Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
wessmjy

Vanha alkaa vertymään

Recommended Posts

Pitkästä aikaa takana on yli puoli vuotta jonkinlaista juoksentelua. Aloitin heinäkuun alussa Runtasticin storesta ostamani ohjelman mukaan. Ohjelma valmentaa alle kahden tunnin juoksuun puolikkaalle. Ohjelma kesti 16 viikkoa. Mihinkään kisaan en syksyllä osallistunut vaan aloitin perään uuden ohjelman alle 1.50 tavoitteella. Tämäkin päättyy pian.

Hyvin ovat paikatkin kestäneet. Eniten arvelutti oikean jalan polvi, jonka kierukka operoitiin syksyllä 2013. Hyvin on sekin kestänyt.

Pakkasten takia ei ole tarvinnut montaakaan lenkkiä siirtää. Aika paljon on tullut juostua metsäpoluilla ja viime aikoina myös järven jäällä moottorikelkan uria seuraillen. On olut niin hienoja ilmoja, että on tälläkin viikolla tullut juostua selvästi ohjelmaa enemmän. Vähän enemmän pitäisi tehdä lihaskuntoa, mutta aika hyvin on jalkoihin tullut voimaa mäkisessä maastossa juoksemallakin. Lisäksi olen tehnyt vain kotona ihan perus punnerruksia, vatsoja, lankutusta yms.

Seuraavaksi luultavasti teen nykyisen alle 1.50 ohjelman uudestaan tai hieman soveltaen. Nähtäväksi jää tuleeko lähdettyä kesällä keväällä tai kesällä viivalle. Se on hyvä olla treenstrssa mielessä tavoitteens niin pysyy into yllä, vaikka ei sitten lopulta tulisikaan lähdettyä.

post-20422-14304186826425_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään oli aika katsoa mihin äijästä on. Osallistuin Tahkorunin puolikkaalle. Sää ei oikein suosinut juoksijoita ja reittikin oli aika mäkinen. Ainakin itse olen tottunut tasaisempiin reitteihin. Vaikka puolet matkasta piti taivaltaa silmälasit sumussa ja vastatuuleen, niin onneksi viimeiset kilometrit olivat myötätuuleen ja sateetta. Aika oli 1:45:44. Sehän meni omasta mielestäni ihan mukavasti. Arvosanaksi annan kiitettävä 9. Kymppi olisi tullut jos olisi vielä mennyt alle 1:45. Paremmalla kelillä olisi saattanut tuollakin reitillä mennä. Kenties sitä täytyy pitää kunnon treenijakso ja yrittää Kuopion tasaisemmalla reitillä uudestaan syksyllä 1:45 alitusta.

 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen osallistuin testijuoksuasenteella Varpaisjärven yömatonin puolikkaalle. Hellepäivän iltanakin lämpöä oli startissa reilut 20 astetta. Hyvin pian lähdön jälkeen kävi selväksi, että kuumuus on liikaa meikäläisen koneelle. Reitti oli helpompi kuin toukokuussa Tahkolla ja siksi olin asettanut tavoitteeksi paremman ajankin. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan aika oli yli kolme minuuttia huonompi eli 1:49:24. Tästä jäi jatkoa ajetellen käteen ainakin se, että lähiviikkoina pitää ottaa projektiksi pudottaa painoa muutama kilo. Siihen on kyllä vielä varaa eikä sen pitäisi olla vaikeatakaan. Tavoite on Kuopion puolikkaalla syyskuun alussa. Silloin pitää päästä ainakin lähelle 1:40 ellei alle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testijuoksuna Cooper. Hieman tuli parannusta aikaisempaan. Tämän myötä Endomondon ohjelma pudotti PK:n vauhtia 20 sek/km. Uusi PK-vauhti noin 6 min/km. Ihan hyvältä vaikuttaa syyskuun alun puolikasta ajatellen. Mukava on treenatakin kun eivät ole helteet kiusana ;)

cooper.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lauantaina juoksin viimeisen VK-harjoituksen ennen ensi lauantain puolikasta. Saman reitin olen juossut samalla tavoin aiemminkin ennen puolikasta. Nyt tulos oli alla olevan taulukon mukainen. Kymppi hieman alla 48 minsaa.

Kolme kuukautta sitten vastaavassa juoksussa kymppi meni pari minuuttia hitaammin ja silloin oli silti hieman tiukempaa. Nyt meni helpolla, vaikka sykkeet olivat nyt kovemmat. Vauhtikestävyyden lisääminen harjoitusohjelmaan on tainnut auttaa saamaan kierroksia vanhankin diiselin pumpusta. Kolmekuukautta sitten aika oli 1:45:44. Jos lauantaina ei mene alle 1:45 niin se on pettymys. Tavoite on 1:42. Alku 1:45-jäniksen matkassa ja lopussa kovempaa jos puhtia riittää.

kymppi.jpg

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopion puolikas on takana. Aika oli 1:50:30. Tavoite oli parantaa vuoden parasta aikaa eli päästä alle 1:45:n ja mieluummin lähelle 1:40. Ei siis onnistunut. Noin 16 kilometriin asti meni mukavasti. Ilmeisesti vauhti oli kuitenkin päivän kuntoon nähden liikaa, koska sykkeet olivat alkumatkassakin liian korkeat, kuten oheisesta kaaviosta käy ilmi. (Eihän tuollaisia sykkeitä pitäisi näin vanhalla äijällä olla). Kävelin moneen otteeseen aina kun sitä teki mieli. 

Ilmeisesti päivän kunto ei ollut kohdillaan. Toissapäivänä iski kurkkukipu. Se ei enää vaivannut, mutta rööreissä oli aamulla selvästi tavallista enemmän limaa. Niinpä ei happi osannut tietään tarpeeksi nopeasti keuhkoista jalkoihin. Ihan mukava juoksu kuitenkin näistä vastuksistakin huolimatta. Mielestäni mäkiä ei ollut liikaa ja ilmakin oli vähintään tarpeeksi lämmin ja hieman aurinkoinenkin. 

kuopiohm.jpg

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnittelut, onhan tuo aikasi ihan hyvä, kun noita vaivojakin oli!

Kiitos onnitteluista ja onnea omastakin suorituksestasi. Kun reilu vuosi sitten tihensin lenkkitahtia pitkän hiljaisemman jakson jälkeen, niin ajattelin, että jos pääsisi tänä vuonna puolikkaan alle kahden tunnin. Kolme olen tänä vuonna juossut ja kaikki hyvinkin alle tuon tavoitteen kun tämä oli hitain. Mukava fiilis juoksusta jäi ja nyt mietin josko osallistuisin Tahkon Vuorijuoksun puolikkaalle lokakuussa. Siellä ei olisi ennätyspaineita vaan saisi vuoristokiipeillä ihan rauhassa ajan kanssa naatiskella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh, huh. On se jännää tämä penkkiurheilu. Oma tytär osallstui tänään Espoossa ensimmäistä kertaa puolimaratonille. Jännitin varmaan enemmän kuin omia juoksujani. Jännitin etänä kisaa ja yritin seurata netin kautta minkä pystyi. Väliaika ilmestyi jossain vaiheessa ja kaikki näytti hyvältä. Sen jälkeen alkoi raastava odotus ja jännistys kun loppuaika viipyi ja viipyi. Välillä ehdin jo luulla, että on keskeyttänyt. Onneksi kyse olikin vain tulosten nettiin päivittymisen hitaudesta. Tytär pääsi hyvin alle tavoitteensa eli alle 2,5 tunnin ajan ollessa 2:26 ja risat. Ottaen huomioon, että hänen harrastuksensa liittyvät aika paljon muuhun opiskelijaelämään liittyvään kuin liikuntaan, pidän suoritusta hyvänä. Jospa tuosta iskisi pieni kipinä tiivistää lenkkitahtia niin, ettei tämä jäisi ainutkertaiseksi kokemukseksi hänellekään. Ei ainakaan saanut mitään kauhua matkaa kohtaan.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli tänään hieman naatiskeltua ja juostua koko osallistumismaksun edestä. Tuli näin halvempi tuntihinta :)  Osallistuin Tahkon Vuorijuoksuun. Aika oli 2:25:11. Keskivauhti himpun alle 7 minuutin. Vuorijuoksu on todella nimensä veroinen. Järjestäjien mukaan nousua on noin 600 metriä. Oma Garmin näytti 450 metriä. Itse lähdin matkaan rauhallisesti. Sykemittarissa näkyivät vain syke, keskisyke ja matka. Vauhdeista ei ollut väliä. Pyrin pitämään sykkeen 160 tuntumassa, niin että keskiarvo ei nousisi sen yli. Tämä onnistui hyvin kun keskisyke oli 157. 

Koko matkaa en kuitenkaan pystynyt juoksemaan. Keskivaiheilla tuntiin laskettelurinne alas ja heti perään kiivettiin takaisin ylös. Meikäläinen ei vaan vanhoilla köpöttimillään osaa juosta mäkiä alas. Siinä meni nuorisoa ohi, että kivet vain lentelivät. Takaisin mäelle kiivetessä pysyin hyvin kyllä muiden vauhdissa kun kaikki kävelivät pahimman kiipeilynousun. Tuo lasku ja nousu ottivat kuitenkin reisiin sen verran, että kyllä se jatkoon vaikutti. Vielä myöhemminkin oli vielä kunnon laskuja ja nousuja, mutta ei noiden puolimatkan veroisia. Sykkeiden takia kävelin loppumatkasta aika paljon. Kovempaa olisi kyllä päässyt, mutta nyt päätin kokeilla tällä taktiikalla. Samalla oli aikaa naatiskella kauniista maisemista. Ohessa puolimatkan tienoilta mäen päältä otettu kuva. Se on otettu viime vuonna näihin aikoihin, ei tänään. Tänään oli paljon pilvisempi ilma. Hyvä sää tänäänkin oli ja meikäläinenkin jopa välttyi ylipukeutumiselta. 

Huolto toimi matkalla hyvin. Tarjolla oli veden ja urheilujuoman lisäksi geeliä. Minun sisuskaluni ovat juostessa tarkkoja siitä, mitä niille tarjoillaan. Siksi minulla oli omat vastaystävälliseksi toteamani High5-geelit. Geelin perään otin vain aina mukin huollon vettä.

Maisemakuvan lisäksi ohessa on myös WKO4:stä kaapattu kuvat juoksuni spekseistä. Siitä näkee hyvin kuinka mäkiä kyllä matkalla riittää. 

runtastic2014-10-02_12_17_20.jpg

vuorijuoksu.jpg

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

tahkorun2016.jpg

 

No niin. Nyt on tämän vuoden eka puolimara korkattu. Tänä vuonna on pitänyt tienata leipää siihen mallin, että juoksua on tullut vain 700 km. Viime vuonna samaan aikaan plakkarissa oli 1100 km. Odotukset eivät siis olleet kovin korkealla kun tänään asetuin TahkoRunin lähtöviivalle. Kaiken lisäksi olin unohtanut matkasta omat itselle sopivat geelit.  Kaiken lisäksi sääkin oli kuuma.

 

Kaiken tämän johdosta älysin aloittaa varovaisesti. Ja kuinka ollakaan juoksu kulki paremmin kuin oletin eikä se kuuluisa noutajakaan väijynyt puskassa reitin varrella, ainakaan minua. Niinpä maalissa aika oli 1:44:36. Viime vuonna meni hieman päälle 1:45. Reitti ei ollut ihan sama. Juostiin 10,5 lenkki kahteen kertaan. Viime vuonna jälkimmäinen puolikas oli eri reitillä. 

 

Vuoden tavoite on nyt saavutettu ja ylitetty, joten loppivuoden juoksuissa sitten vaan naatiskellaan.

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perjantai-iltana oli vuoden toisen puolikkaan aika. Tällä kertaa Varpaisjärven yössä, josta on kokemusta aiemminkin monilta puolikkailta ja yhdeltä täydeltäkin matkalta. Kylälle ajettuani oli juuri alkanut kunnon sade ukkosineen. Onneksi se kasteli vain puolikasta ja maratonia tuntia aiemmin lähteneet kympin juoksijat. Sade loppui täysin oman juoksuni lähtöön mennessä Sää oli ihanteellinen sateen jälkeinen tyyni, hieman viileä, kesäillan ilma. Kyllä kelpasi juosta. 

 

Viime vuonna sama juoksu oli kesän ekan hellepäivän iltana ja minähän siinä kelissä sippasin aika pahasti, kuten tässä ketjussa olen aiemmin kertonut. Nyt yritin lähteä matkaan maltilla. Ei se täysin onnistunut, mutta kovin pahasti ei vauhti lopussakaan hiipunut. Viime vuoden aikaan tuli parannusta kuusi minuuttia ja tämän vuoden toukokuun lopun Tahko Runin aikaankin puolitoista minuuttia.  Nyt aika oli 1:43:07. 

 

Nyt varmaankin hieman taukoa kisoista ja treeniä ennen syyskuun Kuopio Marathonia. Alkuvuosi on mennyt aika vähäisellä treenillä. Tiedä sitten, onko siinä parantuneiden tulosten salaisuus vai voisiko tuosta vielä treenillä tuloksia parantaa. Hieman tekisi mieli tavoitella 1:40 alitusta. Toisaalta olen huomannut, että parhaat tulokset tulevat ilman selkeää tavoitetta. 

HM_8.7.2016.png

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopion puolikas juostu loistavassa syyssäässä tänään. Viime vuonna oli hieman vaivoja ja ongelmia vauhdinjaon kanssa. Tänään olin vähän viisaampi. Silti km-ajat heikkenivät hieman loppua kohden. En kuitenkaan kävellyt nyt lainkaan väsymyksen takia. Ainostaan juoma-asemilla muutaman askeleen. Aika oli nyt 1:44:20 eli reilut viisi minuuttia viime vuotista paremmin. Vähän oli toiveissa, että olisi mennyt alle 1:40. Menin alusta alkaen varovasti, eikä se vauhti nyt riittänyt parempaan. Olen tähänkin hyvin tyytyväinen. Tuli aika ehyt suoritus. Jos olisin alussa lähtenyt kovempaa, olisi lopussa voinut käydä kalpaten. Ei tullut vuoden parasta, mutta aika tasaista tahtia ovat kaikki kolme tämän vuoden puolikasta menneet. Nyt tuntuu, että Kuopion reitti on vaativin kolmikosta TahkoRun, Varpaisjärvi, Kuopio.

Kuopio HM 03092016.jpg

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Ketjua lukevat   0 members

  Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy