Jump to content
Juoksufoorumi.fi

rimminen (Maraton alle 3:30 - ja juostaan se puolikas alle 1:35)


Recommended Posts

Oon tykännyt lukea ihmisten treenipäiväkirjoja täältä ja henkikin on ollut Mixumaisen positiivinen, niin jos sitä itsekin uskaltautuu!

Kolmekymppinen mieshenkilö siis kyseessä. Alottelin alkukeväästä. Kaverini halusi päästä 10km juokskuntooon ja minä perässä. Itseltä jäi ohjelma kesken polvivaivojen takia, mutta vähän ehti kuitenkin kärpänen puraista. Ja kun polvi oli kunnossa, niin jatkoin. Urheilutaustaa on jalkapallon parista tuonne murrosikään asti, sen jällkeen aktiivinen liikkuminen on ollut enemmän ja vähemmän jäissä viime kevääseen asti. Paino on onneks pysynyt siedettävissä lukemissa muutamaa notkahdusta lukuunottamatta, nyt se pyörii tuossa 70-73kg välissä. Aika nopeasti keväällä tälläinen nettihörhö löysi Juoksufoorumin ja täältä ammennettujen vinkkien avulla yrittänyt pitää touhussa jotain rytmiä, palauttavaa, pk:ta, vk:ta ja pitkää lenkkiä on tullut mentyä. Sykemittari löytyy.

Juoksu sujuikin keväällä ja kesäkuun alussa viikkokilsat oli 30km paikkeilla, ja lopussa vähän päälle neljässäkympissä, kympin testijuoksu meni 48 minuuttiin ja olin voimieni tunnossa! ;) Tähtäimessä oli lähteä vantaalle juoksemaan puolikas. Todennäköisesti tuo viikkokilsojen nopea lisääminen, puutteellinen juoksutekniikka ym. sai säären sisäsyrjässä olleen kipukohdan pahenemaan, niin että heinäkuun lopussa ei juostu enää ollenkaan.

Nyt kaikkien hölmöilyiden (kerran viikossa tapahtuvien "kestääkö jalka" -testijuoksujen yms.) jälkeen sain oltua kolmisen viikkoa kokonaan juoksematta ja sääri on nyt ollut kivuton. Toivottavasti siis selvittiin säikähdyksellä. Oon alkanut tällä viikolla vähän hölkkäämään ja laittanut heti kävelyksi jos sykkeet on meinannut karata. (Maksimisyke ei ole tiedossa, eli tuolla väestön keskiarvoon perustuvalla 191:llä mennään vielä tovi)

Tiistaina 25min juoksu-kävelyä  (07:30 min/km, 138 bpm)

Torstaina 30min juoksu-kävelyä (08:00 min/km, 125 bpm)

Sunnuntaina 41min hölkkää, sisältäen pari lyhyttä kävelypätkää (07:03 min/km 135 bpm)

Miten tästä nyt kannattaa jatkaa, niin vinkkejä, mielipiteitä ja kaikkea otetaan enemmän kuin ilolla vastaan. Talven suunnitelmat on peruskunnon kehittämisessä ja lihashuollossa. Saliharjoittelusta ei ole mitään kokemusta, jos blogien lukemista ei lasketa mukaan. Ensimmäinen askel on ehkä kuitenkin otettu, sillä oon alkanut tekemään vähän kotijumppaa (vatsaa, selkää ja punnerrusta) Ajattelin juosta talvella. Ostin tuon pienen juoksubreikin aikana vanhan maastopyörän ja hyötyliikunnat tulee sillä. Jos jalka nyt kestää, niin lokakuussa olisi tarkoitus lähteä kaverin kanssa hölkkäämäään läpi tuo Helsinki City Trail, matkana 12km. Katsotaan.

Laitetaan loppukaneetiksi lainaus arvostamastani SaSan päiväkirjasta:

"Tänne saa sitten vapaasti tulla kertomaan, mielipiteitä/ neuvoja jos näyttää että on vituiksi menossa."

 

 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Tervetuloa foorumin pariin. Itse kirjoittelin ensimmäistä kertaa tänne viikko sitten, joten ura täällä juoksufoorumilla ei ole todellakaan pitkä. Kuullostaa nuo sinun alku hankaluudet samalle, kuin varmaankin lähes kaikilla meillä on ollut. Eli alussa on kovasti intoa, mutta paikat eivät vielä ole tottuneet juoksusta aiheutuvaan iskutukseen ja rasitukseen( nimim. kokemusta on ). Vanhaa sanontaa käyttäen ; hitaasti hyvä tulee!!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tervetuloa minunkin osaltani!

Viestistäsi huomaan, että treenaamisesi lähtökohdat ovat jo hyvällä tolalla. Tärkeintä varmaankin on lenkkeilyn säännöllisyys ja rasitustason säätely niin että pysyy ehyenä. Lepo ja kevyet treeniviikot ovat myös tarpeen! Lihastreeniin kannattaa lisätä kyykkääminen, se on juoksijan kuningasliike. Sitä voi tehdä kotonakin. Juoksutekniikkaan kannattaa myös kiinnittää huomiota, koska parempi askellus auttaa vammojen välttelyä ja tietenkin vie eteenpäin kovempaa. Itselleni juoksukadenssin nostaminen 180 tasolle (VK-vauhdeissa) oli merkittävä hyppy parempaan suuntaan.

Tsemppiä treeneihin!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kiitos kaikille!

@MarttiM
Kyykky on ollut mielessä! Millaisia suosittelisit kotioloihin? Tuo oma askelnopeus pitää myös laskea.

Iltajumppana: punnerrus-vatsa-selät.

Naksuva akilesjänne (paikansin tämän vasta) on tänään naksunut myös kävellessä, ihan kivuton tosin. Juoksun aikana se on ollut riesana ihan alusta asti, portaissa sitä ennenkin. Mitään kipua tosin ei ole onneksi ollut. Pitää lisätä akilesjänne myös venytyksiin. Mulla on muutenkin kaikki vaivat tossa vasemmassa jalassa. Oikea ei ole reagoinut missään vaiheessa mitenkään. Onkohan se normaalia että nää painottuu vaa toiselle jalalle? Asiaa pitää ehdottomasti kyllä tutkia.

 

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Tervetuloa minunkin puolesta! Oman kokemuksen perusteella "yhden jalan vaivat" ovat varsin tavallisia ja johtuvat lihasepätasapainosta jalkojen välillä (ja myös lihasepätasapainosta lihasryhmien välillä).

Itselläni esim. pakaralihasten heikkous on aiheuttanut vaivoja. Ja vaivat tuntuvat etenkin vasemmalla puolella, sillä sen puolen lihakset toimivat heikommin kuin oikean.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

- 35min kevyttä (4.97km, 07:02min/km, 133bmp)

Sykkeissä trendi alaspäin! Dire Straits ja räppi pauhas, aurinko paisto ja olis voinut jatkaa vielä puolet päälle. Sellainen mukava "kyllä tää tästä taas"-lenkki. Kompressiosukat toista kertaa jalassa ja ne tuntuu aika hyvältä ostokselta.

Tarkoitus on nyt juosta tälläisiä lyhyitä kevyitä ja totuttaa jalkoja. Jos jotain vinkkejä tähän minitelakalta palaamiseen on, niin otan niitä vastaan enemmän kuin mielellään. :) Lähinnä juuri tästä rytmityksestä. Pari kuukautta tuossa tosiaan oli ilman säännöllistä juoksua.

 

 

 

Muokattu
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tässä muutama vinkki, jotka ovat minulla toimineet kohtuullisesti. Itsellä ollut myös matkanvarrella monenlaisia vaivoja, niin kuin varmaan jokaisella. Jaloille olisi hyvä jos löytäisi sopivat juoksukengät, joissa on kohtuullisen hyvä vaimennus. Juokseminen hiekkateillä asfaltin sijaan vähentää rasitusta. Mieluummin lyhyempiä lenkkejä useammin, kuin pidempiä harvemmin. Lisäksi pääasiassa PK köpettelyä. Ja tietenkin lihashuolto venyttelyineen mikä tahtoo usein unohtua

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jep,jos tossut ei ole jaloille hyvät,niin ei ne semmoiseksi muutu jatkossakaan.Melkeinpä tossukauppaan meno,ettei tule jalkojen kanssa ongelmia ja se sitten risoo,kun heti kättelyssä telakalle...

Edittinä vielä:Pyydä myyjää katsomaan jalkasi(jos mahdollista),ettei ole pronaatiota/supinoiva askel ja sen mukaan sitten ne tossut.

Muokattu
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Ketjua lukevat   0 members

    • Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy