Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Vieras

Talvijuoksuvaatteista

Recommended Posts

Guest ElinaT

Hei! Olen muoti-ja vaatetussuunnittelun opiskelija Lahden Muotoiluinstituutista. Käyn nyt syksyllä 2015 funktionaalisen vaatteen -kurssia, jolla käsittelemme pääasiassa talviurheiluvaatteita. Tarkoituksena olisi suunnitella johonkin talviurheilulajiin sopiva asukokonaisuus sisältäen alus-, väli- sekä päällikerrokset. Valitsin lajiksi juoksun, sillä harrastelen sitä itsekin (tällä hetkellä tavoitteena juosta Prahan maratonilla keväällä 2016 noin neljän tunnin aika :).

Olisi mukavaa saada tietää millaisia huomioita, toiveita tai parannusehdotuksia talvijuoksua varten suunnitellut vaatteet herättävät muissa juoksijoissa. Kaikki kommentit ja huomiot ovat tervetulleita suunnitteluprosessini ja lopputuloksen kannalta. Voit kommentoida esim. vaatteiden materiaaleja, funktionaalisia ratkaisuja, ulkonäköä, hintaa, merkkiä jne. Tavoitteenani on suunnitella mahdollisimman toimiva, mutta myös hyvännäköinen asukokonaisuus, joka hieman poikkeaisi siitä mitä kaupat tarjoavat jo.

Kurssi kestää tämän syksyn ja jos kiinnostusta löytyy voin julkaista lopputuloksen täälläkin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinunhan se suunnittelutehtävä on, joten vähän voisit esitellä paremmin suunnitelmaasi. Lähtökohtana on juoksu, jota myös itse harrastat, jolloin sinnulla luulisi olevan jonkinlainen näkemys mitä nykyisissä vaatteissa on hyvää ja mitä voisi parantaa.

En tiedä kuka sitten talvella juoksee käyttäen kolmikerrosvaatetusta, mutta itse kokisin sen kovien pakkaskelien vaatetukseksi. Juostessa taas harvoin tulee pidettyä taukoa, jotta tarvitsisi taukovaatetusta. Kävelleessä on tuplavaatetus, eli fleece/tekninen alusasu + päällivaatteet. Juosteessa nuo taas ovat liikaa, joten menee paksummilla trikoilla ja paidalla, jonka päällä tuulta pitävä takki. 

Ongelma siis ei ole se mitä kaupat tarjoavat, vaan hinta. Teknisen alusasun saa 10-20 eurolla, päälle Lidlin trikoot ja Lidlin softshell takki. hintaa kokonaisuudella 40-50€. Eli merkkituotteet tai mahdollisesti mukavemmat vermeet jää hyllyyn maksaessa 4-5 kertaisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaupoissa on tarjolla melkein pelkästään trikoohousuja mutta hyvin vähän valikoimaa niille, jotka eivät halua trikoissa juosta. Ja mustista juoksuvaatteista tällä foorumilla on jo oma ketjunsa, pimeässä joulukuussa liikenteen seassa tarvittaisiin vaaleita värejä ja isoja heijastimia.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kesällähän pärjää vähissä vaatteissa,mutta sellainen asukokonaisuus,jolla pärjäisi syksystä kevääseen,myös pakkasineen ei taida olla mahdollinen hengittävyydeltään/kylmän/lämmön/tuulen ja veden pitävyyden osalta,niin ettei hinta pomppaisi pilviin,kun materiaalit joudutaan valitsemaan noita silmällä pitäen.Tähän,jos keksit ratkaisun,niin olisi kova juttu,jotta pärjäisimme yksillä vermeillä läpi nuo hankalat kuukaudet.Alle toki tietysti teknistä tilanteen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo heijastavuus on kyllä yksi tärkeä asia. Puman Night cat tuotteissa on heijastavaa lankaa itse kankaassa, joissakin trikossa (2xu?) on heijastavia pisteitä, nykyään on saatavilla heijastuslangalla lisättyä villalankaa, joten heijastavia vaatteita on jo jonkin verran, mutta yleensä se heijastava osa on jokin pieni kohta, joka kuluu  viimeistään vuoden (muutaman pesun) jälkeen pois. 

Heijastavuuden voisi tuoda esiin logona niin eteen, kuin taaksekin tai jonain kuviona. Jos mainostan tuotteessani Pumaa, Adidasta tai nikeä, niin saa se logo olla sitten sen verran suuri, että näkyy. Esimerkiksi Under Armourin logo menisi hyvin koko selän kokoisena haittaamatta hengittävyyttä ja mahdollisesti voisi toimia jopa jäykistävänä materiaalina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen jo kauan kuolannut tuollaisen Nike vapor reflective tai jotain sinne päin takkia, niitä ei tunnu saavan mistään ja jos jostain löytää niin hinta on sitten 200-300€ välissä, takkihan on kokonaan heijastavaa kangasta ja myös hyvin hengittävä. Itse pystyn juoksemaan samalla takilla talvella ja keväällä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vieras

Ei nappaa minuakaan noi trikoot. Jotain vaihtoehtoa. Hyvät taskut niin takissa kuin housuissa tai shortseissa olisi plussaa. Tyyliin spibelt vakiona. Kun tota rompetta kulkee nyt vaan mukana. Ja tuollainen buff yleiskäyttöön vakiona taskuun niin avot ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Hyvin sijoitellut hölskymättömät taskut olisi kiva lisä 

- Tarpeeksi pitkä selkäosa takissa ja aluskerrastossa

- Jonkinlainen heijastin läpi raajojen niin eteen kuin taaksepäinkin

- Vetoketjuin säädettävät tuuletusaukot

- vedenpitävyys /hengittävyys luokkaa 10000/10000

- hyvä säädettävä huppu takkiin

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huvittavaa on se että kaikissa tuotteissa mainitaan että "heijastavat yksityiskohdat" ja sitten on just joku minikokoinen logo rinnassa, mikä ehkä heijastaa, mutta ei millään tasolla riitä heijastimeksi. Tuotekuviin kaipailisinkin pimeässä/salamalla otettua kuvaa jos väitetään että heijastinta löytyy. 

Puman Nightcat mainittiin, otin joskus omasta takistani kuvan salamalla: 

NZJrjwC.jpg

Tuon voi jo sanoa ehkä näkyvänkin :) Mutta toi Niken kokonaan heijastava takki ois kyllä mahtava! On se nyt parempi näkyä kunnolla kuin miettiä näkyykö hihassa oleva heijastin joka suuntaan (ja normaalin elämän vaatteista puhuttaessa en tiedä kuinka monta hakaneulalla takin helmaan kiinnitettyä heijastinta olen hukannut kun ovat jääneet johonkin istuimen reunaan kiinni bussissa tms). 

Minusta ihan kaikissa urheiluvaatteissa vuodenajasta huolimatta pitäisi olla enemmän vetoketjullisia taskuja, mihin mahtuu nykyaikainen älypuhelin, ja kuulokkeiden johdolle sitten oma reikänsä. Trikoissa/tiukoissa vaatteissa on tietysti helpompi totetuttaa sellainen että taskun sisältö pysyy tiiviisti kroppaa vasten eikä hölsky. Ehkä jonkinlainen ratkaisu olisi kiva siihen ettei suojaamattomat tavarat kastu hiestä lenkin aikana. 

Jos ihan pakkaskeleistä puhutaan niin monissa yhteyksissä mainitaan aina Finnsvalan verkkoaluspuvut jotka ilmeisesti pitävät tehokkaasti lämpimänä. Voisikohan sellaisen verkkomateriaalin/-rakenteen integroida ihonmyötäisten housujen/paidan kankaan sisäpinnaksi? 

Sebulbanin mainitsema hyvä säädettävä huppu on kyllä myös yllättävän harvinainen mutta tärkeä ominaisuus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi Elina T !

Oma kuopukseni aloitti tänä syksynä myös Lahdessa eri linjalla tosin valmistuttuaan artesaaniksi Mynämäen käsi ja taideteollisuus opistosta.

Olen harrastanut juoksua 32 v, ja sinä aikana nähnyt huiman tuotekehityksen juoksu vaatteiden suhteen. Tarjontaa löytyy nyt valtavasti, vaikka Suomessa ollaan jääty hieman jälkeen siitä runsaudesta mitä maailmalta löytyy.

Aikanaan 1990 luvulla hyvät juoksu asut olivat kortilla, tilasin Suunnistajan kaupasta itselleni sellaiset. Silloin oli mahdollista räätälöidä asut omien mieltymysten mukaan, ja ottaa kaikki herkut mukaan. Kotimaassa tehdyt asut on vieläkin takkien osalta ehjät, vaikka ne ovat satoja kertoja pyörineet pesukoneessa. Laatu näkyy niissä. Nykyään taitaa Suunnistajan kaupan tuotteissa lukea valmistusmaana kiina, ja räätälöintiä ei enää saa.

Mynämäen vaatepuolen tytöiltä tilasin juoksupaidan, joka menee t-paita kelien jälkeen, kun takki on vielä liian kuuma. Ja hyvän paidan sain. Yhdessä suunniteltiin se.

Jos haluat Elina soittaa, niin keskustelen mielelläni aiheesta. Juoksu vermeet ja niiden käytännöllisyys on aina ollut kiinnostukseni kohteena.

Terveisin; juha     nol, nol, neljä- 529 0565

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitten tuo kauluksen seutu voisi olla kireydeltään säädettävä jollain tarralla tms. velcrojutulla. Monissa takeissa alkaa kuristaa aataminomenaa, kun usein siellä takin allakin on jotain kaulan ympärillä. Vetoketju on epäpop kaulan kohdalla. 

Mulla on yksi Eiderin valmistama joustavasta fleecestä tehty napakasti muotoiltu takki missä vetoketju tekee kaulan kohdalla mutkan. Eli vetoketju ei mene kurkun kohdalla suoraan ylös, vaan S-mutkan kautta enemmän sivulle. Pieni, mutta nerokas oivallus. Varsinkin, jos päälle tulee vielä kuoritakki.

Google löysi kuvankin, vaikka vanha malli on kyseessä:

eider-volano-m.jpg

Muokattu
Lisätty linkki
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy