Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
X66

19. Kaukopartiohiihto 17.-19.2.2017

Recommended Posts

http://www.kouvu.fi/

 

Hupia taas kerrakseen:

"Kaukopartiohiihto hiihdetään 17.-19.2. Lunta on aukeilla paikoilla 10 cm ja tiheässä metsässä 1 cm. Latupohjat (60% reitistä) ovat hyvässä kunnossa; latua niihin ei saa ajettua, mutta se tulee hiihtämällä.

Käytössä on yksi 75 km reitti Utti - Anhava - Utti.  Metsäpätkät tarkastetaan ja tarvittaessa reittiä siirretään, jottei tarvitse sammalella hiihtää. (Reitti tarkastetaan kuluvalla viikolla ke -to, jonka jälkeen lisätietoa)."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lumi riittänee jos ennuste ei huonone. Latupohjilla on siis riittävästi lunta, ja maastossa kohdasta riippuen. Toissavuonnakin tiheämmässä metsässä oli lumi jo aika pahasti sulanut, mutta kyllä sieltä pääsi. Pimeässä saa laskuissa olla tarkkana. Veikkaisin että lumitilanne vastaa aika lailla pääkaupunkiseutua; tiedätte jos olette valmiiden reittien ulkopuolella hiihdelleet (pelloilla kynnökset näkyvät osin, tiheämmässä metsässä juurakot).

Itse lähden neljättä kertaa mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pientä päivitystä (seuratkaa sivuja):

"Reitti on ajettu keskiviikkona. Lumitilanne on hyvä. Kynnöspelloille ja tiheään metsään ei ole mitään asiaa. Reitti on siirretty kulkemaan Lapppala-järven yli. Aukeilla lunta on 10 - 15 cm ja latupohjilla 5 cm (koneella tampattua). Reitti on nyt hyvässä kunnossa. Harju - Voikkaa-alueella joudutaan liikkumaan kyläteitä n. 3 km; nyt tiet ovat hiihdettävässä kunnossa (ei hiekkaa ja pakkaslunta reunoilla), mutta ma - ti lämpö ei ole hyväksi.

Maanantaille ja tiistaille lupaa + 3 (ja tuulta); pakko tarkastaa lumitilanne vielä tiistaina."

 

Elii föhn-tuuli puhaltaa vielä kerran ennen tapahtumaa, ja hyvä pätkä reitistä siirtyy jäälle ja pikkuteille. Ihan piristävää vaihtelua, jos reitti on käynyt jo tutuksi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Järvellä on yksi suuri railo, joka "elää" (paikoin yli metrin korkeat jäälohkareet ja vieressä 5m leveä 60 cm syvä vesilammikko). Hiihtäjä pääsee jääryökkiöiden yli kohtuudella; kelkalla oli kierrettävä kilometri pohjoiseen, jotta pääsi yli."

 

Railon ylittäminen hiihtämällä pimeässä ja väsyneenä ei kuulosta hyvältä idealta ainakaan jokaisesta näennäisen mahdollisesta kohdasta. Turvallisin reitti ei tosiaankaan aina ole suorin reitti. Jää voi olla heikkoa railon vieressä ja paikoin jääharjanteen toiselta puolelta voi päästä liukumäkeä jään alle. Ehkä kiertäisin suosiolla koko railon, ainakin näkyvyyden ollessa heikko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa että hiihto pystytään järjestämään taas vähäiselläkin lumella. Ilmassa on pientä seikkailun makua.

Itse kierrän suosiolla kaikki epämääräiset kohdat jäällä. Tilanteen pystyy tarkistamaan ekalla kierroksella päivänvalossa. Varmasti järjestäjäkin ohjeistaa.

 

Railot syntyvät jään lämpölaajenemisen vuoksi. VIime viikolla Utissa oli kova pakkanen jossa jää supistuu. Silloin railo laajeni isoksi ja siihen syntyi uutta jäätä. Kun sää lämpeni uudestaan, puskee vanha jää yhteen ja jäämurska kasautuu pinnalle. Tätä elämistä tapahtuu siis lämpötilan mukaan pitkin talvea. Yöllä pakastaessa railo voi siis kasvaa päivään verrattuna tai voi tulla uusia halkeamia. Onneksi pinta lienee nyt kuitenkin kuiva eli railot näkee paremmin.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reitti näyttää menevän kahdellakin järvellä, eli noin neljäsosa jäällä. Suuntaansa karkealla pensselillä 30 km eli todennäköisesti oikeasti hiukan enemmän.

Railon paikka on kerrottu ja luotetaan nyt että siitä pääsee helposti yli.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sellainen lisäys vielä että reitistä saadaan 75 km eli edestakaisin 37.5 km kun Anhavalta jatketaan mukavaa reittiä Pajulahden suuntaan 7.5 km Myllytöyryyn.

Kelistä näyttäisi tulevan nopea, mutta reitit saattavat olla aika jäisiä.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yllättävän helposti kulki 150 km alle vuorokauteen. Tämä oli minimitavoitteeni, mutta hieman harmittaa etten jäänyt vielä kolmannelle kierrokselle. Sille olisi kannattanut lähteä heti kelin vuoksi, mutta hiihtoparini ei pystynyt siihen, joten en jäänyt odottelemaan paikalle. En joutunut ajamaan itseäni ahtaalle, joten en koe että tapahtuman pääpointti täyttyi kohdallani. En kuitenkaan ihan usko, että 300 km asti olisi vielä rahkeita, varsinkaan näissä plusasteissa. Yöllä suksi luisti todella hyvin ja oli miellyttävää hiihtää hiljaisuudessa tähtien alla. Viime vuoden perusteella pelkäsin jonkinlaista välikuolemaa, mutta puolenyön aikaan kokemani väsymyskin meni ohi ja sain paljon virtaa siitä, kun tajusin että tänä vuonna alle vuorokaudessa maaliin ehtiminen on todennäköistä. Nyt tuntuu kuin lusmuilisin, kun toiset suorittavat ja itse relaan netin ääressä. Jos pääsen ensi vuonna paikalle, niin täytyy yrittää käyttää koko 48 h hyväksi. Erittäin kiva tapahtumahan tämä on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paluu sorvin ääreen kahden nukutun yön jälkeen. Syke on jo palautunut, ei edes pienintäkään rakkoa tai muuta fyysistä vammaa, lihaksissa yleistä väsymystä. Mieli vaan tahtoo vaeltaa ja pakko hiukan purkaa välistä tänne.

Tavoitteet tuli siis saavutettua sekä henkisellä että hiihtopuolella. Edellisten kertojen isompaa pudotusta ei tullut, mutta vire vaihteli aika paljon reissun aikana ja hiihtovauhti samoin. Etenkin loppupuolella tämä vaihtelu oli aika samanlaista hiihtäjäparin molemmilla osapuolilla, eli ilmeisesti myös olosuhteet ja tilanne vaikuttivat fiiliksiin.

Reitti oli lumenpuutteesta johtuen uusiutunut paljon, ja viime vuoteen verrattuna samaa olivat ainoastaan nousu Utista metsänreunaan, ja Voikkaan sillalta Anhavalle. Alkumatkasta pudottauduttiin Utin harjoitusmetsästä pari jyrkkää laskua alas järvellä. Näissä oli jo joku katkonut sauvansa. Tästä eteenpäin ensimmäinen muutaman kilometrin pätkä järvenrantaa seuraillen ja muutaman kerran rantapusikon kautta seikkaillen. Seuraava pätkä oli metsäteitä ja pientä 'lumetonta' osuutta pitkin Valkealan ABC:lle. Tästä pieni puskareitti yhdellä lyhyellä tappomäellä Lappalanjärvelle. Järvellä oli käytännössä koko järven itäpään halkaiseva railo, jossa tosiaan oli pääosin ympärillä vetinen alue joka laajeni tapahtuman aikana. Pääsimme kuitenkin kuivin jaloin yli joka kerta hakemalla turvallista kohtaa. Joillakin kanssahiihtäjillä oli kuulemma jää ikävästi joustanut alla. Järveltä reitti jatkui pikkuteitä pitkin Harjun sillalle, josta alkoi tämä hiekkaisemman tien osuus. Perjantaiaamuna reitti oli ihan ok, mutta lauantaina illansuussa sai jo tosissaan väistellä kiviä ja hiihtää paikoin kapealla loskakaistalla. Tapahtuman lopputunneilla tosin satoi taas muutama sentti lisää märkää lunta. Ihan hauskaa vaihtelua oli Voikkaan peltojen sijaan katsella paikallista kylää tieltä käsin ja meno oli ajoittain aika vauhdikasta. Lähdettäessä Anhavan latuverkkoon oli latukone ajanut tasaiseksi muutaman ensimmäisen kilometrin, mutta Anhavan majan ympäristössä etenkin Kausalan suuntaan pohja oli melkoisen möykkyistä ja teknisesti haastavaa hiihtää.

Keli pyöri nollan molemmin puolin. Päivällä oli paikoin aika lämmintä (hiihtäjälle kuumaa) ja pehmeää ja yöllä erityisesti järvellä sai nauttia vauhdikkaasta lentokelistä.

Parasta reissussa oli vaihtelevien maisemien ja reippaiden kanssahiihtäjien lisäksi järvimaisemat eri vuorokaudenaikoina. Päivällä jäällä oli kaunista ja paljon elämää, yöllä Lappalanjärvi kumisi ja halkeili ääntä pitäen.

Tuleviin tapahtumiin toivotaan kunnolla lunta. Järjestelypuolella kaikki on hyvässä kunnossa, ja ensi vuoteen lupailtiin sivuilla uutta juhlahiihtoa Hämeenlinnasta Uttiin jos mahdollista. Tapahtuman jatkuvuuden kannalta ilahduttavaa oli myös runsas 150 km hiihtäjien määrä, sieltä tulee varmaan uusia pitkämatkalaisia lisää.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 tuntia sitten, X66 kirjoitti:

Tapahtuman jatkuvuuden kannalta ilahduttavaa oli myös runsas 150 km hiihtäjien määrä, sieltä tulee varmaan uusia pitkämatkalaisia lisää.

Juu, lähden varmaan yrittämään 300 kilometriä ensi vuonna tasapainottaakseni tämän vuoden rentoilun, jos mitään katastrofia ei käy harjoituskauden lumipeitteen, jalkojen terveyden tai tapahtuman sään suhteen. Monta muuttujaahan tuossa on matkassa ja voi olla että kohdallani sään täytyisi olla melko suotuisa, jos sekään riittäisi. Taktiikkaa on muutettava tästä vuodesta niin että taukoja pidetään lyhyesti lähinnä suksien päällä eikä istuskella kahvilla sisätiloissa varttikaupalla. En tiedä kannattaisiko nukkumistauko sijoittaa sään mukaan vai koittaa nukkua 150 km jälkeen. Viimeinen kierros ei tulisi missään nimessä olemaan helppo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

300 km on pitkä matka ja aikaa on aika rajallisesti käytettävissä esim. nukkumiseen. Mietin tossa viimeksi 30 ensimmäisen km:n jälkeen että melkein 4 tuntia on käytetty ja tämä pitäisi hiihtää yhteensä 10 kertaa 300 km:iä tavoitellessa. Tänä vuonna 300 ei ollut ohjelmassa, mutta ehkä ensi vuonna on sitten uusi yritys. Mitään riskejä äärirajoille menemisestä en aio kuitenkaan näin vanhana miehenä ottaa ja olosuhteet saisivat olla kohtalaiset. Mulle ei ole enää kuitenkaan iso juttu vaikka jäisi kokonaan tekemättä. Saa olla tyytyväinen kun pysyy ehjänä ja saa hienon hiihtokokemuksen alle.

Eli nukkuminen on ensimmäinen iso kysymys. Olemme hiihtäneet tähän mennessä kaikki kerrat nukkumatta, eikä kesken 300 km:n ole aikaa kunnon unille. Jos ekana yönä nukkuu, niin toisena ei ehdi. Pikemminkin olen ajatellut että vauhti saisi olla sellainen että perillä ollaan toisena yönä ennen klo kahta. 48 tuntia yhtämittaista hiihtoa on aika sairas ajatus (ainakin vielä näin hiihdon jälkeen).

Toinen iso kysymys on syöminen. Mitä pitemmälle matka etenee, sitä vastenmielisemmäksi eväät käyvät, ja nytkin oli jo valmiiksi jonkinlainen inho edellisistä vuosista kopioituun ruokalistaan. Periaatteessa suurin osa energiasta otetaan rasvanpoltosta, mutta hiilarien ehtyessä pää himmenee motivaation ja huomiokyvyn osalta, ja syömättä tulee väkisinkin stoppi. Niin kauan kuin syöminen ja juominen sujuu, hyvän peruskunnon ja lihaskestävyyden hankkinut ihminen pystyy yllättävän tasaiseen hiihtovauhtiin. Nestehukka ja hiilarien hiipuminen voivat viedä tehot jo ensimmäisellä kierroksella.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy