Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Sisäinen urheilija: Kirjausfriikki


Recommended Posts

Olen urheilukirjausfriikki. Tai ei minulla vertailukohtaa ole, ehkä tämä on vain keskitasoista ja normaalia. Joka tapauksessa suoritukset on hauska kirjata johonkin, ja niiden pituuksia, lukumääriä, jopa askeleita ja kilometrejäkin on hauska tarkastella jälkeenpäin. Friikkiyttä epäilen muun muassa sen takia, että eri metodeja on alkanut kertyä.

Käyttämieni tallennusmetodien tärkeys vaihtelee selvästi hiukan kausittain. Joskus on jokin toinen enemmän in kuin toinen. Jotakin olen kokeillut vain jonkin aikaa, ja luopunut sitten. Jotain olen käyttänyt enemmän silloin kun juoksin ja jotain toista muun liikunnan kirjaamiseen. Ehkä juuri siksikin tulee käytettyä useampaa kuin yhtä, että yksi metodi on hyvä yhdessä ja toinen toisessa. 

Tällä hetkellä eniten käytän Itsevalmennus.fi-sovellusta. Työnantajani on hankkinut sen käyttöoikeuden työntekijöilleen. Sovellus ei ehkä ole maailman notkein, mutta se on systemaattinen. Siihen voi tallentaa urheilusuorituksia pitkältä ajalta, ja se osaa laskea kilometrejä ja minuutteja yhteen ja verrata suorituksiin kulunutta aikaa, suoritusten lukumäärää ja summittaisesti laskettuja kulutettuja kaloreita UKK-instituutin terveyssuosituksiin (3-4 kertaa viikossa yhteensä 150 minuuttia). Hauskinta minusta on katsoa aikaa tai vaikka kilometrejä haluamieni viikkojen ajalta. Tiedot voi myös kätevästi lähettää sähköpostitse, jos haluaa esitellä niitä jollekulle. Joskus tiedoista näkee kehityksen tai taantuman, jos osaa katsoa. Ohjelman heikko puoli on se, että se tarjoaa kirjausruudulla valittavaksi vain kaksikymmentä eri lajia ja vaihtoehdon "joku muu". Minun kapea repertuaarini löytyy listasta melkein kokonaan, mutta vesijuoksu siitä puuttuu. Vaikkapa erilaisia jumppia tai muita ryhmäliikuntatunteja harrastava olisi Itsevalmennuksen kanssa ihan pulassa.   
    
kirjaaminen.jpg
Vihkoihinkin on hauska kirjata urheilua.
Kunnon perinteinen ruutuvihko on kuulemma oikein hyvä kirjausmetodi. Siinäkin riittää tilaa vuosiksi, kun ottaa aina uuden vihkon käyttöön. Variaatiot kirjattavissa asioissa ovat loputtomat. Minä en oikein ehtinyt vielä päästä ruutuvihkon makuun, vaikka sitä kerran kokeilinkin. Kokemattomana minulla oli horjuntaa siinä, mitä asioita kirjaisin, ja vihkon käyttö jäi kesken. Juoksuaikoinani käytin jonkin aikaa Juoksija-lehden Harjoituspäiväkirjaa, jossa oli joka päivälle tila matkan pituudelle, ajalle, sykkeelle, harjoittelun laadulle tai harjoitteluun liittyville tunteille sekä olosuhteille. Se antoi hyvää struktuuria kirjaamiselle, vaikka tilaa ei oikein tuntunut olevan tarpeeksi. Juoksemiseen liittyvien tunteiden kirjaamiseen en myöskään oikein päässyt kiinni. Ehkä niitä oli jalkaongelmani kanssa silloin ihan liikaa. Voisin kuitenkin kuvitella, että vihkometodi sopisi minullekin. Jostain syystä minulla on paha tapa tuherrella kalenterin kulmaan ajoittain kaikenlaisia liikuntafaktoja. Nytkin laitoin ylös kuntosalilla käyttämiäni painoja.  
 
Kännykkäsovelluksista olen käyttänyt enimmäkseen SportsTrackeria ja tänä kesänä askelten mittaamiseen MSN Terveys ja fitness -sovellusta, joka on poistumassa käytöstä. SportsTracker on kätevä matkan ja ajan mittaamisessa, vaikkei sekään täysin luotettava ole. En kuitenkaan ole käyttänyt sitä niin, että siirtäisin tiedot koneelle, vaan sovellukseen kirjautuva tieto on pääasiassa väliaikaista. Juuri nyt se on ollut pitkään käyttämättä, koska matkan mittailuun ei kuntosalilla kävijällä ole tarvetta.
 
Itsevalmennuksen lisäksi minulla on aktiivikäytössä toinen nettisovellus, joka tuo liikunnan kirjaamiseen ertyistä iloa. Se on ystäväni koodaama, yksityinen sivusto, jonne on käyttöoikeus erittäin rajatulle porukalle. Sivuston monien muiden avujen lisäksi siinä on liikuntakirjaustoiminto, jossa kerätään porkkanoita. Porkkanoiden kerääminen on lapsellisen helppoa, jos on terve. Viime aikoina on kuitenkin ollut viikkoja, jolloin olen jäänyt ilman porkkanaa, kun en ole pystynyt liikkumaan sovelluksessa säädetyllä tavalla. Porkkanan saa nimittäin silloin, jos liikkuu vähintään kerran viikossa vähintään puoli tuntia kolmella viikolla peräkkäin. Kerran viikossa liikkunut saa pronssiporkkanan, kaksi kertaa viikossa liikkunut hopeaporkkanan ja kolme kertaa viikossa liikkunut kultaporkkanan. Lisäksi eri liikuntarepertuaarien määrä on edustava sisältäen esimerkiksi kuntomusisoinnin, marjastuksen ja uudisraivauksen, ja lisää voi itse keksiä. Hassu systeemi on motivoinut pinnistämään kohti kultaporkkanaa silloinkin, kun liikunta on ollut rajoittunutta. Sitä paitsi minua hivelee, että olen ajoittain ollut sovelluksen käyttäjien pienen piirin sporttitähti, jolla komeilee kultaporkkana joka viikko, kun muilla on tyhjää tai pelkkä pronssiporkkana. Se antaa perspektiiviä siihen suuntaan, etten olekaan ihan surkea liikkuja. Tosin ajoittain epäilen, että ylivertaisuuteni muihin verrattuna johtuu ylen innokkaasta kirjaamisesta ja mieltymisestä porkkanoihin, siis ilmeisestä friikkiydestä.

Lue lisää

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy