Jump to content
Juoksufoorumi.fi
Sign in to follow this  
Ahex

Sukset persjalkaiselle pullukalle

Recommended Posts

Kiinnostaisi hiihto, mutta pituus ja paino ovat liian lähellä toisiaan. Eli miten lähestyisi suksien ostoa, kun niiden pitäisi olla painavalle, jolloin yleensä pituus kasvaa, mutta pituus taas tuo omat ongelmansa hiihdon sujuvuudelle.

Eli painon mukaan pitäisi hommata pisimmät sukset ja silti painoluokat eivät riitä. Koska paino on laskussa ja tarkoitus edelleen saada alemmas, niin ei hirveästi olisi intoa noihin kalliimpiin suksiin, joista sopiva painoluokka/jäykkyys voisi löytyäkin. Toisinaan suositellaan pitopohjasuksia, jolloin pitovoide ei tökkisi, mutta viimeisimmässä erälehdessä oli näitä cross-country suksia testissä ja siinä taas todettiin, että pitopohjasuksissa tuo painoluokitus on jopa tärkeämpi kun pitoalue on kiinteä.

Noi cross-country sukset kiinnostaisivat enemmän, kun ne sitten soveltuisivat paremmin latujen ulkopuolelle, olematta kuitenkaan metsäsukset, jotka ovat taas pelkästään latujen ulkopuliseen hiihtoon. Onko noista sitten oikeasti mihinkään, eli liian leveät ladulle ja kantavuutta liian vähän hankihiihtoon?

Luistelusukset toisaalta olisivat lyhyemmät ja pitovoidetta ei käytetä ollenkaan, mutta kun se laji taas on uppo-outo ja opetusta aikoinaan koulussa yritettiin niillä vanhoilla leiveillä (ja pitkillä) suksilla 75mm siteillä. Toiset sanovat, että jos osaa luistella, niin osaa/oppii helposti luisteluhiihdon. Tosin omat kokemukset kertovat toista ja pitkillä suksilla vain kannat jäävät aina toisen suksen alle tai haarat repeävät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osta metsäsukset (suomupohjat) ja tee oma latu. Saat hiihdellä rauhassa ja rentoutua ja kunto kasvaa. Eikä tarvitse käyttää aikaa voiteluun. Jos haluaa hiihtää metsässä ja ladulla, on kyllä paras hankkia kahdet sukset. Metsäsuksiin kannattaa laittaa sellaiset siteet (Rottefellalta löytyy), että voi hiihtää samoilla kengillä myös latusuksilla, jos sellaisetkin hankkii. Metsäsuksiin tukevampi sidemalli. Cross-country sukset eivät oman kokemukseni mukaan ole hyvät metsäsukset. Kelkan uria niillä on mukava hiihtää ja voi niillä koneladullakin mennä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tästä ei suorana käy ilmi, kuinka paljon painoa suksen päälle on tulossa, mutta hyvässä lykyssä voi löytyä halvallakin, koska eivät välttämättä ole niin kysyttyjä. Esim. eilen törmäsin yhteen fischerin rcs- pariin, mikä oli skiselectorin mukaan mukaan 118kg+-5, ja hinta oli varmaan jotakin 150.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luistelusuksissa taas liika pituus aiheuttaa juuri sitä kysyjän mainitsemaa kantojen ristiin menemistä. Aloittelevan luisteluhiihtäjän ei kannata yhtään liian pitkää suksea ostaa.

Meillä on taloudessa yksi persjalkanen ja luistelusuksien hankinta osoittautui haastavaksi. Harrastelijoille suunnatuista (siis kohtuuhintaisista) suksista ei kerta kaikkiaan löytynyt lyhyelle hiihtäjälle riittävän kantavia suksia. Pakko oli ostaa törkeän kalliit mutta toki erinomaiset sukset. Painoa ei itse asiassa ole kuin 80 kg mutta pituuttakin on vain 165. Pertsan suksien kanssa saatavuusongelmia ei ole koskaan ollut. Valikoimaa on löytynyt kaikissa hintaluokissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Löytyi sitten ainakin paperitestien mukaan ok sukset. Fischer RCS Carbonlite Classic Zerot. Pituutta on hieman enemmän 202, kuin alunperin oli toiveissa, mutta pertsassa se ei ole ongelma. Ja kun tähän mennessä on tullut hiihdeltyä 300cm suksilla intissä ja kouluaikaan 208 ja 213 cm pitkillä, niin onhan noi ihan ok.

Paperitestauksellahan noi ainakin näytti ihan ok, eli molemmilla seisten lappu liikkui eteen sen 35+ cm mitä tuo Zero aluekin on ja kantapään taakse sen noin 10 cm. toisella suksella seisten liikkui hieman kengän etuosan alla ja painoa varpaille siirrettäessä lappu ei liikkunut.

Saas nähdä sitten miten toimii ladulla, mutta oletuksena on, että samoissa suksissa on sekä pitoa, että luistoa ja nekin oikeaan suuntaan. Aiemmin tottunut siihen, että jos on pitoa tai luistoa, niin sitä on sitten molempiin suuntiin, yleensä väärään.

Keli pitäisi olla ainakin mitä parhain, eli +3 ja vesisadetta koko viikoksi.:tears_of_joy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä



×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy