Jump to content
Juoksufoorumi.fiGuest Tiiv

Treenivinkkejä avovesiuintiin

Recommended Posts

Guest Tiiv

Selailin ketjuja, mutta en löytänyt vastausta, joten rohkenin tehdä uuden ketjun. 

 

Aivan aloittelevana triathlonistina kaipaisin treenivinkkejä, kuinka aloittaa treenit avovedessä? Märkäpuku ja sellainen turvakelluke löytyy, mutta sitte loppuu ideat ja rohkeus. Viime kesänä uin muutaman treenin rannalla sahaten edestakaisin 75m pätkää. Mutta se tuntuu typerältä ja mahdunko, jos tulee lämmin kesä ja muut uimarit. 

Tohtiiko noihin kellukkeisiin luottaa? Ja uitteko jotain lenkkiä vai vaan edestakaisin jotain pätkää?

 

Kaiken lisäksi rannat täällä ovat melko vieraita, eli jos on ehdottaa hyviä treenipaikkoja Tampereelta, otan ideoita mielelläni vastaan. Vielä tämän kevään ja syksyn aion treenailla itsekseni ja haaveissa olisi liittyä ensi syksynä erääseen porukkaan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avovesikausi ei varmaan Tampereellakaan vielä ala, joten kannattaa uinti saada tekniikan ja uintivarmuuden suhteen sellaiseen kuntoon ennen kesää, että kellukkeita ei tarvitse kuin yllättävässä hädässä, joita onneksi tulee aika harvoin. Sen jälkeen avovedessä haaste on osaksi se, ettei pohjaa näy jolloin voi aluksi ahdistaa, ja sen jälkeen suunnistaminen. Kisoissa lisämausteen tuo runsas määrä samaan aikaan lähteviä muita uimareita. Uimarannoillakin niitä on, mutta ei kannata käyttää heitä harjoitusvälineinä vaan uida vähän sivummalla.

 

Minulla avovesiuintiharjoitteluun on mökillä reittinä parin niemen väli, joka on n. 400 m. Viime kesänä kävin pari kertaa myös Bodom-järvellä kiertämässä 750 m päässä rannasta olevaa poijua, joka oli myös HelTri:n harjoituskilpailun kääntöpaikka. Kannattaa kysellä Tampereelta triathlonisteiltä (seurasta) vastaavia paikkoja ja mahdollisia yhteisuinteja jo nyt keväällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse uin merellä käytännössä missä vain. Yleensä lähden kotirannasta ja palaan sinne, mutta olen joskus uinut myös toisesta paikasta kotirantaan. Vesiliikenneväylälle en mene paatteja haastamaan, mutta muuten uin lenkkejä miten tykkään. Rattijuoppo voi tietysti ajaa ylitse, mutta sama juttu se on liikenteessä kuin liikenteessä.

 

Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin että ui lähellä rantaa, jos sattuu tulemaan jokin äkillinen kohtaus tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 tuntia sitten, villea kirjoitti:

Kannattaa kysellä Tampereelta triathlonisteiltä (seurasta) vastaavia paikkoja ja mahdollisia yhteisuinteja jo nyt keväällä.

 

Tämä ehdottomasti, kuten @villea sanoi. ^^ Jos ei aiemmin ole uinut niin on hyvä kysellä paikallisilta avovesiuimareilta paikkoja ja seuraa. Yksin uiminenkin varmasti onnistuu, mutta yhdessä se on huomattavasti mukavempaa/turvallisempaa. 

Joillakin tumma pohjaton vesi ahdistaa, joillakin taas ei. 

 

Yksi kaveri aloitti avovesiuimisen tekemällä lyhyitä pätkiä, joita sitten pidensi pikkuhiljaa. Tuosta se hänelläkin alkoi, pienistä pätkistä. Lopulta sitten kävi vetäsemässä Ironman-kisan Ruotissa.

 

Itse uin mieluummin pitkässä pätkässä kuin lyhyttä. Uimahallissa tulee ihan tarpeeksi tehtyä tuota edes-takaisin uintia. Meillä on lenkki joka on n.1.5km:a pitkä. Tätä on nautinto uida talven jälkeen. :)

Uimarinpoiju on itsellänikin käytössä ja tuntuu olevan aika monella kaverillakin. Vaikka sitä ei tarvitse, sinne voi laittaa esim. autonavaimet. Tuo se ainakin itselleni pientä turvallisuuden tunnetta vaikka en sitä todennäköisesti tule tarvitsemaan. Joissakin kääntöpaikoilla saatetaan joskus porukallla pysähtyä, jolloin voi hieman palautella tähän poijuun nojaten. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kyllä tykkään uida edestakaisin lyhyitä 100-400m pätkiä kesälläkin, kun taas pitkäkestoista lenkkiä en ole avovedessä uinut kertaakaan. Yleinen uimaranta ei ole paras paikka edestakaisin uinnille ellet kierrä sitä aika kaukana rannasta. Lähes missä tahansa muualla harjoittelu onnistuu hyvin, mielummin rantaa pitkin kuin järven poikki, ettei vene aja päälle (uimarin näkyvyys riippuu aallokosta ja auringonpaisteesta). Jos lähettyvillä on jotain poijuja niin niitä on hyvä kiertää jotta oppii uimaan suoraan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä uin aikanaan työmatkauintina noin 1,5km siivua Laajalahdella Espoon puolella. Vaatteet oli rullattavassa kanoottipussissa, joka oli narunpätkällä vyötäisillä kiinni. Tämä pussi olisi toiminut myös kellukkeena tarvittaessa. Avovesillä kannattaa muuten olla keltainen/oranssi uimalakki päässä, se näkyy paljon paremmin kuin karvakuontalo ja lämmittää päätä kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Loiske

Tampereen seudulla mukavia pikkujärviä on ainakin tohloppi ja ylöjärve keijärvi. Keijärvessä voi uida kahden uimarannan väliä aronranta-räikänranta eikä veneistä ole vaaraa koska keijärvessä ei saa ajaa moottorilla.

 

voisihan sitä tietty koittaa kerätä avovesiporukankin kesällä ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy