Jump to content
Juoksufoorumi.fiPeroneusjänteen leikkaus


Hipsu

Recommended Posts

Koitin hakemalla hakea, mutta en löytänyt varsinaisesti kokemuksia peroneusjänteen leikkauksesta ja sen kuntoutuksesta operaation jälkeen. Minulla ommeltiin jänne kahdelta puolelta ja samalla tähystysleikkauksella poistettiin nilkan etuosasta tulehtunutta kudosta ja kiinnikkeitä.

Kipsi oli 2 vkoa ja sen jälkeen vielä 2 vkoa osittain varaten nilkkatuen kanssa ja nyt mennään koko painolla nilkkatuen kanssa. Kuntopyörää saa ajaa kuten "hiipivä kissa". Ens viikolla saa alkaa kävelee ilman nilkkatukea.

Ois kiva kuulla kokemuksia, koska pääsee juoksee, kauanko tässä vielä menee?

Ymmärrän (tai yritän kovasti ymmärtää), että ensin pitää saada normikävely kuntoon ja sitte voi ajatella hölkkää ja siitä pikkuhiljaa juoksemista. Joka päivä teen lihaskuntoa ja kuntoutusliikkeitä, joten siitä ei tämä jää kiinni.

Toinen kysymys koskee leikkauksesta aiheutunutta hermokipua isovarpaassa. Onko kokemuksia? Tämä on ollut itseasiassa isompi vaiva, mitä varsinaisen leikkauksen kipu. :sign0163:

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Huomasin vasta nyt viestisi, joten vastaukseni on varmaankin hieman myöhässä eikä ehkä auta muutenkaan, mutta kerron silti omia kokemuksiani:

Vasemman jalan peroneus-jänteeseeni oli kehittynyt joitain vuosia sitten krooninen tulehdus, ilmeisesti selkävamman ja siitä seuranneen askellusvirheen vuoksi. (Olen itsekseni arvellut, että osasyynä saattoi olla silloin erilaisten nilkkatukien pitäminen ennen leikkausta, ne todennäköisesti vain pahensivat jänteen hankausta ja sen seurauksena edistivät tulehduksen kehittymistä.)

Peroneus leikattiin lopulta. Se, mitä siitä oli jäljellä siivottiin, ja osittain yhdistettiin johonkin toiseen jänteeseen (jalkaterän puolella). Itselläni oli leikkauksen jälkeen jalka paketissa melko pitkään, muistaakseni neljä viikkoa ainakin, ellei jopa kuusi viikkoa. Tosin paketin kanssa pääsi liikkumaan kohtuullisesti muutaman viikon jälkeen, mutta muistaakseni lenkille lähdin varovaisesti tuolloin noin 6 viikon kuluttua. Alkuun haava ja arpikudos arasteli jonkin verran, mutta sitten juoksu sujui pikkuhiljaa joten kuten. Aika nopeasti siitä pääsikin lopulta takaisin peruslenkkivauhtiin, ilman pahempaa lenkkaustakaan. :smiley: (Lähellekään entisiä "ennätysvauhteja" en enää olekaan päässyt, mutta se ei välttämättä ole leikkauksen syytä.)

Itselläni jäi nilkka aika ikävän näköiseksi, siinä oli turvotusta useita vuosia ja välillä arastusta ja särkyäkin. Aikaa on kulunut leikkauksesta nyt noin viisi vuotta ja nilkka oli oikeastaan vasta tänä syksynä ensi kertaa lkähes normaalin näköinen, ehkäpä kesällä tulleen juoksutauon seurauksena. Nyt kun taas aloittelin juoksua, niin nilkkakin on jälleen alkanut ajoittain turvota ja arastaa.

Hämärä mielikuva on itsellänikin jonkinlaisesta "aavesärystä", ikään kuin isonvarpaan jänteessä ja itse varpaassakin. Omalla kohdalla se ei ollut häiritsevän voimakasta alussakaan ja särky on vuosien kuluessa lieventynyt edelleen.

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Ketjua lukevat   0 members

    Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy