Jump to content
Juoksufoorumi.figallup: ikä+urheilutausta triathlonharrastuksen aloitushetkellä


Recommended Posts

Heippa!

Eli tässä koitan vähän kartoittaa omia mahdollisuuksia osallistua jonain päivänä edes pieneen triathlon kisaan.

Itsellä ei ole juurikaan urheilutaustaa, mutta kestävyyttä löytyy jonkin verran. Lenkkeily uinti ja fillari kiinnostaa. Ainoa vaan, että ajat ovat itsellä vähän retuperällä:

10km lenkki taittuu reilusti yli tunnissa :icon_redface:

1km sammakko uintia taittuu n. 30min :icon_redface:

Fillaroinnin puolelta ei ole tuloksia, lähinnä spinningin (75min tai 55min) tunteja takana..

Ikää on tasan 30v ja nainen olen. Tähtäimessä on ensialkuun osallistua maratonille (läpi-ohjelmalla) ensi kesänä. Nyt alkaneet kiinnostaa enemmän myös uinnin ja fillaroinnin yhdistäminen treenaukseen.

Kiinnostaa tietää onko muita jotka ovat syttyneet urheilulle myöhemmällä iällä? (jessus että tuo sai kuulostamaan itseni vanhalta :D )

Link to post
Share on other sites
 • Replies 38
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sallinen olla eri mieltä. Ensinnäkin on ihan okei kilpailla itseään vastaan ihan omassa sarjassaan. Ei tarvitse aina pyrkiä olemaan parhaista paras, tai edes ikäryhmänsä paras. Riittää monille, että o

Nuorena urheilin melko paljon, mutta enemmän nopeuteen liittyiviä lajeja kuten jääkiekko, jalkapallo, amerikkalinen jalkapallo, kumparelasku...Parikymppisenä tein 3-4 sprintti triathlonia, mutta sitte

Nostetaas ketjua...   Ei minkäänlaista kestävyysliikuntapohjaa, ennen kuin 2014 aloin lenkkeillä. Lähdin liikkeelle siitä, että ehkä 7-8 min/km tahdilla syke oli 160 päätyen siihen kuntoon,

Turhaan jännität olet varsin tyypillinen lajiineksyjäprofiili. Itse olin 30 kun tein ekat tri-kokeiluni 3 vuotta sitten, alla oli kestävyysjuoksuharrastelua pari vuotta. Ei mitään muuta pohjaa ja mukavasti on kulkenut. Että ei muuta kun vapaauintikurssille ekaksi ja jonkin seuran jäseneksi suosittelen, siitä se sitten lähtee viemään mukanaan :)

Ja kun olet ajatuksissa näin hyvissä ajoin ota ihmeessä maran lisäksi ensi vuodelle jokin tri-kisa tähtäimeen myös. Mara läpi = myös triathlon puolimatka menee läpi!

Link to post
Share on other sites

Itse aloitin liikunnan 30v kieppeillä (nyt 37v) aikalailla samoista asetelmista, paitsi että ei mennyt sammakko 1km / puoleentuntiin - ei olisi mennyt edes kerralla puolta tuntia uintia paitsi ehkä selkää. Eikä ollu spinninkiä takana. Ja 10km en jaksanut edes juosta. Kait se lähti siitä kun tuli spontaani ilmarinta ja 3vk:n sairaalassa makailun ja keuhkoleikkauksen jälkeen ajattelin että kait tuolle kunnolle pitäis tehdä jotain, riittää sairaalassa makailut vähäksi aikaa.

Itse aloitin juoksusta, mutta nyttemmin kaksi kesää triathlonia harrastaneena voin sanoa, että kuntosi nousu on todennäköisesti nopeampaa ja erilaisten jalkoihin liittyvien rasitusvammojen saanti vähäisempää triathlonia treenatessa, verrattuna vaikka pelkkään juoksuun. Varmasti ensimmäiselle maratonille on suunnaton apu pitkistä pyörälenkeistä ja uinnin tuomasta keskivartalon hallinnasta ja vahvemmista lihaksista.

Siitä nyt vaan talveksi vapaauintikurssille ja ensi kesänä ennen maratonia pohjille esim. pikamatkan triathlon kilpailu. Varoitus vaan, että aika addiktiivista hommaa tämä urheileminen pidemmänpäälle :smiley:

Muokattu
Link to post
Share on other sites

28-vuotiaana aloitin, tuolloin edellisen vuosikymmenen liikunnat oli futista 1 h/vko + juoksua n. 300-400 km/vuosi. Näillä pohjilla oli mennyt tuona aikana neljä maratonia himpan alle 4 tuntiin. Uintia jaksoin/osasin alle 100 m putkeen (varmaan koiraa parhaiten) ja pyöräily oli hyötyliikuntaa vaihteettomalla mummopyörällä eikä koskaan yli 10 km päähän kotoa.

Sitten aloitin epäsäännöllisen tri-treenin ja 9 kk:n päästä meni täysi matka aikaan 12:33. Siitä lähtien olenkin ollut täysi addikti...

Link to post
Share on other sites

32-vuotiaana aloitin pari viikkoa sitten. Viime vuonna juoksin säännöllisen epäsäännöllisesti ja syksyllä maratonin himpun päälle 4 ja puoleen tuntiin. Aikaisemmin satunnaisia pyrähdyksiä lenkkarit jalassa. Pyörällä kahtena kesänä kolusin polkuja epäsäännöllisesti.

Uinti on mulla samoissa kantimissa.. 1km menee puoleen tuntiin

Link to post
Share on other sites

Hei Myski, rohkeasti mukaan! Omat pohjat eivät reilu vuosi sitten olleet kovinkaan paljon paremmat triathlonin lajeja ajatellen (säännöllistä lenkkeilyä ja muutama hidas puolimaratoni takana, työmatkapyöräilyä, uinnin aloittaminen nollasta), mutta säännöllisestä treenaamisesta oli kyllä kokemusta ja kunto hyvä. Ajattelin taistelevani häntäpään sijoista, mutta tänä vuonna muutamat ensimmäiset kisat menivät keskikastissa ja kauden päätavoite jopa paremmin. Ja samassa ikäluokassa kisailen kanssasi ensi kesänä, joten kai tässä pitäisi lopettaa kutsumasta itseään "nuoreksi naiseksi".

Nyt vaan asetat tavoitteet ensi kesäksi! Uinnin ehdit mainiosti oppimaan kun aloitat jo nyt syksyllä, juoksuvauhti tulee kehittymään huikeasti ja ei kai siinä pyöräilyssä ole mitään kummempaa kuin että kilometrejä alle.

Muokattu
Link to post
Share on other sites

Triathlon lajin aloitin tänä vuonna. Ikää minulla 37v. Aikaisempi urheilutausta on tuolta jääurheilupuolelta(30v) (jääkiekko/kaukalopallo). Pakko myöntää, että ns. "sukkahousu-urheilu ei olisi voinut vähempää kiinnostaa...mutta mutta, niin vain käännyin minäkin hyvään ja mielekkääseen kuntoiluun.

Kuntosali-treenien rikkoma kroppa alkoi antamaan sellaisia signaaleja, että oli etsittävä mielekkäämpi harrastus. Kavereiden kanssa päätettiin osallistua seikkailu-urheilutapahtumaan, josta täydellinen kipinä monipuoliseen moottoroimattomaan liikkumiseen leimahti kohdallani.

Tri-treenit, tässä tapauksessa ihan juokseminen ja uinti hallissa talvella, alkoivat vuoden alusta. Nyt kun kattoo tilastoja, niin juoksua tähän päivään 284km ja uintia 63km. Pyöräilyä vain n. 800km, koska sain elämäni ensimmäisen maantiepyörän hommattua liian myöhään...

Näillä treeneillä osallistuin perusmatkalle (1,5km, 40km ja 10km) tänä kesänä. Olenkin kirjoitellut vuoden aikana tohon "Kestääkö kantti"-ketjuun tuntemuksia. Esimerkkinä voin laittaa, että en ole eläissäni juossut 15km pidempää matkaa..vieläkään!

Talvella uimahalliin ja kurssille. Itse "katselin kaakaleita" ilman opastusta, mutta osasin "kroolata koiraa kuin rotta-tyyppisesti" ja nopeasti sain perusteet haltuun. Tärkein vinkki on varmaan rauhallisuus ja pitkä liuku. Minun piti opetella hengitys molemmilta puolilta. Siinäkin oli jo tekemistä...

Jos vain kaupungistasi löytyy Tri-seura, niin suosittelen heti liittymistä. Sain aivan mielettömästi apuja ja vinkkejä, kun menin eka kertaa treeneihin. Siellä ei tarvitse hävetä omaa tekemistään. Kaikilla se on ollut joskus edessä ja monet auttavat mielellään mm. uintitekniikan opettamisessa...

Elokuussa selvisin elämäni ensimmäisestä perusmatkan kisasta "voittajana" eli pääsin maaliin. Koko kisan ajan kilpailijat tsemppasivat toisiaan tasosta riippumatta. (2h 41min 40sek)

Ei muuta kuin mukaan vaan..suosittelen!

Link to post
Share on other sites

Oi mikä mahtava lähtökohta Myskillä.

Itse juoksin elämäni ENSIMMÄISEN lenkin 42 v.

2 vuotta sitten ostin stadikan ulkopuolelta uimalasit jotta pääsin Hesa Citytriathloniin. Ennen sitä ei uintia noin 20 vuoteen.

Eipä ole vauhti paljoa parantunut mutta puolikas meni läpi tänä kesänä.

Eli jos oikeasti aloitat harrastamisen noin juniorina niin hyviun pyyhkii..

Link to post
Share on other sites

Viime kesänä aloitin lajia harrastella 28-vuotiaana. Uimassa olen käynyt n. murrosikäisestä lähtien omaksi huvikseni ja pyörällä taittanut lähemmäs kaikki koulu-, hyöty- ja työmatkat, mitkä ovat olleet alta 20 km. Viime kesänä kävin juoksukoulun ja sitä edeltävät penikka-vaivat jne. väistyivät päkiäjuoksun myötä (osin muiksi juoksun kasvukivuiksikin), joten pääsin vähän jo useammin juoksemaankin.

Näin varhaismyöhemmällä iällä aloittavalla liikkujalla on paljon kropastaan opittavaa. Uusin oppi itselle on, ettei lähes joka-iltainen lihashuolto riitä vaan täytyy alkaa käydä tasaisesti hieronnassa lajia jatkaakseen. Ekasta varsinaisesta tri-tavoitteellisesta kaudesta jäi addiktoitumisen lisäksi paljon oppia käteen. Ensi kaudeksi pitää opetella treenaamaan enemmän mukavuusalueen ulkopuolella, kun nyt treenasin suhteettoman paljon uintia vaikka se jo sujuu muita lajeja huomattavasti paremmin. Toisaalta uida pystyi aina, vaikka jotain vaivaa oli juoksussa tai pyöräilyssä, ja tekihän se uimisesta nauttiminen hyvää henkiseltä kantilta katsoen.

Link to post
Share on other sites

Kiva että on tullut niin paljon myönteisiä ja tsemppaavia vastauksia! Ja oikein mukava havaita, että kaikki eivät suinkaan ole harrastaneet lajeja 5-vuotiaasta lähtien, vaan ihan samoista kuopista kuin meikäläinen nyt, ollaan lähdetty ennenkin :D

Eli kyllä tässä alkaa sellainen olo tulla, että voisi alkaa ihan tosissaan (ei siis verenmaku-tosissaan) harrastella noita lajeja ja ottaa vaikka se tri-kisatavoite tuonne ensi kesään.

Sen tosiaan opin viime juoksu-huumasta, että jos liian nopeasti aloittelee niin sillä on ratkaisevan karvas loppu. Tuolloin aikanaan kun juoksuun ihastuin, tuli jo ihan alussa viikko ohjelmaan tungettua jotain kymmeniä kilsoja joka viikolle, vaikka tosiasiassa minun olisi pitänyt tyyliin kävellä ensimmäiset kolme kuukautta. Sykkeet oli jatkuvasti lenkkien aikana jotain 150-180..

Penikoista yritin olla välittämättä ja juoksin väkisin kunnes jalat eivät kertakaikkiaan enää kestäneet edes asfaltilla kävelyä...

Mutta nyt siis uusi mahdollisuus ja uudet kujeet :peaceful:

Em. vuoksi olen nyt ottanut kunnolla aikaa tuohon maratoniin, ihan vuoden verran. Aika näyttää, tuleeko sitä ehkä osallistuttua lyhyempiin kilpailuihin tässä matkan varrella, mutta muuten aion edetä ihan terveellä järjellä, kroppaa kuunnellen - ja koska tässä alkuun nyt saa vielä osan lenkeistä mennä ihan osittain löysällä hölkällä, jää aikaa ja energiaa mainiosti tuolle uinnille ja fillarille, vielä kun tuntuu että ne voisi alkaa vaikka ihan sujuakin kun vaan harjoittelee.

Pitää tutustua noihin paikallisiin seuroihin ja tirathlon toimintaan tarkemmin ja katsoa mitä tästä kaikesta taas seuraa!! :D

Link to post
Share on other sites

Sellainen vihje ihan oman kokemuksen kautta että jos oikeasti haluat triathlonia harrastaa niin ala ihmeessä käymään kisoissa jo ennen kuin juoksu ja muut osatavoitteet on saavutettu. Kisakokemusta vaihtoineen tarvitaan ja sitä kannattaa hankkia vaikka lyhyemmisää kisoissa. Samalla saa ehkä lisää intoa treenaamiseen.

Link to post
Share on other sites

Eka triathlon kokemus 9 vuotta sitten tasan 30v ikäisenä TÄYSIN PYSTYMETSÄSTÄ. Eli ei mitään kilpaurheilutaustaa. Alle 15 ikäisenä hieman jalkapalloa ja joskus myöhemmin karatea. Siinä kaikki. Tykkäsin pyöräillä ja koiran kanssa hölkkäilin ja kesäisin tuli paljon uiskenneltua uimarannalla. Bongasin lehdestä sprinttimatkan triathlon kisan ja tulipa mieleen käydä kokeilemassa. Siitä eteenpäin tulikin joka kesä käytyä jossainpäin kisailemassa kuntosarjoissa. Helkama Kulkurilla kruisailin ja ei mitään erityisempiä tavoitteita. Oikeastaan vasta vuonna 2009 ensimmäisen kerran aloin harjoitella triathlonia varten puolimatka tähtäimessä. Se menikin sitten ajassa 4:58 Joroisilla.

Eli 30v on oikein hyvä aika aloittaa. Ja mitä matalampi lähtötaso, niin sitä huimempia on kehitysharppaukset! Nauti Myski. Olet osunut kultasuoneen kun "löysit" lajin!! :D

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Vieras
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Ketjua lukevat   0 members

  Ketjua ei tällä hetkellä lue kukaan jäsenistä


 • Tästä mainospaikka alkaen 30e+alv/kk. 

   

  Yli 10 000 kävijää/kk

  n. 350 000 sivulatausta/kk

×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy