Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Kuntoliikkuja

Kari Ristasen harjoittelua 80-luvulla

Recommended Posts

Löysin VHS-arkistosta dokumentin Kari Ristasen harjoittelusta vuoden 1989 MM-kisoihin: https://www.youtube.com/watch?v=0fTjZP6R76k

Kovaa mies harjoitteli (videolla näkyy aika erikoisiakin harjoitusmenetelmiä) ja suksihan kulki parhaimmillaan huippuvauhtia, mutta sellainen muistikuva on jäänyt että tietyillä keleillä hänellä tuli välineiden kanssa annettua ehkä vähän turhan paljon tasoitusta kilpakumppaneille, eli nuo Karhun silloiset luistelukapulat eivät olleet välttämättä ihan maailman huipputasoa. Paremmin muistavat oikaiskoot... 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin Lahden 1989 kisojen 50 km hiihdossa hän olisi kuulemma voinut jopa voittaa, jos olisi ollut liukas suksipari, mutta Karhut eivät pelanneet kunnolla, ja Ristanen jäi melko kauas kärjestä. Timo Kuorelahdella oli Peltosen tykkipari, joilla hän ylsi parhaana suomalaisena muistaakseni kuudenneksi.

Tuo se oli aikaa... Neljä henkilökohtaista kisaa oli väliaikalähdöllä sekä miehillä että naisilla. Nuorukaisena seurasin tuolloin tarkkaan hiihdot. Tietysti seuraan melko tarkasti vieläkin, mutta isoin hehku on kai mennyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan tuo timanttinen pätkä. Jo filmin ensimmäisillä sekunneilla selviää, että mikä meni pieleen. Leppävuori puhuu ongelmallisesta kelistä. Voitelukopilla nousee kauhea savu. Karhun Matrix on paras suksi, ehkä koskaan. Luistaa hienosti jopa hiekkakuopalla.

Rusko puhuu hölmöjä. Korkeanpaikan harjoittelulaite on hölmöintä ehkä koskaan. Ristanen on kauheassa tikissä. Liian pitkät sauvat. Osaa mollen ja wassun, mutta vain harjoittelulenkillä. Kisassa pelkkää kuokkaa. Mahdotonta lyödä tekniikkataiturit: Svan ja Mogren. 

Suomi on kuitenkin ylivoimainen ykkönen mitalitilastossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo olipa hyvä pätkä !! vaikka en paljoa ole hiihdelly !? eikä nyt ole edes lunta täällä landellakaan !! Lumihanki juoksu , hiekka monttu...hyviä reenejä siellä saa tehtyä suota unohtamatta !  Lapionti muuten "kovaa" reeniä ... jos ette usko kokeilkaa !!

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 tuntia sitten, Nalle kirjoitti:

Vaikka en itse luisteluhiihtoa oikein osaa, niin eipä se tuntunut Ristasellakaan oikein mallikkaasti käyvän. Siis siinä kohdassa missä hän luisteli siellä jossain pohjoisen leirillä seurana muutama pertsaa vetelevä hiihtäjä.

Ristanen kuokkaa siinä kapealla baanalla hidasta vauhtia. Noin hiihtää yli 90 prosenttia kuntohiihtäjistä edelleen. Silloin yli 90 prosenttia kilpahiihtäjistä.  Nortti kuokkaa joskus edelleen kilpailuissa noin.

Suomi jäi, tyypillisesti, telineisiin, kun luistelutekniikka tuli hiihtoon. Ristanen oli luisteluhiihdon edelläkävijä Suomessa. Kari oli ensimmäinen suomalainen, jonka voi sanoa oikeasti osanneen luisteluhiihtää.

Toisessa kohtaa näkyy, kun Ristanen mollettaa ja wassuttaa ihan tyylikkäästi. Mutta valitettavasti, kuten hän itsekin toteaa, hän osasi nuo tekniikat vain treeneissä/treenivauhdeissa. Kisassa se oli sitten pelkkää kuokkaa.

Noiden kisojen viestin loppusuoralla Mogren kukistaa muut upealla tekniikallaan, joka sai sittemmin oman nimen. Räsänen ja muut räpelsivät loppusuoralla kuokkaa.

 

 

2 tuntia sitten, perttu kirjoitti:

Olihan tuo kiinnostava pätkä oman aikansa kuvana. Kyllä tuokin jo kumman nostalgiselta näyttää vaikkei ole edes vanha! Moni asia tosiaan tehtäisiin nyt eri tavalla ja hyvä niin.

Paremmin jokin asia tehtiin tuolloin, kuin 2001. 1989 Suomi oli johtava hiihtomaa, vaikka luisteluhiihto oli Suomessa lapsenkengissä. Norjalaiset olivat ihan statisteja.

Ruskon hölmö ohje ihmetyttää kyllä. Ristanen ei sitä, fiksuna miehenä, usko. Vähäsöyrinki ei osaa ottaa kantaa asiaan. Itselle tuli mieleen tuosta gurun kommentista, että onkohan niissä ns. ruskoissakaan mitään järkeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ns. ruskoille on kyllä tukea aika monelta muultakin taholta, että sinänsä varmasti on järkeä. Tosin usein ne neuvotaan tekemään ehkä lyhyempinä ja reippaampina mitä Rusko taisi alunperin sanoa. Tuo kovien treenien teko pertsalla kieltämättä vaikutti aika erikoiselle jos hiihtäjän tavoite on kuitenkin vapaalla.

Lapiointi sinänsä varmaan hyvää fyysistä harjoitusta mutta kyllähän tuokin oheisharjoitteena on fiksummin tehtävissä vaikka kuntosalilla. Lisäksi lapiointi pitäisi osata molemmin puolin ja selkä suorana tai voi niiden kuorma-autollisten jälkeen olla selkä melkoisen juntturassa ja pitkällä aikavälillä lihasepätasapainoa ja hiihtoon vaikuttavaa toispuoleisuutta.

Tuosta en tiedä hiihtääkö joku vielä hiekkakuopalla, mutta eiköhän hiihdon kannalta parempi, tehollisesti kuvatun kaltainen treeni synny sopivissa maastoissa esim. rullilla.

Mutta niinhän tietämys aina menee eteenpäin ajan myötä ja tuolloin tuo luisteluhommakin oli vasta lastenkengissä. Tehtiinkö Suomessa asiat paremmin vai huonommin kuin 2001, en lähde arvioimaan. Ainakaan testeissä ei kärytty..

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä, oliko Suomi ainakaan noissa kisoissa ihan vastaantulija luisteluhiihdossa. Matikainen oli mitaleilla kaikilla matkoilla, joista kaksi oli vapaalla. Viesteissäkin tuli kultaa ja hopeaa ja kaksi osuuttahan on luistellen. Lisäksi tuli muitakin hyviä sijoituksia vapaan matkoilla. Tosin perinteisellä meno oli murskaavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12.11.2015 11.12.58, tb2 kirjoitti:

Toisessa kohtaa näkyy, kun Ristanen mollettaa ja wassuttaa ihan tyylikkäästi. Mutta valitettavasti, kuten hän itsekin toteaa, hän osasi nuo tekniikat vain treeneissä/treenivauhdeissa. Kisassa se oli sitten pelkkää kuokkaa.

24 minuutin paikkeilla videossa näkyy pätkä kilpailusta jossa Ristanen kyllä näyttäisi menevän "mogrenia" kilpailuvauhdissa. Toki voi hyvinkin olla että nuo hieman vaativammat tekniikat eivät hänellä olleet niin hyvin hallussa kuin monilla muilla huipuilla.  

EDIT: Tässä Lahden kisojen viestihiihdon videossa näkyy hyvin tuolloisia luistelutekniikan tyylinäytteitä: https://www.youtube.com/watch?v=SyGds2O7RAg. Tuolloin baanat olivat vielä sen verran kapeita että "toinen suksi ladulla" -luisteluakin yhä harrastettiin. Vapaan tyylin osuudet alkavat 55 minuutin jälkeen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kyllä. Vähän liioittelin, kun kirjoitin, että se oli pelkkää kuokkaa. Esim. linkittämässäsi viestivideossa Jari Räsänen vetelee ihan mallikasta wassuakin! Ja pitääkin vedellä, koska luisteluhiihdon tulemisesta oli jo kulunut monta vuotta.

Kari Härkönen voitti "luistellen"jo vuonna 1985, vaikka harjoitteli vastoin valmentajien ohjeita.

"Vastoin Suomen hiihtomaajoukkueen valmentajien ohjeita Härkönen harjoitteli omin päin luisteluhiihtoa."
 
Naisilla luisteluhiihdon tekniikan omaksuminen vei vähän pidempään. Esim. Marjo Matikainen ei oppinut luistelemaan koko uransa aikana, vaikka voitti luistellen arvokisamitaleja.
 
Tässä on Lazutinan, Välben ja Matikaisen tyylinäytteitä. Ylämäkikuokka näyttää toki ihan ookoolta, mutta kohdasta 2.05 alkaen näkyy jotain ihan muuta. Lazutina vetää ihan hienosti, mutta Välben ja Matikaisen luistelu on enemmän spagaatissa horjumista, kuin hiihdon luistelutekniikkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistaakseni Välbe ei oikein koskaan oppinut kunnolla luistelemaan, vaikka voitti monia kultamitaleja vapaan kisoissa. Aikakin hänen tyylinsä oli voimakkaasti toispuoleista. 

Tuolla kuntohiihtäjien joukossa on kyllä paljon niitä jotka vääntävät kuokkaa yhdeltä puolelta, ja moni etenee yllättävän kovaa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy