Jump to content
Juoksufoorumi.fiSign in to follow this  
Rastiprinsessa

Raudaton voitelu

Recommended Posts

Mitä suosittelette luistovoiteluun, kun sulatusrautaa ei ole eikä kunnon tiloja voiteluun?

Onko kokemuksia esimerkiksi Vauhdin Pikaluisto speed geleistä? (Saa toki kertoa näkemyksensä myös pikapitotuotteista.)

Käsitin myös, että pinkki HF fluorivoide passaisi kylmävoiteluun. Onko näin? Kallista se näyttää olevan, mutta jos se on ainoa, millä saa kunnon luiston tuoreella tahmalumella ilman voitelurautaa, niin pakko kai se on sitten ostaa.

Tai kertokaa nyt paremmat vinkit aloittelijalle, joka toivoisi pärjäävänsä siististi ja helposti pelkän nylonharjan avulla. Kiitos!

P.S. Ensi vuoden puolella tähtäimessä elämän ensimmäiset hiihtosuunnistuskisat. Suksen ei tarvitse luistaa liian hyvin, etten kaadu. Mutta tökkiäkään ei saa, vaikka mikä keli tulisi, koska siinä lajissa on käsivoimat muutenkin tavallista enemmän koetuksella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eli kyseinen voitelu alla tänäkin talvena ja toiminut hyvin +5 asteen märällä kelillä ja kaikilla pakkaskeleillä. Kyseisen homman voi tehdä ilman voidetta ja voitelurautaa, eli harjataan messinki tai kupariharjalla tai uraraudalla pieni kuvio suksen pohjaan ja lopuksi harjataan pehmeällä nailonharjalla pohja. Seuraaville hiihtokerroille harjaus pehmeällä nailonharjalla että tarttunut lika saadaan pois. Erona voiteella kyllästettyyn sukseen on se että tyhjä pohja ilman voidetta likaantuu herkemmin ja kuluu myös nopeammin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Väittäisin päinvastoin että tyhjä pohja ilman voidetta ei likaannu niin herkästi kuin voideltu, koska tottahan vaha kerää likaa paremmin kuin kova paljas pohja.

Voitelulla ei juuri pysty estämään suksen tökkimistä. Lika ja nihkeä keli (vesikeli, kova pakkanen, uusi lumi) saattavat aiheuttaa tökkimisen. Tärkeämpää on valita sopiva suksipari siihen kisaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista, mutta voisiko joku vielä kommentoida noita voiteita, koska voideostoksille pitäisi ihan kohta mennä!

Minun suksien pohjat on varmaan joskus seitsemän vuotta sitten kyllästetty kunnolla lämpökäsittelyin, mutta sen jälkeen on päälle hinkattu vain kylmää voidetta suoraan purkista. Viimeiset vuodet en ole laittanut mitään voidetta (mutta enpä ole paljoa hiihdellytkään). Pohjat eivät siis varmasti ole missään kaupastatulokunnossa. Haluaisin suojella suksien pohjia jotenkin. Käyköhän se pikaluistoneste siihen tarkoitukseen. Oikeasti olisi tarkoitus päästä helpolla. Minulla on kyllä laatikollinen normaaleja Rexin, Startin ja Tokon luistovoiteita markka-ajalta, mutta yhdessäkään ei taida olla fluoria, ja kaikki on kai tarkoitettu sulatettaviksi.

Onko Kylmää terästä oikeasti vakuuttunut siitä, että millään voiteilla ei voisi nihkeää uuden lumen keliä liukastaa? Kaipa kilpahiihtäjillä ainakin on konstinsa saada suksi luistamaan kelillä kuin kelillä? Eikö se high fluor pinkki ole sitä varten? En haluaisi investoida high fluoriin, jos ei kukaan täällä kerro, että se luistaisi paremmin kuin muut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaisi ehkä käyttää sukset kauden aluksi huollossa, jos niille ei ole vuosiin tehty mitään perusteellisempaa kunnostusta. Saisit hyvän pohjavoitelun, jonka kanssa pärjäisit pitkälle.

En ole ollenkaan voitelun asiantuntija. Mielestäni kuitenkin pikaluistojen moititaan kuivattavan suksen pohjaa. Niistä siis tuskin on suojaksi. Luistoa niilläkin toki saa.

Sinulle sopiva ratkaisu voisi olla luistonauha (-"teippi").

Paljon luistovoitelun toteutus on kiinni vaatimustasosta. Ihan niillä vanhoilla parafiinipaloillakin saa lisää luistoa hankaamalla pohjiin ja harjaamalla. Riippuu, mihin vertaa.

Luistavilla suksilla on miellyttävä hiihtää! Keskinkertainenkin luisto voi tuoda iloa, jos ei tosi hyvästä tiedä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma ehdotus: vie sukset lähimpään urheiluliikkeeseen tavalliseen kuumavoiteluun. Maksaa kympin tai pari. En lähtisi hf-parkkuja sukseen kylmänä hinkkaamaan.

Pikaluistoista on kokemusta siten, että alla normaali kuumavoitelu. Toimivat ihan ok, mutta ongelmana on lyhyt kestävyys.

Komppaan ylläolevia siinä, että suksen tökkiminen johtuu harvoin voitelusta, vaan suurempana tekijänä on suksipari. Itsellä oli viime talvena lähes joka lenkillä ja joka suksessa alla sininen parafiini, vaikka lf- ja hf-voiteitakin laatikosta löytyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fluorinapilla onnistuu voitelu ilman kuumennustakin. Ainakin Startin opastusvideot tuntevat senkin vaihtoehdon:

Ihan ensiksi silti se perushuolto liikkeessä.

Pro-meiningillä on sitten eri sukset eri keleille. Tavikset hiihdämme samoilla kapuloilla joka kelillä. Valitettavasti ne kapulat eivät välttämättä ole täysin ihanteelliset millekään kelille, mutta niillä mennään. Välillä luistaa vähän huonommin, mutta sehän vain tuo lisää papua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos.

Tuolla luki, että luistonauhaa voi silittää normaalilla silitysraudalla. Voisiko silitysraudalla silittää kankaan läpi periaatteessa myös normaalia parafiinia? Tai onko hiustenkuivaajasta mihinkään hyötyä?

Yhden tunnin voiteluopetuksen kuuntelin. Siinä pätevän oloinen voidefirman kaveri väitti, että pikaluistot eivät kuivata suksen pohjaa ja että pehmeää hf:ää voi levittää kylmänäkin pohjaan. Tyyppi tuntui olevan sitä mieltä, että mitä tahansa voidetta pitää lisätä noin kuuden kilometrin välein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hän oli oikeassa siinä, etteivät luistovoiteet pysy kovin kauan pohjassa. Kilpahiihtäjillä on monta pari suksia, kaikki eri keleille.

Sanoisin, että jos kokemusta voitelusta ei ole, vie ne suksesi liikkeeseen huollettavaksi.

Toinen vaihtoehto (joka saattaa tuottaa yhtä hyvän tuloksen) on se, että puhdista suksien pohjat voiteenpoistoaineella (tai spriillä, tärpätillä tms) ja harjaa pohjat huolellisesti harjalla. Suoritukseesi vaikuttaa niin moni tärkeämpi seikka kuin suksiesi pohjakäsittely, että älä kanna mokomasta huolta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos.

Tuolla luki, että luistonauhaa voi silittää normaalilla silitysraudalla. Voisiko silitysraudalla silittää kankaan läpi periaatteessa myös normaalia parafiinia? Tai onko hiustenkuivaajasta mihinkään hyötyä?

Kyllä minä olen parafiinivoiteet sulatellut vanhalla silitysraudalla ilman mitään suojakankaita. Samanlailla toimii kuin oikeat voiteluraudatkin kunhan on tarkkana lämpötilan kanssa ettei polta pohjaa karrelle. Ja tosiaan siihen luistoon vaikuttaa enempi suksen profiili kuin se voitelu, eli ei kannata stressiä siitä ottaa. Parafiinit pohjaan, huolellinen siklaus ja kunnon harjaus. Niillä pärjää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos.

Voisiko silitysraudalla silittää kankaan läpi periaatteessa myös normaalia parafiinia? Tai onko hiustenkuivaajasta mihinkään hyötyä?

En lähtisi tuommosta säätöä kokeilemaan. Sitten kun parafiineja on raudassa niin epäilen onko sellaista kiillottajaa olemassakaan että parafiinin käryt saisi siitä enää pois. Jos sulla on joku vanha silitysrauta jota et tarvi enää vaatteille niin sillä toki voi sulattaa parafiinia ihan ilman kangastakin. Kunhan ei käytä liian kuumaa rautaa kun noissa silitysraudoissa on yleensä kovimmat lämmöt ihan turhan kovat parafiinille/suksenpohjalle. Hiustenkuivaajalla voi kuivata hiukset.

Muokattu

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Oma ehdotus: vie sukset lähimpään urheiluliikkeeseen tavalliseen kuumavoiteluun."

Valitettavasti urheiluliikkeessä sanoivat, että heillä on tällä hetkellä parin kuukauden jono.

"Sanoisin, että jos kokemusta voitelusta ei ole, vie ne suksesi liikkeeseen huollettavaksi."

Ei ole kokemusta, mutta eipä sitä myöskään tule, jos ei koskaan kokeile mitään.

"Ei se voitelurautakaan muuten paljon maksa."

Mutta minulla ei ole myöskään voitelutelinettä tai autotallia, missä voisi vapaasti roiskia parafiininmuruja siklatessa. Sanomalehden päällä sentään harjaaminen onnistuu olohuoneessakin.

Katselin nyt päivänvalossa niitä suksieni pohjia ja totesin, että aika monta naarmua sinne on jo kertynyt voiteettomina vuosina. Enkä ole varma, onko suksien kaarevuuskaan enää oikea nykyiselle painolleni. Siispä ei liene vaarallista, jos jatkan pohjien pilaamista vielä niillä pikavoiteillakin ja kylmävoiteluilla.

Jee, kohta pääsen pähkäilemään näitä samoja ongelmia uusien pitosuksieni kanssa. Ne ovat nyt vielä jonkin aikaa siellä liikkeessä saamassa kunnon uunipohjustuksia. Tavoitteena olisi kyetä hiihtämään niillä yksi 35 kilometrin reissu. Sekään ei tule onnistumaan, jos en opi siihen mennessä voitelemaan sopivalla tavalla. Siihen matkaan minulla ei onneksi ole aikatavoitetta, joten voin ottaa vaikka repullisen voiteita mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy