Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Pexrun (Muuveja ja mielenrauhaa)


 Share

Recommended Posts

Siinä se on, 
sen sylkäisin pois,
mitäpä sille enää vois, 
se elää jos se on elääkseen,
ja jos ei niin kuitenkin uuden teen
...
Laulua sitä aina teen,
laulua yhä uudelleen,
sen lähetin huomiseen,
sen jälkeen meen.. -Juice

Juice teki laulun laulusta. Siitä tuli korvamato tämän illan lenkille. Laulu-sanan tilalle sovittelin juoksu-sanaa.  Se toi kappaleeseen uudenlaisen sisällön. 

Siinä missä säveltäjä luo melodian tai kirjoittaja sanoista runon, juoksija luo askeleistaan matkan. Jokainen tahollaan hyvinkin henkilökohtaisia prosesseja, joissa tekijä pääsee parhaillaan mielenkiintoiselle tripille syvälle itseensä. Löytyy mukavuusaluetta, tukaluusaluetta, tuskaa ja parhaillaan pala taivasta.

Tätä kai liikkuminen yleensä ja juoksu erikseen monelle meistä on. Jokainen lenkki on oma luomuksensa. Aina vähän eri tuntuinen kuin edellinen. Joskus täydellisyyttä hipova, joskus raskas (kuten itsellä tänä iltana) alusta loppuun, usein "normi"-veto; paita märäksi ja data bittikirjaston uumeniin muistiin.

Omista tavoitteistani tärkeimmät sisältyvät otsikkoon; liike ja siitä tuleva hyvä olo. Parhaillaan se hyvä olo, mielenrauha, euforia, täyttymys (mikä lieneekään) tulee jo matkan aikana. Huonoimmillaankin yleensä viimeistään perille päästyä tai sen jälkeen. Niin kuin nytkin tätä raapustaessa yön pimeinä tunteina.

Toki kilometrit, minuutit ja sekunnit ovat tässä harrastuksessa oleellinen motivaattori ja kehittymisen mittari myös itselleni. Sain tänä iltana kilometreissä ensimmäisen tonnin täyteen maaliskuussa alkanutta juoksuharrastusta. Vaikkapa sen kunniaksi nyt tämmöinen oma harjoituspäiväkirja tulille. 

Ketjunaloittajan tuntomerkit:
- 190cm/90kg/48v
- Kilpaurheilua kakarana hiihdossa ja yu:ssa
- Aikuisiällä potkupalloa ylimmillään 3.div 1990-luvulla
- Juoksulenkkejä aktiivisemmin ennen tätä vuotta viimeksi vuonna 1998
- Ammatti: hierojayrittäjä vuodesta 2012
- Perhe: puoliso ja pari kouluikäistä poikaa

Ai niin se tämän illan lenkki:  14,49km / 5:56min/km. 

Yritin maltillisella vauhdilla pk-tyyppistä. Kovin raskaalta tuntuivat jalat ja kulku tänään. Pitkä työpäivä lienee vienyt parhaat mehut miehestä. Ensi kerralla parempaa :)

Muokattu
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Onnittelut tonnista !

Tuo juoksun aikana tuleva euforia/hyvä olo on kyllä merkillinen asia. Joskus se saattaa tulla rennolla vauhdilla, joskus kovemmassakin rääkissä ja joskus sitä ei vaan tule millään. Liittyykö se siis sittenkin henkiseen jaksamiseen ja stressitasoon? Who knows...mutta sitä aina lähden itse etsimään kun sidon juoksukengät jalkaan :) 

Tsemppiä treeneihin!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Thx @sebulban :)

Tänään tuli "ruokatunnista" hieman pidempi kun ilta-asiakkaista ensimmäinen oli sairastunut ja perui aikansa. Ajattelin hyödyntää hetken ja reippailla lounaslenkin. 

Olo tuntui suht kevyeltä. 6km / 5:28 vauhdeilla eli "raatikaisenreipasta" Hinkanrantaan Saimaan äärelle. Siellä hetki venyjä ja hikisilmien huuhtelu raikkaalla järvivedellä. 

Takaisin tullessa 7m/s vastatuulta ja total bläkäri 9km kohdalla. Mietin liekö maratonilla mahtaa se kuuluisa seinä tuntua juuri tältä. Hetken jaksoin rimpuilla vastaan sitten kävelyksi osittain. Taisi aamukuudelta syödyn puuron ja parin voileivän antama energiasisältö juuri tulla tiensä päähän.

Kotiin sentään pyörtymättä ja suihkun ja ruokailun kautta päikkäreille. Jälkimmäinen 6km / 6:08 vauhdeilla. Semmoinen lenkki tänään. Mutta nyt jo virkeänä iltavastaanottoa aukaisemaan. Hierojayrittäjän arkea; vuoro vaihtuu-miehet ei ;)

Muokattu
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10,46km / 4.54min/km -> http://www.movescount.com/fi/moves/move78606615

Aamupiss, vesiklas ja ratalle. Rautakankinen roppa hereille Pulpin kympillä. Kintut tuntuivat suht mukavilta eka kilsan aikana niin ajattelin josko jaksaisi yrittää sitä ommookovvoo ja pitää äijää  pikkusen ahtaalla koko matkan. Plääni toteutui ihan mukavasti. 

Tuuli tuiverteli edelleen. Isompaa ja pienempää risua sai vähän kierrellä muttei haitaksi asti. Vika puoli kilsaa tuuli tuuppasi vielä sopivasti selästä päin niin sai pidettyä vauhdin loppuun asti. Hyvä fiilis jäi lenkistä. Parasta sitten kahden viikon takaisen Kullervo-puolikkaan.

Nyt sitten vähän röitätöitä neljän hieronnan myötä. Tsempit kaikille lappu rinnassa menijöille tänään!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Maastopitkis 24,31km / 5:51min/km -> http://www.movescount.com/fi/moves/move78746681

Sumu oli vielä sakeana maiseman yllä aamuysiltä. Kurvasin Joutsenon Myllymäen lähelle auton parkkiin ja juoksukengät kohti kiharaisia polkuja. Puolukkaa pientareet punaisena vaan nyt ei malttanut jäädä niitä riipimään.

Lämpötila muutaman asteen plussalla ja alkuun vähän vilutti. Pari kilsaa niin jo piti vetskaria alkaa aukomaan kevyestä juoksutakista. Kohta olikin jo suorastaan kuuma.

Ajatuksena oli tehdä iisivauhtista hölökynkölökkyä n. tunti ja sitten tuntemuksen mukaan jatkosopparia lenkille jos siltä tuntuu. Ja tuntuihan se. Oikea polvitaive ja vasen takareisi tosin vähän huomionkipeitä. Muttei liiaksi. Eilinen reipas kymppi ei painanut ainakaan pahasti. Ja hengitys tuntui kevyeltä.

Kun ajatus karkaa juoksun aikana muuhun kuin suorituksen seurantaan on vauhti kai melko ookoo peekoomaista. Ehtii pällistellä puolukat ja aistia muunkin ympäröivän luonnon. Miettiä myrskykaatoja, katsella konkelot ja pohtia miten niihin sahanlaipan sihtaisi, ettei käy metsurille vahinkoa. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa..

Tunti täyttyi ja toiselle kääntyi. Tuntui hyvältä. Maasto tähän asti melko loivapiirteistä ja testailin yksinpuhelua ääneen. Onnistui melko hyvin, lauleskelinkin jotain, karhuja karkottaakseni, niitäkin täällä pyörii kuulemma. Vauhdit 5:47 kantturoilla ja kilsat vaihtuivat..14,15,16..

Tulin takaisin autolle mutta päätin jatkaa matkaa ilman pysähdystä ja välitankkausta. Muistelin, että pisin juoksulenkkini aikaisemmin oli 23km. Se juostuna maantiellä. Lamppu syttyi hikiseen latvaan; enkka! Sitä nyt koittamaan kun kulkua vielä riittää. Vielä maastossa. Maistuisi sitäkin makeammalta. No todellakin.

Tässä vaiheessa maasto muuttui raastoksi. Tai eihän se pakko olisi ollut, valintakysymys tämäkin. Mutta päässä alkoi soida rautaneitsyt. Bruce Dickinson siellä ilkkui ryntäämään kukkuloille.

Ja minä ryntäsin. Myllymäen huipulle siis ja ajattelin tehdä siellä parit Rocky Balboamaiset tuuletukset. En ilennyt kun siellä joku maastopyöräilijä juuri kevensi lastiaan. Ja säikähti niin, että laski loput kai lahkeelle kun sillä lailla takaa yllätin huohottaen.

Jauhoin sitten niitä laskettelurinteen vieruspolkuja ylösalas loppumatkan. Peekoo-pokka ei siis pitänyt loppuun asti. Pumppu läpätti ja pohkeet huusi pullaa. Mutta matkaenkka paukkui. Koin täyttymyksen tunteen; 24km ja osia. Olin oman juoksuelämäni sankari. Pieni askel juoksevalle yhteiskunnalle. Jättiloikka itselle.  I did it. Feel good. Siinäpä tärkeimmät.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Aamulenkki 12,14km / 5.55min/km -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79007995

Mehuhörpyn voimin menoksi hetikohta aamukuuden jälkeen. Pimiää oli alkuun ja melko vilakkaa, asteita +1. Lyhythihainen alle, kevyt juoksutakki, verkkarit, sormikkaat ja pipa, niillä pärjäsi mainiosti. Jalat vähän tönkköpönköt, mutta harvemminpa ne hyvät näin aamutuimaan.

Vähän harmittelin kun Ahvenlammen kuntoradan valot ei olleetkaan päällä. Onneksi aamu jo valkeni hyvää vauhtia, joten eka kiekka vähän tunnustellen, sitten jo näki riittävän hyvin alustan mihin tossua tarjoaa. Ei muljahduksia nilkoille tai polviin.

Kolmesti lampi ympäri (á2km) samalla seuraten valon lisääntymistä. Hieno hetki aloitella päivä yhtaikaa näin auringonnousun kanssa. Värit terävöityivät ympärillä. Mieli kevyt, askelkin. Hengitys helpohkon tuntuista koko matkan. Sitten suihkuun ja aamupalalle.

Tästä hyvä jatkaa hierontaplintin ääreen. Tänään kevyehkö viiden asiakkaan päivä. Jos vaikka illalla uudestaan nautiskelemaan. Syysilllasta. Juoksun merkeissä. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Iltailoittelu 10,77km / 5:50min/km -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79079388

Päivän toinen juoksukattaus sisälsi mixauksen kaikilla mausteilla. Maantietä, maastoa, kevyttä peekoojyystöä, kävelyä ja pikku pätkiä reippaampaa revittelyäkin.

Aamulenkki ei tuntunut ihmeemmin painavan kintuissa. Enemmän häiritsi tuo pimeys. Katuvalojen teho pyöräteiden puolelle on täällä pääsääntöisesti melko riittämätön eli hämärän rajoilla liikutaan. Oma otsalamppu voisi ehkä parantaa tilannetta.

Keli ja juoksuvarustus hyvin aamuisen kaltainen. Raikasta tuulta kahden kokonaisen lämpöasteen siivittämänä. Siinä ulkoiset olosuhteet.

Alkuun viisi kilsaa maantietä perushuttua. Perään pari kiekkaa lammen lenkkiä muutamilla mehevillä maastonousuilla höystettyinä. Ne tosin kävelin, ettei kääntynyt liikaa raaston puolelle. 

Loppukolmonen sisälsi viisi erimittaista rentoa nostoa, joissa yritin pitää juoksuasennon ryhdikkäänä. 
80m   / 4:17/km
160m / 3:59/km
190m / 3:44/km
410m / 4:01/km
170m / 3:44/km

Mielikuvana kaima-Pekan loppukiri :running: Munchenissä -72 (Jonnet ei muista) kun Vasala nappasi 1500m olympiakullan Kip Keinon nenän edestä. Oi niitä aikoja.

Päivän juoksu-ulkoilut yhteensä n. 23km + kilsa työmatkakävelyä. Luulen unen maistuvan.

Link to comment
Share on other sites

Saunalenkura 6,52km / 5:52min/km -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79187776
Sis. tonnit 4:07/km ja 4:14/km

Iltavast.oton ovi kiinni puoli kasin maissa. Raikas ulkoilma piristi työpäivän uuvuttamaa luoden illuusion, että pikku pyrähdys maantiellä voisi kulkea kepeästi. Harhaluulo.

Sen pauloissa kuitenkin tossua toisen eteen ja tonnin vetoja varten lämpöjä päälle parin kilsan verran.

Sitten tykittämään. Huijasin vielä itseäni aloittamalla lievään myötäiseen ja eka 700m ihan ookoo 3:55 kyytiä. Sitten kone leikkasi kiinni total ja loppu 300m 4:30/km. Positive splitspläts parhaasta päästä keskikyydin muodostuessa 4:07/km.

Sapen maku suussa ja lusikallinen housuissa palauttavaa hölkkäkölkkää ja käppelehtimistä kilsa. Ja eiku uuteen iskuun.

Nyt alkuun loivaa vastaista, mäen päällä nopea täyskäännös ja takaisin tulosuuntaan. Tällä kertaa alku varovammin ja lopun kolmelle sadalle sai nyt tehtyä pienen kiristyksen. Keskivauhti 4:14/km.

Tuntui pahalta. Ei hyvän pahalta vaan pahan pahalta. Voiko sen selvemmin sanoa. Harkitsin vielä kolmatta yritystä, mutta sen verran oli perheitä pienine lapsineen liikenteessä, että en ilennyt. Sen verran häjyn kuuloista ja näköistä kun iso mies raastaa tuskissaan. Joskus toiste sitten. Kauempana asutuksesta. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jes! 

Viikon hierontatyöt tehty. Nyt myyrien kasoja pihalta siivoomaan, että saa vuoden vikan nurtsin leikkuun hoideltua.

Aamusella herätyshölkkää 12,79km / 5:46min/km. Tyynynkuva poskessa n. viis kilsaa, sitten alkoi jo tajuta maailman menosta jotain. 7-9km väli "Pexmaxia" eli 4,39min/km, muuten maltilla.

Liikunnan viikonloppuiloa foorumilaisille ja enkat paukkumaan niitä tavoitteleville :)

Link to comment
Share on other sites

Laitetaas tänne harkkapäikkyyn taas muutamat ulkoilut muistiin menneiltä päiviltä. Näitähän voi sitten vaikka vanhainkodissa lueskella. Muistella kultaista nuoruutta kun on vielä lihasvoimin jaksanut itseään etiäpäin liikutella muutenkin kuin rollan puikoissa.

Sunnuntai 11.10. ap. maastopitkis 22,07km/2h38min/@7:09, nousua 637m -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79558621 
(ip. palauttava kävelylenkki perheen kera 6,41km
Ma 12.10. aamuhölkky 12,42km @5:45 -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79680539
Ti 13.10. aamuhölkky 7,53km @5:56 -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79854963 

Viikonlopusta jäi mieleen upea keli. Aurinkoinen, syksyn läpivärjäämä lokakuu parhaimmillaan.

 IMG_2040.thumb.jpg.b8f363fdd29b66152df6a
Joutsenon Myllymäki tarjosi kiivettävää sunnuntaiaamun ulkoiluun.


IMG_2048.thumb.jpg.be5dd24123328513536c3
Syksy levitti värikkään tilkkutäkkinsä maiseman ylle.

 

IMG_2064.thumb.jpg.5f7742444d6877d8a4fda
"Kaksi vanhaa puuta sateenpieksämää"

 

IMG_2067.thumb.jpg.85ad018c1ee6502249f59
Välillä kapeampia polkuja..

 

IMG_2073.thumb.jpg.9e958472d246560d27b64
Sitten leveämpää väylää kohti Kiukkaanlampea.

 

IMG_2074.thumb.jpg.a8facf8ba034a81d9aaa6
Muuveja ja mielenrauhaa. Todellakin :)

Muokattu
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Juu @Hoigga, täällä maaseutua ja metsiä riittää missä ulkoilla :) 

Harvemmin viime aikoina tullut puhelinta pidettyä taskussa lenkin aikana. Nyt otin ja hyvä niin.

Tuo yläkuvassa näkyvä Myllymäen laskettelurinne tarjoaa ihan reipasta loppua kohti jyrkkenevää nousua. Kiukkaanlampi puolestaan on syvän supan pohjalla ja sen reunoja kun kiipeää saa suurin piirtein kontata ylöspäin.

Vaikka nousut meninkin kävelemällä nousee sykkeet korkealle. Silloin on hyvä hetki kaivaa kännykamera ja pysähtyä hetkeksi räpsimään kuvia. Kestää lenkkikin paremmin peruskestävyysalueella. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Keskiviikkoillan reipas 14,02km/@5:25 -> http://www.movescount.com/fi/moves/move79956662
1-4km/@5.40
4-7km/@4:42
7-8km/@6:39
8-9km/@4:42
9-10km/@6:43
10-11km/@4:31
11-12km/@6:59
12-14km/@4:44

Työviikon puoliväli ylitetty. Tänään lihashuoltoverstas palveli klo 9-19, joten ihan kevyintä kyytiä ei juoksutossuilla ollut tarjota, mutta jotain kuiteskii.

Ajatuksena tänään tehdä viikon reipasvauhtinen. Tavoitteena siis mennä väh. n.5km yhtäjaksoisesti omaakovaa, eli n. @4:44-@4:50 vauhdeilla. Ehkä joskus tulevaisuudessa tuolla alarajalla voisi 1,40h alitus puolikkaalla nähdä päivänvalon. Nyt se tuntui kyllä vielä tosi kaukaiselta. 

Neljä kilsaa alkulämpöä koneeseen ja sitten rivakampaa rytkettä niveliin. Yritin pitää paketin kasassa. Asennon hyvänä ja hengityksen ja askeleen rentona. Meni kilsa. Toinenkin. Mutta kolmannella jo tuntui, että nyt ollaan liian syvällä tukaluusalueella. Lopetin kolmoseen ja puuskuttelin kävellen ja hölkäten kilsan palauttavaa. Seuraavan taas reippaasti. Samalla kaavalla seuraavat kolme kilsaa, löysä-reipas-löysä. Loppuun vielä parin kilometrin kiristys.

Eli melko pienistä palasista alkaa seuraavan tavoitteen rakentuminen vaikka Kullervo-puolikkaalta jäi tosi hyvä fiilis. Ekakertalaiselle 21km tahkoaminen siellä @4:55 vauhdilla tuntui helpohkolta, suorastaan jättekivalta. Ainakin jälkeenpäin muistellen ;) Reilu kymmenen sek./km puristaminen tuosta tuntui tänään raskaalta.

Mutta hommahan on ihan alkumetreillä. Harrastusta vasta reilu puoli vuotta takana. Eikun siis lisää ulkoliikuntaa vaan ja tossua toisen eteen.

Keli oli kyllä tänä iltana mahtava. Tähtikirkas taivas, parin asteen lämpö ja mikä harvinaista, täysin tuuleton tie. Jälkitunnelmat siis vahvasti posin puolella tästäkin muuvista. Not bad at all. 

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Jänskän äärellä..

Palttiarallaa 35 vuotta edellisestä maastojuoksukilpailusta. Mutta kohta olisi mahdollisuus.

X-Run Imatralla tänään (https://www.facebook.com/xrun.fi). Rauhan-Karhumäen tömpyröitä siis 11,5km edestä. Osin kai samoja reittejä missä pinkoivat SM-maastoja keväällä. Joskus penskana siellä viimeksi hiihdellyt kilpaa. Läähätystä luvassa koko rahan edestä ;)

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy