Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Wannabe juoksija:Hitonhauta


Recommended Posts

WP_20150813_013.jpg

Käytiin Jarpan kanssa jokunen viikko siiten kesäretkeilemässä Hitonhaudalla. Hitonhauta löytyy Laukaan Valkolasta, läheltä Äänekosken rajaa. Kulku parin kilsan patikkaosuuden päähän on sekä nelostieltä että Valkolantieltä. Me mentiin pelipaikoille Valkolantieltä, jossa sijaitsee myös tulentekopaikka ja laavu. Hittohan se on tiedetty kirosanaksi. Laavun seinällä oli 1800 -luvulta juttu, jossa hitto määriteltiin synonyymiksi hiidelle, joka taas on muinaskansojen pyhä paikka, lehto tai sellainen. Lehtokin ja lettokin alueelta kyllä löytyy. Jokainen päättäköön itse mistä on kysymys, mutta mahtipontinen on nimi.

WP_20150813_023.jpg


Itse Hitonhauta on n. 800 metriä pitkä ja n. 20 metriä leveä ja syvä kivikkoinen rotko, jonka seinämillä kasvaa jos jonkinmoista uhanalaista kasvia. Seinämät on paikoin sammaleen peitossa, paikoin lohkareisia. Myös vesiputous, lampi ja luola löytyy. Kerrassaan uskomaton mesta, jälleen kerran!

WP_20150813_024.jpg


Rotkonpohja oli paikoin erittäinkin haastava kulkea, joten paikka jää kyllä huonojalkaisilta näkemättä. Kunnossapitokin on ymmärtääkseni lopetettu. Valkolan suunnasta kulkiessa rotko muuttui koko ajan jylhemmäksi. Voisinkin suositella kulkua juuri sieltä suunnasta. Aluksi sammaleinen jylhä satumaailma. Jossain vaiheessa tuli tuntu, että tässäkö tämä nyt oli, kunnes "polku" vei lammelle komean jyrkäleen juurelle. Tässä kohtaa oli kivistä ikäänkuin portti, jonka läpi kulkiessa oli aivan toisessa maailmassa. Kiveä, kiveä ja kiveä.

WP_20150813_026.jpg

WP_20150813_027.jpg

Pian oltiin luolalla, jonka paikkeilla oleva vesiputous oli varsin minikokoinen tällä kertaa. Luolaan en varoituskylttien ja otsalampun puuttumisen vuoksi uskaltanut mennä kurkkimaan. Ilmeisesti ihan luola kuitenkin. Ylhäällä seinämässä oli vielä myös toinen luola-aukko. Sinne pääsy olisi vaatinut jo akrobatisia taitoja.

WP_20150813_030.jpg

Vähän jäi harmittamaan se, että kännykästä loppui virta tuon "portin" kohdalla. Jos olisin taikauskoinen (ja jos Youtubesta ei löytyisi esimerkiksi alla olevaa videota), epäilisin, että paikka vaan ei ole tarkoitettu kuvattavaksi. Harmillista kuvauksen kannalta oli myös se, etten saanut ikuistetuksi ekoja kuksakahveja mun uudesta synttärikuksasta, jonka taannoin Jarpalta sain.


Lue lisää

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy