Jump to content
Juoksufoorumi.fi


r
anttimut

Juoksukengät syksyyn/talveen

Recommended Posts

Minkälaista kenkää suosittelisitte loppu syksyyn/talveksi? Millä kengillä juoksette lumisella asfaltilla/hiekkatiellä? Tällä hetkellä löytyy Merrell Bare Accesit, Salming Distancet ja Asicseksen GT1000:set. Kaikki noista tahtoo imeä kosteutta jos esim. on sohjoisempaa ja eivät nuo muutenkaan mitkään lämpimät ole juosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nuorena juoksin läpi talven samoilla kuin kesä keleilläkin. Nyt on puolivuosisataa takana ja iän myötä kylmän sieto kyky ohentunut.

Talvisimmille lumikeleillä on event kalvolla varustettu Sauconyn Razor varrelinen maasturi. Loistava pito, lämmin ja yllättänyt juostavuudellaan. Ne on jo muutaman vuoden vanhat, eikä taida enää saada ko. mallia.

Piti uutena loskan ja veden ulkona, mutta on alkanut vanhemmiten hieman vuotamaan. Kilometrejä takana n. 1500. Muuten täydessä iskussa yhä. Hengittää erinomaisesti ja saa juosta kesäsukilla.

Samankaltaiset vähälle käytölle jäänyt on Salomonin Snowcross, jossa muutama nastakin alla. Hiukan monomaiset ja eivät toimi loskalla, kun päältä pääsee märkä sisään, mutta ei enää ulos kuin sivuilla vain on kalvon tapaista. Lämmin muuten.

 

Jääkeleille on Sarvan Xero ja Icebug dts. Ensin mainitussa on ainakin tuulenpitävä suojaus, Molemmat ovat lämpimämmät kuin normi lenkkari, joista ohuesta verkko päällisestä tuuli pääsee sisään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mittarissa yli puoli vuosisataa ja vieläkin juoksen normilenkkareilla oli kesä tai talvi. Nastalenkkarit jalassa vain pahimmilla kaljamakeleillä. Kalvokengät ja nastalenkkarit tuppaavat olemaan juoksuominaisuuksiltaan lähtökohtaisesti huonompia kuin normilenkkarit (liian jäykkiä, painavia jne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu samoilla kuin kesällä juostaan täälläkin, tosin puoli numeroa suuremmilla että sopii sievästi paksu merinovillasukka sisään. Jääkeleillä en juokse, mutta muutamaa päivää (noin) talvessa lukuunottamatta tämän vuoksi ei ole tarvinnut lenkkiä skipata, kun kaupunkialueella tieaurat rikkovat vielä kohtuullisen tiheään jalankulkuväylillekin muodostuneen jääpinnan. Oikeastaan ainoa ärsyttävä keli on märkä sohjo, joka kastelee lähes väistämättä jalat ainakin jonkinasteisesti. En sitten tiedä olisiko talvilenkkareista apua tuohon, kenties.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 tuntia sitten, suvi k. kirjoitti:

Mitä mieltä olette polkukenkien käytöstä lumisilla kaduilla/ pyöräteillä/ pururadoilla? Kannattaako ennemmin lähteä tukevilla paksupohjoisilla (salomon speedcross) vai kevyillä ohutpohjasilla (irock)?

 

Sehän riippuu miltä jaloissa tuntuu. Samahan se on ohutpohjaisilla läpsytellä, jos jalat sen kestävät. Itse muistan yhden reilun kolmenkympin lenkin jäisellä asfaltilla ohutpohjaiset Sarva D'vil -nastarit jalassa, jolloin siirryin lumiselle pientareelle juoksemaan, kun alkoi tuntua jaloissa liian epämiellyttävältä. Viime talven kylmimmät lenkit juoksin leveälestiset La Sportiva Heliokset jalassa, jotka olivat ainoat kenkäni, joihin mahtui sisään helposti kahdet sukat päällekkäin. Lähtökohtaisesti juoksen lumisilla teillä normaaleilla kesälenkkareilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 tuntia sitten, suvi k. kirjoitti:

Mitä mieltä olette polkukenkien käytöstä lumisilla kaduilla/ pyöräteillä/ pururadoilla? Kannattaako ennemmin lähteä tukevilla paksupohjoisilla (salomon speedcross) vai kevyillä ohutpohjasilla (irock)?

 

Itse kokeilin pari talvea sitten juosta talvilenkkiä (muutama aste pakkasta sekä muutama sentti lunta) Inovin Taloneilla. Yllätyin positiivisesti pidosta, sillä ylämäissäkin kenkä piti hyvin. Tämän testin jälkeen olen aina välillä juossut talvilenkkejä noilla Inoveilla, vaikka pääsääntöisesti juoksen talvet nastureilla.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Icebug DTS BUGrip on mulla käytössä pääkallokeleillä. Pari talvea sitten ostettu, eikä suunnitelmissa ole uusien hankkimista tilalle vielä ainakaan muutamaan vuoteen. Etelärannikolla noita tarttee ehkä kymmenellä lenkillä talvessa, jos sitäkään. Esim. mökillä olisi monta kertaa jäänyt lenkki jäisellä hiekkatiellä tekemättä ilman noita. Juoksuominaisuuksiltaan nuo on mielestäni sellaiset, että mieluiten niillä lönkyttelee perus pk:ta. Toisaalta, eipä pääkallokeleillä muutenkaan ole erityistä tarvetta tehdä tonnin vetoja tai sitten ne tekee sisätiloissa.

 

Sellaisella pitävällä lumella juoksen mieluiten normilenkkareissa. Nuo Icebugit ovat niin lämpimät, että vielä -10 asteen lämpötiloissa jalka tuntuu jopa turhan lämpimältä lenkin jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aiemmin kirjoittamani Sauconyn maasturin ja nastatossujen suhteen lisäisin vielä. Aika harvoin niitä Länsi rannikon "talvessa" tarvitsee, mutta.....

Aiemmin plätkyttelin kesätossuilla reilusti li 20 vuotta. Enkä kokenut tarvetta erikoisjalkineille. Nyt kun niillä on jo useamman vuoden pistellyt, niin en vaihtaisi enää talvikeieille takaisin kesätossuja.

 

Lämpö ja pito. Eli mukavuus. Kylmä viima ei kiusaa, ja se vähä minkä juostavuudessa häviää, niin pidossa voittaa.

Testasin kerran saman pätkän NB 800 sarjan vauhtikengillä pikku pakkasella lumipolanteella. Kevyet notkeat nopeat tossu hävisivät  korkea vartiselle hieman kantapainoiselle Sauconyn maasturille.

Pito oli yksinkertaisesti parempi. Ja Sauconyn Razorit ovat yllättävän juostavat painostaan ja ulkonäöstään huolimatta.

Toki paljaalla asvaltilla tulos olisi ollut selkeän päinvastainen näillä tossuilla.

 

Sama nastakengillä. Saat vedellä huoletta kurvitkin ilman lipsuilua ja varoilua liukkaalla alustalla. Ja samoilla talvijalkineilla mennään monta vuotta, kun käyttö per talvi jää vähäisemmäksi.

Razoreilla on juostu n. 1600 km ja ovat yhä hienossa kunnossa. Event kalvo on ollut hengittävyydeltään positiivinen yllätys. Näillä voi juosta lumimyräkässäkin, kun maassa on useita senttejä tuoretta lunta.

Xeroilla on juostu 3 talvena yli 800 km.

 

Kesätossuilla pärjää, mutta erikoiskengissäkin on puolensa.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaivoin eilen lumilenkille keväällä ostamani ( kun halvalla sai ) lidlin läpyskät.

Kosteussuojattu ja koht. lämmin, hieman painava ja jäykähkö. Hyvä pohjakuvio, joka myös piti lumisella pohjalla hyvin. Olivat muistaakseni sen 20€.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy