Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Asunnon ostaminen


M.BoneS
 Share

Recommended Posts

Tuli vilkaistua kämppää ja nyt tuli sellainen kutina, että tarjousta pitäis miettiä. Meikäläinen on täysin ummikko näissä asioissa, joten nyt meinaa mennä sormi suuhun ja syvälle.

Paljonkohan sitä kannattaa tarjota pyyntihinnan alle? Kuulemma yksi tarjous sisällä ja muitakin näyttöjä sovittu, että kysyntää tuolle lienee. Sinänsä pyyntökään ei ole paha, ettei tunnu olevan paljon ilmaa. Alle 1800 euroa per neliö Espoossa kohtuullisen hyvillä kulkuyhteyksillä. 69 rakennettu kerrostalo.

Mitähän pitäisi ottaa huomioon? Julkisivut ja ikkunat on rempattu ja putkiremonttiin kuulemma vielä kymmenkunta vuotta. Kosteusmittaukset tehty ilman ongelmia, eikä tuolla mitään arveluttavan näköistä keittiössä tai kylppärissä näkynyt.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ensimmäinen ohjeeni on tarjota aina vain oman maun, tarpeen, budjetin jne. mukaan.

Jos sillä saat asunnon, teit hyvät kaupat. Jos alkaa tarjoamaan suhteessa toisten tarjouksiin/pyyntöön niin helposti maksaa liikaa. Asuntokauppa on henkilökohtainen päätös ja jos jostakin pitää ja se sopii omaan elämän tilanteeseen niin on ihan perusteltua maksaa vaikka tilastoihin nähden "liikaa", muttei pidä lähteä pelaamaan pyyntöä tai tarjousta vastaan.

Mitähän pitäisi ottaa huomioon? Julkisivut ja ikkunat on rempattu ja putkiremonttiin kuulemma vielä kymmenkunta vuotta.

Onko tästä putkiremontista mustaa valkoisella? Ikä alkaa olla kriittinen. Jos nyt ei ole suunnitelmissa, niin helposti voi sanoa, että ei ole tiedossa 10 vuoteen. Jos ne on tarkistettu ja havaittu hyviksi, niin sitten OK, muuten suhtautuisin kriittisesti.

Onko talossa tehty PTS:ää, josta näkee mitä on kenties ensiksi brakaamassa tai mitä korjauksia on jätetty tekemättä vuosien aikana.

Paljonko on vastike - joudutaanko ottamaan lainaa ylläpitoon, onko vastikkeita rästissä?

Onko yhtiön tase kunnossa? Onko kerätty korjausrahastoa, vai perustuuko kaikki lainaan?

Kysy isännöitsijältä kuinka pitkään talossa on asuttu, onko viimeaikoina muuttovauhti kiihtynyt, tämä kertoo siitä viihdytäänkö ja onko pinnan alla kuohuntaa.

Käy muissa rappukäytävissä ja yleisissä tiloissa havainnoimmassa miltä näyttää.

Jos tarjoat, tee kerralla oma lopullinen tarjous joka on vain yhden päivän voimassa, eivät näin ehdi lypsää hintaa muilla tarjoajilla ylös, tätäkin kuulemma tehdään...

Link to comment
Share on other sites

Tarjoat sen mitä siitä olisit valmis maksamaan, jos pyyntihinta tuntuu liian korkealta tarjoat vähemmän. Jos asunto on sellainen, että sen haluat eikä pyyntihinta tunnu ylivoimaiselta niin täysitarjous sisään.

Pari asuntoa olen myynyt ja aina taydellä rahalla, asunnot olen ostanut myöskin pyyntihinnalla. Jos asunto on sellainen, että sen haluan en näe järkeä alkaa niistämään muutamaa tonnia ja odottamaan että asunto myydään jollekin muulle.

Link to comment
Share on other sites

Igglosta voisit katella olisko siellä tietoja naapuriasuntojen hinnoista. Tuo hinta vaikuttaa kyllä niin "halvalta" ettei se siitä paljon tipu. Onko se ollu kauan myynnissä? Tietysti putkiremppaa vois ottaa vähän siihen hintaan mukaan ja tarjota muutaman tonnin pyyntihinnan alle. Vaarana tosin että asunto menee muulle.

Omalla kohdalla meillä oli varaa jättää useampi tarjous kun kukaan ei ollu just sillon kiinnostunu asunnosta. Vaalean vihreet seinät karkotti aika hyvin muita ostajia.

Link to comment
Share on other sites

Jos hinta tuntuu kohtuullisen ilmattomalta, ei paljoa ole varaa nipistää. Korkeintaan muutamia prosentteja. Minä muuten maksoin Espoosta noin 3000 per neliö, mutta oli kyllä uudempi ja kalliilla alueella. 1800 kuulostaa siis minun korviini erittäin edulliselle. Itse sain tingittyä viitisen prosenttia pyyntöhinnasta, sen alle ei ole mennyt kyllä millään. Jos tosissasi haluat sen kämpän, tarjoa lähelle pyyntöä. Vähän mietin tuota putkiasiaa... putkilla tulee kuitenkin 40 v täyteen jo parin vuoden päästä, joten ehkä ei mene ihan kymmentä vuotta siihen putkiremppaan.

edit: tuolla olikin jo tossunpohjalla hyvät ohjeet mm. putkirempan ajankohdan arvioinnin suhteen, ja moneen muuhunkin.

Link to comment
Share on other sites

Kiinteistövälittäjän puheisiin, että tarjouksia on jätetty ja kysyntä on kovaa kannattaa suhtautua skeptisesti. Välittäjä yrittää laittaa ostajakandidaattiin vipinää.

Minulla on lähtökohta, että välittäjät ovat huijareita. Mitään vastuuta heillä ole.

Asunto-osakkeen osto on kuitenkin turvallisempaa kuin kiinteistön.

Sama koskee kyllä myyntiäkin. Myyntiehtoihin kannattaa laittaa aina ehto: Ei myydä juristeille eikä heidän sukulaisilleen.

Putkiremppaan ym. muihin kannatta varautua.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vinkeistä. Puhelu isännöitsijälle selvensi yhtä sun toista asiaa, joista merkittävimpänä putkiremppa jonka hankesuunnittelu aloitetaan 2011 ja näin ollen itse remppa lienee 2013 tai 2014 vaiheilla.

Oma tilanne on sillä lailla mukava, että ei ole kiire asunnon hankinnalla eikä kovin tarkkoja vaatimuksia, joten sopivia asuntoja kyllä tämänkin jälkeen tulee. Taidan siis tehdä sopivan tuntuisen tarjouksen, ja jos joku muu maksaa enemmän niin ostakoon pois.

Omalla kohdalla meillä oli varaa jättää useampi tarjous kun kukaan ei ollu just sillon kiinnostunu asunnosta. Vaalean vihreet seinät karkotti aika hyvin muita ostajia.

Pienistä asioista se on monesti kiinni. Tässäkin asunnossa on pahuksen rumat tapetit ja kirkkaan keltaiset kaapinovet keittiössä, mutta asuntojen hintoihin verrattuna tapetti ja maali on halpaa.

Link to comment
Share on other sites

Mitähän pitäisi ottaa huomioon? Julkisivut ja ikkunat on rempattu ja putkiremonttiin kuulemma vielä kymmenkunta vuotta. Kosteusmittaukset tehty ilman ongelmia, eikä tuolla mitään arveluttavan näköistä keittiössä tai kylppärissä näkynyt.

Muilta jo tulikin järkeviä kommentteja, mutta tässä minun 2 c.

1 800 €/m^2 kuulostaa edulliselta tai halvalta. Jos hinta on halpa (eikä siis edullinen), halpuuteen voi olla jokin syy. Lähes 40 v ikä ja uhkaava katto-, putki- tms. remontti voi olla yksi syy. 1 800 lienee osakkeen velaton hinta, mutta onko yhtiöllä velkaa?

Miten yhtiötä ja sen taloutta on hoidettu? Onko vastike riittävän suuri keräämään fyrkkaa tuleviin remontteihin?

Et osta pelkkiä neliömetrejä, vaan kodin. Ziigaa asuinaluetta, viitsitkö asua siellä seuraavat vuodet? Oman kämpän maalaaminen jms kevyt pintaremontti on helppoa ja halpaa, mutta seutu ja yhteiset alueet (piha, parkkipaikka, rappukäytävä, mahd. kellari jms.) ovat mitä ovat, niihin ei helposti vaikuteta, kelpaavatko ne sinulle?

Jos lapsi on ajankohtainen, missä on lähin tarha ja alakoulu? Onko toivoa saada piltti tähän lähimpään vai onko uhkana pitkä tai epäkäytännöllinen matka? Onko lapse(i)lla leikkipaikkoja lähellä, onko piha turvallinen vai narkkarien ja juoppojen tai kiihdytyskilpailijoiden kansoittama parkkipaikka? Pääsevätkö lapset helposti metsään tai turvalliseen pulkkamäkeen?

Link to comment
Share on other sites

Niin voi, mutta jos on vakavasti ostoaikeissa, niin kannattaa pistää raha sisään, niin ei muut pääse mellestämään tarjouksillaan sillä aikaa.

Sehän on sitten vaan myyjästä kiinni, että hyväksyykö tarjouksen. Käsirahallisen tarjous sitoo molempia osapuolia ja on jo enemmän kuin tarjous, pikemminkin lupaus ostosta ja 10% ennakkomaksu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy