Jump to content
Juoksufoorumi.fi

Perus ok aika täydelle matkalle ja puolikkaalle?


4ntti
 Share

Recommended Posts

Koitan saada mahtumaan tarpeeksi treeniä arkeen jotta voisin käydä niittämässä mainetta ja kunniaa tai ainakin itseni voittamaan triathlonissa. Vuoden päästä tähtään puolikkaalle ja sen jälkeen kokonaiselle, jos saan paketin toimimaan. Kun en oikein lajista mitään muuta tiedä tai ymmärrä kuin sen mitä täällä oon lueskellu ni askarruttamaan on jääny se, että mikä on otsikossakin mainittu perus ok aika puolikkaalle ja täydelle matkalle? Esim. maralla minulle perus ok aika on 4-4.5h Sellanen mukava peruskuntoilijan aika minun määrittelemänä. Olis helpompi suunnitella treenejä ku tietää mitä vois olla hyvä tavotella.

Link to comment
Share on other sites

Tässä jotain heittoja täyden matkan ajoista:

- 16 h läpäisy retkipäivän päätteeksi, vastaa maratonilla sitä, että ehtii maaliin ennenkuin se suljetaan.

- 14 h läpäisy ilman suurempia taukoja, mutta juoksuosuudelle mahtuu myös kävelyä, vastaa maratonilla noin 5 h tulosta, tosin vaatii todennäköisesti enemmän treeniä.

- 12 h vaatii jo harjoittelua, mutta ei useiden vuosien työtä, vastaa noin 3.20 - 3.30 maratonia.

- 10 h Teräsmiestulos. Vaatii melko paljon harjoittelua, mutta ei vielä mitään äärimmilleen vietyä tehojen ja määrien kanssa optimointia. On mahdollista saavuttaa pitkälti pelkällä määräharjoittelulla. Mutta jos määrät ovat alhaiset, esim. alle 500 h/vuosi, niin vaatii vielä enemmän harjoitusvuosia. Vastaa harjoittelun kannalta noin 3 h maratonia.

- 9 h vaatii jo selkeästi eri tehoalueiden huomioimista harjoittelussa ja riittävää määräpohjaa. On vielä saavutettavissa amatöörinä, mutta kiirettä pitää. Vastaa maratonilla noin 2.40 tulosta, mutta vaatii paljon enemmän harjoitustunteja.

- 8-8,5 h vaatii usean vuoden systemaattista harjoittelua ja kaikkien lajien hyvää hallintaa. Vastaa maratonilla 2.10-2.30 tulosta. Joillain triathlonreiteillä/säillä tekemätön paikka maailman parhaillekin.

Ei noita täyden matkan aikoja voi suoraan maratoniin verrata, koska lähtötilanne on erilainen eri ihmisillä. Joku saattaa joutua tekemään paljon töitä esim. uidakseen 3,8 km lähelle tuntia, ja toiselle se on jo valmiina urheiluelämän historiassa. Joku saattaa juosta maratonin melko helposti alle 3 h ja toiselle se on usean vuoden harjoittelun tulos.

Link to comment
Share on other sites

Eli tuo sinun maratonhaarukka 4 - 4,5 h olisi noin 13 h huitteilla, mutta jos olet uinnin ja pyöräilyn osalta aloittelija, niin kyllä niitä harjoitustunteja pitäisi käyttää enemmän kuin mitä olet tuohon maratontulokseen käyttänyt.

Lisäys vielä, että nämä triathlontulokset koskevat kohtuullisen helppoa reittiä. Jos lähdetään vuoristoon, niin ajatkin hidastuvat.

Muokattu
Link to comment
Share on other sites

Osuipa 226 jälleen naulan kantaan, noi on aika lailla just eikä melkein noin. Puolikas on silleen kimurantimpi, että sen läpäisee huomattavasti huonokuntoisempi kuin täyden matkan, eikä se ole suorituksena niin älyttömästi maratonia raskaampi. Mutta jos jotain verrokkiaikoja täysi matka vrt. puolikas pitäisi heittää, olisiko esim.:

- 14-16 h > 6-7 h (täydellä tuohon sisältyy täydellisen kanttaamisen mahdollisuus)

- 12-14 h > 5.30–6.30

- 11 h > 5.00

- 10 h > 4.40

- 9 h > 4.15

- 8 h > 3.45

Tosiaan täysi matka edellyttää vähän toisenlaista treeniä kuin puolikas, siksi puolikkaalla pärjäävät eivät välttämättä vedä täyttä ihan tuon kaavan mukaan. Mutta noin laskisin noiden menevän, jos treeni on täydelle tähtäävää.

Eli tuolla mara-ajalla voisi lähteä puolikkaalle alittamaan esim. 5.30-6.00:n hujakoilla olevaa aikaa.

Link to comment
Share on other sites

En ole ikinä täpöä suorittanut, mutta sanoisin myös monen seurakaverin ja tutun edesottamuksia sivusta seuranneena että 226:n heittämä arvio osunee aika kohdilleen - noin niinkun nyrkkisääntönä. Toi pitäis tulostaa ja laittaa kehyksiin urkkahuoneeseen!

Pölhön esittämä puolikas-täpö korrelaatio kelpaisi mulle, jos ikinä tuohon hullun hommaan ryhdyn!

Rookie

Link to comment
Share on other sites

Pitää vielä kommentoida tuota täyden matkan 16 h tulosta. On se toki korkeamman hatun noston arvoinen suoritus kun maratonin läpäiseminen. Jos joku läpäisee maratonin juuri ennenkuin reitti suljetaan, niin todennäköisesti hän ei sitä tekisi jos takana olisi 3,8 km uinti ja 180 km pyöräily.

Link to comment
Share on other sites

No, ensi vuonna kun vetäiset Joroisilla viitosen pintaan (kun et pysähdy poimimaan marjoja pientareelta), tuskin maltat enää olla kokeilematta kokopäiväkisaamista...

(kuulen jo tänne saakka, kuinka Rookie laskeskelee 11 tunnin suorituksensa osuusaikoja)

Kyllähän tuo kiehtoisi pirusti, mutta perhana kun siinä tarvitaan hieman muunkinlaista valmistautumista kuin osuusaikojen arvioimista.

Saa nähdä saanko itseäni koskaan piiskattua siihen kuntoon että lähtisin täpöä kokeilemaan. Haluaisin kuitenkin olla semmosessa potentiaalisessa -12h kunnossa ennen kuin lähtisin tuohon urakkaan.

Rookie

Link to comment
Share on other sites

Kiitos! On ilo lukea vastauksia joissa saa vastauksen esittämäänsä kysymykseen ja vielä tyhjentävästi. Nyt tiedän mitä haluan. 5:30 puolikkaan aika mihin oon todella tyytyväinen ja 6:00 on onnistuneen suorituksen takaraja. :) Uinti on kisaamista ajatellen todella hakusessa. 1km menee puoleen tuntiin jonka jälkeen oon jo aikast väsyksissä. Pyöräilyäkään en pitkänmatkan ajot mielessä oo ajanu. Pisin lenkki on 83km, keskari oli 23.8km/h. Alkavien kramppien takia piti kertaalleen pysähtyä kauppaan ostamaan suolakurkkua ja muuta jänskää ja kerran grillille syömään muutama ranskalainen reilulla suolalla. Alla oli aamun ajaminen töihin(30km@1:16:xx) kiireinen työpäivä ja ilman nesteytystä. Tai no, joinhan mä ruoan kanssa lasillisen mehua ja muutaman kupin kahvia. Pyöränä on vanha maastopyörä mikä nitisee ja natisee silleen tunnelmallisesti. Etuvaihtaja rikki joten en alamäkiin saanu kuin kerran vaihdettua suurimmalle rattaalle. Tajusinpa siinä ajaessani, että vihdin tie porin tielle saakka on helevetin mäkinen. Tiedostan hyvin, että puolikkaallekin minun täytyy treenata ihan oikeesti eikä silloin tällöin. Maralle treenatessani juoksin silloin tällöin pois lukien huhtikuun jolloin juoksin oikeasti.

Muokattu
Lisäys
Link to comment
Share on other sites

Olin aika vastaavassa tilanteessa vuosi sitten. Ei mitään tavoitteellista kuntoilua alla, samanlaista hybridifillarilla sotkemista ja juoksu aika hakusessa. Uinti itsellä on aina sujunut sentään. Omatoimisesta perusmatkan kokeilusta innostuneena lähdin tavoittelemaan puolimatkalle 6h alitusta.

Sieltä se sitten tuli Joroisilla ja vaati kohdallani n. 7h/viikko treenailua. Vuoteen mahtui tietty nollaviikkoja jokusia sairastumisten johdosta ja +10h viikkojakin, että tuohon 7h/viikko keskiarvoon pääsi. Jälkeenpäin katsellen eri lajien tuntijakaumia tuosta huomaa, että sitä on pysytty mukavuusalueelle eli uin eniten, pyöräilyä toiseksi eniten ja juoksu vasta jossain hiihtomäärien kanssa samoilla tasoilla. Ihan hyvä toisaalta, kun mielenkiinto on pysynyt hyvin treenatessa, kun on hyvällä fiiliksellä tehnyt itselle mieluista liikuntaa.

Rookien kanssa oon näemmä aika samoilla linjoilla, että täpöä kiinnostaisi vasta kokeilla potentiaalisessa -12h kunnossa. Ihan jees nyrkkisääntöjä vastaavuuksista eri suoritteisiin, joiden mukaan maralla 3:30 tulos ja puolikkaalla 5:00-5:30 tulos voisi toimia hyvänä karsintarajana itselle täyttä matkaa varten.

Link to comment
Share on other sites

Toivotaan, että 226 teoria osuisi ainakin suhteellisen lähelle:) Itsellä puolimatka menee sinne 5h pintaan, ehkä hiukan jopa alle, mutta enpä päässyt testaan tänä vuonna. Ekalle täydelle matkalle on ollut toiveissa päästä alle 13h. 11 alkavasta en ole uskaltanut kuin unta nähdä. Täydelle olen reenannut sillä ajatuksella, että pitkiä lenkkejä on pohjalle saatava reilusti ja tällä on menty kohti elokuuta. Toki vk reeniäkin ainakin lähes viikottain, mutta painopiste pitkissä. Juoksussa 20-28km ja pyörässä 120-150km lenkkejä lähes viikottain.

Oikeestaan vaikentahan se on ainakaan etukäteen kovasti suunnitella tavoite vauhteja kisaan kun kyllähän tuo täysimatka on askel tuntemattomaan. Etenkin se millä vauhdilla lähtee juoksuun on aika kysymysmerkki. Pitkät pk lenkit hölkkäilen n. 6min vauhdilla ja pk lenkki menee siellä 5.30 paikkeilla. Joten johonkin noiden väliin ajattelin vauhdin koittaa sovittaa ja katsoa kuinka pitkälle se kantaa. Vai kannattaako "varmistella" ja lähteä tuolla 6min vauhdilla...

Link to comment
Share on other sites

Jos treeni on ollut täydelle tähtäävää, ja jos et pyörällä aja aivan liian lujaa, niin kyllä se juoksu pitäisi mennä vähintään sillä normaalilla pk-vauhdilla. Aika nopeasti mielestäni siellä juostessa huomasi sen, mikä tuntui hyvältä vauhdilta - rennon reipas, sellainen pitkistä reippaampaa vauhtia, koska lopussa saikin olla takki tyhjä.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä tässä on menty ihan vain ja ainoastaan täydelle tähtäävää. Pyörä tosiaan pitää osata maltaa aloittaa rauhassa ja yleensäkkin jos reitillä on kovasti mäkeä, niin niihin on turha reisiä tyhjentää. Ajatus on ollut, että jos puolimatkalla pyörä osuus menee +35km/h keskivauhdilla (Joroisilla), niin 30-31km/h voisi olla sopivan maltillinen. Riippuen tietysti siitä profiilista... Puolikkaan juoksun olen mennyt n. 4.50min/km vauhdilla, joten sellainen lähes 1min/km tiputus vauhdista toivoisi riittävän. Lopussa sitten tippuu tietysti siihen mihin on tippuakseen.

Link to comment
Share on other sites

Sen verran haluaisin kommentoida näihin maraton vs triathlon aikoihin, että juu aerobisen suorituskyvyn kannalta pitänee paikkansa, mutta ei nämä kaksi lajia ole muuten vertailukelposia;

"16h vastaa 6h maratonilla"

Eihän se mitenkään vastaa jos toisen suorituksen kesto on 10h pidempi kun toisen. :smiley:

Mentaalinen kestävyys, tukielimistön kestävyys ja esim. takaliston kestävyys täytyy olla ihan eri luokkaa triathlonissa pitkällä matkalla. Triathlonissa pitää vieläpä opetella uimaan yhtäjaksoisesti mielellään 3.8km putkeen (lyhempikin riittää jos on useampi kierros...), mikä jo pelkästään yksittäisenä suorituksena vaatii ihan oikeasti treenaamista.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy