Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
memma

Aloittelijan tarinaa ja pohdintaa varusteista

Recommended Posts

Terve,

Jostain syystä on alkanut triathlon kiinnostaa. Juoksua on takana noin kymmenkunta maratonia, viime keväänä ostin "oikean" polkupyörän ja ennen joulua osallistuin myös vapaauintikurssille. Sopivia kilpailujakin olen jo katsellut. Kesälle näyttäisi löytyvän Oulun lähistöltä lyhyempää matkaa harjoituskilpailuksi ja kauden päätavoite voisi olla Kärringsund triathlonin puolimatka elokuun lopussa Ahvenanmaalla.

Taustalla siis juoksentelua ja varustepuoli on ihan ok kunnossa. Mukavana välitavoitteena on Tukholman maratoni toukokuun lopussa.

Polkupyöräilyä en ole harrastanut satunnaista lyhyttä työmatkapyöräilyä lukuunottamatta. Alla on Boardman CX Team cyclocross, ja olen antanut itseni ymmärtää että vaihtamalla maantierenkaat alkaa menopeli muistuttaa ihan oikeaa maantiepyörää. Vaihdevälityksistä ja muusta en osaa tai ymmärrä vielä oikein mitään. Marraskuussa ostin sadepäivien iloksi Elite Chrono Fluid Elastogel trainerin. Tuon trainerin kanssa olen sitten polkennut välillä lyhyempää aikaa ja välillä hiukan pidempää. Pisimmillään olen tainnut istua noin tunti ja 15 minuuttia kun en ole syystä tai toisesta jaksanut tai päässyt ulos lenkille. Hiki kyllä tulee ja sykkeetkin nousee jos vain jaksaa isommalla vaihteella pyörittää. Harrastus on tuonut mukanaan myös lukkopolkimet, kengät ja pyöräilyshortsit. Mitä pyöräilyyn liittyvää varustepuolta tai muuta sälää olisi hyvä vielä hankkia. Itseä kiinnostaa ainakin nopeusmittari sekä kadenssi. Oma sykemittari (RS400) ei tällä hetkellä tue näitä ominaisuuksia.

Uida osaan hitaasti, mutta harjoitusta vaatii. 1000 metriä menee päivästä riippuen noin puolen tunnin molemmin puolin. Hallilla olen käynyt noin 2-3 kuukaudessa ja uinut vajaasta tunnista reiluun tuntiin suurinpiirtein yhtä kyytiä. Varusteina uimalasit ja uikkarit. Kärringsundin triathlonissa voi vuokrata märkapuvun , mutta kesän harjoittelua/harrastusta varten pitäisi varmaan keksiä jotain.

Harjoittelutaustaa on muutamien maratonien verran, lisäksi talvella on tullut hiihdettyä. Harjoituskertoja on parhaimmillaan ollut noin 6 kertaa viikossa. Tammikuu ja helmikuun alku on mennyt sairastellessa, esimerkiksi viimeinen pitkä juoksulenkki on tehty ennen joulua. Helmikuussa juoksua on ollut kaksi kertaa ja raskasta oli, hiihtoa myös pikkuhiljaa lisää.

Mitään tarkkaa harjoitusohjelmaa en ole aikonut noudattaa, pyrin harjoittelemaan vaihtelevasti noin 6 kertaa viikossa. Painoa on kertynyt jopa 95 kiloa (pituus 185) eli saa pudota reilusti. (Noussut joulun ja tammikuun aikana...) Pääpaino keväällä hiihdossa ja nimenomaan pidemmissä hiihdoissa (2-3 h) koska aion osallistua pariin pidempään laturetkeen. Laturetkien jälkeen pidempien hiihtojen paikalle tulevat pitkät juoksulenkit ja tukholman maratonin jälkeen sitten pyöräily. Mielessä olisi pari pidempää pyöräretkeä esimerkiksi appivanhempien mökille. Uinti kulkee mukana mahdollisuuksien mukaan ja paini myös noin kerran viikkoon. Jossain vaiheessa kunnon kasvaessa voisi ottaa mukaan aamulenkit juosten tai pyöräillen, mutta ensin pitää ns. "perusharjoittelun" toimia. Tällä hetkellä tunnen olevani vielä hiukan toipilas tammikuun sairastelun jäljiltä.

Muita mietteitä vielä. Eli kevään aikana voisi ilmoittautua kynnystesteihin, koska käsittääkseni työnantaja olisi sellaisen valmis korvaamaan. Osaisi sitten treenata tarpeeksi ja tarpeeksi kovaa, mutta ei liikaa ja liian kovaa. Naapurikaupunkiin (n 120 km) on perustettu triathlonkerho "Gällivare Endurance" ja ajattelin liittyä etäjäseneksi. Lisää motivaatiota voisi "ostaa" hankkimalla polarin uuden V800 kellon, toisaalta bike24.com myy tällä hetkellä RS800 tykötarpeineen noin 300 € hinnalla. Lähinnä siis kaipaisin kelloon "pyöräilyssä" tarvittavia ominaisuuksia.

Itse en näe mitään syytä olla kokeilematta triathlonia. Ja onhan tässä vielä aikaa harjoitella, eli moneen asiaan ehtii saada selvyyden ihan itsestään ja moni asia ehtii varmasti myös vielä muuttua. Harjoitusta toki vaatii.

Toivoisin kommentteja etenkin pyöräilyyn ja siinä hyväksi havaittuihin mittareihin liittyen sekä myös kokemuksia edellämainituista kilpailuista. Muitakin aloittelijalle tärkeitä ja hyviä vinkkejä otetaan tietysti vastaan.

//memma

PS: En tiedä menikö oikeaan paikkaan, piti varusteita pohtia mutta tuli pohdittua paljon muutakin.

Muokattu
Lisätty PS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaikuttaa ihan hyvältä pohjalta triathlonin kokeiluun.

Suosittelisin uimatreenimäärän lisäämistä, ja oman märkäpuvun hankimista. Helpottaa sitä kesällä järvessä/meressä treenaamista selvästi kun voi mennä vähän kylmempäänkin veteen treenaamaan ja jos menee kisassa vuokrapuvulla, eikä ole ennen uinut märkäpuvulla, voi olla aika yllätys se puvun tuntuma kun puvun kanssa uinti on vähän erituntuista kuin ilman. Ja se puvun vuokraaminen kuitenkin maksaa, kyllä se oman hankinta maksaa ajan myötä itsensä takaisin.

Pyörällä/trainerilla kannattaa välillä kokeilla myös vähän pidempiä matkoja/aikoja, vaikka sitten hitaampaakin vauhtia. Tosin trainerilla ei varmaan pää kestä sitä ;)

Hiihto toimii erinomaisena talvitreeninä triathlonille, pertsassa käytetään samoja lihaksia kuin juoksussa ja luisteluhiihdossa samoja lihaksia kuin pyöräilyssä(tosin vähän eri nopeudella/kadenssilla). Molempien sauvojenkäyttö tukee krooliuinnin käsivetoa.

Mittareista:

Triathlonistille suosittelisin RS800:n sijaan RCX5sta tai sitten sen V800:n odottamista, RS800 ei mittaa sykettä veden alla ja siinä ei tainnut olla esim. niin hyviä eri lajiprofiileija kuin RCX5ssa.

V800 on sitten todella huippumittari, sitten joskus kun saapuu, ja hintakin on sen mukainen.

Muokattu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä, oikein kelpo lähtökohdat tavoitteeseen nähden!

Mittarista sen verran, että aika monella (?) on erikseen pyörän mittari ja ranteessa oleva mittari eikä näiden ole välttämätöntä "keskustella" toistensa kanssa. Tällöin sykemittari voi olla suht perusmallia kuten myös pyörässä oleva kadenssillinen mittari (niitä saa lähtien n. 50 eurosta). Ainakin minusta pyöräillessä on myös kätevämpää seurata vauhtia, aikaa ja kadenssia tangossa olevasta kuin laitteesta kuin ranteessa olevasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä ei nyt toteudu. Mieli tekisi mutta rahaa ei ole liikaa, olin alunperin ajatellut koko reissua myös perheen yhteisenä lomamatkana. Tuo kuitenkin vaatii edestakaiset lentoliput tukholmaan, lauttamatkan Ahvenanmaalle ja suhteellisen hyvätasoisen majoituksen koko perheelle (5hlöä). Pitäisihän tuossa jo melkein olla vuokra-autokin liikkumista helpottamaan, eikä minulla ole sen lisäksi hajuakaan miten polkupyörän saa lentokoneen kyytiin. Jossain olen nähnyt kallita polkupyörälaukkuja...

Muutenkaan kesän "triathlon"-harjoittelu ei ole mennyt oikein nappiin... Uintia tuli etelän lomamatkalla viikon sisälle noin 6 kilometriä, siinä kaikki uinnit. Pyöräilyäkään ei ole ollut liikaa, erityisesti pitkät pyörälenkit on jääneet kokonaan pois. Juoksua on kuitenkin ollut.... Olisihan tätä nyt voinut kuitenkin yrittää...

Varusteitakin tuli hankittua melkein tosissaan. V800 on ranteessa ja sen kanssa on uitu, pyöräilty ja juostu. Polkupyörässä on uudet kumit ja viikko sitten tilasin nopeus ja kadenssianturit. Kyllä tämä laji vielä tosissaan kiinnostaa.

Skickat från min GT-P5110 via Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä  • Alennukset jopa -70%


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy