Jump to content
Juoksufoorumi.fi

High Coast Ultra 129km


Wauchti
 Share

Recommended Posts

Kisa juostaan tänä vuonna 27.6.2015 klo 24 alkaen kolmatta kertaa. Tarjolla myös lyhyempi 75 km matka, joka starttaa 28.6. Kisassa juostaan Höga Kusten leden -vallusreitti pohjoisesta etelään. Reitistä 15% on asfalttia, 38% sorateitä ja 47% polkua. Noususumma on 3678m, joten ei mene pelkäksi tasamaan tallaamiseksi. Maisemiltaanhan tuo Korkean rannikon seutu on varsin hieno. UTMB pisteitä on pitkällä matkalla jaossa kolme. Varsinaisia huoltopisteitä on matkan varrella neljä, jonka lisäksi joitakin vesipisteitä. Säännöt sallivat myös muutamassa reitin varrella olevassa ruokakaupassa tai huoltoasemassa ostoksilla käynnin. Ulkopuolinen huolto on sallittu vain huoltopisteillä.

Itse ilmoittauduin jo jonkin aikaa sitten. Kisa oli jo loppuun myyty, mutta järjestäjä on tarjoamassa 15 lisäpaikkaa vieläpä vanhaan hintaan, joten jos on kiinnostusta, niin kannattaa olla heihin pikaisesti yhteydessä. Tarkemmat tiedot kisasivuilta.

http://highcoastultra.se/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kisasta on nyt kulunut jo yli kaksi viikkoa, joten alkaa olla korkea aika kirjoittaa siitä. Tätä kisaa harkitseville tiedoksi, että kisa on tarkoitus järjestää neljännen kerran 18.6.2016.

Oltiin lomailtu Höga Kustenin maisemissa joskus takavuosina ja muistin hienot näköalat ja mäkisen seudun. Kun kuulin tästä kisasta, niin tämä meni välittömästi mahdollisesti joskus juostavien listaan. Talvella sitten ilmoittauduin, kun katsoin tämä sopivan hyvin lomareissun yhteyteen. Lisäkannustimena täältä oli tarjolla 3 UTMB pistettä, jolloin seuraavien arpajaisten pisteetkin olisivat sitten kasassa. Alun perin hieman arvelutti, että tämä on vain kuusi viikkoa Karhunkierroksen jälkeen, mutta laskeskelin että ehtisin riittävästi palautua vaikka treenaaminen jäisikin aika vähiin ja kisa olisi kuitenkin huomattavasti Karhunkierrosta helpompi. Oli syytä ollakin, koska lomareissulla en halunnut olla viikkoa jalkaterä turvoksissa kisan jälkeen Karhunkierroksen tapaan. Noususummaa olisi suhteessa matkaan hieman enemmän, mutta puolet reitistä on tietä ja teknisen polun osuus olisi suhteellisesti pienempi. Lämpötilakin olisi todennäköisesti pykälän korkeampi. Nämä laskelmat osoittautuivat sitten oikeiksi.

Päätavoitteita oli kaksi: 1) selviän maaliin määräajassa 2) jalat (ja muut paikat) ovat kisan jälkeen vielä lomailukunnossa. Lähtö oli puolelta yöltä ja aikaraja 26 tuntia, mutta toivoin selviäväni alle 22 tunnin, jotta ehtisin nukkumaan järkevään aikaan. Olettaisin lähtöajan johtuvan ainakin suurelta osin siitä, että juoksijat ehtivät näin varsin suositun Skolskogenin kansallispuiston läpi aamutuimaan ennen muita kulkijoita. Vastaantulijoita ei sitten tuolla osuudella ollut.

Perjantaina lähdin vaimon ja pojan kanssa pasta partyyn Nordingrå:n hostellille (maatalousoppilaitoksessa). Ihan kunnon lihakastiketta oli pastan kanssa ja poika pääsi kaupan päälle. Tosin vaimo ja poika taisivat kyllä syödäkin yhteensä suurin piirtein yhden ultrajuoksijan edestä. Jos tavoitteena olisi ollut tosissaan kilpailla, niin pasta party viitisen tuntia ennen lähtöä ei ehkä olisi ollut järkevä, mutta lomallahan tässä oltiin ja mihinkään koviin sijoituksiin ei meikäläisen eväillä realistisesti tähdätä teknistäkin maastoa sisältävässä kisassa. Ruuan jälkeen vaimo ja poika lähtivät ajamaan takaisin majapaikallemme, kun taas itse jäin odottamaan bussikuljetusta lähtöön.

Örnsködsvikissä kokoonnuimme kylpylän urheilusaliin, jossa oli ilmoittautuminen ja kisamateriaalin jako (juoksunumero, kartta, Höga Kustenlede:in opasvihkonen ja dropbag tagit). Kävin viemässä kummatkin dropbagit jättöpaikalle: Toinen Skulebergetin Naturumin huoltopisteelle ja toinen Nordingrån Skistuganin. Dropbageja sai jättää kaksi jollekin kolmesta viimeisestä huoltopisteestä, mutta arvelin Fjärdbottenin olevan jo turhan lähellä maalia (20km), jotta sinne kannattaisi jättää sellaista. Lisäksi oli mahdollisuus lähettää kassi maaliin, mutta sitä en tarvinnut, koska perhe oli tulossa vastaan, eikä mukana ollut ylimääräistä roinaa.

Vähän ennen starttia kävelimme torille, josta Höga Kustenleden alkaa. Siellä ei pitkään tavinnut odotella, kun päästiin juoksemaan. Kenkinä minulla oli samat Hoka One One Cliftonit, joilla juoksin Torinossakin. Nehän eivät varsinaisesti ole mitkään maastokengät ja hieman kivikko, juurakko ja kallio-osuudet arveluttivat, kun oli vielä melko kostea keli. Kengät osoittautuivat yllättävän pitäviksi ja toimivat maastossa riittävän hyvin, kun en muutenkaan tekinsemmissä kohdissa kaahannut. Hieman korkeampi maavarakin auttoi, joten jalat eivät kastuneet läpimäriksi missään vaiheessa, vaikka jonkin verran sukat toki kostuivat. Vaimennus oli tainut jo heiketä alkuperäisestä, mutta oli riittävä tällaiseen kisaan. Otsalamppu minulla oli mukana varmuuden vuoksi, mutta se osoittautui liian himmeäksi ollakseen käyttökelpoinen. Olisi pitänyt vaihtaa paristot. Joillakin metsäpätkillä ennen kello yhtä oli aika hämärää, mutta riittävästi kuitenkin näki, jotta pystyin pitämään normaalia vauhtiani. Nuo pimämmät pätkät olivat sitä paitsi aika lyhyitä. Koko matkan taitoin ohuissa pitkissä trikoissa ja lyhythihaisessa paidassa. Lisäksi päässä oli buffi, jonka vaihdoin lippikseen silloin kun satoi, jotta silmälasit eivät kastu. Lämpötilan puolesta olisi pärjännyt sortseillakin, mutta pöheiköissä pitkät trikoot olivat kyllä mukavat. Lisäksi käytin kotitekoisia irtohihoja.

Kisa sujui melko tasaisesti ja mitään pahempaa notkahdusta ei normaaliväsymisen lisäksi matkalla tullut. Balesuddenin luonnonsuojelualueella tuli pieni poikkeama reitiltä, kun menin edellämenevien perässä kallioita pitkin eteenpäin kun olisi pitänyt kääntyä etuoikealle. Ehkä pari sataa metriä piti palata takaisin päin. Sen jälkeen ei lyhyitä tiedusteluja lukuun ottamatta reitillä pysymisen kanssa ollut ongelmaa. Luonnonpuiston polut olivat enimmäkseen juostavampia kuin olin odottanut, joskin yksi hitaasti käveltävä järkälekivikkoranta siellä oli. Koko kisassa huomasin, että ylämäkivoimaa meikäläisellä saisi olla rutkasti enemmän, mutta alamäissä pystyin pitämään muihin samoilla paikkeilla juokseviin nähden varsin hyvää vauhtia. Useammassa mäessä etelän suuntaan mennessä nousu oli teknisempi kuin lasku, mikä nopeutti menoa.

Ensimmäiselle huoltopistelle Köpmanholmeniin tulin hieman alle neljässä tunnissa eli reilun tunnin alle aikarajan, joten sen jälkeen ei tarvinnut juurikaan aikarajoista huolehtia. Kolme kolme minuuttia minun jälkeeni tullutta juoksijaa ehti maaliin ennen minua, mutta myöhemmillä huoltopisteillä ei sitten enää yksikään jälkeeni tullut saman matkan juoksija ehtinyt maaliin aikaisemmin. Eipä samantasoista porukkaa toki ruuhkaksi asti ollutkaan. Seuraavaan osuuteen sisältynyt Skuleskogenin läpäisy sujui hyvin: tekniset osuudet menivät tosi hitaasti, mutta toisaalta alussa oli helppoa polkua ja pitkospuita oli yhteensä useita kilometrejä. Skulebergetin Naturumin huoltopisteelle ehdin noin puolitoista tuntia ennen lyhyemmän matkan lähtöä. Sitä odottavia näkyi jonkin verran huoltopisteen ympäristössä. Ehdin jo napata syötävää ja kävellä muutama kymmentä metriä ennen kuin muistin, että minullahan oli dropbag, joten palasin hakemaan sen. Itse Skulebergetille reitti ei mene: sinne kävimme kiipeämässä perheen voimin vasta paria päivää myöhemmin.

Seuraava osuus Nordingrå:hon oli kisan pisin ja se osoittautui hieman etukäteen ajattelemaani vaikeammaksi, sisältäen jonkin verran teknistä polkua ja kaksi isomman mäen ylitystä melko teknisillä polulla. Yhtä metsäistä mäkeä noustessani alkoi sitten urani ohituskeppinä 75 km matkan kärjen painaessa ohi kovaa vauhtia. Sen jälkeen porukkaa painelikin ohi aina välillä. Sääkin oli kesäinen: välillä satoi ja paistoi aurinko yhtäaikaa. Osuuteen meni suurin piirtein raatoaikataulun verran aikaa. Tosin aikataulu oli aika hihastavedetty osuusaikojen ollessa : 5h, 5 1/2h, 5h, 5 1/2h, 5h. Näin tähän pisimpään osuuteen oli käytettävissä 5h. Hiihtomajalla olikin sitten perhe odottamassa. Majalle mentäessä poikettiin reitiltä noin puolisen kilometriä suuntaansa edes takaisin. Siellä pidinkin sitten kisan pisimmän huollon. Jätin myös ylimääräisen roinan vaimolle, niin ei tarvinnut turhaan kantaa otsalamppua (ei pakollinen) ja muuta tarpeetonta.

Seuraavat lyhyemmät osuudet Fjärdbotteniin ja sieltä maaliin sujuivat rauhallisesti mutta varmasti. Joitakin teknisempiäkin kohtia löytyi. Lähimpänä kaatumista olin viimeisen isomman polkumäen ylityksen jälkeen, kun jalka tarttui juurisimukkaan. Kerran myös liu'uin puolisen metriä liukkaalla mutapinnalla. Selvisin kuitenkin reissusta ilman yhtään kaatumista. Aivan lopussa reittiä oli hieman muutettu, jotta Höga Kustenin sillan alituksen jälkeen noustaisiin toiselle puolelle hotellia, jossa oli paremmin tilaa maalisysteemeille. Noin kilometriä ennen maalia iski sitten kirivaihde lähes automaattisesti. Yksi edellä menevä  juoksija varmaan hieman avitti asiaa, mutta hänellä ei ollut intoa kirikamppailuun. Viimeisen usemman sadan metrin pituisen jyrkähkön nousun juoksin kokonaan, joskin siinä oli muutama vähän tasaisempi kohta. Hiema tuntui olevan jalat hapoilla ja jonkin aikaa sain maalissa tasata hengitystä, mutta kivaa oli. Maalissa sain sitten finisher palkinnon eli lasisen kynttilätelineen, jossa on mukana pala Nordingrån mustaa graniittia. Loppuaika oli 21:17:09 eli hyvin tavoitteiden puitteessa. Sijoitus 19/31 maaliin juosseista miehistä (15 keskeytti). Kummatkin maaliin juosseet naiset olivat kaukana edellä (2 keskeytti).

Olin tietääkseni ensimmäinen kisan maaliin juossut suomalainen. Melko tarkkaan tuntia myöhemmin maaliin oli tullut Helsinki Trai Runner Clubin Wilhelm von Frenkell, jota en kuitenkaan tullut moikanneeksi ennen lähtöä, kun en tunnistanut. Onnittelut joka tapauksessa, jos satut lukemaan.

Kaikkiaan varsin mukava ja hyvin organisoitu kisa. Kaikki toimi melko lailla kuten oli etukäteen luvattu. Kisamateriaali ja sivusto ovat vain ruotsiksi, joten jonkinlaisesta ruotsintaidosta on etua, vaikka homma on toki selvitettävissä ilmankin.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy