Jump to content
Juoksufoorumi.fi

keitsi78

Energiageelit

Recommended Posts

Minneköhän foorumi hukkasi viestin, jonka mielestäni naputtelin tänne eilen illalla..? No, asiaan:

ensimmäinen maraton olisi tiedossa kesäkuussa, ja tähän mennessä en ole ikinä maistanutkaan energiageelejä, saati sitten syönyt juoksulenkillä.

Koska tuota olisi kuitenkin hyvä harjoitella hieman etukäteen, niin pitäisi pikapuoliin hankkia geelejä testiin. Mutta kun en niistä mitään ymmärrä, niin kysytään täältä: mitä ja mistä?

Entä miten tuollaiset saa kulkemaan juostessa mukana?

Kauanko geelit säilyvät, eli kannattaako kerralla tilata myös ensi vuoden varastot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koska tuota olisi kuitenkin hyvä harjoitella hieman etukäteen, niin pitäisi pikapuoliin hankkia geelejä testiin. Mutta kun en niistä mitään ymmärrä, niin kysytään täältä: mitä ja mistä?

Kyllä, hyvä harjoitella ja testailla geelien käyttöä etukäteen, jotta selviää sopiiko ne itselle ja mikä voisi erityisesti olla hyvä omaan makuun sekä omalle pötsille. Eli suosittelisin testailemaan eri geelejä harjoituslenkeillä. Mulle sopii varmastikin aikalailla kaikki geelit ja olenkin eri geelejä vedellyt. Mutta kun tällä palstalla suositeltiin GU:n geelejä ja pääsin niitä testaamaan, olen sen jälkeen mennyt vain niillä. GU:n geelit on mun makuun suht luonnollisen makuisia eikä ollenkaan liian makeita. Käsittääkseni niissä on myös hyvät ainesosat maratonia ajatellen. Toki näistä en osaa sanoa sen tarkemmin ja varmasti myös muista löytyy esim. kofeiinia.

Mutta siis rohkeasti vaan kokeileman mikä itselle sopii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geelit tosiaan on makuasia. Toiset tykkäävät juoksevammasta, toiset taas liisterimäisemmästä. Toisille pitää olla makeutta, toisille taas ei. Pakkauksissa on myös eroa ja vaikka noista dexalin geeleistä olen maun ja paksuuden vuoksi pitänyt ok:na, niin teräväreunainen pussi rikkoo varomattomana suun. Eli korkillinen olisi parempi. En itse ole kokeillut pitkissä urheilusuorituksissa vaan enemmän marja- ja mettäreissuilla ja mahdollisena korvikkeena suklaapatukoille, sokerin heitellessä. Siis enemmänkin vaihtoehtona isälleni sokeritautisena. Ei vaan vanha koira oikein uusia temppuja opi, eli säännöllistä syöntiä ja piikityksen oikea-aikaisuutta.

Wigglessä on tosiaan valikoimaa, mutta laatikoittain. Dexalia, Maximia, High5:tä nyt on ainakin näkynyt prismoissa ja cittareissa, joten niistä kannattaa katsella yksittäisiä makuja ja laatuja. GU, PowerBar ja Squeezy saavat enemmän yleensä mainintoja. GU ja Maxim ainakin näyttäisivät olevan kalliimpia, kuin perus Dexal. Minulle eivät noiden erot sitten niin sano paremmuutta, eli pitääkö olla isotooninen vai hypotooninen ja onko nopea glukoosi parempaa, kuin pidempiketjuiset, kuten maltodextriini ja Vitargo parempia. Toisissa on myös kofeiinia ja elektrolyyttejä. Jokaiselle vaihtoehdolle löytyy tukijansa.

Säilyvyys on ainakin yli vuosi. Välillä näyttänyt ainakin tuolla Wigglessä olleen myynnissä vanhentuvia satseja alennuksessa ja niissäkin yli 3kk aikaa. Tuottethan ovat parasta ennen, joten eivät ne heti happane, varsinkaan, jos ei lämpimässä säilyttele.

Muokattu
lisäys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koita erillaisia jotta selviää mitä tykkäät käyttää. Kun suosikki löytyy niin sitä voi sitten tilata vähän varastoon. Geelit kulkee mukana kädessä, housun taskussa, niitä voi teippailla tai sitten vaikka spibeltissä.

--------------

Lähetetty Tapatalkista. Tapatalk tuo Juoksufoorumin puhelimeesi/tablettiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu iHerbissä on 10€ halvempi paketti 22€ vs. 32€, mutta postit vastaavasti kympin enemmän. Ja jos tilaa reilumman satsin, niin Wigglellä ilmainen toimitus ja iHerbin tuotteisiin tulee tulli ja alv.

iHerb oli joskus halpa ja yleensä sai aina joltain ekaan tilaukseen sen alekoodin ja euro oli halpa suhteessa dollariin. Nyt en tiedä enää ketään, joka tuolta tilaisi, kun hinnat on nousseet, Euro heikentynyt ja ne kiinnostavimmat tuotteet monesti jäävät tulliin lääkelain perusteella (preworkit, intrat, DMAE, ZMA yms).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jees, kiitos kaikille vinkeistä! Kävin viikonloppuna XXL:ssä ostoksilla, ja mukaan tarttui molempia saatavilla olleita tuotteita, eli pari Maximin geeliä, sekä paketti isostarin "energy booster"-tuubeja. Matka jatkui sitten Prismaan, ja siellähän sitten olikin samoja Maximeja hyllyssä, mutta halvemmalla... Tämän lisäksi valikoima oli muutenkin laajempi, eli eipä tarvitse miettiä, että mistä ostaa jatkossa geelinsä. Nappasin mukaan siis PowerGelin ja pari Dexalia, ja jatkoin matkaani.

Tähän mennessä olen ehtinyt kokeilla vain Dexalia, mutta uskallan jo epäillä, että suosikki löytyi kerralla. Geeli nimittäin oli helppo imaista juostessa, eikä vaatinut vettä kyytipojakseen - mitäpä sitä muuta toivoisi? Tämän lisäksi hinta oli erittäin kilpailukykyinen, eli noin puolet pienempi, kuin muilla vastaavilla. Seuraavat geelit saavatkin siis luvan olla todella hyviä, että viitsisin jatkossa maksaa niistä noin paljon ekstraa. :D

Ainut, mikä noissa kaikissa mietitytti, on koostumus, eli koko sisältö taitaa olla käytännössä pelkästään nopeita hiilihydraatteja. Eikös se periaatteessa tarkoita, että geeli nostaa insuliinit nopeasti ylös, josta seuraa hieman pidemmällä tähtäimellä väsymystä? Pitäisikö tähän jotenkin varautua maratonilla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ole sisältö nopeita hiilareita. Pohja fruktoosia (tai sitä pahaa high fructose corn surupia) nopeana hiilarina. Hitaana maltodextriini, tosin sen ketjun pituudestahan ei ole mitään tietoa, eli onko miten hidas. Kalliimmissa on sitten malton tilalla palatinoosi (isomaltuloosi, joka joillakin pierettää) tai sitten Vitargo (strukturoitu maissitärkkelys). Suhde sitten riippuu valmistajasta. Yleensä pidemmällä sokeriketjulla saadaan väkevämpi liuos, jolloin sokereita enemmän ilman, että sokeri nousee, tai maku on liian makea ja niillä säädetään sitten sitä onko tuote iso vai hypotooninen. Toonisuus taas vaikuttaa siihen, kuinka sokeri poistuu vatsasta ja menee kiertoon, eli yleensä perussokerinen (fruktoosi, glukoosi) liuos pitää olla väkevämpää kuin maltolla samaan hiilihydraattimäärään ja eli se ei siirtyisi suolistoon niin nopeasti vaan vaatisi laimennusta ja jäisi hölskymään mahaan. Tällä taas mainostetaan noita palatinoosia ja vitargoa, että tulisivat nopeammin käyttöön. Tuolle väitteelle ei ole selvää perustetta löytynyt, eli toisaalta mainostetaan nopeana suolistoon imeytyjänä ja käyttöön otettavana, ja toisaalta sitten hitaana hiilarina. Eli riippuen lajista, onko anaerobinen vai aerobinen, niin mainokset vaihtelee. Oletuksena ilmeisesti, on että nämä hitaat hiilarit antaisivat tasaisesti sitä energiaa, eikä insuliinipiikkiä tulisi, ja sitä ei siirrettäisi rasvaksi. Ja nopeat taas menisivät rasvaksi.

Geelien ideana ilmeisesti on se, että viipyvät pidempään suussa, kun on tutkimuksin todettu, että hiilihydraatit antavat energiaa jo suussa pyöriessään, ilmeisesti kehon energian tuotanto tuolloin starttaa ja tekee energiaa varastoista. Ja erityisesti se makeus on vaikuttavana tekijänä.

Seuraavaksi niissä on elektrolyyttejä, eli suoloja: natrium, kalium, magnesium, kalsium paikkaamaan hikoiltuja.

Lisäksi geeleissä on kofeiinia piristeeksi. (myös guaranaa ja tauriinia)

Sitruunahappoa buustaamaan sitruunahappokiertoa (eli energian tuotantoa)

Aminohappoja, BCAA suojaamaan lihaksia, buustaamaan energian tuotantoa (leusiini, valiini, isoleusiini)

histidiiniä maitohappojen puskurointiin

C ja E vitamiineja antioksidanteiksi suojaamaan lihaksia

kamomillaa suojaamaan tulehduksilta

gingsengiä vatsan rauhoitukseen

Ties mitä muuta mahdollista markkinamiehet keksivät. Se tarvitseeko oikeasti peruspertti normisuorituksissaan noita on eri asia. (siis mainosten mukaan 20-30 minuutin välein)

Jotkut eivät ole maitovapaita (dairy free) mahdollisesti osa sokerista on laktoosia, tai aminohappojen mukana tulee tai valmistuslinjalla tehdään kaikkea muutakin. On myös energiattomia, joissa siis keinomakealla "huijaamalla" saadaan energiantuotanto käyntiin. (Ja tämä on yksi hypoteesi, miksi myös keinomakeat lihottavat. Eli suu sanoo, että on tulossa nyt paljon energiaa, ottakaa talteen ja silloin keho ottaa siitä muusta nautitusta ruuasta enemmän energiaa)

Eli käytännössä hintaan vaikuttaa nuo aineet ja lisänä lykätyt suoja ja buusteriaineet.

Edelleen sokeriaineenvaihto ja tuo energiasysteemi on hieman heikosti ymmärretty. Eli miksi toisilla ei insuliinin tuotanto toimi, miksi toisille ei käy laktoosi tai jokin muu sokeri, miksi osa maistaa toiset keinomakeat ja toiset ei. Siksi odotankin, milloin noihin urheilujuomiin ja geeleihin lisätään myös entsyymejä, jotta taataan niiden pidempien hiilihydraattien pilkkoutuminen.

Muokattu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täytyy tuota Wiggleä taas kehua, tilasin maanantaina pari geelipakettia ja jo tiistaina paketti oli perillä, harvinaisen nopeaa toimintaa tällä kertaa.. Oma suosikkini on High5-geelit, mielestäni ovat parhaimman makuisia ja melko edullisiakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

High5-geelit sopii itselleni täydellisesti, tosin en ole muita edes kisatilanteissa kokeillut. Ei tarvitse olla edes välttämättä juotavaa saatavilla, kun uppoo niin hyvin. Viime vuonna otin Barcelonan maratonilla joltain juomapisteeltä suklaisen GU-geelin taskuun ja söin sitten kotona. Oli melkoisen makeeta ja paksua verrattuna High5-geeleihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy