Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Mynchenin maratonista kokemuksia?


Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Vaikkei tullut kommentteja puolesta tai vastaan:102: , menenpäs kokeilemaan silti. Kuulin luotettvalta taholta, että on jonkinlainen kansanjuhla tämäkin. Ja loppumatkasta on tarjolla juoksijoille oluttakin...:morebeer: Liput ostettu ja osallistuminen varmistettu. Kertoilen lisää sitten koitoksen jälkeen jos en ole :character00264: kunnossa. Kyseessä on ensimmäinen kokomaratonin kokeilu.

Kari

Link to comment
Share on other sites

Minäkin ilmoittauduion viikko sitten vähän niin kuin ex tempore. Lento lauantaiaamuna, ja paluu sunnuntai-ilta, niin että ei siinä paljon ylimääräistä aikaa jää.

Kolme kertaa olen kesähelteellä juossut Munchenissä puolikaan, mutta täyttä maratonia en. Reitti pitäisi olla tasainen, mutta en tiedä onko miten nopea. Mulla tosin saattaa mennä hölkkämaratoniksi, jos en palaudu kunnolla eilisestä Joutsenon tuskajuoksusta.

Katsojia varmaan piisaa ja maaliintulohan on komeasti olympiastadionilla, samalla stadionilla, missä Viren ja Vasala aikoinaan ja Holmenin Janne muutama vuosi sitten juoksivat Suomelle kultaa ja kunniaa.

Ja Munchenhän on muutenkin mielenkiintoinen paikka. Oktoberfest tosin(http://www.oktoberfest.de) päättyy jo ensi viikonloppuna, mutta kyllähän sitä maailmankuulua Muncheniläistä olutta on saatavissa senkin jälkeen, esim. Hofbräuhausissa (http://www.hofbraeuhaus.de/).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No niin, reissu on heitetty ja München näytti parhaat puolensa. Lauantaina aamupäivällä kaupunkiin saapuessa oli taivas vielä harmaa ja vihmoi vähän vettä. Iltapäivällä ilma selkeni ja Sunnuntaina olikin aurinkoinen ja suorastaan optimalaalinen maratonkeli. Lämpötila oli suununtaina aamupäivällä kai jossain 10 ja 15 asteen välillä, ilma kuiva ja raikas. Iltapäivällä aurinko alkoi lämmittää vähän enemmän, mutta leppeän kirpeä alppituuli vilvoitti mukavasti. Mulle keli sopi loistavasti

Lauantaina lentokentältä saavuttua heitin laukun rautatieasemalle säilöön ja kävelin kaupungin keskustaan, nousin metroon ja ajoin Olympiazentrum-asemalle, josta oli noin 10 minuutin matka kisatoimistoon, josta sai noutaa numerolapun ja vuokrata zipin. Hyvää businesta tekevät sakemannit zippien vuokraamisella: 31 euroa piti sirusta maksaa ja kisan jälkeen palauttaessa siitä sai 25 euroa takaisin. Pastapartykin oli järjestetty. 5 eurolla sai syödä niin paljon kuin jaksoi, mutta eihän sitä maratonin aattona kovin paljon enää kannattanut tankata, juomakin piti ostaa erikseen eikä muistaakseni ollut mitenkään edullista.

Kisatoimiston yhteydessä oli myös hyvin varusteltu maratonexpo edullisine tarjouksineen, tulipahan taas vähän täydennettyä varustepuolta: pipo, hanskat, lippis, tuulipuvun takki, alushousut tarttuivat matkaan. Suomalaiset merkit olivat expoalueella hyvin esillä Polar, Suunto, Nokia (sport-kännykkä) ja Excel ulkoalueella kävelysauvoineen.

Massu täynä makaroonia ja expo-ostokset repussa olikin mukava palata kaupunkiin ja kirjautua hotelliin. Olihan sitä jo tullut oltua useampi tunti jalkeilla, niinpä oli mukava lepuutella jalkoja vähän aikaa hotellin sängyllä. En tiedä oliko hyvä ajatus, mutta kävin vielä parinkymmenen minuutin kevyellä juoksulenkillä läheisellä Oktoberfest-alueella katselemassa kun työmiehet purkivat 'juhlatelttoja' ja vuoristorataa. Lauantai-ilta hotellilla joutilaana maatessa rupesi tekemään hillittömästi mieli olutta, oli pakko lähteä kaupungille, mutta onneksi sain puhuttua itselleni järkeä ja tyydyin Bretzeliin ja CocaColaan. Ajattelin, että onhan sitten sunnuntaina juoksun jälkeen vielä aikaa maistella saksalaista oluttakin.

Sunnuntaina kello herätti jo kuuden aikaan, puoli seitsemältä oli aamiainen. Aamupala ei kuulunut huoneen hintaa ja se täytyi maksaa erikseen. 19 euroa tuntui aika kovalta hinnalta parista kahvikupista ja muutamasta sämpylästä, mutta vaihtoehtona olisi ollut lähteä kaupungille etsimään murkinaa. Olisihan

tuolla hinnalla toki saanut syödä kuinka paljon tahansa, mutta maratonin alkuun oli vain kolme ja puoli tuntia aikaa niin että täytyi tyytyä vähään. Hyvissä ajoin läksin olympiastadionille, jonka takaa maraton 10:00 starttaisi. Kisa oli samalla Saksan mestaruuskisa, tosin Saksan mestaruuskisan juoksijat

läksivät viisi minuuttia aiemmin kuin kuntomaratoonarit. Mikäpä siinä oli aamuauringossa paistatella ja odotella tositoimiin pääsyä.

Siirryin hyvissä ajoin, noin 40 minuuttia, ennen starttia lähtöalueelle. Se olikin oikea siirto, koska lähtö tapahtui mekoisen kapealta kadulta. Juoksijoita oli sentään 9000 ja jos olisin taas jäänyt mönkimään massan taakse olisi hermot olleet riekaleina. Hyvin pääsinkin juoksemaan alusta alkaen ja askel tuntui tosi kevyeltä. Ensimmäinen mäki tuli vasta jossakin 13-14 kilometrin kohdalla, ja senkin jälkeenkin oli muutamia mäkiä, mutta kaiken kaikkiaan reitti oli suht' tasainen.

Olympiapuistosta suunnattiin ensin kaupungin keskustaa kohden jossa juostiin vähän siksakkia jotta saatiin kierrettyä tärkeimmät nähtävyydet, sen jälkeen siirryttiin Isar-joen toiselle puolelle. Tällä osuudella katseltiin sekä pienimuotoisia teollisuusalueita että rauhallisia omakotialueita toistakymmentä kilometriä, mieleen jäi erityisesti muutama pitkä viivasuora puistotie. 27 kilometrin kohdalla tultiin kaupungin suurelle puistoalueelle Englischer Garten:iin, jossa läpsyteltiin vajaa kymmenen kilometriä. Katsojia ja bändejä oli matkan varrella ihan kivasti ja huoltopisteitä riittävästi.

Matka lyheni ja kilometrit pitenivät, siltä se taas tuntui, mutta aina se vaan on yhtä kivaa juosta viimeiset sadat metrit ja tällä kertaa erityisen sykähdyttävää: maratonportista sisään ja stadionilla viimeiset 300 metriä. katsomossa oli kiitettävästi porukkaa ja jo maaliin tulleet maratoonaritkin jaksoivat vielä kannustaa. Loppuaikaan olin vähän pettynyt, mutta juoksuun hyvinkin tyytyväinen. Mitali kaulaan, ja maalialueen antimista nauttimaan. Tarjonta oli tavanomainen paitsi että saksalaiseen tapaan myös olutta oli tajolla, tosin alkoholitonta, mikä olikin ihan hyvä tässä vaiheessa.

Vähän aikaa siinä stadionin nurmikolla palauduin rasituksesta, ja kun Red Bullit, jugurtit ja oluet alkoivat vatsassa möyriä, niin täytyi poistua kentältä ja lähteä WC:tä etsimään. Myös aika oli hieman kortilla, sillä iltakoneella piti lentää takaisin. Lunastin repun säilytyksestä ja läksin suihkuun, joka oli tarjolla samalla alueella olevassa uimahallissa. Onneksi olin niinkin hyvissä ajoin maalissa, sillä palatessani suihkusta uinahallin portilla oli jo pitkä jono. Sitten täytyi vielä nilkuttaa kisatoimistoon palauttamaan zippi. Ja kun ilma oli kerrassaan ihana, niin oli pakko vielä käydä läheisellä kukkulalla ihailemassa alppimaisemia. Siellhän ne alpit siinsivät noin sadan kilometrin päässä sumuverhon takana.

Aika alkoi käydä vähiin ja en ollut vielä saanut yhtään oikeaa olutta kaupungissa joka mainostaa itseään maailman olutpääkaupungiksi. Nälkäkin oli. Ei muuta kun metrolla keskustaan ja mäkkäriin syömään BigMac-ateria. Sen jälkeen Hofbräuhausiin nappaaman yksi olut, useampaan olueeseen ei olisikaan ollut aikaa, no olihan se sentään litran tuoppi. Sweinehaxekin olisi maistunut, mutta nyt ei ollut aikaa Bajerilaisille perinneruoille. Sitten ei muuta kun taas metroon ja hotelille laukkua noutamaan ja junaan ja lentoasemalle. Ryysistä oli lähtöselvitystiskillä, mutta kun minulla oli vain käsimatkalaukku ja pystyin käyttämään check-in automaattia niin pääsin sutjakasti etenemään. Turvatarkastuksen jälkeen vielä taxfreehen ostamaan suklaata. Lopulta jäi sentään varttitunti aikaa ennen kuin konetta alettiin lastata. Tämän vuoden maraton nro. 10 oli onnellisesti takana.

Ai niin kengistä vielä. Viiko sitten kävin Vantaan maratonin myyjäisissä ja ostin Puma Prevail-merkkiset kengät hintaan 59 euroa. Viikolla juoksin niillä pari lenkkiä ja tuntuivat sen verran hyviltä, että päätin juosta niillä Münchenissä. Oikea päätös, kengät pelasivat kuin unelma. Puma Prevail on nyt minun uusi suosikkikenkä maratonille, DS Trainerit ja Karhu M2:t saavat luvan levätä.

Niille, jotka harkitsevat Münchenin maratonia, niin voisin sanoa, että jos lähdet aikaa juoksemaan, niin München ei ehkä ole paras mahdollinen valinta, reitti on nimittäin paikka paikoin aika mutkitteleva ja jo kaupunki sijaitsee vajaan 500 metrin korkeudessa, ei välttämättä paljon vaikuta, mutta vähän ehkä kumminkin. Saksan mestaruuskin voitettiin yli 2:20 ajalla. Muuten voin kyllä lämpimästi suositella. Järjestelyt ovat ensiluokkaiset ja tunnelma on erittäin miellyttävä.

Link to comment
Share on other sites

Anssi.R jo antoikin täällä melko tyhjentävän kuvauksen tapahtumasta. Koska minulle kyseessä oli ensimmäinen maraton en osaa verrata muihin tapahtumiin. Takana vain muutama puolikas Suomenmaalla ja tämän valitsin ensimmäiseksi kun halusin sen juosta samassa paikassa kuin vaimonikin oli ekansa vuosi sitten juossut.

Joka tapauksessa pidin tapahtumasta erittäin paljon.Kannustajia riitti ihan joka paikkaan, viihdykettä matkalla virallisten orkesterien ja epävirallisten musisoijien muodossa oli koko ajan sekä ainakin vanhan kaupungin rakennuksien ihailu vaikutti siten, että puolikas meni kuin itsestään. Järjestelytkin olivat niin hyvät kuin osaan haaveilla. Ja ensikertalaisena vielä tietty se, että pääsin alle tavoitteenkin kruunaa tapahtuman.

Tilastotappioksi kirjattakoon häviö vaimolle 1 sekunnilla!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy