Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Käringsund 2015


J M
 Share

Recommended Posts

%3Cuntitled%3E%2011.jpg

 

Taas tuli kausi päätettyä Ahvenanmaalla ja kivaa oli.  Sää oli paras mahdollinen, vähän tuuli, mutta se ei menoa haitannut. Reitti oli sama hieno kuin ennenkin ja ongelmat tasan samat kuin viime vuonna.  Huolto tökki taas lievästi sanottuna, briiffi oli vähän sekava, mutta muuten oli hauskaa.  Tää nyt ei tuu mitenkään vittuiluna, mutta mun mielestä briiffin pitävä henkilö voisi miettiä pienen hetken, miten asiat esitettäisiin jäsennetysti niin, että kenenkään ei tarvitse kysellä mitään.  Lisäksi ei haittaisi, jos Suomessa briiffin saisi suomeksi. Valtaosa taisi kuitenkin olla suomalaisia.  Ei tuo itseä haitanut, mutta moni kyseli biiffin sisällöstä yhtä ja toista kun eivät olleet ihan kokonaan ymmärtäneet sen sisältöä. 

Uinnissa en vielä lähdössä osannut kuvitella millaisia ongelmia reitillä ollut pienempi poiju itselle tuli aiheutamaan.  Reitin viidestä poijusta neljä oli isoja keltaisia ja hyvin erotettavissa.  Sitten oli yksi osanssi kolmion mallinen selvästi pienempi.  Sitä oli helvetin vaikea nähdä ilman rillejä vastavalossa.  Tästä johtuen tuli molemmilla kierroksilla vedeltyä vähän harhan.  Lisäksi aikaa kului siihen, kuin koitin ihan paikoiltaan paikantaa tuota pienempä poijua.  Rannalta poiju oli ihan erotettavissa, mutta ainakin minulle sen havainnoiminen kalaperspektiivistä oli oikeasti hankalaa.  Olis pitänyt rannalta katsela etukäteen hyvät maamerkit ja uida niiden mukaan...  No aina oppii uutta. 

Eniten otti päähän se, että vedellä sai vedellä tämänkin vuoden fillarit.  Huusin suomeksi ja ruotsiksi itselle urheilujuomaa, mutta vettä sieltä vain tuli. Kaksi henkilöä jakoi pulloja ja molemmat tarjoavat vettä... Vaimo kävi sitten mökissä sekoittamassa pullon, jonka sain viimeiselle 40km pätkälle mukaan.  Juoksun alkaessa kaikkia eväitä ei ollut pöydässä. Suolakurkut ilmestyivät joskus 10km paikkeilla banaanit vähän aikaisemmin.  Nopeammat kaverit olivat tässä kohtaa jo vedelleet hyvän matka juoksuosuutta. Kääntöpaikalla pelkkää vettä.  Kävin vähän kisan jälkeen juttelemassa, että mikä tässä huoltojutussa oikein tökkii. Sponsorilta (powerade) ei kuulemma ollut herunut enempää urheilujuomaa!?  Maalistakaan sitä ei enää saanut, oli vain vedellä täytettyjä powerade pulloja.  Sillä ei nyt juurikaan ollut enää väliä siinä kohtaa.  Ei näitä karkeloita kuitenkaan ihan vedellä pitäisi joutua vetelemään...  Täytyy vaan nyt todeta, että pliis, ilmoittakaa etukäteen jos ja kun tiedätte huollon kusevan, niin hoidetaan omat eväät pöytään.  

 

Kaikesta huolimatta olen varmasti viivalla ensi vuonnakin.  Toivottavasti nämä pikku jutut ovat hoidettu kuntoon, niin ei muita puolikkaita tarvitse edes harkita. Kauniit maisemat, erittäin hyväkuntoinen pyöräreitti (lukuunottamatta yhtä vähän karheasa kunnossa olevaa mäkeä) ja mukavan haasteellinen juoksu ovat kyllä kiva setti.  Jos vaikka taas nostaisi vähän tasoa ja ottaisi ensi reissuun oikein saunallisen mökin. 

Nii juu, vähän vajaa 5:05 oli aika. Pyörä kulki kovaa (oman mittapuun mukaan) ja silti juoksukin sujui ihan mukavasti.  Ensi vuodeksi täytyy ottaa helpot minsat pois uinnista ja pyörä pitää saada kyllä kulkemaan yli 35 keskarilla.  Ei siitä kovin kaukana olla, mutta hommia on.  Lahden täysmatka ei ainakaan painanut jaloissa. Kaipa siitä voi kuukaudessa ihan hyvin palautuakin.

Muokattu
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Laitetaanpa oman kisaselostukseni myös tänne:

Heti kotoa lähtiessä tuli tehtyä reissun ensimmäinen moka: Etuvanteeni jäi talon pihaan, autoon tuli lastattua pyörä ilman etuvannetta. Onneksi tämä tuli huomattua jo illalla eikä vasta pyörää vaihtopaikalle viedessä, joten oli aikaa kysellä lainavannetta, ja sellainen löytyi, tosin ihan normaali maantiepyörän vanne joka oli selvästi vähemmän aerodynaaminen kuin oma 60mm aerovanteeni. (olisi ollut tarjolla myös aerovanne, mutta se oli hiilarijarrukehällä enkä uskaltanut sitä käyttää omien alumiiniselle tehtyjn jarrupalojeni kanssa, etten vauriota lainattua vannetta)

Kisapaikka oli todella kivan oloinen paikka, ja vaikka uinti oli meressä se oli todella suojainen poukama joka näytti paljon pienemmältä kuin useimmat järvet missä kisoja on tullut uitua. Kaikki oli myös mukavan lähellä, vaihtoalue pieni yms.  Kisan hintaan sisältyi pastabuffet edellisenä iltana.

Kisainfot yms. pidettiin tosiaan suurinpiirtein n. 2.1 kielellä, suomeksi 0.9x, ruotsiksi 0.9x ja englanni

Uintireitti kiersi ensin 3 keltaista poijua, sen jälkeen yhden punaisen poijun, ja taas yhden keltaisen poijun. Käytännössä näistä vain toinen keltainen poiju sekä punainen poiju olivat "rajoittamassa reittiä" muiden poijujen jäädessä reitin "sisäpuolelle"; Alussa ei kannattanut suunnistaa keltaista poijua kohden vaan suoraan kohti niemenkärkeä, jonka jälkeen pystyi kääntymään kohti toista keltaista poijua. Ja toisen keltaisen poijun jälkeen ei kannattanut uida suoraan kohti kolmatta keltaista poijua, vaan kohti erään luodon reunaa, koska punainen poiju oli sen takana. Tätä en ekalla kierroksella tajunnut vaan uin aivan liikaa sitä kolmatta keltaista poijua kohden, mistä tuli lisämatkaa. Viimeinen poiju oli sitten melkein suoraan punaisen poijun ja erään pakolla kierrettävän laiturin kanssa samassa linjassa, joten sekään ei rajoittanut reittiä, mutta helpotti kyllä suunnistusta Itselläni uinti meni inasen odotettua hitaammin, osasyynä juuri ekan kierroksen sähläämiset suunnistuksen kanssa, uintiaika vaihtoportille asti mitattuna 00:37:14, vedessä vietetty aika vähän alle 37 minuuttia.

Vaihdossa minua odotti oma urheiljuomasekoitukseni, joten minua ei tässä kisajärjestäjien juomanpuute haitannut, enkä edes tiennyt siitä. Samoin pyörässä oli kiinni omat juomapulloni, joista toisessa omaa "energiamömmöä"(supervahvaa urheilujuomaa lisähiilarilla sekä pienellä määrällä proteiinia terästettynä, melkein kuin geeliä) ja toisessa urheilujuomaa.

Vaihto meni aikaan 1:38 joka oli melko nopea, ottaen huomioon että oikeasti laitoin pyöräkengät jalkaani vaihdossa, tosin Voimarinteellä olin päässyt vielä inasen nopeampaan vaihtoaikaan. Vaihdossa juomaa naamaan, numerolappuvyö päälle, kypärä päähän, geeliä taskuun( ja pyöräilysandaalit jalkaan, sukkia en käyttänyt. Voimarinteellä tosin vaihtoalueella tarvi juosta lyhemmän matkan mikä hiukan selittää vaihtoaikojen eroa.

Pyörä alkoi loivilla ylämäillä, ja heti alkukiihdytyksessä taisin tehdä yhden ohituksen, saattoi toisella olla kengät vielä irti jaloista ja itse pystyin heti pyöräilyn alusta polkemaan kunnolla kun olin tehnyt vaihdon oikeasti vaihtoalueella.

Tällä kertaa otin aiempiin puolimatkoihini nähden poikkeavan pyöräilystrategian että en säästellyt ylämäissä, vaan laskin, että kllä ne maitohapot ehtii kuitenkin poltella pois loppumatkan aikana ja parempi sitä hiilaria on kuluttaa ylämäissä joissa siitä lisätehosta saa suurimman hyödyn, sen sijaan että yrittäisi polkea tasaisella inasen nopeammin. Olin alunperin pitänyt tavoitevauhtina 34km/h mutta olin luullut että reitti on tasaisempi, ja tuulikin taisi hiukan tuntua vauhdissa, tästä 34km/h keskivauhtitavoitteesta luovuin hyvin pian. Reitti ei siis ollut erityisen mäkinen mutta ei se tasainenkaan ollut, sellaista "normaalitasoa", ehkä samaa luokkaa kuin Vantaa tai inasen mäkisempi kuin Joroinen, selvästi tasaisempi kuin Voimarinne. Pyöräily oli edestakainen joten omaa vauhtiaan pystyi hyvin vertaamaan muiden vauhteihin vertaamalla millä kohtaa kukakin tulee vastaan. Päivän yllärit pyöräilyssä oli että kaksi minua vähemmän treenannutta kaveria tulivatkin selkä edellä vastaan, olivatkin uineet minua kovempaa, sekä se, että yksi minua selvästi pyöräilyssä kovempi kaveri otti kaulaa vain muutaman sadan metrin verran per kierros. Pyöräilyssä taisin ohittaa 11 muuta kilpailijaa ja kolme meni minusta ohi, aika 2:43:44. Mittarini mukaan pyörä oli reilut puoli kilometria ylimittainen, keskinopeus n. 33.2km/h.

Sitten vaihdossa vaan kypärä pois, pyörä telineeseen ja pyöräsandaalien tilalle triathlonlenkkarit, joissa erikoisnauhat, Tämän kului siirtymineen aikaa 50 sekuntia. Geeliä ei ollut kulunut pyöräilyssä, mömmöni oli riittänyt, joten geeliä ei tarvnnut mättää taskuun tässä vaiheessa.

Juoksu lähti melko vauhdikkaasti n, n. 13.5km/h (4:30/km) vauhdilla, mutta pikkuhiljaa vauhti alkoi hyytyä n. 4:45km/h (12.7km/h) luokkaan. Tässä vaiheessa oli selvää, että Voimarinteen 1:33:50-tasoista juoksua ei ole luvassa, ja että viiden tunnin alitus tekee tiukkaa. Juoksukin oli yllättävän mäkinen, erityisesti kääntöpaikan luona, mäkeä oli melkein yhtä paljon kuin voimarinteellä. Juuri ennen ekan kierroksen loppua ohitin minua kovempaa polkeneen kaverini, ja olin "matkaseurueemme ykkönen". Juoksussa tuli mentyä aika monesta muustakin ihmisestä ohi, mutta ei tiennyt varmuudella, keitä ohitti kierroksella ja keistä meni oikeasti ohi. 14 kilometrin kohdalla laskin, että jos lopun pääsen yli 13km/h (alle 4:20/km) vauhdilla, voisi vielä 5 tunnin alitus olla mahdollinen, mutta laskin pieleen siinä että joko mittarini mittasi parisataa metriä pieleen tai reitti oli pari sataa metriä ylimittainen, ja kolmannen kierroksen lopussa tajusin että maaliin onkin 200 metriä eli n. minuutti enemmän kuin mitä olin laskenut, ja viisi tuntia on varmasti saavuttamattomissa. 17 kilometrin kohdalla alkoi sitten tuntua siltä, että seinä iskee, ja juokseminen muuttui raskaammaksi. 12km/h(5min/km) vauhdin pitäminen alkoi olla työn takana, ja yksi kilometri menikin tätä hitaammin. Kun maaliin oli alle kilometri, aloin puristaa loppukiriä, ja kyllä sitä vähän irtosi. Kierroksen lopussa olevassa loivassa ylämäessä tuli laskeskeltua, että kunnollisella loppukirillä on mahdollisuuksia ainakin omaa ennätystä (5:03:10) parantaa mikä antoi motivaation kiristää loppukiriä, ja loppukirin viimiset vaiheet irtosivat aika hyvin vaikka seinä oli alkanut iskeä vain 4 km aiemmin. Ajaksi lopulta 5:02:51 eli 19 sekunnin parannus voimarinteeseen nähden.

Maalissa odotti kolaa powerade-pulloissa sekä oma palautusjuoma repussani. Olin varautunut siihen, että kisajärjestäjiltä ei kuitenkaan saa mitään proteiiniputoista, joten olin ottanut oman lisäproteiinilla terästetyn palautusjuomani mukaan.

Suurin yllätys oli kuitenkin kun kävin kysymässä sijoitusta ikäryhmässäni(M35) ja selvisi, että olin voittanut sarjani, m. minuutin erolla seuraavaan ja kahden minuutin erolla kolmanteen. Kakkoseksi tullut oli itseasiassa viettänyt uinti- pyörä- ja juoksuosuuksilla yhteensä vähemmän aikaa kuin minä, mutta oli tehnyt yli minuutin hitaammat vaihdot, eli voitin nopeiden vaihtojen ansiosta. Tämä oli minulle ensimmäinen kultamitali triathlonkisasta, sarjassani oli siis seitsemän osallistujaa, vaikka tavoiteaika ei mennytkään rikki, olen hyvin tyytyväinen sijoitukseni takia ja puolikkaan ennätys kuitenkin parani sen 19 sekuntia :) Ja kaikilla tuntui menevän hitaammin kuin mitä olivat "odottaneet" joten reitti oli haastavampi kuin mitä odotettiin.

 

Yleistä vielä kisasta ja kisajärjestelyistä:

Paikka oli todella kiva, ja "huonot liikenneyhteydet" käytännössä johti siihen että porukka viipyi kilpailualuella pidempään kisan jälkeen eikä lähtenyt heti ajamaan kotiin mikä oli hyvä asia ja paransi tunnelmaa selvästi.

Järjestelyissä ei tosiaan kaikki mennyt ihan putkeen, lähinnä noiden juomien osalta mutta minua tämä ei haitannut, koska minulla oli riittävästi omaa energiaa mukana, ja luulisin että oppivat tästä ensi vuodeksi.

Toisaalta järjestelyt olivat joiltain osin myös erinomaiset, kun kyseessä on pikkukisa niin aikataulujen suhteen kaikki on paljon helpompaa, ilmoittautuminen onnistuu myös viime tingassa ja kaikki on jotenkin "ystävällisempää ja persoonallisempaa" kuin massatapahtumissa.

Pyöräilyn ja juoksun reitti oli hyvin selkeä, ei ollut eksymisvaaraa, uinnissakaan ei varsinaista eksymisvaaraa ollut mutta optimaalisen reitin valinta ekalla kierroksella ei ollut triviaalia, uinnin reitinopastus olisi voinut olla ehkä vähän selkeämpi.

Tästä kisasta jäi kuitenkin selvästi "ensi vuonna tänne uudestaan"-fiilis.

Muokattu
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kävin ensimmäistä kertaa Ahvenanmaan kisassa ja erittäin mukavat fiilikset jäi. Pienen osallistujamäärän ansiosta Joroisten junat ovat poissa ja jokainen saa polkea sen mihin oikeasti pystyy. Itse tarvitsin pyörän aikana vain yhden juomapullon ja urheilujuomaa tuli kun pyysin. En siis huomannut siinä ongelmia, mutta näköjään on ollut. 

Mulla kävi ihan karmea moka uinnissa. Nämä keltaiset ja punainen merkki oli tosiaan aika mielenkiintoinen valinta. Jäin hieman kärjen vauhdista ja mun takana seuraavat tuli punaiselle poijulle ehkä 20sek mun jälkeen. Siellä auringonpaisteessa en yhtään nähnyt minne sieltä piti jatkaa matkaa? Yritin katsoa mutta en saanut selvää missä keltainen poiju enkä nähnyt edellä meneviä. Uin hieman eteenpäin ja uusi suunnistus. Ei mitään hajua vieläkään. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa uinti ja odottaa se 20sek että takana tulevat näyttävät suunnan. No se suunta oli jyrkkä käännös eli olin siis mennyt jo jonkin matkaa ohi joten ei muuta kun porukkaa kiinni uimaan. Sain kiinni mutta enää siitä en irti päässytkään joten 32min uinti lopputuloksena. On nuo virheet täysin omia mokia, mutta olisin kyllä kaivannut edes muutaman kajakin tai veneen sinne matkalle että niistäkin voisi päätellä reitistä tai jopa kysyä apua. Mutta oma virhe kuitenkin. 

Oma kesän pääkisani on vasta edessä eli Barcelonan ironman, joten tämä toimi hyvänä treeninä. Olin asettanut tavoitteeksi hyvän juoksun, mutta eipä sellaista tullut. Kumpuileva maasto on mulle aivan tuskaa ja sellainen Ahvenanmaa oli. 4:56 loppuaika ja paikka ensi kesänä escape from Alcatraz triathloniin jätti kuitenkin tosi kivan fiiliksen.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy