Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
Guest Rekisteröimätön

Massahiihtoon

Recommended Posts

Guest Rekisteröimätön

Terve!

Miten kannattaisi reenata? Olen vasta aloitellut hiihtämisen, nyt tänä talvena vajaa pari sataa hiihtänyt(luistelua). Aikasempaa taustaa ei ole hiihtämisestä kuin koulusta. Tavoitteena olisi pariin massahiihtoon osallistua keväällä, noin 40km matkalle.

Viikossa tulee käytyä futsalia pelaamassa ja kerran salilla, nyt olen hiihtänyt 2-3 kertaa viikossa semmosia tunnin lenkkejä. Hiihtovauhtini on pk-syke alueella noin 13-16 km/h riippuu kelistä tietysti.

Eli miten olisi järkevää käydä hiihtää, 4 kertaa viikkoon tunti vai pitempiä 1.5-2h 3 kertaa viikkoon?Vai miten?

Tavoitteena olisi jos keväällä hiihtäisin 40 km normikelillä aikaan alle pari tuntia, onko liian kova tavoite?

Kertokaa vinkkejä.

Tiedot:

Ikä 21, mies

paino 85kg

coopper noin 3000+

Lihaskunto hyvä, penkki esim. n 100kg

Urheilutaustasta sen verran että urheilu on säännölisen epäsäännölisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ehkä 3 kertaa viikossa se pitempi lenkki olisi hyvä viikkoannos, jos tähtäät pitkään hiihtoon. Ja siihen lisäksi se muu harrastamasi urheilu. Tai sitten yksi 2-3 tunnin lenkki viikossa ja pari lyhempää hiihtolenkkiä plus muu urheilu.

40 km alle 2 tuntia voi onnistua, jos on liukas keli ja helpohko maasto. Keväällähän on usein jäistä ja liukasta. Tuo tavoite ei ehkä ole kovin järkevä, koska keli ratkaisee jopa kymmeniä minuutteja suuntaan tai toiseen. Kannattaa hiihtää ensin muutama massahiihto alle, niin tavoitteet selkiytyvät kun tulee kokemusta kilpailuista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pohjakuntosi riittää jo nyt hyvin 40 km hiihtoon ja ilmeisesti haet nopeutta. Siihen kannattaa tehdä eripituisia lenkkejä ja osa vauhtileikittelynä (vetoja) tai tasavauhtisena kovana.

Nopeustavoitteesi vaatii myös panostamista välinepuolelle, sukset ja voitelu kuntoon. Itse olen ihan 80-luvulla voitelun suhteen kun en ole innostunut fluorivoiteiden myrkyistä. Jos välineurheilu ei kiinnosta, Kaukopartiohiihto on se mielenkiintoisin hiihtotapahtuma :anonymous:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan ensimmäiseksi on sanottava, että jos tosiaan olet aloitellut hiihdon kunnolla vasta tänä talvena niin sulla on mahtavat lahjat tähän jaloon lajiin. Nuo PK-vauhdit ja alle kolmosen keskikilsatavoitteet pitkään hiihtoon vaativat yleensä olennaisesti pidemmän taustan hiihdon parissa.

Riippuen paljon aikaa hiihtoon on käytettävissä tekisin vähintään seuraavat avaintreenit. Yksi massahiihtoon valmistava VK-treeni, jossa työjakson pituus 45-60 min. Syketasona VK1 aluksi, mäet voi ottaa kovemminkin. 3-4 vko ennen hiihtoa voi sitten vetää nuo treenit jo selkeästi VK2 syketasolla. Toinen avaintreeni on pitkä 2-3 h hiihtoharjoitus, jossa kannattaa keskittyä mahdollisimman taloudelliseen tekniikkaan ja pitää sykkeet PK-alueella. Jos aikaa on hiihtoon enemmänkin, niin sitten sekaan 1-1,5h treenejä vaihtelevasti PK1-PK2 sykkeillä, joihin kannattaa ottaa väliin pieniä vetoja ja tekniikkaharjoitteita. Futsal toimii sulla varmasti hyvänä toisena VK-treeninä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rekisteröimätön

Kiitoksia neuvoista

! Tänään kävin ensimmäisen pitkän lenkin 30km, ikinä en ole hiihtäny noin pitkästi, keskisyke oli 150, aikaa meni 2 tuntia. Oli mielenkiintoinen hiihto. Ensimmäisellä tunnilla tuli 13 km hiihdettyä ja toiseen tuntiin hiihdin 17, syke ei noussut ollenkaan vaikka vauhti kasvoi 13km/tunnista 17kmtunnissa. Tuntui että hiihto alkoi sujua noin 50 min jälkeen ja hiihtämisestä tuli rentoa. Tekniikassa on kyllä paljon opiskeltavaa mutta ei se omasta mielestä huonoa ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän vanhaan ketjuun menee, mutta mitä mieltä olette Mikko Koutaniemen suunnittelmasta reeniohjelmasta massahiihtoon? Tuo mahtuisi Lapin lumileirin ja Finlandian väliin viikkojen suhteen hyvin ja reeniohjelmassa olisi edes hieman järkeä, kun sen on tehnyt joku joka ymmärtää harjoittelusta jotain.

Hiihtomäärät ovat kyllä kevyillä viikoilla malttia vaativan pieniä, alle 100km viikot ovat olleet kolmena edellisenä talvena vähissä, jos olen ollut terve (viime talvea ei voi laskea mukaan). Ja oikeastaan kovillakin viikoilla hiihtoa tulee vain 9-10 tuntia eli noin 140-170 kilsaa. Tosin omalla suunnittelulla olin talvet 17-19 kokoajan jumissa...

 

https://www.kestavyysurheilu.fi/images/stories/Plus/2014/Koutaniemi-harjoitusohjelmat.pdf

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy