Jump to content
Juoksufoorumi.fiRecommended Posts

Onnittelut!

 

Suunnitteleeko Tero itse vielä rikkovansa jonkin näistä tuloksista?

 

Ja tässä kohtaa vielä kiitokset hyvistä kirjoituksista. Kun kuulin ensimmäistä kertaa Kaukopartiohiihdosta, löysin Teron innostavia tekstejä. Aikani harkittua päätin hankkia harjoitussukset ja lähteä reissuun. Se eka retki olikin kaikkein raskain, ajattelin että kunto voisi olla parempi ja sillä tiellä ollaan, kohta neljä vuotta.

Link to post
Share on other sites
23 tuntia sitten, Seppo kirjoitti:

Eipä taida löytyä tästä maasta tuon haasteen suorittajaa... Näyttäkää että olen väärässä. On kyllä surullista, että urheilijasponsorointi on tässä maassa noin huonolla tolalla. 

Ei tule mieleen kun yksi suomalainen urheilija, jolla voisi olla tuohon mahdollisuus tällä hetkellä. Jarmo Hast.

Link to post
Share on other sites
26 minuuttia sitten, vmaksi kirjoitti:

Riittääkö vauhti tuon ekan kohdan saavuttamiseen? Se on kuitenkin noista kenties kaikista hankalin saavuttaa sijoituksena ja suorituksena.

 

Niin, varmaan tuo aika hoituisi(?) Sijoitus (7.) voi ollakin se kaikkein vaikein rasti koko haasteessa. En tiedä nykyistä (en myöskään aiempaa) tulostasoa eli millaisen ajan ko. sijotus nykyisin vaatisi. Sen tiedän, että naisten ME on 8.18 ja risat. Reitti vaikuttaa aikaa todella merkittävästi. Ja kuinka tarkasti matkat on triathlonissa mitattu?

Link to post
Share on other sites

Kiitoksia onnittelusta.  Synttärin seutu tuli lomailtua Pyhä-Luosto alueella ihan murtsikkaa hiihdellen.

Muutama sana tästä haasteesta. On tämä ajatus pyörinyt mielessä jo pari vuotta: Tero of Finland suomalaisen ultraurheiluvähemmistön mielten kohottaja. Tällaiset suoritukset eivät paljon uutiskynnyksiä ylitä, ei edes paikallislehdissä. Joka aamu kuulemme TV:stä sen tekikö Patrik Laine maaleja, saiko syöttöpisteitä tai eikö saanut yhtään pistettä viime yön NHL -kierroksella. Ei siinä mitään, kuunnellaan vaan jatkossakin. Vähän pitää kuitenkin kyykyttää suomalaista urheilujournalismia. Joku täysin nobody Hyppönen tulee ja lupaa kaikki uransa aika saaneet tuet sille urheilijalle maailmassa, joka tekee nuo viisi nimettyä suoritusta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Enkä edes usko, että kukaan siihen pystyy. Ei se ihan mahdotonta kuitenkaan ole.  

 

Varmaan olisin saanut ihan tarpeeksi julkisuutta näillä tekemisilläni ja sen myötä ehkä jotain sponsoritukeakin, jos olisin rummuttanut niistä oikein kunnolla. Mutta jos et itse tee itsestäsi numeroa, niin ei tällaiset suoritukset urheilutoimittajia kiinnosta. Urheilujournalismia kiinnostaa tänä päivänä ihmiset, eivät suoritukset. Kun tällaiset suoritukset eivät kiinnosta urheilutoimittajia, niin ne menevät suurellekin yleisölle sen piikkiin, että kyseessä on marginaalilaji. Jos siinä pärjää 50-vuotias käppänä, niin taso ei voi olla kova. Myönnetään, että tuplatriathlon on marginaalilaji, ja sen näkee jo tulosluettelon aikaeroistakin. Silti 22,5 h tuplamatkalla vaatii jo vähän enemmän kuin pelkkää peruskuntoulkoilua.

 

Itse veikkaisin, että jos joku tuon sarjan tekee seuraavan 10 vuoden aikana, niin hänen on oltava ainakin aluksi triathlonisti. Ultrajuoksutaustalta ei nousta triathlonin MM seiskaksi. Suurimmalla osalla suomalaisista, potentiaalisista kandidaateista homma kaatuu tuohon ensimmäiseen kohtaan. Se on ainoa noista viidestä suorituksesta, joka vaatii enemmän hapenottokykyä, voimaa ja vauhtia. Muut ovat äärimmäistä kestävyyttä vaativia, mutta niissäkin pitää olla niin paljon osaamista taustalla, että välttämättä mikään noista ei onnistu ensimmäisellä yrittämällä. 24 h juoksussa 244,5 km ei ole helppo juttu edes huipputriathlonistille. Ulkomaalaisilla homma kaatuu pääosin hiihtoon, kuten varmaan kaatuisi Mika Luodolla ja Jarmo Hastilakin. Rissasen triathlonvauhdeista en tiedä, mutta täyden matkan 10 h tuloksesta voi olla vielä 10 vuotta 8,5 h tulokseen. Ehkä potentiaalisin hemmo Suomessa olisi Teemu Lemmettylä, mutta häneltäkin puuttuu MM 7. sija heti alkajaisiksi. Jos oikein muistan, niin ainoastaan Mika Luoto ja Pauli Kiuru ovat läpäisseet tuon ensimmäisen kohdan. Tom ja Kai Söderdahlilla on 8. sija ja Teemu Vesalalla 9. sija.

 

X66 vielä vastaus, että en enää tule rikkomaan mitään noista suorituksista. Ainostaan tuplatriathlonissa olisi selvää parantamismahdollisuutta, mutta sekin vaatisi pitkät talvileirit ulkomailla, eikä ne nykyisessä elämän tilanteessa tule kyseeseen ja myöhemmässä elämän tilanteessa olen jo liian hidas.       

Link to post
Share on other sites

Ihan mielenkiintoinen haaste, mutta epäilen ettei kukaan vastaa siihen 10 vuodessa, on niin monta lajia ja kaikki noin kovat trikotletit eivät tahdo innostua erähiihdosta ja ultrajuoksusta. Toki tuon hiihdon voi varmasti oppia harjoittelulla jos on triathloniin vaadittava kestävyys / tulos. Sikäli Luoto jolla on tarvittava triathlontulos on selvästi lähimpänä ja ulkomailta voisi löytyä joku, mutta ottaako asiakseen kiertää Sulkavan ja Kaukopartion Suomessa ? Mietin tuota kaukopartiohiihdon matkaa, onko sen reitti ollut ennen pidempi kun järjestäjä ilmoittaa että se pitkä retki olisi vain 300km(4x75km) 48h:ssa, mutta Tero mainitsi haasteessaan 350km:n hiihdon tuossa ajassa. Eli onko tarkoitus hiihtää ylimääräistä jos neljän pätkän jälkeen ei ole 350km mittarissa?

Link to post
Share on other sites

350 km ei ole virallinen matka. Max. matka on 300 km. Hiihdin ensin v. 2002, 250 km sitten v. 2003, 300 km ja vuonna 2004, 200 km alle 1 vrk ja vuonna 2005, 350 km. Tuolla 350 km matkalla menin Utti-Pajulahti välin kaksi kertaa 75 km reittiä ja kaksi kertaa 100 km reittiä. Nykyisin nuo reitit ovat erilaiset. Minulle riittää, että hiihtää 350 km mitä tahansa reittiä, kunhan tekee sen oikeilla vehkeillä ja ilman ulkopuolista huoltoa. Virolaisilla hiihtäjillä oli nimittäin kilpasukset ja huoltajakin reitin varrella, silloin kun he hiihtivät 325 km. Minulla ei ollut mitään ulkopuolista apua.

 

Sulkavan uinnista olen luvannut (Kestävyysurheilu.fi sivustolla), että jos joku tekee vähintään kolme noista suorituksista, niin sen jälkeen lupaan hommata hänelle ilmaisen turvaveneen tuohon uintiin. Ei ainakaan jää homma ulkomaalaisilla siitä kiinni. Kolme suoritusta pitää kuitenkin tehdä, koska en halua ryhtyä maailman ultrauimareille ilmaiseksi turvaveneyrittäjäksi. Viron Raitsepp voisi olla juoksun ja tuplatriathonin suhteen ihan potentiaalinen kandidaatti, koska hän on sopivassa iässäkin, mutta kun on antanut ultramatkoille pikkusormen, niin sieltä voi olla mahdoton palata 8 h huippusuorituksiin. Vaikea on nähdä samassa kuvassa 58 km avovedessä uiva ultrahylje ja 244,5 km vuorokaudessa juokseva ajokoira, on ne aika erityyppisiä lajeja, joskin swimrunin suosion kasvun myötä näitäkin koirahylkeitä tulee enemmän liikenteeseen.   

Link to post
Share on other sites

Kaukopartiohiihto on sikäli hyvin hankala tavoite että olosuhteet vaihtelevat paljon.

Viimeiset 3 vuotta on kärsitty lumen puutteesta:

2014 peruuntui

2015 lumet sulivat Etelä-Suomesta, mutta Salpausselällä kesti juuri ja juuri hiihdettävänä. Eteläinen reitti peruutettiin, mutta Pajulahteen pääsi järven pinnan jäätyessä viimeisenä päivänä riittävästi.

2016 lunta taas vähän ja resurssit kiinnitettiin pelkkään Anhavan lenkkiin. Lunta tulikin sitten tapahtuman aikana lähes 30 cm ja märkää sellaista.

 

Omalla kohdalla 300 km on ajallisesti todella tiukka tavoite enkä ole sitä vielä saavuttanut. Periaatteessa 2 viimeistä kertaa kuitenkin vauhti on ollut riittävä lopettamiseen asti. 350 km vaatii sitten vielä melkein 2 tuntia nopeampia 75 km kierroksia eli se ei onnistu kenelläkään huonolla kelillä, koska kelin vaikutus nopeuteen on suuri. Viime vuonna yksi kaveri hiihti hienosti 300 km olosuhteista huolimatta, mutta ilmeisesti sukset ja monot olivat ns. backcountry tyyppiset (metallikanttiset?) eräsukset, eli ehkä vähän nopeammat. Lisäksi reitinvalinta vaati luovuutta koska koko aikaa ei varsinaisella reitillä tarttuvasti lumesta johtuen mitenkään voinut edetä riittävää vauhtia. Joka tapauksessa erittäin kova suoritus.

Reittejä myös uusitaan välillä, eli viime vuodelle kaavailtu uusi eteläinen olisi vaatinut myös jonkin verran aikaa suunnistukseen.

Lisäksi 48h suoritusaika nukkumatta ja itse itsensä huoltaen vaatii hyvää suunnittelua ja kokemusta energian tankkaamisesta. Tuossa ajassa ehtii kuluttaa melkoisen määrän nestettä ja kaloreita.

Hyvin on 226:en ennätys kestänyt aikaa.

 

Link to post
Share on other sites

Olen ihan samaa mieltä, että 350 km tulosta ei hiihdetä paukkupakkasilla, eikä ainakaan pluskelillä. Vuonna 2005 oli varsin mukava keli. Joten senkin suhteen tuo haaste on aika vaikea, kun pitäisi olla hiihtäjä juuri samana vuonna kun on hyvä keli. Tuon haasteen mukaisen hiihdon ja uinnin tein peräkkäisinä vuosina (2005 ja 2006). Ne lajit tukevat hyvin toisiaan. Talvella 2006 oli myös Vierumäen 24 h hiihto 340,5 km. Sitä en laittanut tuohon haasteeseen, koska tuossa tapahtumassa välinekikkailu ja ulkopuolinen apu, esim. voitelussa on sallittu ja niillä voidaan saada selvää parannusta lopputulokseen.   

Googletin tuota Rissasta ja näytti hän olleen kova tykki pyörän selässä ja juoksukin kulkee + hiihto. Uinti on kyllä vielä kaukana siitä mitä tuo Sulkavan vauhti pitäisi olla ja toisaalta vahvan pyöräilijän reisillä ei välttämättä ole kovin helppoa juosta vuorokautta alle 6 min/km vauhtia. 

Link to post
Share on other sites

Vielä on matkaa esim. Rissasella tuohon ykköskohtaan, vaikka muutaman vuoden saattaa vielä parantaakin tulostaan. Urheilijoita jotka saattaisivat pelkästään ykköskohdan Suomessa tehdä 10v sisällä (aiemmin tehneiden lisäksi) ovat lähinnä Lemmettylä ja Goesch, kenties Thomas. Hastin vauhti on ollut tänä vuonna hiipuva ja Havaijilla on hieman vaikea sijoittua 7:n joukkoon ellei yllä kisaan mukaan. Helpompaa tuo vaadittu sijoitus on tehdä ITUn kisassa, vaikka sielläkin muuan Craig Alexander olikin kuudentena tänä vuonna. Tietysti voi tulla muita uusia nimiä, mutta heillä menisi niin paljon aikaa triathlontason kehittämiseen että vaikea nähdä heidän ehtivän siinä ohessa kymmenessä vuodessa tehdä noita kaikkia suorituksia kun noihin pitkiin koitoksiin valmistautuminen ja palautuminenkin vievät aikaa ja huomiota.

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Ketjua lukevat   0 members

  Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

 • Tästä mainospaikka alkaen 30e+alv/kk. 

   

  Yli 10 000 kävijää/kk

  n. 350 000 sivulatausta/kk

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy