Jump to content
Juoksufoorumi.fi
Sign in to follow this  
Lauri.H

Stagesin tehokampi

Recommended Posts

Juuri ko. kapineen hommanneena ajattelin avata tämmöisen ketjun Stagesin valmistamalle tehokammelle. Jos kirjoittelen jonnekin muualle niin jutut hukkuu kaiken muun sekaan, joten näin tästä on toivottavasti hyötyä muillekin tehomittaria hommaamassa oleville. Kirjoittelen tänne käyttökokemuksista yms.

Kyseessä on siis vasemman kammen pyörässä korvaavasta erikoiskammesta, johon on upotettu pyöräilytehon mittaamiseen kykenevä anturi. Teholukemat siirtyvät joko ANT+ tai BLE (molemmat käy) signaalilla mittarille. Kampi täytyy valita sen mukaan minkä valmistajan ja minkä malliset kammet omistat tällä hetkellä. Ihan kaikkia mahdollisia valmistajia ja malleja ei löydy, mutta tavallisimmat kyllä (Shimano, SRAM, Cannondale, FSA). Itse hommasin juuri FSA:n BB30 keskiölliseen sopivan mallin. Kampi mittaa siis tehon ainoastaan vasemmalta puolelta joka sitten kerrotaan kahdella että saadaan koko teholukema. Jotkut ovat tästä huomauttaneet koska eivät ole tyytyväisiä. Luonnollisestikaan tällä menetelmällä ei voi mitata molempien jalkojen tehontuottoa erikseen niin kuin esimerkiksi Garminin Vector tai Polar Look Keo tehopolkimilla. Itse en koe tarvitsevani tämmöistä ominaisuutta kun kuitenkin pyrkimys on aina polkea ihan tasaisesti ja haluan vain jonkun yksinkertaisen teholukeman pyöräilyistäni. Hintakin vaikutti. Jos haluaa molemmista jaloista saada lukemat erikseen niin saat pulittaa karkeasti kaksi kertaa enemmän tuohta. Toki Garminilta ja Polarilta esimerkiksi löytyy myös yhden tehopolkimen vaihtoehto, jossa hinta on suurinpiirtein sama kuin Stagesissa, mutta en halunnut vaihtaa hyväksi todettuja Speedplayn lukkopolkimia Lookin järjestelmään. Kukin kuitenkin tyylillään.

Ensivaikutelmia

- Tilaaminen helppoa. Hoidin homman paikallisen pyöräliikkeen (Special Bike, Oulu) kautta, jotka tilasivat kammen maahantuojalta. Kampi tuli alle viikossa. Oma malli tuli maksamaan 749 euroa. Hinta riippuu mallista jonka hommaat. Esim. Joku Shimanon Dura Ace yhteensopiva saattaa olla kalliimpi. Hinta sinänsä hyvin kilpailukykyinen jos vertaa tehomittareihin yleensä joista kalleimmat saattaa kustantaa parikin tonnia(!) Kammen asentaminen on sinänsä erittäin helppoa ja sen pystyisi tekemään vaikka itse jos omistaa momenttiavaimen. Minulla ei kuitenkaan ko. työkalua vielä ole joten ystävällisesti pyöräliikkeen kaveri ruuvasi sen minulle paikalleen ilman lisämaksua että tulee varmasti kiristettyä se oikeaan momenttiin.

- Patteri (CR2032 nappiparisto) kiinni kammen taakse. Latasin Stagesin appin Android puhelimeen (Samsung Galaxy Note II, löytyy myös iOS puhelimille) ja bluetoothin yli päivitin kammen firmwaren. Nopeaa ja helppoa. Samalla voi tehdä ns. zero-offsetin joka asettaa kammen nollatason oikein silloin kun kampeen ei kohdistu mitään kuormaa. Vei pari sekuntia. Puhelimen softasta voisi myös katsella teho- ja kadenssilukemia (siinä on sisäänrakennettu kadenssimittari) jos haluaa.

- Ensimmäinen kokeilu pyörä traineriin kiinnitettynä ja mittarina ranteessa Garmin FR920XT. Paritin sen myös Polarin V800 kanssa onnistuneesti, mutta en kerinnyt sitä vielä testaamaan. Teen sen lähiaikoina. Halusin verrata trainerin (Bkool) näyttämiä wattilukemia (ottaa yhteyden tietokoneeseen ja näyttää siinä kaiken datan samalla kun polkee) Stagesin vastaaviin.

- Paritus ja zero-offset Garminin kanssa toimi moitteetta. Watit trainerin ja Stagesin välillä näyttivät hyvin samalta. Saman pystyi vahvistamaan myös jälkianalyysissa. Keskiwateissa (~160 W) oli 3 W ero, mikä menee juuri mittaustarkkuuden +-2% sisälle. Watit pysyi samoina niin nopealla kuin hitaalla kadenssilla sekä pienillä ja suurilla wateilla (suurin kokeiltu teho ~430 W).

- Garminin mittaamassa datassa näkyi sekunnin tai parin droppeja = Ei teho- eikä kadenssidataa. Selvittelin asiaa ja esim. Slowtwitchin ja Garminin foorumilla ovat ihmiset raportoineet samaa. Stagesin vastaus on ollut että johtuu nimenomaan FR920XT:ssä olevasta ANT+ sirusta. Sama ongelma oli jo FR910XT:n kanssa eikä Garmin ole tätä korjannut. Yleisesti ilmeisesti molemmat osapuolet syyttelevät toisiaan. Garminin kaikkien muiden mittareiden kanssa kuulemma toimii täysin ilman ongelmia. Vain tämä FR9x0XT mallisto tuntuu olevan ongelma. Kaikenkaikkiaan en usko, että keskiwatit ihan älyttömästi tulee kärsimään näistä dropeista mutta ongelma se on tämäkin ja toivon mukaan vielä korjaantuu.

- Polarin V800 ilmeisesti sai ihan vasta uusimmassa firmwaressa paremman tuen Stagin kammelle. Myös Stages vaati päivityksen että homma alkaa toimimaan. Jotkut ovat jo raportoineet onnistuneista kokeiluista. Teen testin kanssa piakkoin. 

- Yleisesti datan laatu oli hyvää. Ei mitään hirveää sahaamista siellä sun täällä vaan kohtuullisen nättiä pientä satunnaisoskillaatiota niin kuin datassa yleensä on. Liitteenä olevasta kuvasta voi katsoa tarkemmin jos kiinnostaa data ensimmäisestä lyhyestä testistä.

Screenshot_2015-05-14_13.21.07.thumb.png

Päivittelen tänne lisää kokemuksia sitä mukaa kun kilometrejä kertyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polar V800 yhdessä Stagesin kanssa testattu ja toimii. Käyttökokemus on tasan sama käytti V800 tai Garminin FR920XT:tä. Polar Flow:sta exporttaus ja TrainingPeaksiin lataaminen onnistui ja data tulee nätisti.

Jos omistaisi Polarin tekemät tehopolkimet niin saisi vaikka mitä hifistelydataa ulos pyöräilyn aikana ja jälkeen. Nyt pitää tyytyä ihan perus teholukemiin ilman muita hienouksia. Niillä hienouksilla kun tuppaa olemaan hintaa ihan kohtuullisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisää testeissä havaittua.

Stages ja Garmin FR920XT ei tykkää toisistaan. Ainakaan siinä määrin että jaksaisivat pitää yhteyden toisiinsa koko harjoituksen ajan. Käytin muutaman viikon putkeen Polarin V800 ja yhtään ainutta droppia ei tullut missään harjoituksessa. Sen sijaan tällä viikolla olen taas ajanut Garminilla ja noin 10 s mittaisia Stagesin kadotuksia tulee vaikka kuinka monta. Viime harjoituksessa esim. 20 kertaa 42 min harjoituksen sisällä jonka tein sisällä trainerilla. Tämä luonnollisesti vääristää teholukemia mikäli keskiarvoon lasketaan nollatkin mukaan. Foorumeilla edelleen arvellaan vian johtuvan 920XT:n huonosta ANT+ raudasta joten korjausta ei välttämättä edes tule. Paska homma. Pyöräilyhommat hoidan kyllä tästä lähtien Polarilla. Ja triathlonkisat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy