Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
tuomasnu

Lasten (triathlon) juoksuharjoittelu

Recommended Posts

Nuorimpien lasten triathlonissa matkat ovat suunnilleen, uinti 100-150 m, pyöräily 4-5 km ja juoksu 1-1,5 km. Koko suoritus kestää 20-30 minuuttia ja on siinä mielessä tietysti selvä kestävyyslaji lapsille.

Lasteen treenaus on aika uintipainotteista, mikä tietysti on hyvä asia. Lisäksi tietysti pitkiä rauhallisia pyörälenkkejä ja juoksuakin jonkun verran. (en ihan tarkaan ole saaanut käsitystä minkälaisia ryhmän juoksutreenit ovat, mutta jotain hyppelyjä ilmeisesti juoksun lisäksi sisältävät)

Oma tyttö (11 v) harjoittelee melko innolla ja kokemusta on lisäksi  3-5 km lenkeistä ja 5 km juoksukisoista. Lyhyenmatkan juoksut eivät ole oiken innostaneet ja paino on ollut vähän pidemmissä rauhallisissa juoksuissa. Tri kisassa juoksumatka on kuitenkin aika lyhyt ja meillä on ollut puhetta, että käytäisiin urheilukentällä vähän juoksentelemassa lisäharjoitteluksi lyhyempiä matkoja. Nyt kun tytöllä tuntuisi itselläänkin tuohon intoa olevan, mietin minkälaista treeniä kannattaisi vetää ja millä vauhdeilla? Lähinnä ajatuksena olisi saada tytölle nopeutta lisää ja rohkeutta juosta kovempaa. Leikkiähän tämä on vielä, mutta miksikäs ei samalla voisi kehittyä kun intoa tuntuu olevan.

Tällä hetkellä vauhti on sillä tasolla, että kilsan maastojuoksu taittuu viiteen minuuttiin ja 5 km suunnilleen 5.30/ km vauhdilla. Palvelisiko jotkut 200 metrin vedot selkeillä palautuksilla tarkoitustaan? Jotain erilaista kuitenkin kuin tavalliset 3-5 km yhteislenkit? Ideoita?

 

 

Muokattu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urheilemisen pitäisi olla mahdollisimman monipuolista tuossa iässä, ja koska triathlon on vielä moniottelulaji niin pitkän tähtäimen kehittymistä voivat varmasti palvella hyvin erilaiset harrastukset. Monissa pallopeleissähän lapsille kertyy huomattava määrä erivauhtista juoksua ihan huomaamatta ja esimerkiksi voimistelusta on hyötyä kaikkien tekniikkalajien oppimiseen. Suunnitelmallista juoksuharjoittelua ei tietääkseni pidä aloittaa ennen murrosikää, mutta voihan sitä vähän intervallia silloin tällöin juosta jos lapsi tykkää. Omat lapseni ovat kovin innostuneita omien ennätysten rikkomisesta, joten urheilukentällä kellotan heille yleensä vakiosarjan 60m - 100m - 200m - 400m. Ajat paranevat kasvun myötä kivasti ilman lajiharjoitteluakin.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paikallisen seuran pyörävalmentaja oli sitä mieltä, että lyhyet intervallit on sopivaa settiä muksuille.  Jaksavat luonnostaan vetäistä noita pyrähdyksiä paljon ja palautuvat lyhytkestoisista vedoista hyvin.   Mä oon välillä käynyt 7v pojan kanssa ihan semmoista leppoisaa PK:ta puksuttelemassa.   Vauhti tuntuu olevan sopivaa, kun jutustelu luonnistuu siinä ohessa.  Semmosia 4km lenkkejä on menty.   Välillä oman lenkin päätteeksi käyn nappaamassa sällin mukaan.

Muokattu
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen käytiin juoksemassa tytön kanssa sellainen 5x200 m setti radalla 200 m kävelypalautuksilla. Tuntui palvelevan tarkoitustaan siinä mielessä, että meillä molemmilla oli hyvät fiilikset treenin jälkeen ja todettiin, että tehdään samo joskus uudestaan. Aikojen ottaminen oli tytölle tärkeä ja vauhdit olivat varmastikin sopivia, sillä saaatiin aikaiseksi loppua kohti paraneva sarja (ajat 51 s => 43 s ). Sopivasti pisti tytön puuskuttamaan siinä vedon puolivälissä, mutta eipä halunnut montaa metriä isän vauhdista antaa periksi.

Käydään tosiaan yhdessä juoksemassa silloin tällöin (pari kertaa kuukaudessa) 4-5 km lenkkejä varsinaisten tri-treenien lisäksi ja tyttö juoksee myös mielellään 5 km juoksukisoja kuntosarjoissa mielummin kuin oman ikäistensä lyhyempiä kilpasarjoissa. Niissä on enemmänkin kyse siitä, että ne ovat isän ja perheen keskimmäisen lapsen oma yhteinen juttu joista tulee hyvä mieli molemmille.

Lisäksihän perheessä suunnistetaan, joten siinäkin tulee vähän sellaista intervallityyppistä treeniä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy