksena ehkä vielä enemmän, kah kun en ole mikään eränkävijä. Lapissa tuli kesällä 2000 vietettyä aikaa työasioissa (keskellä erämaata, peräti), olisi mukava käydä taas. Retkeilijä kun en ole, niin ei ole tullut käytyä, mutta maastoultra houkuttaisi varmasti paikalle, jos se vaan mitenkään mahtuu ohjelmaan järkevästi. Tai vaikka vähemmän järkevästi.

Link to comment
Share on other sites

Kisakalentereja kun katselee, niin kaikkein vähiten huono ajankohta löytyis ehkä heinäkuulta. Kilpisjärven reissussa olis sekin hyvä puoli että vois ottaa taas miisun ja muksut mukaan vähän lomailemaan.

Sellasessakin juoksussa vois olla oma hohtonsa, ettei olisi mitään huoltoa ensinkään. Vettä kun on saatavilla, niin parikymmentä patukkaa ja tuulipuku mukavuudenhaluisimmille kyllä kulkis hyvin siinä juomarepun isossataskussa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy