Jump to content
Juoksufoorumi.fi

6/12/24 h juoksu syksylle 2007?


X-Caliber
 Share

Recommended Posts

Eriytetäänpäs tämä keskustelu Salon 60 km -otsikon alta kun tämä ei enää suoranaisesti liity kyseiseen farssiin. Tuolla heräsi siis keskustelua suuren suomalaisen ultrajuoksujuhlan järjestämisestä eli 6-12-24 tunnin juoksut yhtäaikaa, joko radalla tai lyhyellä ja tasaisella tiekierroksella. Ajankohta voisi olla syksy ja paikka jossakin Etelä-Suomessa.

Alustukseksi pari lainausta tuosta toisesta ketjusta:

Yhäkin unelmissani olisi rataultra ja mieluummin vähän isompikin...

Eli 6-, 12-, ja 24-tunnin juoksut samassa tapahtumassa...

Ajankohtana syyskuun alku ei mielestäni olisi huono ja Salo ei ole huonoin mahdollinen järjestämispaikka...

Eli tuo kuusituntinen sopisi sekä aloittelijoille, että Kreikkaan lähtijöille ja 24-tuntinen ratajuoksu kuuluu mielestäni jo "yleissivistykseen"...

12-tuntinen taas ei mielestäni ole mahdoton järjestää tuossa yhteydessä...

24-tuntiahan siellä joka tapauksessa juostaisiin, eli välillä mukana olisivat 6-tunnin väki ja välillä 12-tunnin...

Siitä en tiedä kuinka paljon radalla voi samaan aikaan juosta porukkaa, mutta olisihan siinä ehkä mahdollisuus erottaa toiset sisä- ja toiset ulkoradoille...

Tapahtuma olisi jo sen verran mittava, että sponsorien hankkiminen ei varmastikaan olisi mahdotonta ja saattaisi tuo noita ulkomaan eläviäkin jo kiinnostaa...

Jostain syystä kaavailen tällaista tapahtumaa mielessäni yhä enemmän ja enemmän...

Mielipiteet olisivat tervetulleita...

On siinä vaan monta muttaa kuitenkin: Käsilaskenta on täysin pois suljettu ajatus. Zippilaitteiden vuokra on yli 1000 €, ja sekin olisi vielä kaverihinta Virosta Spirosille.

Ja sinne kisaan ei kuitenkaan tule enempää kuin se muutama kymmenen juoksijaa. Ja niitä sponsoreita ei kyllä löydy mistään. Sen varaan ei voi laskea senttiäkään.

Itse yritin hössöttää vuosi takaperin asian eteen, mutta ei siitä kaksnelosesta taida mitään tulla. Kuka haluaa ottaa taloudellisen riskin, ja tehdä valtavan määrän töitä joutuakseen maksaman siitä vielä sievoisen summan?

Minullakin on hieman 24 h juoksun projektia mielessä, mutta lopullinen päätös syntyy vasta toukokuussa 2007. Ensin pitää katsoa miltä syksy 2006 ja talvi 2007 maistuvat jaloille. Jos yrittäisin juosta 24 h, niin paras ajankohta olisi elokuun puolivälin ja syyskuun alun välillä, jotta taakse saisi kesän suuret harjoitusmäärät. Jalkojen suhteen asfaltti ei varmaankaan tule kyseeseen, vaan hiekka tai rata. Tavoite ei olisi pelkkä "hauskanpito ja kokemus", vaan mielellään tekisin juoksun mahdollisimman nopealla reitillä, ja niin kovaa, että ei tarvitse toista kertaa lähteä noteeraamaan. Ehkä mieluummin juoksisin kuitenkin tasaisella tiellä, 2 - 5 km kierroksella, kuin radalla.

24 tunnin juoksun järjestäminen siten että siitä ei aiheudu kohtuutonta tappiota järjestävälle taholle on Suomessa melkoisen haastava projekti. Toisaalta kotimaisen ultrajuoksukulttuurin elvyttämiseksi tuollainen suuri ultrajuoksujuhla olisi erinomainen areena ja siinä olisi mahdollisuus tehdä lajia tunnetuksi, jos joku media kiinnostuisi aiheesta ja antaisi sille palstatilaa tai kenties jopa TV-aikaa. Käytännössä tosin TV:n paikalle saaminen aiheuttaa kisajärjestäjälle vain kustannuksia.

Henk.koht. en jaksa uskoa tällaisen kilpailun toteutumiseen, ainakaan vielä ensi syksynä, mutta kyllä Suomessa kaivattaisiin yksi kansainväliset standardit täyttävä 24 tunnin juoksu. Tosin kovin kaukaa sellaisia ei tarvitse lähteä etsimään. Bornholmin 6/12/24h toukokuussa tarjoaa sekä tasoa että osanottajamääriä, samoin kuin KG Nyströmin Trollhättanissa organisoima 24 tunnin juoksu kesäkuussa. Keski-Euroopassa juostaan kovatasoisia vuorokauden juoksuja lähes viikoittain.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Olisiko ihan mahdoton ajatus, että jokainen juoksija vastasi itse siitä, että hänellä on henkilökohtain huoltaja paikalla. Tuolloin järjestäjien organisaatio ei vastaisi ruoka- ja juomahuollosta, eikä vammojen paikkauksesta, vaan ainoastaan sirkuksen pyörityksestä ja ehkä ajanotosta. MasU:n jatkeena muutama onneton voisi tallata vielä yön päivän päälle ilman sen suurempia sponsorikuvioita ja kustannuksia.

Minulle kysymys olisi vaan siitä, että Suomessa voisi halvemmalla juosta 24 h elokuussa, kuin jos pitäisi lähteä ulkomaille. Toki varmaan paremmat bileet on ulkomailla. Ei se minun uintikaan paljon mitään maksanut, ja varmasti on hankalampaa pimeässä ruokkia moniongelmaista uimaria tuhansien norppien seassa.

Suomesta varmaan löytisi kyllä nopeampiakin reittejä kuin MasU.

Link to comment
Share on other sites

Minä lähtisin siitä, että pitäisi keksiä, mitä sponssaaja saisi vastineeksi rahoilleen...

Eli joku kyltti radan varrella tuskin houkuttelee ketään, mutta näkyvämpi mainos kylläkin...

Ainakin tapahtumalla pitäisi kaiketi olla oma sivu netissä, ehkäpä Endurancen sivuilla ja sinnehän voisi sponsoroija saada mainoksensa ja linkin kotisivuilleen...

Sitten pitäisi saada kyseinen taho vielä vakuuttuneeksi, että näillä sivuilla käykin joku...

Sponsoriraha on mielestäni ainoa tapa järjestää tällainen tapahtuma kunnolla ja siksi tuulimyllyjä vastaan kannattaa joskus taistella...

Joka tapauksessa olen tyytyväinen, että keskustelu aiheesta on aloitettu, sillä se on jo aikamoinen askel eteenpäin...

Link to comment
Share on other sites

Kyllä minä lähtisin liikkeele siitä että laittaisi vaan osanottomaksun, vaikkapa 50,- ja oletukseksi että saadaan vähintään 20 juoksijaa paikalle. Huoltoon riittää minimi, eli urheilujuomaa, vettä pientä suolaista jne.. Niihin ei kuitenkaan kovin paljoa rahaa mene. Ja jos järjestäjäksi saataisiin vaikka Endurance, taloudellinen puskuri olisi siinä. Ei siinä isoja tappioita pääsisi syntymään. Se Zippisysteemi pitäisi olla. Mutta periaatteessa tuo 226:n ehdotus ei ole yhtään hullumpi. Hiukan pidempi kierros kuin urheilukentän mitta ( 1-3 km), niin muutama laskija hoitelisi homman luotettavasti, kun olisi kaksinkertainen laskenta niinkuin Paloheinässäkin. Rata mitattaisiin tarkasti virallisella välineellä, niin tulokset olisivat luotettavia.

Sponsoreita ei kannata vakavasti lähteä etsimään minun mielestä, koska jo pelkkien mainoksien värkkääminen saattaa olla näin vähän näkyvyyttä saavassa tapahtumassa kalliimpaa kun niiden tuotto.

En viitsi nimeltä sanoa, mutta kun saataisiin hankkeen taakse eräs... niin (heh) , oltaisiin liikkeelä hankkeen kanssa, joka olisi ihan oikeasti toteuttamisen arvoinen .

Mutta mikrokoossa omalla huollolla sen pystyy järjestämään vaikka juoksijoita olisi vaan muutama hassu. Kyllä minä mukaan lähtisin, kun olen päättänyt vain tuohon aikaan (ei matkaan) keskittyä. Ajankohta olisi saatava vaan monen potentiaalisen osallistujan mukaan saamiseksi ainakin sen 5 viikkoa Spartathlonista suuntaan tai toiseen.

Link to comment
Share on other sites

Eiköhän tuonne 20 juoksijaa tällä hetkellä löytyisi helposti, varsinkin jos nuo kaikki juoksut juostaisiin...

Toden näköisesti moni juoksisi ensimmäisen 6-tuntisen seuraten samalla 24-tunnin meininkiä...

Ratajuoksu miellyttäisi minua, koska sellainen täältä puuttuu ja järjestelyt olisivat varmaan helpommat...

Link to comment
Share on other sites

Ajankohta olisi saatava vaan monen potentiaalisen osallistujan mukaan saamiseksi ainakin sen 5 viikkoa Spartathlonista suuntaan tai toiseen.

Viisi viikkoa ennen Spartathlonia osuu niin lähelle perinteistä Masokistin Unelman aikaa, että siihen kohtaan ei varmaan kannata erillistä kisaa Suomessa järjestää. Masokistin Unelman voisi ehkä laajentaa kattamaan 24 h juoksunkin, kuten 226 ajatteli ääneen, mutta tämä on tietysti pitkälle kiinni Peräkylän Ponnistuksen kiinnostuksesta. Tapahtumallehan on ollut ominaista rento teekkarihenki ja tietty vapaamuotoisuus, mittakaavan kasvattaminen johtaisi väistämättä suurempaan budjettiin, isompaan byrokratiaan ja muutenkin virallisempaan meininkiin. En tiedä olisiko Peräkylän Ponnistus valmis tällaiseen, Teppo Tulppu olisi varmaan paras mies ottamaan kantaa tähän asiaan. Jos PePo olisi valmis kasvattamaan Masokistin Unelman hiukan suuremmaksi, niin Endurance voisi varmaan tarjota apua järjestelyissä ja vastuunkantamisessa?!

Kaksi kertaa Bornholmilla juosseena voin kyllä kehua 6/12/24 juoksun tunnelmaa, varsinkin jos juoksut ajoitetaan niin että kaikki tulevat "maaliin" samaan aikaan. Siinä saavat 24h juoksijatkin mukavasti vetoapua kun 18 tunnin juoksun jälkeen radalle tulee lauma vauhdikkaammin eteneviä 6h juoksijoita. Tai siltä se ainakin näytti kun katselin numeroukon ja kumppaneiden menoa Bornholmin kisan loppuvaiheessa, itse jo kisan kesken jätettyäni...

Itse en pitäisi sponsorin löytämistä mitenkään mahdottomana, niin hyvässä nosteessa tuntuu ultrajuoksu olevan ainakin Masokistin Unelman osanottajamäärän perusteella. Uskoisin tämän tyyppisen julkisuuden kelpaavan yrityksille, varsinkin kun kyse ei ole kovin suurista rahoista.

Link to comment
Share on other sites

Täällähän on jo 6 h ja 12 h kisat. Siitä tulee vaan turhaa hässäkkää jos järjestää liikaa ohjelmaa samaan kisaan.

Sitten se kaksnelosen reitti pitää olla tasainen, ja Masun reitti ei sitä ole. 24 h juoksu on keskeisesti tulosjuoksu, eikä sitä kannata ajatellakkaan muuta kuin tasaiselle alustalle. Toisaalta voisi ajatella sen olevan hyvinkin sopiva juoksu/kävelymenijöille, mutta eipä taitaisi kiinnostaa juoksukykyisiä kovimpia menijöitä

Liialliset kompromissit johtavat vaan pannukakkuun, eikä satasta 6h, 12 h, 100 km ja kaksnelosta oiken kannata tuolla radalla lähteä yrittämään yhdistää.

Korkeintaan 100 km + 24 voisi olla yhdistettävissä

Ja jos mikään kisa ei saa haitata toista, ja jakaa osananottajia, suomessa ei järjestetä koskaan enää 24 h juoksua. Kalenteri on täynnä jos kaikkien pitää päästä hyvin palautuneena kaikkiin osallistumaan.

Minkä takia noita lyhyitä ultria pelkästään ollaan järjestelemässä entisten puolen tusinan lisäksi vaan lisää ja lisää, kun se varsinainen tosi ultrakisa, eli vuorokauden juoksu puuttuu kokonaan. Vai onko niin, että sittenkään ei porukalla ole kanttia lähteä mukaan. Sen enempää juoksijan kuin järjestäjänä. Siitähän se vaan on kiinni.

Ja sitten se kaikkein keskeisin asia: Kun kerran ne satkun juoksijat ja satasen juoksijat joutuvat joka tapauksessa tekemään valinnan kumpaan osallistua, miksi sotkea niitä samalle radalle samana päivänä? Eikö ilman muuta kannattaisi järjestää sitten ne kisat vaikka peräkkäisinä viikonloppuina, mutta se 24 tasaiselle radalle.

Link to comment
Share on other sites

Suomessa järjestettävä 24 tunnin kisa, jossa osanottajia olisi vaikka parikymmentä (onkohan ylioptimismia?) olisi kyllä mahtava juttu. Masokistin unelma on tunnelmaltaan hieno kisa eikä reitti mikään älyttömän raskas ole, mutta varmaankin tuo kaksnelonen tosiaan kannattaa järjestää vielä tasaisemmalla radalla.

Voisikohan kisaa markkinoida myös japanilaisille? Kun kerran puolet lyhyemmänkin kisan takia tänne mielellään saapuvat.

Wannabe 24 tunnin ultraaja jää kiinnostuneena seuraamaan keskustelua...

Link to comment
Share on other sites

Suomessa järjestettävät ultrat (kaikkien järjestämisestä 2007 ei varmuutta) ja muutama suomalaisia kiinnostava kv tapahtuma:

02: Lohjan 12h (kutsukilpailu)

(04: Ursvik-ultra Tukholma 75km)

05: Hiekkaharjun 6h / 50km

(05: Bornholm 6/12/24h)

05: Ponnenjärvi NonStop 24h, Töysä.

06: Suomi-juoksu 100km

06: Ossin unelma, Nurmo, 12h (?)

(06: Trollhättan 24h ?)

(07: Tallinnan 6/12h)

08: Masokistin unelma 100km

09: Maastoultra 60km

(09: EM/MM 100km Winschoten)

(09: Spartathlon)

Alle sadan km kilpailuja on siis Suomessa kaksi, toinen radalla ja toinen maastossa (jälkimmäinen on erittäin tervetullut uutuus kilpailukalenteriin). Satasen juoksuja on kaksi ja kaikille avoimia 12 tunnin juoksuja on tarjolla yksi, sekin keskellä kesää ja vain viikko Suomi-juoksun jälkeen. Jos "lyhyen ultran" raja vedetään 12 tuntiin ja lasketaan Lohjan kutsukilpailu mukaan päästään siihen puoleen tusinaan.

Tuloksenteon mahdollistavia 24 tunnin juoksuja ei ole Suomessa yhtään. Tosin juoksihan Maria Tähkävuori voimassa olevan naisten SE:n Ponnenjärvellä, mutta hän olikin silloin hirmuisessa kunnossa ja olisi tasaisemmalla reitillä juossut reilusti yli 200 km.

jos mikään kisa ei sa haitata toista, ja jakaa osananottajia, suomessa ei järjestetä koskaan enää 24 h juoksua. Kalenteri on täynnä jos kaikkien pitää päästä hyvin palautuneena kaikkiin osallistumaan.

Tuo on tietenkin totta, mutta toisaalta Suomessa on suhteellisen vähän juoksijoita, jotka ovat ylipäätään kiinnostuneet osallistumaan 24 tunnin juoksukilpailuun. JOS Suomessa joskus järjestetään kunnollinen 24 tunnin juoksu niin olisi tietenkin toivottavaa että mahdollisimman monella halukkaalla olisi mahdollisuus osallistua. Tietenkään kaikille sopivaa ajankohtaa ei koskaan löydy, mutta tietyt reunaehdot voinee silti huomioida.

Link to comment
Share on other sites

Menee vähän aiheesta sivuun, mutta tarkoittaako tämä, että Suomi-juoksu todennäköisesti järjestetään kesäkuussa 2007?

Kilpailun ajankohta riippuu tietenkin sen järjestäjistä, mutta perinteisesti Suomi-juoksu on juostu kesäkuussa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta), joten luulisin näin olevan ensi vuonnakin.

Link to comment
Share on other sites

Joskus oli jotain puhetta marras-joulukuun vaihteeseen suunnitellusta 24h hallijuoksusta, olikohan Sean Nugent suunnitellut jotain tällaista. Mikä mahtaa olla tämän tilanne, onkohan se kokonaan kuopattu?

Eipä ole ainakaan meikäläisen korviin kevään jälkeen kantautunut mitään informaatiota tästä sinänsä suhteellisen kiinnostavasta hankkeesta. Hieman epäilen että tapahtuma on haudattu hiljaisuudessa. :viheltely:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy